Kutya szemcsepp, szemkörnyék ápoló szemgyulladás kezelésére

Világos bundával rendelkező kutyád szemei körül és alatt barnás-vöröses, monoklira hasonlító foltok éktelenkednek? Ezek a szem alatti elszíneződések normál esetben - azaz egyéb tünetek nélkül - nem feltétlen utalnak egészségügyi gondokra, sokkal inkább esztétikai szempontból jelenthetnek problémát.

A barnás-vöröses színű szem alatti foltokat az állandó könnyezés okozza, mely általában a könnycsatorna eldugulása következtében alakul ki. Szerencsére az Okosgazdin kapható, kifejezetten a kutyák szemének tisztítására alkalmas cseppek, gélek és táplálékkiegészítők segítségével könnyedén tisztán tarthatod négylábú kedvenced szemkörnyékét, így biztosítva ezzel ápolt megjelenését.

Egy kutya szemkörnyék ápoló tehát nagy segítséget nyújthat kedvencünk szemének tisztántartásában, míg a különféle kutya szemcseppek elsősorban a kutya szemgyulladások és szembetegségek kezelésére szolgálnak. Olvass tovább, ezeket alább részletesen is tárgyaljuk.

A kutya szembetegségek lehetséges okai

Házikedvenceink sokban hasonlítanak hozzánk, így náluk is előfordulhatnak különböző okokból eredő szembetegségek. A krónikus kutya szembetegségek számos tényezőből eredhetnek. Ezek közé tartoznak a genetikai hajlamok (mint például a befelé forduló szemhéj vagy a megfelelő könnytermelés hiánya), fertőzések (pl. vírusok, baktériumok), autoimmun betegségek, pl. allergiák, külső irritációk (por, füst, vegyszerek), sérülések vagy trauma. Az anatómiai tényezők is szerepet játszhatnak, például az alacsony könnytermelés (száraz szem).

Előbbieken túl természetesen koruk előrehaladtával hozzánk hasonlóan a kutyák látása is romlik, szemük kevésbé lesz rugalmas, és a fényre is máshogy reagálnak.

Bármely esetben, fontos az állatorvos által végzett alapos vizsgálat és diagnózis, hogy a megfelelő kezelést és gondozást biztosítsák a kutyánknak.

Alábbiakban lássuk részleteiben azt a néhány szembetegséget, amelyek gyakran előfordulnak házikedvenceinknél.

Kutya szemgyulladás ~ Piros, könnyező, csipásodó szem

A kutyáknál is előfordulhat szemgyulladás, ebben az esetben a kutya szeme piros lehet, valamint erősen könnyezhet, mely csipásodást eredményez. Ilyenkor megpróbálhatjuk a kutya szemgyulladásának kezelését otthon, a kutya szemcsepp egy lehetséges opció lehet erre a feladatra. 

Sok kutya szemcsepp vény nélkül is kapható, webáruházunkban is találsz ilyet, így semmiképpen sem javasolnánk emberi szemcsepp alkalmazását kutyáknál, ugyanis ezen készítmények összetétele nagyban eltérő lehet. A gyulladáscsökkentő kutya szemcsepp sokat tud segíteni a fennálló probléma mihamarabbi enyhítésén.

Fontos kiemelni, hogy a könnyezés nem csupán gyulladásnak tudható be, ennek hátterében allergiák, más szemhéj-elváltozások is állhatnak, például ha azt látjuk, hogy a kutya szemén árpa jelent meg.

Az árpa legtöbbször egy apró, fájdalmas duzzanat, vagy gyulladás a szemhéj belső részén, ahol a szőrtüszők találhatóak. Ha az árpa irritálja a szemet, vagy nyomás gyakorol rá, akkor ez könnyezéshez vezethet.

A genetikai tényezőkből adódó szembetegségek, mint például a megfelelő könnytermelés hiánya, szintén okozhatnak szemgyulladást kutyánknál. Ez például gyakori lehet a lapos arcú fajtáknál (pl. mopsz, shar-pei).

Kidülledt szem, befelé forduló szemhéj

Az imánt már említett rövid orrú, lapos arcú fajták hajlamosak a kidülledt szemekre, mert az arcformájuk miatt a szemeik kicsit kiállhatnak. Természetesen ilyenkor gazdiként általában nincs teendőnk, ez a természetes megjelenése, állapota az adott kutyafajták szemeinek. Mindazonáltal a lapos fejű kutyák szemei különleges veszélyeknek vannak kitéve, akár a mindennapi séták során is. Az orruk és a szájuk közelében lévő szemük könnyen sérülhet, szennyeződhet, így számos problémát okozva, beleértve a szaruhártya-gyulladást, fekélyeket vagy hályogokat.

A szaruhártya sérülés, vagy annak gyulladása esetén persze bármely kutyafajtának kidülledhetnek a szemei, amely sérülést okozhatja akár egy harapás, vagy egy balesetből bekövetkezett tompa ütés is. Amennyiben a kedvencünk szemei rendellenesen kidülledtek, forduljunk azonnal állatorvoshoz, mivel ilyen esetekben ő tudja a legjobban mérlegelni a kutya szemének állapotát, illetve ő tudhat rá megfelelő kezelést.

Visszatérve a kidülledt szemű, lapos arcú kutyafajtákra, ezek másik gyakori genetikai eredetű betegsége a befelé forduló szemhéj, más néven entropium, amely során a szemhéj szélei befelé hajlanak. Ez irritálja a szemet, mivel a szőr vagy a bőr közvetlenül a szem felületét dörzsöli.

A befelé forduló szemhéj kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel. Az állatorvos által végzett műtéti eljárás célja a szemhéj korrigálása, hogy újra megfelelően illeszkedjen a szemgolyóhoz, ezáltal csökkentve a szemirritációt.

Szürkehályog kutyáknál

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is kialakulhat szürkehályog, amely a szemlencse homályosodását eredményezi, így befolyásolva a kutya látását. A betegség spektruma igen széles, kisebb homályosodástól egészen a teljes látásvesztésig terjed. Fontos kiemelni, hogy a szürkehályog kezelése kutyáknál is általában sebészeti beavatkozást igényel. Amennyiben műtétre kerülne sor, a mihamarabbi felépülés elősegítéséhez webshopunkban te is megtalálod a megfelelő készítményeket és kiegészítőket. A megfelelően sterilizált szemek gyógyulásában például sokat tud segíteni az Aptus SentrX Eye Gel, amely egy biopolimereket tartalmazó szemcsepp.

Szemféreg kutyáknál

A szem szemféreg fertőzése általában fertőzött lárvák, szúnyogok vagy legyek általi terjesztéssel történik. Amikor a rovarok a kutya közelében vannak, a szemférgek lárvái bejuthatnak a kutyusunk szemébe, majd ott fejlődnek ki „felnőtt” szemférgekké. Akár nehéz is lehet felismerni, mivel a leggyakoribb tünetek hasonlóak lehetnek egy szemgyulladáshoz:

  • vörös szemek,
  • erős könnyezés vagy váladék a szemekből,
  • irritáció vagy szemhéjak gyulladása, duzzanat.

Fontos kiemelni, hogy ilyenkor nem elég féregtelenítő tablettát adnunk a kutyusnak, ugyanis ezek a termékek általában a belekben és más testrészekben élő paraziták ellen hatásosak, így a szemben lévő paraziták ellen nem védenek. A szemférgesség kezeléséhez olyan szemcseppekre vagy krémekre van szükségünk, amelyek közvetlenül a szemre alkalmazhatóak és gyógyszeres hatóanyagukkal képesek a paraziták eltávolítására. Kérjük állatorvos tanácsát.

Felemás szem

A szemek színe önmagában nem feltétlenül jelez betegséget, ugyanis lehet genetikailag heterokrómiás szemű a négylábúnk, mely egy olyan genetikai jellegzetesség, ami gyakran előfordul például a Husky-knál, nekik sok esetben az egyik szemük kék, a másik pedig barna.

Amennyiben nem erről van szó és rendellenességet vélünk felfedezni, mihamarabb forduljunk vele állatorvoshoz.

Kutyánk szemkörnyékének ápolása, tisztítása legyen a rutin része

Sok betegséget tudunk megelőzni azáltal, hogy tisztántartjuk háziállataink szemkörnyékét, melyre használhatunk CLX Wipes fertőtlenítő törlőkendőt, de weboldalunkon találhatóak különböző szemkörnyék tisztító folyadékok, cseppek is, melyek hatékonyan eltüntetik a könnyezésből származó elszíneződéseket, emellett ezen készítmények alkalmasak a kötőhártya gyulladás megelőzésére is.

Amennyiben bizonytalan vagy, hogy melyik terméket válaszd kedvencednek, keress bennünket bizalommal 😊

Utoljára módosítva: 2024.02.13