A kutyatartás aranyszabályai újdonsült gazdiknak

Kuyát veszel a házhoz? Tanácsra és segítségre van szükséged? A következő tippek, szabályok betartásával biztos lehetsz abban, hogy sikeres leszel, mint újdonsült gazdi, emellett arra is tudsz majd figyelni, hogy pozitív élménnyé tedd a kutyatartást a környezetedben élőknek.

Megfelelő táplálás

Csakúgy, mint az ember, a kutyák is az élelemből nyerik ki a megfelelő mennyiségű energia-, tápanyag- és vitaminszükségletük nagy részét. 

Mielőtt még megérkezik hozzád az újdonsült családtag, érdemes alaposan tájékozódnod a számára megfelelő tápokat illetőleg. Ehhez találsz segítséget az előző, táplálással kapcsolatos cikkemben. Ha kiválasztottad a megfelelő tápot, akkor érdemes azt előre beszerezned, így megkímélve magad a későbbi rohangálástól.

+TIPP: Az interneten könnyedén rendelhetsz tápokat, illetve állattartáshoz szükséges eszközöket, úgy, hogy ki sem kell tenned a lábad a házból.

Elsősorban a száraztápot részesítsd előnyben. Mindig a kutyád korának és méretének megfelelően válassz, ezzel biztosítva a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. 

Kerüld az olcsó, gyenge minőségű tápokat, amiket a szupermarketekben kapni, helyette válassz a prémium minőségű eledelek közül. 

Megfelelő táplálás mellett nincs szükség táplálékkiegészítésre, hiszen a táp már tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványianyagokat. 

Hogy változatossá tedd a kutyusod étrendjét, adhatsz neki néha házikosztot, konzerveket és jutalomfalatokat is. Azonban használd őket kizárólag kiegészítésként, hiszen ezek nem teljes értékű eleségek, nem helyettesítik a minőségi tápot. 

Csontot mértékkel fogyaszthat, nagyobb mennyiségben székrekedést okoz. Kerüld a szárnyas csontokat, mivel ezek szilánkosra törnek és megsérthetik a kutyád száját illetve gyomrát, helyette adj neki nagyobb disznócsontokat.  

Kutyákra mérgező, veszélyes ételek: 

 • a csokoládé,
 • a szőlő,
 • a mazsola,
 • a hagyma,
 • illetve a nyers sertés- és vaddisznóhús, amely a kutyák számára halálos betegséget, az úgynevett Aujeszky-féle betegséget is hordozhatja. 

Mindig biztosíts a kutyád számára friss ivóvizet! 

Betegségek és élősködők

Egy kutya egy éves koráig kapja a legtöbb oltást. A hat hetesként elkezdett oltássorozat készíti fel a kölyök immunrendszerét a baktériumok és vírusok elleni védekezésre (kombinált oltások) és védi meg őket a betegségektől és a veszettségtől.

Egy kölyökkutyának minimum 2 hónaposnak kell lennie, mikor elválasztják az anyjától. Ez a két hónap kell neki ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön fizikailag és szocializálódjon. Ezalatt az idő alatt a tenyésztőnek gondoskodnia kellett arról, hogy első három oltását megkapja.

Miután magadhoz veszed a kölyköt, a te dolgod lesz az, hogy észben tartsd az esedékes oltásokat és elvidd az állatorvoshoz, hogy megkaphassa azokat.  

Az ajánlott oltási program: 

 • 6 hetes - Parvo virus elleni oltás
 • 8 hetes -  Kombinált oltás 
 • 10 hetes – Parvo vírus elleni oltás
 • 12 hetes – Kombinált oltás 
 • 16 hetes – Veszettség elleni oltás
 • 6 hónapos – Kombinált oltás
 • 1 éves – Veszettség elleni oltás  

Az első egy éves oltássorozat után évente kell ismételni a kombinált és veszettség elleni vakcinákat.

+TIPP: Az állatorvos fel szokta jegyezni az oltási könyvbe a következő oltás időpontját, illetve az éves oltásoknál figyelmeztető levelet is küldenek a kiskönyvben megadott postai címre.

A betegségek megelőzésénél az élősködőket is meg kell említeni, mind a belső, mind a külső élősködőket. 

A belső élősködők, férgek ellen az oltások alkalmával az állatorvos ad féreghajtó tablettát, amit le kell nyeletni a kutyával. Érdemes egy finom falatba belerejteni és akkor nem szúrja ki a kutya a turpisságot. Ezt évente megismételheted 2-4 alkalommal, illetve ha véletlen kiszúrnád, hogy a kutyád egy idegen ürüléket nyalogatna vagy enne egy séta során (én már többször is rajtakaptam sajnos). Miután megkapta a tablettát, figyeld pár napig a székletét, szabad szemmel is látható a féreg. Ha férget látsz benne akkor ismételd meg a kezelést.

Külső élősködők a bolhák, kullancsok, szúnyogok, legyek stb. Ezek ellen a legkönnyebben az erre kifejlesztett nyakörvekkel és cseppekkel védekezhetsz. Nagy a választék, érdemes olyat venni, ami kombinált, tehát egy termék több minden ellen is véd.

Különösen fontos a kullancsok elleni védekezés, ha kullancsok által fertőzött helyen sétáltok. A kullancsok számos betegség mellett Lyme-kórt hordozhatnak.

Séták után nézd át alaposan a kutyád, hogy van-e esetleg benne kullancs. Ha találsz benne, nem kell megijedni, egy csipesz vagy cérna segítségével el tudod távolítani. Fontos hogy a fejénél fogd meg a kullancsot, különben összenyomod a potrohát és ezzel belefecskendezed a lehetséges kórokozókat a kutya bőrébe. 

Nálam a cérna vált be: körbehurkolom vele a kullancsot (türelemjáték, eltart egy ideig) és egyszerűen kirántom. Ezzel a módszerrel mindig sikeresen el tudtam távolítani a kis vérszívót úgy, hogy nem nyomódott össze és nem szakadt bele a feje a kutyám bőrébe.

Egyre gyakrabban hallani mostanában a szívférgességről, amit a szúnyogok terjesztenek. Nem csak csípéssel, de lárvák elfogyasztásával is fertőződhet az állat. A nyakörv, vagy csepp mellett ügyelj rá, hogy a kutyád ne igyon állott esővízből, pocsolyából, vagy tóból amiben szúnyoglárvák lehetnek.

+TIPP: Ha erősen fertőzött helyre jártok sétálni, akkor érdemes a nyakörvet és a cseppeket együtt alkalmazni.

Ápolás

Biztosan hallottad már, hogy a kutyákat nem szabad sűrűn fürdetni. Ez így igaz, mivel a gyakori fürdetés, a szappanban lévő vegyi anyagok nem tesznek jót a kutya bőrének és szőrének. Kiszáríthatják azt, ezzel viszketést és egyéb problémákat okozva.

Limitáld a fürdetések számát maximum havi egyre, de ha tudod még ritkábbra!

A kutya szőrhosszától függően más-más törődést igényel. Hosszú szörű kutyákat viheted kutyakozmetikushoz fazon igazításra, vagy a nyár könnyebb elviselhetősége végett. Mind rövid és mind hosszú szőrű kutyáknál szükséges lehet a fésülés, főleg vedlés idején. Ezzel elősegítheted a gyorsabb szőrváltást és magadat is megkíméled a széthullott szőröktől.

A hosszú körmök betonon sétálás során le tudnak kopni, de ha mégis gondod adódna ezzel, akkor el tudod vinni őt egy kutyakozmetikushoz, vagy az állatorvoshoz, aki levághat belőle. Persze te is elvégezheted otthon ezt a műveletet az erre alkalmatos ollóval, de óvatosnak kell lenned. A kutyák körmében egy ideg van, ezért egyszerre csak nagyon keveset vághatsz belőle, különben elvágod az ideget, ami erős fájdalommal és akár egy órán át tart vérzéssel is járhat.

Biztonság és kényelem

Akár kertes házban laksz, akár lakásban, nagyon fontos, hogy megfelelő fekvőhelye legyen a kutyádnak. Olykor-olykor mindenkinek szüksége van egy kis térre, ezért egy kutyaágy, vagy -ház nagyon hasznos tud lenni mind a kutyád, mind a te szempontodból. 

A kutya elvonulhat, ha magányra vágyik, vagy pihenni szeretne, ugyanakkor te is meg tudod tanítani arra, hogy a helyére menjen, amikor szükségét érzed. Én például ezt a "trükköt" akkor vetem be, amikor vendégek jönnek és a kutyám túlságosan izgatott, vagy amikor felmosok és nem szeretném, hogy összemászkálja a még nedves padlót.

+TIPP: Nyáron érdemes beszerezni egy hűsítő matracot, ami segíthet neki átvészelni a meleget. Több fajta is kapható belőlük, ezeket mind főleg az interneten tudod megrendelni. 

Kertes háznál ez a "helyre küldős mutatvány" még hasznosabb, mint lakásban. Nyitott kapunál, amikor próbálsz beállni/kiállni a kocsival, nem mindig van segítőd, hogy megfogja a kutyát, azt pedig nyilván nem szeretnéd, hogy kiszökjön és új kalandok után nézzen. 

Bár nem csak egy nyitott kapunál fordulhat ez elő. Egy rossz kerítés is adhat lehetőséget arra, hogy a kutyád felfedezőutat tegyen a környéken. Vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten szeretnek elszökni otthonról, de fajtától függetlenül igaz ez azokra is, akik sokat vannak egyedül ezért unalomból rosszalkodnak és találnak maguknak valami jó programot, jelen esetben a kirándulást.

Győződj meg róla az első alkalommal, mikor hazaviszed a kutyust, hogy sehol nem tud kibújni, kiszökni. Ellenőrizd ezt alkalmanként, különösen ha kölyökutyád van, mivel ők szeretnek rágcsálni, illetve ha előszeretettel ás a kutyád. 

Lakásban tartott kutyánál ellenőrizd, hogy nincsenek-e elérhető helyen elektromos vezetékek, amiket a kutyád megrághat és ezáltal megrázhatja az áram.

+TIPP: Mielőtt elmész otthonról, adj a kutyádnak olyan rágcsálnivalót, ami órákig leköti, így nem jut majd eszébe olyat rágni, amit nem kéne.

Sétálni jó

Számodra egészséges, a kutyádnak pedig igazi élmény. A kutyák elsősorban a szaglásukat használják a tájékozodáshoz, ezért a séták során nem csak a testmozgás a fontos, hanem a világ felfedezése is.

Te sem szeretnéd az egész életed egy megszokott környezetben tölteni, hanem valószínűleg szeretsz új dolgokat látni. Nem mindig ugyanazt az egy filmet nézni, hanem mindig valami újat. Egy bezárt kutya nem tapasztalhat ilyen dolgokat, hiába a kert, az mindig ugyanaz a kert.

Ha sétálni viszed őt, ott mindig tapasztal új dolgokat, más, a megszokottól eltérő szagokat érez. Ahogy időd és lehetőséged engedi, vidd őt minél többször sétálni, hogy megajándékozhasd új élményekkel. Ne csak arra figyelj hogy menjetek, haladjatok minél gyorsabban, hagyj neki időt, hogy körbeszaglásszon, hiszen különben nincs értelme az egésznek.

A sétáláshoz szükséges eszközök: nyakörv/hám, póráz, kutyakaki zacskó. Én személy szerint a hámot favorizálom. Nem szeretném, hogy a kutyám fojtogatva érezze magát, illetve a nyakörv növeli a nyaki sérv kialakulásának lehetőségét. Ezekből kifolyólag, a kullancs ellenit kivéve, soha nem is volt nyakörve a kutyámnak.

Ha én személy szerint nem is vagyok nagy híve a nyakörveknek, bizonyos kutyák esetében belátom, hogy szükséges lehet annak alkalmazása. Így nagyobb testű és hevesebb vérmérsékletű kutyák sétáltatásához szoktak úgynevezett fojtó nyakörveket használni, ami segít csökkenteni annak az esélyét, hogy a kutya húzzon vagy elszabaduljon.

+TIPP: Esti sétákhoz kapható világító nyakörv, ami elemmel vagy akár USB-s töltéssel működik. Így biztos nem veszíted szem elől a kutyád még a sötétben sem.

Pórázak közül két fő csoportot lehet megülönböztetni:

 • a fix, 
 • és a kihúzható pórázakat.

A fix pórázak kb 1-2 méter hosszúak, kiképzéshez szokták használni, illetve ha jobban kontroll alatt szeretnéd tartani a kutyádat. A kihúzható pórázak lehetnek akár 10 méteresek is, ezzel nagyobb teret adva a kutyának, anélkül, hogy el kellene engedni. Mindkét típusú porázból különböző hosszúságúak kaphatók, különböző méretű kutyáknak.

+TIPP: Félős, nem jól szocializált, képzés alatt lévő, vagy sérült kutyáknak egy sárga szalag lehet a megkülönböztető jelzése. Ha ilyen eset áll fent nálad és nem szeretnéd, hogy közel jöjjenek a kutyádhoz, köss egy citromsárga szalagot a pórázra, vagy a hámra. A legtöbb kutyás érteni fogja a jelzést.

A kutyád ürülékének összeszedése magától értetődőnek kellene, hogy legyen. Sajnos nagyon sokan nem takarítják el a kakit a kutyájuk után, amivel bosszúságot okoznak a többi "kutyátlan" és "kutyás embernek" is. Hiába figyelnek erre oda egyre többet, a köztudatban mégis megmaradt az a gondolat, hogy a kutyások igénytelenek erre. Ez a negatív vélemény érinti a többi rendes kutyást is, ezáltal feszültséget és nézeteltérést generálva. 

Amikor az jutna eszedbe, hogy inkább otthagyod a kutyád végtermékét, gondolj csak bele abba, hogy napok kérdése és mikor később arra sétálsz, bizony van arra esély, hogy pont te fogsz belelépni. A saját kutyád kakijába. Nem irónikus? Figyelj oda a másikra és használd a kutyakaki zacskót!

Képzés és dominancia

Tanítás előtt el kell döntened, hogy pontosan mit is vársz el a kutyádtól. Megtanulhatja az alapvető tudnivalókat, mint "gyere ide, ül, fekszik", tanulhat bonyolultabb trükköket, és akár örző-védő oktatást is kaphat.

Személy szerint én azt gondolom, hogy a mai világban már nem lehet "kiiktathatatlan" házőrzőként gondolni a kutyákra ... "Cave canem", azaz "Óvakodj a kutyától!" - Egy Pompeii-ben talált római-kori mozaik látható az alábbi képen:

A mai eszközökkel már könnyedén kijátszhatóak, ha valaki be akar törni hozzád. Ha mégis az ilyen típusú képzést választanád, akkor érdemes kutyaiskolába vinni őt. Itt megtanulhatja az engedelmességi feladatokat is, fiatalabb korában pedig szokhatja a szocializációt más kutyákkal. 

Ha nem szeretnéd tanítani őt, akkor is mindenképp fontos hogy ismerje a behívást. Nagyon fontos, hogy szót fogadjon és vissza tudd hívni őt, ha a szükség úgy kívánja. A nehezebb trükkök megtanítása csak a te türelmeden múlik. Idővel és gyakorlással szinte bármit meg tudsz neki tanítani. Természetesen ehhez szükséged lesz egy jó adag jutalomfalatra is.

A kutya képzését azért tartom fontosnak, mert a tanulás közben kialakul köztetek egy bizalmi kapcsolat, elkezd hallgatni rád és ez jó érzés. A kutyád szeret időt tölteni veled és boldoggá tenni téged, ahogy te is őt. Mindezek mellett ezzel kifejezheted a dominanciádat. A kutya bizony hamar a fejedre nőhet, ha azt hiszi, hogy ő a főnök a házban. Nagyon fontos őt mindig bizonyos mértékű uralom alatt tartani, mivel egy domináns kutya idővel agresszívvá is válhat.

Fektess le szabályokat és ragaszkodj hozzájuk! Így például, ha egyszer felengeded az ágyra, holott nem szoktad, azzal összezavarod és fel fog ugrani máskor is. Legyél mindig határozott a szabályokat illetően!

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (2)

 • Vendég (#25A4D6)  -  2023. 08. 21. 07:34

  Köszi sok dolgot lehet megtanulni belőle hogy jobb legyen a kutyád és a saját életed

  Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#C3244)  -  2021. 01. 04. 19:19

   Szerintem nagyon hasznos volt ez a cik köszönöm, hogy megírtan rengeteg fontos dolgot tudtam meg belőle mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el mert nagyon hasznos

   Válasz a hozzászólónak
   Utoljára módosítva: 2024.02.13