Macska száj- és foghigiénia

A lakásban tartott cicák esetében a kutyákhoz hasonlóan az életkoruk előrehaladtával egyre komolyabb problémát jelent a fogkövesedés, és a fogvégek-fogíny találkozási pontjánál felhalmozódó dentális plakkok kialakulása. Az ilyen jellegű plakkok akár ideális körülményeket is teremthetnek a kórokozó, gyulladáskeltő mikroorganizmusoknak, aminek fogínygyulladás és más egyéb egészségügyi gond lehet a következménye. Szerencsére manapság már többféle megoldás is létezik a problémára. Ezek egyike a speciális, cicák számára készített fogkefe használata, a másik a speciális dental száraztápokokkal, és jutalomfalatokkal (cicasnackekkel) történő rendszeres etetés.

A fogkefével csupán annyi a gond, hogy a cicák egy része kifejezetten nem kedveli, ha a gazdája meg szeretné tisztítani a fogait és már a fogkefe láttán is menekülőre fogja a dolgot. Ilyen esetekben jönnek jól a fogtisztító hatású speciális száraztápok, és jutalomfalatok. Ezek egyfajta „mechanikus fogkefeként” működnek az egyedi textúrájuknak és összetételüknek köszönhetően, így igen hatékonyan, természetes módon, a rágás során távolítják el a lerakódásokat, plakkokat, valamint a már kialakult fogkövet.

Általánosságban kijelenthető, hogy a fogkövesedés problémája főként azokat a lakásban tartott cicákat érinti leginkább, amelyek főként csak nedves tápot hajlandók elfogyasztani, és csak nagy ritkán rágcsálnak el egy kevés száraz eleséget.

A speciális fogápoló dentál száraztápok és cicasnackek viszont rendkívül ízletesek, mivel prémium minőségű alapanyagokból készülnek, és az étvágygerjesztő illatuknak a macskák szó szerint képtelenek ellenállni, így még a legválogatósabb cicák számára is tökéletesen megfelelők lehetnek a dentális plakkok és a fogkő eltávolítására.

Utoljára módosítva: 2024.02.13