Felfrissülés a nyári hőségben kutyamódra

Nyáron a kutyáknak is kutya melege van. Gazdiként kötelességünk gondoskodnunk kedvencünkről, amibe az is beletartozik, hogy a legforróbb napokat is igyekszünk elviselhetővé tenni a számára. Ezért összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot, praktikát, melyekkel megkönnyítheted a kutyád életét a kánikulában is.

A kutya itatása a nyári hőségben

Lakás vs. kert

Sok gazdinak nagy kérdés, hogy vajon beengedje-e a kutyát a lakásba vagy sem, és ez még égetőbb kérdés a forró nyári napokon. Lehet, hogy a lakásban klíma működik, vagy csak egyszerűen hűvösebb a tégla házak alsó szintje; de mindenesetre kellemesebb benn hűsölni, mint kinn a napon. Tudod, hogy a kutyád is hasonlóan gondolkozik. Ugyanakkor nem akarod, hogy minden szőrös legyen, vagy harapásnyomok legyenek a bútorokon.

Mi a jó megoldás?

Ha úgy döntesz, hogy márpedig a kutyának a kertben van a helye, akkor gondoskodj arról, hogy mindig legyen valamilyen árnyékos hely, ahová behúzódhat. A kutyaház nem megfelelő erre, mivel alig tud szellőzni, ezért igen gyorsan felmelegszik a benti levegő.

Amennyiben nincs az udvaron egy nagy fa, akkor kihelyezhetünk egy négy lábon álló tetőt, pavilont, ami alatt egész nap van árnyék. Esetleg ültethetünk néhány gyorsan növő bokrot is, melyek hamar árnyékot fognak adni. Az én goldim a kerítés mellett növő tuják alá szokott bebújni, oda sosem süt a nap. Időnként gödröt is szokott magának ásni, melybe belefekszik. Így próbálja ösztönösen hűsíteni magát, hiszen (árnyékban) a talaj hőmérséklete alacsonyabb, mint a levegőé.

A lakásban a nyári nagy forróságban gondolom mindenki szokott sötétíteni, hogy ne melegedjen fel annyira a lakás. Mindenképp figyelj oda erre, ha a kutya is benn van. Akár a klímát is bekapcsolva hagyhatod, ha elmész otthonról, vagy elhelyezhetsz valahol egy ventillátort a kutyának megfelelő magasságban is, hogy hűsölni tudjon, amikor szüksége van rá.

Általában a kutyák szívesen hűsölnek a kő vagy kerámia járólapon. Ezt még fokozhatod úgy is, hogy fagyasztott jeges palackokat csavarsz törölközőbe, ami mellé oda tud feküdni a kutya. Hideg vizes törölközőt is csavarhatsz a kutya teste köré, de ezt gyakran kell cserélni.

A jeges palackos megoldás alternatívája a hűsítőmatrac. Számos webáruház kínálatában, így nálunk is találhatsz speciális hűtő zselét tartalmazó matracokat, amelyek kialakításuknak köszönhetően sokat segíthetnek a kedvenced testhőmérsékletének szabályozásában a nyári hőségben.

A lehetőségek tárháza elég széles, így kis odafigyeléssel, illetve kreatívitással sokat segíthetsz a kutyádnak A kutyának megfelelő, legalábbis elviselhető körölmények megteremtése akármilyen házban, lakásban vagy kertben lehetséges, bár tény, néhol jóval több munkával, erőfeszítéssel jár.

Strandolás

A legtöbb kutya szereti a vizet és szívesen úszik, pancsol. A kánikulában különösen jól esik nekik is a strandolás, amit a kertben is lehetővé tehetünk számukra úgy, hogy kihelyezünk egy kisebb medencét. Ebben bármikor kedvére megmártózhat a kutyánk. Figyeljünk viszont arra, hogy ne legyen benne jéghideg a víz, mert könnyen baja eshet, ha felhevülten beleugrik.

Egy másik kerti móka a locsolóval történő pancsolás. Az én kutyám nem szereti, ha hirtelen egy erős vízsugárral „lelövöm”, viszont ha permetszerűen locsolok, akkor szívesen játszik a hűsítő esőben. Próbáld ki, hogy mit szeret a kutyád; valószínűleg a vizes játékok ilyen vagy olyan formája tetszeni fog neki. Ha lelocsolod a kutyádat, akkor a keringési rendszer védelmében a lábainál kezdd, majd lassan haladj feljebb.

Érdemes gyakran ellátogatni természetes vízpartra is, természetesen olyanra, ahol szabad a kutyáknak is úszni. Ez esetben is csak akkor engedjük a kutyát a vízbe, ha előtte pihent egy kicsit. A kutyának is, ugyanúgy, mint az embernek, megállhat a szíve a hirtelen lehűléstől, szóval mindenképpen óvjuk ettől.

Evés-ivás

A nyári hőségben jellemző, hogy mérséklődik a kutyák étvágya. Előfordulhat, hogy a dél körüli etetéskor nem fogy el a szokásos adag. Ilyenkor nem érdemes erőltetni. Ha úgy látod, hogy nincs más baja, csak melege van, akkor ne aggódj, hamar vissza fog jönni az étvágya. Addig is, a reggelit próbáld kicsit korábbra hozni, a vacsorát pedig kicsit későbbre, hogy hűvösben tudjon enni.

A kánikulában olyan jól tud esni egy kis fagyi, igaz? Na, a kutyádnak nem. Úgy általában nem javasolt fagyasztott falatokat adni, akkor sem, ha amúgy egészséges dolgokat adnál. Valódi fagyit aztán végképp nem ajánlott a cukortartalma miatt. A fagyos étel talán egy pillanatig jól esik a kutyának, legalábbis nem hinném, hogy tiltakozna, de igen könnyen megfázást, torokgyulladást okozhat.

Az ivóvíz mennyiségére nyáron különösen oda kell figyelni. Fontos, hogy gyakran cseréld ki a táljában a vizet, mert hamar poshadt lesz. Ha nem tudod nagyon gyakran cserélni, akkor feltétlenül helyezd árnyékba az itatóedényt. Viszont a túl hideg víz nem tesz jót a kutyádnak, úgyhogy ne akarj jeges vizet adni neki, inkább langyoskás legyen! Ahogy az előbb is írtam nagyon könnyen megfázhat tőle, vagy torokgyulladása is lehet.

A torokgyulladás jelei az erős köhögés, öklendezés, néha fehér, habos váladék hányása. Bágyadtság, és ritkán láz is jelentkezhet. Általában néhány nap alatt elmúlik, ha langyos vizet kap inni, de súlyosabb esetekben antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. A tünetek jelentkezése esetén az a biztos, ha ellátogattok az állatorvoshoz.

Sétálás

A kutyáknak nyáron is szükségük van sétára, mozgásra. Lehetőleg a hűvösebb kora reggeli vagy késő esti órákat válaszd, amikor neked is jól esik a kimozdulás. Ha mégis melegebb órákban mennél, akkor feltétlenül ellenőrizd a járda hőmérsékletét, mert a kutyád sem szeret „mezítláb” sétálni a forró aszfalton.

A melegben lehet, hogy a megszokottnál rövidebb sétát kell tennetek. Figyelj a kutyád jelzéseire, hogy mikor fárad el. Ilyenkor pihenjetek meg egy árnyékos helyen. Próbáld az árnyékos oldalon vezetni a kutyát. Érdemes magaddal vinned egy kis vizet is. Mindig a rövid pihenők végén adj neki inni, nehogy a hideg víz miatt megfázzon!

Szájkosarat, ha csak elkerülhető, ne adj a kutyádra, mert attól nem tud lihegni. Márpedig a kutyák nem izzadnak, nem tudják egész testfelületükön hűteni magukat. Az ő hűtőrendszerük leghatékonyabb eleme a nyelv.

A kutyák a nyelvükön keresztül adják le a fölösleges hőt, így hűtve magukat

Ha hosszabb ideig megakadályozod a lihegést, az akár végzetes is lehet a kutyád számára. Tehát kerüld el az olyan helyeket, ahol szükség lenne szájkosárra.

Autós utazás

Az autós utak első főszabálya, hogy sose hagyd egyedül a kutyát a kocsiban. Akkor se, ha árnyékban parkolsz, egy kicsit le van húzva az ablak, és "öt perc" múlva úgyis visszajössz. Sosem tudhatod, hogy tényleg mennyi lesz az az öt perc, és a kocsiban nagyon gyorsan felmelegszik a levegő.

Nyilván a legkényelmesebb, ha menet közben megy a légkondi. Ha erre nincs lehetőséged, akkor állj meg az úton többször, és frissítsd fel a kutyádat. Nem biztos, hogy akar inni, lehet, hogy túlságosan elfáradt ahhoz. A felfrissülés viszont mindenképp szükséges. és erre a legjobb módszer utazás közben a kutya testének törölközőbe csavarása.

Amikor megérkeztek, akkor mindig figyelj arra, hogy a kutya biztonságosan tudjon kiszállni, és most elsősorban nem a forgalomra gondolok, hanem a talaj hőmérsékletére. Vigyázz, hogy ne ugorjon ki a forró aszfaltra, betonra, mert az megégetheti a mancsát.

Különös odafigyelés

Bizonyos kutyafajtáknál különösen körültekintőnek kell lennünk, mert kevésbé tudnak jól alkalmazkodni a meleghez. Vannak olyan kutyák, akik sokkal hűvösebb éghajlathoz vannak szokva, mint a magyar éghajlat, ezért vastag bundájuk van, hosszú szőrük, és a hűtőrendszerük nem túl effektív. Az ilyen hosszúszőrű kutyákat érdemes többször átfésülni, hogy a már kihullott, felesleges szőrszálaktól megszabaduljanak. 

Szintén különleges odafigyelést igényelnek:

 • nagytestű kutyák (bernáthegyi, újfundlandi)
 • rövid orrú kutyák (mopsz, angol bulldog)
 • nem egészséges kutyák (elhízott, szívbeteg, anyagcsereproblémával küzdő, stb.)
 • idősebb állatok

Hőguta jelei

Még a legkörültekintőbb gondoskodásban részesült kutyával is megeshet, hogy annyira túlmelegszik, hogy hőgutát kap. Ha a következő jeleket érzékeled a kutyádon:

 • ájulás, bódultság, tudatzavar, koordinációs zavarok
 • hányás, hasmenés
 • láz
 • szapora pulzus, szokatlanul erős lihegés
 • görcsölés
 • a keringési rendszer nem megfelelő működése (pl. nincs vizelet)

akkor először is azonnal vidd hűvösebb helyre, lehetőleg egy légkondicionált helységbe, de legalább az árnyékba, és csavard vizes törölközőbe. Így szépen lassan lehűl a kutya teste, és ahogy alacsonyabb a testhőmérséklet, lassan összehúzódnak az erek, a véráramlás kicsit lelassul. Ezt követően a lehető leghamarabb vidd állatorvoshoz, mert a hőguta végzetes is lehet a kutyának. Amit semmiképp NE tegyél: ne öntsd le hirtelen hideg vízzel, mert az a szívére is veszélyes lehet, valamint a hideg víztől azonnal összehúzódnak az erek, ami akadályozza az állatot a hőleadásban.

Általában jó hozzáállás az, hogy azt csináld másokkal, amit szeretnél, hogy mások is csináljanak veled. De ez nem mindig tartható a kutyák gondozásában, sokszor nekik másra van szükségük. Tehát jegyezd meg, hogy a kutyáknak nem tesz jót, ha nagyon hideg vizet kapnak inni, vagy fagyasztott finomságokat enni; és a túlhevült testet nem szabad túl hirtelen lehűteni.


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#E5AB9)

  Magunkhoz vettünk egy 3 éves labradort kutyát! Az előkertben van a hàza! Van van másból készített kis kerti tagunk, amibe viszont bekeugrik, utána a kiköpött füves részben hemprrgőzik. Mit tehetnénk, hogy a kis kerti tóba ne ugorjon bele?

  2021. 04. 25. 09:13Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13