Tapasztalataim gyakorló golden retriever gazdiként

A golden retriever az egyik legnépszerűbb kutyafajta a világon. Még azok is tudják, hogy nagyjából hogy néz ki, akik nem szeretik a kutyákat. Gyönyörű kutya, és sokan úgy gondolják, hogy a goldik szinte tökéletesek.

Nem is tévednek nagyot. Szerintem.

Viszont egyáltalán nem biztos, hogy a te igényeidnek megfelel a golden retriever. Vannak olyan tulajdonságai, amit néhányan előnynek gondolnak, míg mások zavaró tényezőknek. Ha téged is zavar valami, akkor lehet, hogy nem a goldi való neked. Azzal is tisztában kell lenned, hogy a goldiknak milyen igényeik vannak. Szeretnek sokat mozogni például. Vizsgáld meg, hogy ki tud-e elégíteni a leendő kutyád igényeit! Olvasd el ezt a cikket, hogy minél többet megtudj a goldikról egy olyan embertől, aki együtt él eggyel (Zafírral).

Koczó Blanka és Zafír

Golden Retriever fajtatörténet

A goldik Skóciából származnak, és azért tenyésztette ki őket Tweedmouth skót lord, hogy a szélsőségesen esős, ködös, hűvös éghajlathoz alkalmazkodni tudó kutyája legyen. Valamint az is fontos volt, hogy ne csak a szárazföldön, hanem a vízi vadászatokon is vissza tudja hozni az elejtett vadmadarakat.

Habár az nem teljesen pontosan tisztázott, hogy pontosan melyik fajták keresztezéséből alakult ki a golden retriever fajtája, de köze lehetett hozzá a labradornak, ír szetternek, Tweed spánielnek, és az újfundlandinak is.

Megjelenése

Mit lehetne mondani azon kívül, hogy gyönyörű? Közép- vagy nagytermetű kutyának lehet mondani, arányos, erőteljes felépítésű. A felnőtt állatok súlya kb. 25-36 kg. A szukák alacsonyabbak, marmagasságuk 51-56 cm, míg a kanok 56-61 cm magasak. Nekem egy lány kutyám van, nincs több 30 kilónál, viszont én sem vagyok sokkal több ötvennél. Így ha elkezd húzni, amit nagy lelkesedésében sokszor szokott, akkor minden erőmre szükségem van, hogy vissza tudjam tartani.

Erős, és különösen aktív farkát a hátával nagyjából egyvonalban tartja. Érdemes vele vigyázni, nagyokat tud csapni. Ne tarts semmit farokmagasságban a házadban!

Szőrzete jellegzetes arany színéről kapta nevét az egész fajta, noha a krémszínűtől az aranyig bármilyen szín előfordulhat. Szőre lehet egyenes vagy hullámos, nem durva, de nem is selymes. Az aljszőr sűrűbb és pelyhes. Régebben egészen világos, fehér goldit szerettem volna. Azóta már tudom, hogy igazán fehér goldi nincs is. A legvilágosabb kölyköt választottam, de az ő szőre is besötétedett aranyra. Most már abszolút nem bánom.

Aminek viszont nem örülök, hogy a szőre állandóan hullik. Tavasszal valamivel még a szokásosnál is több hullik ki, de egész évben kutyaszőrös lesz a nadrágom, ha megyek bárhová. Pedig rendszeresen, hetente-két hetente fésülöm. El sem tudom képzelni, hogy mennyit takaríthatnak azok, akik lakásban tartják golden retrieverjüket. A szőrhullással kapcsolatban egy olyan problémánk is van, hogy egy-egy helyen csomókban hullik a goldim szőre. Ezt állatorvossal is vizsgáltattuk, és egy táplálékkiegészítő hatására javult is a helyzet.

Jelleme, viselkedése

Nem szeretem az általánosításokat, ezért inkább a saját kutyámról írok, hogy ő milyen. A legfőbb jellemzője a barátságosság. Nagyon szeret minden családtagot, sokszor túlzottan is. Korábban mindenkire felugrált, de szerencsére erről már leneveltük. A szomszédokat is lelkesen üdvözli, a postást is, és az a sejtésem, hogy a betörővel sem lenne nehéz összebarátkoznia. Házőrző kutyának teljesen alkalmatlan.

Nagyon ritkán ugat, akkor is olyankor, amikor talál valami érdekeset, például egy sünit vagy egy nagyobb bogarat. A macskákat nem szereti, a gyors autókat sem. De akkor ugat a legjobban, ha valaki elsétál (vagy még rosszabb, biciklizik) az utcán, és nem jön oda hozzá köszönni.

Általában engedelmes, jól tanítható. Nagyon szeret játszani, és értékeli, ha valaki foglalkozik vele. Jó a hallása, szaglása. Pontosan tudja, hogy mikor van rajtam az a cipő, amiben sétálni szoktam vinni, és fel van háborodva, ha mégsem vele megyek el.

Ha viszont sétálni viszem a tópartra, akkor szívesen megmártózik a vízben. Szereti a tágas tereket, szívesen rohangászik, de mindig csak olyan messzire megy, ahonnan lát engem. Öt percnél tovább nem szokott egyedül bóklászni, mindig visszatér. Mozgásigénye nagy, hiszen vadászkutyának fejlesztették ki, érdemes kertes házban tartani, különben az egész életed a sétáltatásról fog szólni.

Még úgy is, hogy az én goldim egész nap a kertben van (és nem zsebkendőnyi kertről van szó), úgy is minden nap egy órát játékkal szoktunk tölteni, hogy egy kicsit lefáradjon. Időnként rájön az „öt perc”, és akkor nincs tekintettel arra, hogy éppen ki van ott, ki van az útjában, ő egy párszor rekord idő alatt körbenyargalja a házat.

Szívesen ismerkedik más kutyákkal, jól el is játszanak együtt, ha a másik kutya is olyan barátságos, mint ő. De ha egy kicsit is agresszívabb kutyáról van szó, akkor hagyja magát elnyomni, még egy kistermetű kutyától is megijed.

Fejlődése

A goldimat 3 hónapos kora óta ismerem, és már akkor teljesen elbűvölt. Ugyan lemaradtam életének első periódusáról, amikor a leggyorsabban növekedett, kinyitotta a szemét, testvéreivel játszadozott; de később részese lehettem annak, hogy felnőtt.

Úgy emlékszem, hogy 10-12 hónapos kora után már nem nőtt, viszont ilyenkor a belső vázrendszer még tovább fejlődik. Tudomásom szerint igazán kifejletté csak 2-3 éves korukra válnak.

Kölyökkutyaként egy-két rossz szokása volt, amiről le kellett szoktatni, az egyik a harapdálás, bár mindig csak finoman tette, sosem okozott sérülést. Amennyire emlékszem, annyi elég volt, hogy szigorúan szóltam rá, hogy nem szabad.

A másik nehezebb folyamat volt, és még manapság is újra meg újra előkerül. Sokszor ugrált fel emberekre, akiknek nagyon örült (vagyis mindenkire). Próbáltam én is, meg a családom is mindig figyelni, hogy ne tudjon felugrani, időnként elkaptam a lábát és ellöktem magamtól, máskor pedig lefújtam (a fújás hangját nem szereti).

A goldim ivartalanítva lett, ezért a pubertás időszak elég békésen zajlott, nem próbált lázadni, nem próbálta megszerezni a falkavezér pozícióját. A kutya tanítása viszonylag zavartalanul folyhatott tovább.

Nevelése

Nevelését én és a családom többi tagja végeztük, kutyaiskolába nem jártunk vele. Az egyik legfontosabb dolog volt, hogy megtanulja a nevét. Kedves, bátorító hangon szólítottuk így, sok alkalommal minden nap, hogy hamar megszokja. Ez azért különösen fontos, mert a későbbiekben a parancsok kiadása előtt ezzel tudjuk egyértelműsíteni, hogy tőle várunk valamit.

Eleinte a goldim a házba soha nem tehette be a négy mancsát, de természetesen azt sem szerettem volna, hogy a kertben válogatás nélkül bárhol elvégezze a dolgát. A mozgását figyelve észre lehet venni, amikor ürítenie kell: feszesebben jár, láthatóan keres valamit, körbe-körbe járkál. Ilyenkor a kert kívánt helyére vittem, majd amikor végzett, dicséretet kapott. A pozitív visszajelzés bátorítás a kutya számára, hogy legközelebb is ugyanúgy viselkedjen.

A nevelést egyébként általában is következetességgel, nyugalommal és dicséretekkel, jutalomfalatokkal próbálom végezni. A kutyák szeretik a megszokott rendszereket, és ha mindig minden ugyanabban az időben történik. A nyugodtság azért fontos, mert az izgatottságunkat érzékeli a kutya, és attól ő is izgatottá válik, úgy pedig nem tud megfelelően koncentrálni.

Amennyiben behatóbban érdekel a kutya nevelése, ajánlom figyelembe korábbi cikkemet Hogyan nevelj engedelmes kutyát - és magadból jó falkavezért? címmel.

Házirend

Tulajdonképpen nálunk kertirend van, a ház ugyanis az embereké.

 1. Nem szabad bemenni a házba. Ezt nem teljesen következetesen tartatom be, mivel néha megesik a szívem a goldimon, amikor próbál bemenekülni a vihar elől. Valószínűleg ezt nem lenne szabad engednem, mert így más alkalmakkor is néha belóg.
 2. Nem szabad kimenni a kapun. A kinti világ veszélyes lehet számára, bár az utcánk nem túl forgalmas. Ezt a szabályt négy éven keresztül remekül betartotta, azonban az utóbbi egy évben gondjaink támadtak. Még nem sikerült felderíteni, hogy miért akar megszökni, és általában nem is megy messzire. Lehet, hogy nem viszem eleget sétálni…
 3. Nem szabad ugrálni az emberekre.
 4. A kijelölt helyen kell dolgot végezni.
 5. Nem szabad felásni a kertet.
 6. Reggel és este van etetési idő.
 7. Nem szabad téglát rakni az ember útjába. A goldim egy időben nagyon szívesen játszott a kertben talált tégladarabokkal, majd a legnagyobb természetességgel hagyta azokat szanaszét az udvarban. Az úton hagyott tégla – főként sötétben – veszélyes lehet, így minden egyes alkalommal, amikor az úton, a lépcső közelében hagyta a játékszert, határozottan félresöpörtem az útból. Ezzel mindig felkeltettem a figyelmét, és szép lassan megtanulta, hogy hol nem helyezheti el a tégláit.

Kan vagy szuka goldit válasszak?

Saját tapasztalatok csak egy ivartalanított lány goldiról vannak, ő nagyon kiegyensúlyozott, mindig barátságos kutya. Viszont ezt a kérdéskört nagyon alaposan végig kell gondolnia a leendő golden retriever gazdinak.

 1. Az első kérdés, ami miatt én lányt választottam, a kutya súlya. 5-10 kilóval is nehezebb lehet a kan, és nem mindegy, hogy vissza tudjuk-e tartani, ha valahová menni akarna.
 2. A tüzelési időszakra is fel kell készülni. Olyan a kerítés, ami távol tudja tartani a tüzelő kutyákat?
 3. Fel vagy készülve a kan kutya kakaskodására?
 4. Ugyan alapvetően békés kutyák a golden retrieverek, de ösztöneik nekik is vannak, és a párzási időszakban könnyen belekeveredhetnek kisebb acsarkodásokba.

Egészségmegőrzés

Számomra ez egy nagyon fontos kérdés, szeretném, ha a kutyám egészségesen tudna élni. Ezért kölyökkorában rengeteg oltást kapott, minden ajánlott oltást beadtak neki. Sokkal jobb, ha megkapja előre a kullancs által terjesztett betegségek elleni oltást, mint hogy később súlyos betegségekkel fertőzött legyen. És olyan sok fertőzött kullancs van, hogy abszolút nem éri meg kockáztatni.

Korábban találtam a goldimban néhány kullancsot, és akkor úgy döntöttem, hogy a megelőzés érdekében beszerzek egy kullancs- és bolhariasztó nyakörvet. Ez elég hatásosnak bizonyult, amióta hordja, nem volt gondunk ilyen parazitákkal.

Szerencsére jó egészséggel megáldott goldim van, és általában csak négyhavonta egyszer viszem el az állatorvoshoz egy általános ellenőrzésre, féregtelenítésre. Azon kívül, hogy kétszer csomókban hullott a szőre, nem volt más egészségügyi problémánk, bár fel vagyok készülve, hogy a goldik nem a legéleterősebb kutyák, gyakori, hogy gond van az egészségükkel.

Pont ezért a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetek, és igyekszem mindig odafigyelni az étrendjére. Fontosnak tartom, hogy napi kétszer kapjon táplálékot, mivel így könnyebben meg tudja emészteni az ételt. Ebből az egyik étkezés (általában a reggeli) jó minőségű táp. Vacsorára is időnként tápot kap, de gyakoribb, hogy húslevest, húsféléket, zöldségféléket, gyümölcsöt kap, esetenként a táp mellé.

Étrend

Fontos, hogy a golden retriever rendszeresen kapjon mindenféle összetevőből álló ételt. A zsírok fontosak az energia előállítása miatt, szükségesek az egészség megőrzéséhez, ezektől lesz ragyogó a kutya bundája. Fontos megnézni, hogy van-e állati és növényi eredetű zsír, zsírsav a kutya tápjában. Ha nincsen, akkor érdemes egy másik tápot keresni.

A szénhidrátok szintén az energiatermelésben játszanak szerepet, és szükségesek az emésztéshez, mint ahogy a rostok is. Nagy mértékben mégsem tanácsos a kutyák számára fogyasztani, hiszen az eredeti étrendjükben sem szerepelt, amikor még vadásztak.

Az ásványi anyagoknál is nagyon kell figyelni az arányok helyes betartására. Nagy mértékben egyes elemek akár méregként is működhetnek! Nézz utána, hogy a tápban mennyi ásványi anyag található, és hogy szükséges-e kiegészíteni valamivel.

Vitaminokra a kutyáknak ugyanúgy szükségük van, minta az embereknek. Természetes formájában kevés vitamint esznek, ezért sok esetben lenne szükség a táplálék kiegészítésére, vitaminpótlásra. Természetes vitaminfelvétel történhet tejtermékekből (kis mértékben), zöldségfélékből, élesztőből, és a gabonafélékből.

Ezt a változatosságot a rendszeres táplálék kiegészítéssel érem el, amikor nem vagy nem csak a tápot kapja. Szokott örülni a különféle zöldségeknek, gyümölcsöknek is, gondolom ő is élvezi a változatosságot. Azért legyél óvatos a zöldséggel, gyümölccsel, vannak olyanok, amelyek mérgezőek a kutyák számára.

További megelőzés, gyakori betegségek

Bőrsérülések, kisebb balesetek, sántítás előfordul időnként, ami nem is csoda, hiszen néha elég vadul közlekedik. Ezek ellen nem tudok semmit se tenni, csak utána tudom fertőtleníteni a sérült felületet. A sántításon nem is igen tudok segíteni, csak reménykedem mindig, hogy hamar elmúlik.

A fogazattal is akadhatnak gondok, bár nálunk szerencsére még nem volt semmi. Időnként veszek egy bőrcsontot, mely szinte úgy működik, mint a fogkefe. Ez megakadályozza a fogkő kialakulását, mely egyébként olyan mértéket is ölthet, hogy nehezére esik a kutyának az étel megrágása. Ha ilyet tapasztalsz, akkor vidd állatorvoshoz, aki majd eltávolítja a lepedékréteget a fogakról. (Egyébként van lehetőség arra is, hogy megmosd a kutyák fogát, létezik kutyafogkrém és kutyafogkefe, de ehhez nekem nem volt eddig kedvem.)

Fontos még a parazitákkal foglalkozni, melyeket például a bolhák is terjesztenek. Időnként érdemes megnézni a kutya székletét, mert az orsóférgek és a galandférgek is láthatók. Minél hamarabb észreveszed a problémát, annál gyorsabban és fájdalommentesebben lehet megoldani. Ha valami gyanúsat észlelsz, akkor menj el az állatorvosodhoz!

Összességében én úgy gondolom, hogy egy nagyon jó kutyával vagyok megáldva, aki ugyan nem tökéletes, de éppen emiatt még jobban szerethető. Mi lenne, ha a téglát nem hurcolná például az út közepére? Nem lenne ilyen vicces sztori, amit elmesélhetnék, unalmasabb lenne nélküle az élet. Persze amikor megszökik és bóklászni indul, akkor nem erre gondolok.

Nem riasztott el ez az őszinte beszámoló arról, hogy milyen golden retriever gazdinak lenni? Utána jártál, hogy az igényeidnek megfelel-e ez a kutyafajta, és te is mindent meg tudnál adni egy goldinak? Ha igennel válaszolsz ezekre a kérdésekre, akkor vágj bele bátran! A goldik nem fognak csalódást okozni.


Tekintsd meg golden retriver fajtaleírásunkat, A golden retriever - A skót nemes címmel.


Hozzászólások (13)

 • Vendég (#13E55)

  Köszönöm szépen ezeket a fontos tudnivalókat! Így valószínű 1 kis goldival bővül a család.

  2018. 07. 20. 16:01Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#14C6E)

   Szia! Jó volt olvasni a cikked!:)Az én goldim, Marley, hálistennek meg tudja védeni magát, 2 kis agresszív kutyát nyomott le, az amúgy jámbor, hót cuki barátságos kiskutyám :)Gondolom ez személyiségtől függ :)Sok egészséget nektek

   2018. 08. 03. 12:42Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#19501)

    Köszönöm, az infót a Goldikról, én a menhelyről hoztam egy olyan keveréket, hogy teljesen mint a fajtiszta, kicsit talán a magasságában van különbség! A régi kutyusom, elpusztult 12 év után. Imádom, valóban, nagyon szeretnivaló...! Sok örömöd legyen a szépséges kutyusodban! Szeretettel, Ilona

    2018. 10. 05. 10:07Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#1C4CB)

     Szia! Nekem is van egy 11 hetes golden retriever kisfiú kutyám. Ember igényes egy kutya, nagyon szeret játszani. El olvastam amit te írtál. Nagy kertes családi házban lakunk van egy 11 éves kisfiam, két éve lesz hogy ki költöztünk falura. Van egy benti 8 éves cicám is aki nem szereti a kutyust de lehet hogy nem is fogják egymást meg szeretni. Én már rég szeretem volna kutyát főleg goldent. Győrböl hoztuk. Mondták hogy még most tartsuk lakásban mert pici majd tavasszal rakjuk ki. Kutya háza még nincs de lesz neki. Az etetése érdekes azt mondta a doki hogy elég a háromszori etetés de mivel bent van amikor mi eszünk egyből jön és kunyizik. De azt is mondták, hogy ehhez ne szoktassuk hozzá. Vettünk neki tápot Select Goldot ami csirkés és nem nagyon eszi csak ha össze keverem neki halas másik táppal persze meg egy kis konzervvel. Így meg eszi. Nekünk is azt mondta az orvos ha lehet csirkés tápot ne vegyünk. De ezt is valahogy el kell fogyasztani mert nem volt olcsó. A konyhában van mert a lakásba nem jöhet be a cica miatt sem. Nem tudom mit csinálok helyesen mit nem! Amint van sok időnk játszunk vele kivisszük a kert végéig sétálni de a faluba nem merem még sétáltatni. Kicsit még tanácstalan vagyok az etetésében nem tudom melyik táp fog beválni neki.

     2018. 11. 06. 11:06Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#22A95)

      Szia! A sántítás nálunk mostanában kezdett probléma lenni (4 éves szuka), egyre gyanúsabb, hogy valami ízületi probléma, gyengeség lehet a háttérben nála. Sajnos keveset mozog, valószínűleg ez is probléma, pedig van nagy kertünk, csak a hidegben sokat van benn, sétára meg nem mindig jut idő. :( Ha valakinek van hasonló tapasztalata, azt szívesen veszem.

      2018. 12. 24. 09:43Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#230F8)

       Szia! Nagyon tetszik az irásod a kutyusodról! Nekem is van egy 17 hónapos Golden Retrieverem, ivartalanitott szuka! A fiaimtól kaptam, mivel ők távol vannak tőlem, de a napjaim nagyon magányosak lennének nélküle. Imádom, mikor be lépek az utca ajtón a feje a szatyorba van keresi mint a gyerek, hogy mit hoztam neki. Nagyon szeretni valók és nagyon tudnak szeretni. Az etetéssel nincs gond Royal Canint kap ami Golden Retrievernek való, nekünk ez nagyon bevált. Nem szoktunk sétálni mert nem is igazán kínoztam a pórászal, nem igazán szerette, kertes házunk van és még egy kutyusunk akivel sokat játszik. Éjszaka a cicával alszanak, az idegen cicakat nem szereti, de a mienket azt nagyon! Volt egy skót juhászom 5 évesen el pusztult sajnos nem ivartalanitottuk és méh gyulladást kapott, meg müttetük, de sajnos nem gyógyult meg, napi renden sirattam egyszerüen nem tudtam magam túl tenni rajta és így kaptam a Goldent, azt hittem nem fogom szeretni, de nem lehet nem szeretni, hisz egy szépség. Nagyon jó választás annak aki szereti a kutyusokat és szán időt rá!

       2018. 12. 28. 19:23
      • Vendég (#AF867)

       Szia! A mi Goldink 5 éves, és most volt egy térdszalag műtéte. Sántított, Alig tudott felállni. Végre túl vagyunk az egészen 8 héti szobafogságon, Most meg a sok fekvéstől a másik lábára sánta. úgy érzem el van gyengülve sz izom. Azért olvasok cikkeket, Hátha valakinek van hasonló gondja, Mi a teendő.

       2020. 11. 01. 21:07
     • Vendég (#239C2)

      Szia. Nagyon tetszik az íràsod. Nekem két goldim van. Egy 3 éves kan és egy 6 hónapos kishölgy. Valóban nagyon baràtsàgosak mindenkivel ezek a fajtàk. Bàr nàlunk imàdjàk a macskàkat. Velük alszanak na meg persze imàdnak együtt jàtszani. Nàlunk is van udvar de a lakàsba is bejöhetnek. Sajnos tényleg nagyon vedlenek így minden nap pórszívózàs, Felsöprés. Az biztos, hogy minden goldi külön egyéniség. A fiú nàlunk nem volt soha ugràlòs, nem ràgott meg semmit. Egy kis angyal volt kölyökként és most is. De a làny. Egy égedelem. A viràgoskertet kigyomlàlta, volt egy kaktusz azt cserepestől elvitte a kert màsik végébe, mindent megràg amit elér, mindenkire ugràlni akart (màr leszoktattuk)és egész nap csak jàtszana na meg aludna. Egy igazi kis cipőtolvaj : D Szerintem az egyik legjobb fajta. Tényleg nagyon könnyen és gyorsan tanul. Mi màr megtanítottunk nekik egy jópàr trükköt és egyszerűen imàdnak tanulni. Amellett, hogy nagyon lelkesek szinte mindent elsőre megjegyeznek. Csak imàdni lehet őket.

      2019. 01. 03. 13:55Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#265B7)

       Nagyon jó volt a cikked, most már biztos egy kis goldi jön hozzánk.

       2019. 01. 26. 09:30Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#2ADD2)

        Szia! Nekem is goldim van, most 8 hónapos. Te hogy tudtad a tiédet leszoktatni arról, hogy felássa a kertet? Üdvözlettel: Judit

        2019. 03. 11. 12:38Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#3295F)

         Nekem ez mÁr A mÁsodik goldenem az elsŐvel szerencsÉre ilyen problÉmÁim nem voltak nagyon nyugodt kutyus volt tipikus terÁpiÁs kutyÁnak valÓ volt. Ami mostvan az meg egy rakodos pakolos rendeszkedŐS fajta egy tipikus rossz gyerek de mÉG kÖlyÖK ÉS nagyon bÍzom benne hogy ezt mÁs fÉL Éves korÁra kinŐvi ÉS meg komolyodik addig az udvari virÁgokat el lehet felejteni max ha van virÁgos kert. Ez egy sportosab kutyus inkÁbb vadÁszatra sportolÁsra alkalmas. Gyenge pont A lÁb betegsÉG.

         2019. 05. 11. 11:23
       • Vendég (#3AC39)

        Szia! Nekem is Goldim van, Egy 7 hónapos!
        Csak megerősíteni tudom amiket leírtál a személyiségéről. Valóban a legszebb, Legokosabb, Legkönnyebben szocializálható kutyus!, és még csodaszép is😍😍😍!!Első látásra beleszerettem!
        Valóban bárkivel, legyen az ember, állat,, Jól kijön, nálunk még a cicákkal is😊, igaz együtt nő fel velük.
        SofikÁnk családtag, és ahogy szoktam mondani,ő a 4. Gyerekem😊😁.
        ImÁdom!!😍😍😍

        2019. 07. 14. 21:50Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#3C514)

         A szőrhullásra a sörélesztőt tudom ajánlani. Mi is azt adjuk neki. Sokkal jobb a helyzet azóta. A nyers etetést is csak ajánlani tudom. Sokkal egészségesebb és könnyebben megemészti a kutya mint a tápot. Plusz teli van vitaminnal.

         2019. 07. 29. 14:49Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#4E5B9)

          Udv
          1 eves goldit atvennek unokatestveremtol. Nem foglalkoztak vele, ugral. Mennyire nevelheto még? Van tapasztalatom kutya nevelesben. Nekem van egy pulim meg egy torpe snauzerem nagy kertben. Jol neveltek. Szofogadok.

          2019. 12. 05. 10:49Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#50AD0)

           Nekünk is van egy 18 hónapos goldink, Nagyon szeretjük, mert olyan bolondos, mindig megnevettet bennünket, Igazi családtag. Sok szeretetet igényel, de cserébe a szívét is odaadna. Ő egy angyalka szárnyak nélkül.

           2019. 12. 16. 22:41Válasz a hozzászólónak
           • Vendég (#25C45C)

            Sziasztok! Nekünk is van egy 9 hónapos keverék goldink!
            Tegnap huztuk el az állatmenhelyrőll!!!

            2023. 08. 28. 12:36Válasz a hozzászólónak

            Oszd meg a véleményed!