Hogyan és mivel fürdessük a kutyánkat?

Akár foglalkoztál már kutyával valaha, akár nem, biztos vagyok benne, hogy érezted már azt a bizonyos "kutyaszagot". 

A kutyák számottevő részének bizony van egy sajátos, mondhatni jellegzetes szaga, amit te valószínűleg már meg sem érzel a saját kutyádon, illetve lakásodon, de annak, aki nincs ebben a környezetben nap mint nap, bizony feltűnhet ez az idegen és mégis sajátos szag, amit nemigen lehet mással összetéveszteni.

Egy dolog viszont az állandó, bár enyhe "kutyaszag" és más dolog az mikor a kutyusod már inkább egy kis "bűzbombára" hasonlít. Amikor már a te orrodat is szúrja ez a kellemetlen szag, bizony eljött az ideje a fürdetésnek.

Ha esetleg új gazdiként még nincs tapasztalatod az ilyesmiben, nem tudod, hogyan is fürdesd meg a kutyád, akkor javaslom, olvasd tovább a cikket, amelyben igyekszem megismertetni veled a kutyafürdetés szabályait.

"Milyen gyakran fürdessem a kutyám?"

Általános szabályként elmondhatjuk, hogy minél ritkábban fürdeted a kutyusod, annál jobb. A kutyák bőre sokkal érzékenyebb a vegyi anyagokra, mint az emberé. Az erős kémiai szerek nem csak szárítják, de irritálják is a bőrét. Ebből az okból kifolyólag érdemes a lehető legkevesebbre csökkenteni a fürdetések számát, ami maximum havi egy alkalmat jelent.

Udvaron tartott kutyák fürdetése

Bár sokan azt vallják, hogy az udvaron tartott kutyák több fürdetést igényelnek, mint a lakásban tartott kedvencek, én személy szerint nem értek ezzel egyet. A kertben tartott kutyád valószínűleg sohasem, vagy csak ritkán tartózkodik bent a lakásban, ezért az erősebb "kutyaszag", nem lesz zavaró tényező számodra. Te bármikor kezet moshatsz a kutyáddal való foglalkozás, játék után, de őt és a bőrét nem érdemes kitenni a gyakori fürdetés káros hatásainak.

Tehát udvaron tartott kutyák esetében azt javaslom, hogy rendszeres fürdés helyett mosdasd meg őt évi egy-két alkalommal és válassz egy szőrtípusának megfelelő fésűt, aminek heti egyszeri használatával megtisztíthatod a szőrét a rátapadt kosztól, portól.

Lakásban tartott kutyák fürdetése

Lakásban tartott kutyánál kicsit nehezebb a helyzet. A napi séták során összeszedett koszt, sarat bizony behordja a lakásba és a bútorokra, ami nem csak csúnya látvány, de higiéniailag sem kedvező. Kellemetlen lehet emellett a két fürdetés közt megjelenő szag, különösen esősebb időben, mikor a kutyus szőre átnedvesedik.

"Szobakutyáknál" is minimális számú fürdetést javaslok, hisz az ő bőrük sem különbözik a kertben tartott ebétől. Én általában igyekszem minél tovább húzni és csak akkor fürdetem a mopszom, amikor már zavar a szaga, ami általában három havonta egy alkalmat jelent. Ha te nem akarsz várni vele ilyen sokat, akkor is csak havonta maximum egyszer fürdesd samponos vízzel a kutyád és a fürdés helyett tartsd tisztán a szőrét rendszeres keféléssel!

+TIPP: A samponos fürdetés csökkenti a kullancs- és bolhanyakörvek vagy cseppek hatékonyságát, ezért érdemes megfürdetni a kutyust még azelőtt, hogy alkamaznád ezeket a termékeket.

"De hát saras időben muszáj gyakrabban mosdatnom a kutyám..."

Előbbiektől függetlenül természetesen bármikor megfürdetheted őt, például mikor saras, de csak sima vízzel. Séták után öblítsd le a lábait, esetleg a hasát, mellkasát, ha az is saras, de ne használj sampont! Tiszta vizzel is szépen ledörzsölheted a koszt a kutyád szőréről, száradás után pedig használhatod a fésűt.

"A kölyökkutyákat is lehet fürdetni?"

A bőrérzékenyég mellett kiemelten fontos az a tény, hogy a 4 hetesnél fiatalabb kölyökkutyák nem képesek úgy szabályozni a hőt, mint egy felnőtt kutya, ezért könnyedén megfázhatnak és megbetegedhetnek. Nincs nagy esély arra, hogy különösebben szükség lenne ilyen fiatalon fürdetni a kutyust, de ha netalán mégis erre kényszerülnél, akkor is mindenképp várd meg, hogy betöltse az egy hónapos kort!

"Milyen eszközökre lesz szükségem a fürdetéshez?"

Ha a kutyád már elérte a minimum egy hónapos kort és szükségét érzed a fürdetésnek, akkor érdemes jó előre beszerezned és odakészítened a szükséges eszközöket. Miután a kutyus méretétől függően kiválasztottad a mosdatási helyet, ami lehet kád, mosdó, lavór stb., akkor mindössze két alapvető kellékre lesz még szükséged: kutyasamponra és törölközőkre. Természetesen a két legfontosabb eszközön kívül vásárolhatsz még további ápolási termékeket, amik kiegészíthetik és alaposabbá, teljes körűvé tehetik a fürdetést, ezekre kicsit később még kitérek.

A törölközők kiválasztásához nem lesz szükséged a segítségemre, bármilyen fajta megteszi, a lényeg, hogy a fürdés végeztével leredukálja a kutya által lerázott víz mennyiségét, ami nagy eséllyel mind rád, elsősorban az arcodra csapódna.

A sampon viszont kényesebb téma. A bőrérzékenység miatt kulcsfontosságú, hogy a megfelelő terméket használd, ami semleges kémhatású (7-es PH) és minden egyéb szempontból igazodik a kutyád bőrének és szőrének igényeihez. Semmiképp se használj emberi tisztálkodáshoz használatos samponokat és szappanokat! Fontos, hogy ne ezen akarj spórolni, hiszen lehet, hogy megtakaríthatsz egy keveset az olcsó samponokkal, de a később fellépő bőrproblémák kezelésére elköltheted a drágább sampon árának tízszeresét is. 

Az interneten a legnagyobb a választék a kutyasamponokat illetően (és minden mást illetően is), de megtalálhatod őket nagyobb háziállat felszerelés boltokban, illetve az állatorvosnál is érdeklődhetsz felőlük.

Különböző típusú samponokra lelhetsz a boltokban és internetes kereskedésekben. A kifejezetten kölyök kutyáknak készült sampon a legtöbb esetben jó választás lehet még felnőtt kutyák számára is, hiszen ezek a kiskutya érzékeny bőrére lettek kifejlesztve, ezáltal elég kíméletesek bármilyen bőrtípushoz. Találhatsz ugyanakkor többek közt hosszú és rövid szőrre való, színmegtartó és szagsemlegesítő samponokat is. Különleges esetekben, mint például bőrprobléma, vagy allergia esetén, mindenképpen kérj tanácsot egy állatorvostól!

+TIPP: Olvass véleményeket! A legtöbb webshop-on értékelni és véleményezni is lehet a megvásárolt terméket, ami nagy segítség lehet neked is a választásban.

"Mi a menete a kutyád fürdetésének?"

Az első fürdetés meghatározó esemény, hiszen ez az amire a kutyád később emlékezni fog és ez alapján reagál majd a következő mosdásra. Nagyon fontos, hogy kellemes élménnyé tedd ezt az első alkalmat, hiszen ezzel megkönnyíted nem csak az ő, de a saját dolgodat is a későbbiekre nézve.

Nyugodtan készíts oda a fürdőhely mellé játékokat és jutalomfalatot. Dicsérd őt folyamatosan a fürdés kezdetétől a végéig!

 1. Fürdés előtt alaposan keféld ki a kutyád szőrét, hogy megszabadítsd a már kihullt szőrszálaktól és az esetleges csomóktól, gubancoktól.
 2. Válaszd ki a helyet! A kutyád méretétől és az időjárástól függően több alternatívád is van.
  • Télen a lakásra, ezen belül a fürdőszobára korlátozódnak a lehetőségek,
  • míg nyáron a szabadban egy kis kádban, vagy lavórban is pancsolhat a kutyád.
 3. Miután kiválasztottad a fürdés helyét, győződj meg róla, hogy nem túl csúszós a felülete. Ha mégis az utóbbi eset áll fent és nincsen kádba helyezhető műanyag csúszásgátlód, akkor úgy is orvosolhatod ezt a problémát, ha teszel egy törölközőt a fürdő alkalmatosság aljára.
 4. Fontos, hogy helyesen állítsd be a víz hőmérsékletét. A kutyák nehezen bírják a meleget, ezért inkább szobahőmérsékletű, kellemes vízzel próbálkozz, de ne hideggel!
 5. Állítsd bele a kutyád a kádba, szép lassan engedd bele a vizet, körülbelül a térdeinek magasságáig és keverj bele sampont. Hagyj neki időt, hogy megszokja, dicsérd őt és jutalmazd folyamatosan!
 6. Ha zuhanyrózsát használsz kezd el bevizezni a szőrét, zuhanyrózsa híján pedig használd a kezed vagy egy poharat és óvatosan fröcsköld a kutyád míg teljesen át nem nedvesedik a szőre. Ügyelj arra, hogy csak a nyakáig legyen vizes, a fülét és az arcát ne érje víz! Ezek a területek - a fülek és a szemek - begyulladhatnak, ha nagy mennyiségű víz éri őket, ezért az arcát csak nedves kézzel vagy ronggyal töröld át.
 7. Tégy egy kis sampont a kezedre is, habosítsd fel és jól dörzsöld át vele a kutyád szőrét és bőrét. Gondosan végezd a műveletet, ne feledkezz meg a lábairól, a mellkasáról és a hasáról sem! Nagyon vigyázz rá, hogy az arcát és a fülét továbbra se érje se víz, se sampon!
 8. Amint végeztél a samponozással, engedd le a kádban/lavórban maradt vizet és a lehető legalaposabban öblítsd le őt tiszta vízzel, hogy semmiképp se maradjon szappan a bőrén!
 9. Megelőzésképpen, hogy megrázza magát és ezzel mindent összefröcsköljön, gyorsan tedd rá a törülközőt és jól törölgesd át a szőrét!
 10. Bár a kutyák nagy többsége nincs nagy barátságban ezzel az eszközzel, hűvösebb időben használhatsz hajszárítót a lehető legalacsonyabb hőfokozaton, hogy elősegítsd a gyorsabb száradást. Ha mellőznéd a hajszárítót, akkor kinti kutyusnál halaszd a fürdetést melegebb időre, lakásban tartott kutyánál pedig hagyd őt megszáradni egy huzatmentes, meleg helyen a házban! Fokozottan figyelj erre kölyökkutyánál, hiszen az ő bőrük kifejezetten érzékeny, könnyedén meghűlhetnek!
 11. Miután teljesen megszáradt a szőre, fésüld át őt még egyszer, hogy megszabadítsd a fürdés során kihullott szőrszálaktól.

+TIPP: Hogy elkerüld a baleseteket, fürdés előtt és után egyből vidd le sétálni a lakásban tartott kutyád, hogy elvégezze a dolgát. (Volt már többször is szerencsém ilyenhez, a tapasztalat szól belőlem.)

"Milyen tisztálkodási szereket használjak még a kutyám fürdetésekor?"

A fürdésnél használhatsz balzsamot a hosszabb, nehezen kezelhető szőrű kutyáknál, hogy utána könnyebben ki tudd fésülni az esetleges gubancokat. Én azonban nem erőltetném a még több kémiai anyag használatát azoknál a kutyáknál, akiknél nem áll fent ez a probléma, minél kevesebb stressznek van kitéve a kutyád bőre, annál jobb.

Problémás bőrnél alkalmazhatsz szőrkondícionáló termékeket, amik hidratálják és nyugtatják a bőrt, valamint elősegítik a szőr egészséges növekedését. Ha úgy véled, hogy ilyen termékre lenne szükséged, én mindenképpen azt javaslom, hogy vásárlás előtt kérdezd meg egy állatorvos véleményét, hiszen lehetséges, hogy más módszerekhez is folyamodhatsz ezek kezelése érdekében, mint például az esszenciális halolajakhoz.

Hogy teljes körűvé tedd kutyád tisztálkodását, fordíts figyelmet az arca és a fülei tisztántartására is. Különösen fontos a bőr tisztítása a nyomott fejű, vagy "ráncosabb" kutyáknál, hiszen a kosz begyűlhet a redői közé, ezzel gyulladást okozva.

Esetükben ezért nem elég csak a fürdés során áttörölni az arcukat. Heti rendszerességgel gyengéden tisztítsd ki a bőrredőit és a füleit egy nedves törölközővel! Ha alaposabb szeretnél lenni a fültisztítást illetően, akkor találhatsz erre alkalmas tisztító géleket/zseléket is. Ezeket a kutyád hallójáratába kell cseppenteni, amit később könnyedén kiráz a füléből, a feloldódott kosszal együtt.


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#7F414)

  Nagy hasznos a cikk az unokatesóméknek most lett kiskutyájuk és így már biztosan készenállunk a fürdetésre.

  2020. 06. 03. 04:57Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13