Egy kedves, röfögő szőrgolyó: a mopsz

Gyerekkorom során mindig rengeteg állattal voltam körülvéve. Nem emlékszem olyan időszakra például, amikor ne lett volna kutyánk a háznál. Bizton állíthatom, hogy ez az oka annak, hogy mai napig megmaradt az állatok iránti szeretetem és kötődésem, különösen a kutyák kapcsán.

Magától értetődő tehát, hogy a szülői házból való kiköltözésem után már az első gondolataim közt szerepelt az, hogy szeretnék egy saját, kis négy lábon járó barátot: egy kutyát. A körülmények azonban nem voltak adottak, ezért le kellett tennem erről a vágyamról. Legalábbis néhány évre.

Ez a pár év sem telt viszont haszontalanul. A lehető legmélyebben ástam bele magam a kutyafajták tanulmányozásába. Szinte fanatikusan olvasgattam a kutyák tulajdonságairól és igényeiről, végigjárva a legtöbb fajtát. Sóvárogva néztem kiskutyák képeit és videóit, alig várva, hogy végre nekem is lehessen egy.

"Kutatásomnak" meg is lett az eredménye. Mire megteremtődött a megfelelő környezet és tudtam, hogy felelősségteljesen, szabadidőm jelentős részét nekiszentelve tudok majd foglalkozni egy kutyával, addigra megtaláltam a nekem tökéletes fajtát: a mopszot.

Doktorcsik Zsanett és Rocko

+TIPP: Az egyik legfontosabb dolog, amit kutyavásárlás, vagy örökbefogadás előtt tehetsz az az, hogy utánajársz milyen fő tulajdonságokkal és igényekkel rendelkezik "jövendőbelid". Ha például sportos és aktív vagy, illetve szeretsz kirándulni járni, akkor jó választás lehet egy úgynevezett munkakutya, aki szintén nagyon aktív, és igényli is az aktív időtöltést. Azonban, ha pont az ellentéte vagy ennek, akkor tökéletesen passzolnak majd hozzád a kevésbé aktív, csekély mozgásigénnyel rendelkező fajták.

Amennyiben már te is készen állsz, hogy új tagot fogadj be a családodba - méghozzá egy kunkori farkú kis mopszot -, akkor ez a cikk segítségedre lehet a fajta megismeréséhez. Bepillantást nyerhetsz a "mopszos életbe" és az én személyes tapasztalataimat elolvasva tudhatsz meg számodra talán még új dolgokat a mopszlikról.

Alkalmazkodásból jeles

Mielőtt magamhoz vettem az én kis mopszomat (Rocko-t), természetesen ennek a fajtának a főbb tulajdonságait is alaposan körüljártam. Így például több helyen is olvastam azt, hogy a mopszlik a gazdi életviteléhez igazodva fejlődnek, alakulnak és vesznek fel szokásokat, illetve viselkedésformákat.

Gondolhatnád azt, hogy ez minden kutyánál így van és valóban igazad is lehet. A mopszok viszont egy magasabb szinten űzik ezt a mesterséget. Nem minden kutyafajtáról mondható el ugyanis, hogy száz százalékban hozzád igazodva élné az életét, és mindezt "lázongás" nélkül.

Egy magas mozgásigényű kutyánál például nem teheted meg, hogy kevesebb időt töltesz vele, hiszen akkor nagy eséllyel fordítja majd energiáit valami olyasmire, aminek te kevésbé fogsz örülni. Egy "lusta" kutyánál pedig nem leszel befutó a hosszú kirándulásokkal és órákig tartó játékkal. Ők általában 10 perc séta után már "köszönik szépen, jól vannak".

A mopszok azonban rendkívül alkalmazkodóak (természetesen bizonyos kereteken belül). Ha az interneten rákeresel mopszok fotóira és videóira, egy igen jelentőségteljes és változatos kollekcióval találkozhatsz. Láthatsz úszó, agility-ző, vagy éppen állva elalvó mopszokat is.

A mopszli egy igen sokoldalú kutya

Az én Rocko-m például mindig tudja mikor és minek van az ideje éppen. Nagyon aktív, ha sétáról és játékról van szó. Imád autókázni, kirándulni és úszni is. Ha viszont látja, hogy elfoglalt vagyok, akkor csak hozzám bújva szunyókál.

Rocko a természetben

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor nem vagyok itthon. Felismeri, hogy az az időszak nem a játék és "őrjöngés" ideje, ezért inkább csak alszik, erőt gyűjt a játékra, ami azután következik, miután hazaértem.

Hogy honnan tudom, hogy egész nap alszik, mikor nem vagyok itthon? Videófelvételes bizonyítékom van róla: masszív hét óra arról, ahogy a kutyusom horkolva szundikál :)

Neki te jelented a világot

Ez a fajta már-már hihetetlen módon igazodik, alkalmazkodik a gazdájához. A mopszok annyira szeretik és olyan mértékben kötődnek a gazdájukhoz, hogy bárhová követnék, bármit megtennének, csak a közelében lehessenek. 

Garantált, hogy nem tudsz átmenni egyik szobából a másikba úgy, hogy ne járna a nyomodban. Főzés és mosogatás során biztos lehetsz benne, hogy a lábad mellett, vagy éppen a lábadon alszik. Még ha a fürdőszobában vagy, akkor is az ajtó előtt ül és várja, hogy mikor jössz már ki.

Egyszerűen imádnivalóan levakarhatatlanok.

Mindig a események közepében

Természetesen a mopszok a gazdájukhoz kötődnek a legjobban, de egyáltalán nem vetik meg mások társaságát sem. Sőt, ami azt illeti, imádnak több ember, vagy netalán állat között lenni.

Az én kutyám például teljes extázisban tör ki, mikor látogatók érkeznek. Konkrétan le kell fognom őt, különben szegény vendégek még a cipőiket sem tudnák levenni. Viszont miután lekerültek a cipők... Bizony nincs megállás. Ugrálva és puszikkal elhalmozva köszönti őket és természetesen kedvenc játékszerét is büszkén mutogatja nekik a játék reményében.

A túlzott izgalom elülte és a vendégektől "kierőszakolt" játék után kiszemel valakit magának, akinek a lábán ülve, vagy fekve tud pihenni. Amennyiben az étkezőasztal körül folyik a társaság beszélgetése, akkor különös figyelmet fordít arra, hogy a lehető legközelebb és a legelérhetőbb helyen táborozzon le, hisz sosem lehet tudni mi esik le az asztalról.

A mopsz nagyon türelmes, de ugyanakkor mókás, szórakoztató fajta, ezért jól kijön a gyerekekkel is. Sok kisebb testvérem lévén az én Rocko-m sok időt töltött gyerekek között, ezért különös vonzalmat érez arra, hogy séta során üdvözölje a szembejövő kisembereket.

A mopsz egy igen gyerekbarát kutya

Fontos azonban megjegyeznem, hogy habár eme fajta türelme határtalan, mégsem szabad felügyelet nélkül hagyni őt - sem semmilyen fajta kutyát - egy kisgyermekkel!

A hangos biztonsági őr

Nem mindenkivel ilyen barátságosak viszont a mopszlik, legalábbis az én kutyám nem. Nagy átlagban elmondható, hogy minden kutyának van egy olyan személy, akit nem kedvel különösképpen, például a postás. Bár a mopszok mondhatni az agresszió semmilyen érdemi formáját nem mutatják, mégis van, hogy hevesen megugatják a nekik nem szimpatikus egyéneket.

Az én kutyámnál azt figyeltem meg például, hogy azokat az embereket, akikkel hosszabb társalgásba kezdek, vagy közvetlenebben viselkedek velük, nem ugatja meg. A hivatalos személyekkel viszont - akikkel én is távolságtartóbb vagyok (például postás, vagy gázóra leolvasó), -  hangos és mély ugatással tudatja, hogy kívül tágasabb.

Erőteljesen hallatja hangját ez a fajta akkor is, ha idegen hangot hall, vagy idegen tárgyat vél felfedezni a lakásban, éppen ezért kitűnő jelzőkutya.

Mopsz, az igazi állatbarát

Mivel a mopsz nem agresszív fajta és nincs kialakult vadászösztöne, ezért rendkívül jól kijön más állatokkal is, legyen az bármilyen fajta. Természetesen ez szoktatás kérdése is - mint a legtöbb feljebb felsorolt tulajdonság -, de alapvetően elmondható, hogy semmilyen problémát nem okoz számára a más állatokkal való találkozás, illetve akár együttélés.

Hogy ezt az állításomat igazoljam, íme egy kép Rocko-ról, amint a vidéki tartózkodásunk alatt, a tyúkólba beosonva, a többi állatra fittyet hányva kenyeret majszol. (A nyuszi nem volt elragadtatva a váratlan látogatótól.)

Rocko a tyúkólban vidéken

Kicsi a bors, de... Okos

Személy szerint nem igazán értem, hogy miért alakult ki az emberekben az a téves tudat, hogy a kistestű kutyák buták. Ez egyáltalán nem így van. És nincs ez így a mopsz esetében sem.

Mint ahogy az ember is, a kutya is tanulás által szerzi a tudását. Amennyiben egy kutya nincsen megfelelően képezve, teljesen egyértelmű, hogy nem lesz szófogadó, míg egy türelemmel és odaadással kiképzett kutya – a termetétől függetlenül – akár lehetetlennek tűnő trükköket is el tud sajátítani.

Ennél a fajtánál még egyszerűbb a dolgod a képzést illetően, hiszen kihasználhatod gyenge pontját: a falánkságot. Egy mopsz bármit megtenne egy finom falatért, ezért nagyon könnyű őket étel segítségével motiválni.

A helyes táplálás fontossága

A helyes táplálás rendkívül fontos minden kutya egészsége érdekében. Ennél a fajtánál külön tényezőként kell megemlíteni azt, hogy nem csak falánkak, de hízásra hajlamosak is, ezért ennek elkerülése érdekében különös figyelmet kell fordítani a megfelelő táp kiválasztására, illetve az etetési mennyiség megállapítására.

+TIPP: A megfelelő táp kiválasztásához segítégedre lehet a kutya helyes táplálásról erről szóló cikkem.

Vannak viszont olyan tápok, amelyek a mopszokra jótékony hatású plusz összetevőket is tartalmaznak. Ilyen összetevők az esszenciális zsírsavak, amik pozitív befolyással bírnak a szőr és a bőr állapotára, ezért érdemes az ezeket nagyobb mennyiségben tartalmazó tápokkal etetni a kutyust. Emellett egyes gyártók kínálatában találhatsz akár konkrét fajtatápot is.

A kutya, akinek folyton korog a hasa

Mivel a mopszlik mindig éhesek és bármire képesek egy kis nasiért, ezért nagyon megnehezítik az ember dolgát a helyes táplálást illetően. Ki az, aki meg tudja állni egy ilyen kedves kis lény szomorú "Mindjárt éhen halok. Kérlek adj valamit harapni!" tekintetét?

Rocko, a játékos eb

Erősnek kell lenned viszont, és nem szabad engedned, hogy minden ilyen alkalommal levegyen a lábadról, ugyanis a túletetés elhízással jár, aminek akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

+TIPP: Ne legyen bűntudatod, ha bedőlsz a kis trükkjének és potya kaját adsz neki, viszont semmiképp se ess túlzásba, és mindig a nassoláshoz mérten igazítsd napi eleség mennyiségét.

Szőr minden mennyiségben

Biztos vagyok benne, hogy az eddigiek olvasása után valami ilyesmi jár a fejedben: "Igen. Nekem egy mopsz kell. Ő az igazi. Most azonnal indulok és veszek, vagy örökbe fogadok egyet." 

Kicsit viszont a következőkben talán el foglak rettenteni, hiszen azért nem minden fenékig tejfel a mopszokkal kapcsolatban sem. 

Az én személyes problémám (és úgy hiszem minden mopsz gazdi osztozik a véleményemen), az az írdatlan mennyiségű szőrhullás, amit a mopszok produkálnak. Nem fogok hazudni, elképesztő mennyiségű szőr tud hullani ebből a parányi kis kutyából.

A mopszok folyamatosan vedlenek, évszaktól függetlenül. Sajnos nincs arra semmilyen módszer, hogy teljesen megszüntesd a szőrhullást, viszont bizonyos mértékig kontrollálhatod. Ehhez segítségedre lehet egy jó minőségű, esszenciális zsírsavakat tartalmazó táp és egy kefe.

A megfelelő táplálás mellett a rendszeres fésülés elengedhetetlen a szőrhullás mértékének csökkentéséhez. A két naponta eszközölt fésülés/kefélés segítségével megelőzheted, hogy a lakásban szóródjanak szét az elhulló szőrszálak. 

+TIPP: Ha a mopsz mellett döntesz, de szeretnéd megkímélni ruháidat a kutyaszőrtől, akkor érdemes csoportosítanod a ruhatárad: kutyás és nem kutyás darabok. A "kutyás" ruháidat viselve összebújhatsz a kis kedvenceddel anélkül, hogy azon aggódnál, hogy tiszta szőr lesz.

Ha tehát tisztaság mániás vagy és kiakadsz attól, ha szőr borítja a lakásodat és a ruháidat, akkor sajnos a mopsz nem neked való társ. Azért néhány tippet találhatsz itt a lakás tisztántartására.

A lapos fej átka - Légzés problémák

Sokan tartják úgy, hogy a mopszok annyira csúnyák, hogy már szépek. Őszintén szólva először én is ugyanezt gondoltam, de ma már "csak" rendkívül szépnek és cukinak tartom az én kis Rocko-kámat. Kunkorodó farkuk, hatalmas szemük és jellegzetes lapos fejük/orruk kölcsönöz nekik ilyen egyedülálló kinézetet.

Rocko

Ám a különleges külső különleges törődést és odafigyelést igényel. Lapos orruk nehezebbé teszi számukra a légzést, mint az "normál" kutyáknál szokott lenni. Ennek okából gyakran röfögő, horkoló hangot hallatnak légzés közben, illetve nehezen bírják a meleget és könnyebben kaphatnak hőgutát.

Hiába hát a vakmerő, "gazdit mindenhová követő" attitűd, nekik is megvannak a saját korlátaik. Ebből kifolyólag nagyon ügyelni kell arra, hogy óvjuk őket a nyári forróságtól, és segítsük őket testük hűtésében ezekben az időszakokban.

Hálás lesz a mopszod a nyári kánikulában egy kicsi, akár gyerekeknek szánt hűvös vizű medencéért, egy úgynevezett hűtő matracért, amire ráfekve hűsítheti magát, vagy akár egy strandon töltött napért.

Szemproblémák

Lapos fejük miatt a mopszok szeme jelentős veszélynek van kitéve már akár az egyszerű séták során is. Mivel szemük gyakorlatilag egy síkban helyezkedik el orrukkal és szájukkal, ezért könnyedén megsérülhet és szaruhártya-gyulladás, fekély vagy hályog alakulhat ki.

Az idegen tárgyak okozta szembetegségeken kívül genetikai alapon kialakult betegségek is nagy eséllyel előfordulhatnak a mopszoknál, mint például a befelé forduló szemhéj, vagy a megfelelő mennyiségű könnytermelés hiánya.

Rendkívül fontos, hogyha mopszod – vagy bármilyen fajtájú kutyád – valamilyen szembetegség tüneteit produkálná, azonnal fordulj vele állatorvoshoz!

Bőrredőkbe begyűlő kosz

A fajta egy másik jellegzetessége – a nagy szem és a kunkori farok mellett – a ráncos, redős arc a lapos fej velejárója. Ugyan nagyon helyesek és attraktívak ezek a ráncocskák, mégis okozhatnak kellemetlenséget, ha nem kapják meg a megfelelő törődést.

Mivel meglehetősen mély ráncokról van szó – főleg az orr felett –, ezért könnyedén begyűlhet és megtapadhat bennük a kosz. Ez a kosz később bőrgyulladást és kiütéseket okozhat, ezért mindig oda kell figyelni ezen redők tisztántartására. Ennek elvégzéséhez használhatsz egy nedves gézlapot, vagy törlőkendőt, ami segítségével heti egy alkalommal egyszerűen kitörölheted a redőben megtapadt koszt. 


Hozzászólások (10)

 • Vendég (#785E)

  A mopsz tényleg egy nagyon jó szoba kutya☺viszont sok törődést is igényel (reszben) ezért szeretem ezeket a rofogo kiskutyákat.. és ezek nagyon hasznos információk voltak. Kösziii.😆😘

  2017. 12. 16. 07:49Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#82AE)

   Jó cikk🙂 Mondjuk a borbetegsegre és az allergiára való hajlamot is említhetted volna, hiszen sok mopsz emiatt kerül utcára (sok tudatlan megveszi és kidobja a kutyát)😕

   2018. 01. 05. 12:53Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#122CB)

    Bőrbetegség nagyrészt a helytelen tartás és ápolás következménye. Allergiahajlam sem feltétlenül aktivizálódik megfelelő táplálás és megfelelő immunrendszer esetén... :)

    2018. 06. 29. 10:28Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#157ED)

     Én személy szerint imádom a mopszokat
     Köszönöm ezt a sok hasznos információt!

     2018. 08. 14. 11:24Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#75211)

      Nekem is ilyen kutyusom van, Maya a neve és fekete 🥰😍 És igen, amiket le írtál ide nagyon igaz minden! Nagyon jó barát a mopsz❤️❤️❤️

      2020. 05. 08. 14:48Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#7F9BD)

       Nekem is mopszom van imadom a kis mocskot ❤❤ igaz mindenütt kutyaszőr próbálkozások ellenére mindig van de attol függetlenül igen velem alszik ès imadom ahogy szereted ahogy ki mutatja hogy ő egy családtag, ès semmiböl sem maradhat ki imadom minden percet remèlem a most érkező babát is szeretni fogja..❤❤

       2020. 06. 03. 19:17Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#B89E7)

         Van egy mopsz kutyusom már lassan hét éve. Igazi családtag állandóan éhes... Repülő súlya van (ha utazunk külföldre hosszabb időre, visszük magunkkal)és "csak" nyolc kg- ig vihetjük fel magunkkal a repülőgépre. Nyugdijas életünket boldoggá teszi, Megyünk vele sétálni stb. Nagyon szeretem a pozokat ahogy alszik, szereti ha ő van a középpontban. Igenyes kutya ápolni, Szeretni kell.

         2020. 11. 29. 09:31Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#1A6683)

           Mi simán lenyomtunk 11 km. Szilvásváradon augusztusban. 🤗

           2022. 09. 18. 12:18
         • Vendég (#14FF62)

          A mopsz a világ legjobb társa és legcukibb kutyája❤️Akinek fekete mopszija van, Tudna adni nekem kennel elérhetőségeket, Ahol lehet venni? Előre is köszi😊

          2022. 02. 12. 16:55Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#1AB6A8)

           My Little Giant Mopsz Kennel, Nagy Anikó, Ajka :)

           2022. 09. 27. 09:03

         Oszd meg a véleményed!

         Utoljára módosítva: 2024.02.13