A golden retriever - A skót nemes

Golden retriever fajtajellemzők

A golden retriever kitenyésztése az 1860-as években vette kezdetét és hosszú út vezetett a ma is ismert kutya kialakulásához. Ősei közt a retrieverek mellett, spánieleket, szettereket, de még vérebeket is találunk.

1846., Skót-felföld, Glen Affric, Guisachan House. Sir Dudley Coutts Marjoribanks, a későbbi Tweedmouth grófja, gazdag liberális képviselő bérbe veszi a 13000 hektáros birtokot, főleg vadászati célra. Marjoribanks jelentős vagyonnal rendelkezett, amit a Meux sörgyár megvásárlásával, később pedig a Kelet Indiai Társaság igazgatójaként tovább gyarapított. Apja után is tekintélyes összeget örökölt, aki a Coutts & Co. Bank vezető partnere volt. 1856-ban az addig bérelt birtokot mindenestül megvásárolta. A terület nagyságát jelzi, hogy a későbbiekben egy egész falu, Tomich is felépült a birtokon.

Minket viszont azok a kennelek érdekelnek, amelyek a golden retriever őseinek otthonai voltak és szintén a birtokon kaptak helyet. Különböző retriever fajták, vérebek, Tweed vízispánielek és egyéb olyan kutyák éltek itt, amiket Marjoribanks a vadászatok során használt.

1864-ben a kennel egy érdekes hullámos szőrű retriever kölyökkel gyarapodott. Különlegességét az jelentette, hogy három tiszta fekete testvére mellett egyedül ő volt sárga színű. Azt nem tudni, hogy Lord Tweedmouth direkt a tenyésztéshez vásárolta-e meg ezt a kölyköt, de az biztos, hogy ez a kan, Nous tekinthető a golden retriever kutyák ősapjának.

Belle és Nous – Az első lépés

A gróf célja a tenyésztéssel egy olyan vadászkutya létrehozása volt, amely tökéletesen alkalmas a lelőtt vadak begyűjtésére. Fontos szempontok között szerepelt például a magas intelligencia, az engedelmesség, illetve olyan testi adottságok, mint a vastag, ellenálló szőrzet és a megfelelő izomzat, ami úszáshoz is tökéletes. Ezért a gróf Nous párjának Belle-t választotta, egy Tweed vízispániel szukát.

A tenyésztési tudatosság már itt is megmutatkozott, hiszen ez a fajta, ahogy a neve is mutatja, imádja a vizet és a spánielek kiváló apporter kutyák voltak. Az első alom, három hullámos szőrű sárga kölyök, Crocus, Cowslip és Primrose lett a ma ismert golden retriever fajta alapja.

Az öreg Dudley grófot nem vádolhatjuk, hogy ne lett volna kitartó, vagy céltudatos, hiszen a következő 20 évet azzal töltötte, hogy tovább nemesítse a fajtát és olyan tulajdonságokkal ruházza fel, amik miatt a mai napig sokak kedvence a „goldi”. Nagy kár, hogy nem érhette meg, mikor 1913-ban a brit Kennel Club is hivatalosan is elismerte a golden retrievert.

Sajnos a birtok sorsa is elég sanyarú volt, a gróf halála után többször is gazdát cserélt, volt üdülő is, de végül elhanyagolták. A földeket felparcellázták és eladták. A „Guisachan-ház” – amelyet a golden retriever ősi otthonának tartanak – egykor egy pazar, önellátó birtok volt, 15 hálószobás kastélyával, tanyáival, tejüzemmel, mosodával, malommal, istállókkal és természetesen a Tweedmouth's kennelekkel, mára romokban hever.

Örömteli azonban, hogy a fajta rajongói időről időre összegyűlnek itt, a történet kezdetének színhelyén. Idén, a fajta megszületésének 155. évfordulóján is több száz kutya és gazdáik jöttek el, hogy tiszteletüket tegyék a birtokon és megemlékezzenek arról az állhatatos munkáról, amit  Sir Dudley Coutts Marjoribanks, Tweedmouth első Lordja a tenyésztés során véghezvitt.

Alábbi képen Sir Dudley Coutts Marjoribanks látható fiával és egy golden retieverrel, valamint a Tweedmouth birtok, amelyen éppen egy golden retriever találkozó zajlik:Sir Dudley Coutts Marjoribanks fiával és egy golden retiever kutyával

A golden retriever hamar népszerű lett, első körben a vadászattal foglalkozók körében, hiszen ebben a szerepben valóban tökéletesen megállja helyét. A 20. században egyre keresettebbé vált és mikor Angliából kikerült, már semmi nem állíthatta meg, hogy percek alatt meghódítsa a világot, hiszen nagyszerű tulajdonságai miatt nem csak munkakutyaként, de családi kedvencként is kiváló.

Amikor aztán a 20. század végén a filmipar is felfedezte magának, konkrétan megállíthatatlan lett. Mikor 1993-ban bemutatták az Úton hazafelé (The Incredible Journey) című filmet, már az Egyesült Államokban is hatalmas rajongótábora volt. Népszerűsége azóta is emelkedik, az egyik legkedveltebb fajta, szerte a világon. De vajon miért? Elmesélem…

A golden retriever külső megjelenése – Arany elegancia

Az arany sosem megy ki a divatból. Szépen csillog, nem korrodálódik, jól megmunkálható, alakítható és széles körben használható, legyen szó ékszer készítésről, vagy akár ipari felhasználásról. A „goldi” sem megy ki a divatból, elegáns, mutatós, arányos (szépen csillog). Egész megjelenése harmonikus, feje formás, arcvonásai kedvesek. Az egyik legjellemzőbb vonásuk a felső ajkak vonala, ami megadja az arckifejezésüknek azt a különleges mosolygós megjelenést, ami sokakat vonz a fajtához. Emiatt leginkább családi kutyaként lett népszerű, azonban kimagasló tulajdonságai miatt alkalmas komoly munkákra is, legyen szó drog- vagy bombakeresésről, mentésről, de kiváló vakvezető kutyának is.

Testfelépítésükön visszaköszön a fajta eredeti „munkaköre”, izomzatuk jól fejlett, csontozatuk erős, emiatt pedig gyors, agilis és kitartó. Ráadásul remekül úsznak, egyik-másik példány ahogy vizet lát, hajlamos egyből ugrani egy hasast. Aztán győzzük kiimádkozni...

Golden retriever sártócsában

Közepes méretű kutyáknak számítanak, a golden retriever magassága kanok esetében 56-61 cm, a szukák kicsit kisebbek, 51-56 cm között változik. Súlyuk jellemzően 25-35 kg között mozog. Ez természetesen függ az állat nemétől, de minden esetben arányosságra kell törekedni, mert hajlamosak lehetnek az elhízásra.

A fej közepes méretű, arányos, a stop határozott. A szem barna és inkább sötét színű, de mindig barátságos és tükrözi az állat intelligenciáját. A fülek közepes méretűek, lelógóak és a fejükhöz simulnak, eltakarják a hallójáratot, enyhén „V” alakúak. Orruk jellemzően fekete vagy barna. A pigment hideg időben elhalványulhat, és az orr rózsaszínűvé válhat.

Bundájuk a tudatos keresztezésnek hála, remekül bírja a strapát és jól védi az állatot még hideg, nyirkos, esős időben is. Az aljszőr puha, sűrű, nagyszerűen szigetel és segít megtartani a testhőt. A külső szőrzet vastag és vízálló, sima vagy enyhén hullámos. A szőr a háton rövidebb, a lábakon, mellkason, a hason és a farkon viszont hosszabb. Érdemes figyelni a szőrváltásra ősszel és tavasszal, ilyenkor akár napi gondozást is igényelhet. Lakásban ez tragédia is lehet.. Nyáron nagyon ügyeljünk rájuk, mert a szélsőségesen magas hőmérsékletet nehezen viselik.

Golden retrieverek

A golden retriever színeit tekintve arany, vagy krémszínű, jellemzően világos árnyalatban, de a sötétebb változatok is elfogadottak. Fehér szőr csak a mellkason fordulhat elő. És nem, fekete golden retriever nem létezik. Az ugyanis genetikailag kizárt, ha az állat fajtatiszta. Talán a labradorra tetszenek gondolni? Na, az egy másik fajta, róla talán majd máskor.

Érdekesség, hogy a kölyök golden retriever mindig világosabb néhány árnyalattal ahhoz képest, amilyenné felnőtt korában válik!

Az eredeti elképzelés az volt, hogy kialakuljon egy olyan fajta, ami otthonosan mozog a Skót-felföld zordabb viszonyai között is, mindig engedelmes, követi gazdáját árkon-bokron és az elejtett zsákmányt sértetlenül „leszállítja”. Már persze amennyire egy lepuffantott madár sértetlennek számít... A tenyésztés során viszont olyan előnyös testi adottságokra tett szert és annyira jól alkalmazkodott a modern környezethez, hogy napjainkban is több területen megállja helyét.

Kiváló szaglását is azért „kapta”, hogy a vadászat során könnyedén felkutassa a lelőtt prédát. Manapság ezt a tulajdonságát kutató- és mentőkutyaként is kamatoztatja, legutóbb például Törökországban, ahol a földrengés után, sok más fajtával együtt „goldik” is segítettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában. A munka végeztével, mikor hazaindultak, a Turkish Airlines szóvivője bejelentette, nem akarják, hogy ezek a kutyák kemény munkájuk után a raktérben utazzanak, ezért gazdáikkal együtt az első osztályon kaptak helyet. Hozzátette: „Ez volt a legkevesebb, hogy kifejezzük elismerésünket e hősies kutyák önzetlen és hősies erőfeszítéseiért.” Hoppá...

Golden retriever első osztályon utazik a repülőgépen

A golden retriever természete, jelleme és személyisége – Intelligens jóbarát

Erős a gyanúm, hogy a jó Lord Tweedmouth legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy ezek a kutyák milyen népszerűek lesznek napjainkra, ezért vélhetően az sem volt szempont a fajta karakterisztikájának kialakítása során, hogy tökéletes családi kutya legyen. Lelövöm a poént, az lett.

Alaptermészetüket tekintve is roppant barátságosak, ehhez párosul kiemelkedő intellektusuk és emberközpontúságuk. Ezért aztán a megfelelő nevelés mellett ők a tökéletes családi kutyák. Egyetlen percig sem kell aggódni, hogy nem alkalmazkodik a gyerekekhez, vagy akár a többi háziállathoz, még akár macskákhoz is. Alapvetően picit sem agresszívek, szándékosan senkit sem bántanak. Ha őrző-védő kutyát keresel, vagy csak azt szeretnéd, hogy anyósod ritkábban jöjjön, a goldi nem a te kutyád. Illetéktelen behatolók elfogására csak a játékosabb kedvű betörők esetében van lehetőség, akik mondjuk ellabdázzák velük az időt a hatóság megérkezéséig.

Rendkívül intelligens és könnyen képezhető, gyorsan megérti és meg is tanulja az új trükköket és parancsokat és élvezi a mentális kihívásokat. Sőt. Ez a saját jól felfogott érdekünk is, mert a megfelelő tanítás nélkül tud olyan idétlenek és kajlák lenni, hogy tragédia! Oké, nem áll rosszul neki, ha kicsit szeleburdi, hiszen folyton vigyorog és ez a jókedv a jellemükre is igaz. Élénk, eleven, aktív fajta, de igényli a foglalkozást. Nem különösebben nehéz engedelmességre nevelni, így első kutyának is remek választás.

Gyermek és golden retriever

A golden retriever kiválóan alkalmazkodik a változó körülményekhez és helyzetekhez, amíg a gazdi a közelben van. Levakarhatatlanul hűséges, ahova mész, oda megy ő is. Akkor a legboldogabb, ha a gazdáival lehet, viszont az egyedül létet pokolian rosszul viseli. Szóval, ha mondjuk a Bering-tengeren dolgozol egy rákászhajón, vagy más miatt tűnsz el napokra, hetekre, az nagyon súlyos károkat okoz a kutya mentális egészségében. Hidd el, semmi többet nem vár el tőled a kutya, mint amit te vársz tőle. Barátságot, hűséget, szeretetet és azt, hogy legyél ott, ha szüksége van rád.

Ami tény, hogy a golden retriever nagyszerű alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy kitűnő társ legyen. De ő sem lesz magától okos, vagy jól nevelt. Mindegy, hogy milyen céllal választottuk, hiszen nagyon sokoldalú kutya, de fontos, hogy a megfelelő törődést és tanítást megkapja. Aztán mehettek vadászni, vagy úszni, futni, vagy csak ki a kertbe, labdázni, tuti, hogy tökéletes társad lesz!

A golden retriever tanítása, nevelése – A munka is játék

Amikor golden retriever vásárlása mellett döntünk és hazavisszük kis barátunkat, addigra már bizony tudni kell, milyen irányba akarjuk terelgetni, mit várunk tőle hosszú távon. Ha családi kedvenc lesz, akkor az alap dolgok megtanítása nem bonyolult, viszont fontos feladat. Fantasztikus személyisége miatt különösebb ellenállásba nem fogunk ütközni, felesleges a túlzott szigor. A nyugodt, szeretetteljes, de határozott hozzáállás sokkal kifizetődőbb.

A golden retriever kölyök szocializációját és az alap parancsok megtanítását az első pillanatokban megkezdhetjük, hiszen már pár hónapos korától roppant fogékony. Nagyon fontos, hogy a képzés lehetőség szerint minél játékosabb formában és mindenképpen pozitív légkörben történjen, ebben az esetben a kölyök sokáig motivált és kíváncsi marad és élvezi a tanulást. Bár annyira élvezi ember barátja társaságát, hogy ez csak a legritkább esetben probléma. Ha csak egy labdát dobálunk neki egy órán keresztül, attól is baromi boldog.

Golden retriever kölyök

A fajta kimagasló tulajdonságai miatt alkalmas speciális feladatok ellátására is. Sokan szolgálnak közülük a rendőrségnél, katonaságnál, határőrségnél. Főleg robbanószer és drogkeresésre, illetve nyomkövetésre alkalmazzák. Az elfogást, meg leterítést ráhagyja vérmesebb haverjaira, ő inkább megmarad mindenki barátjának.

Intelligenciája miatt tökéletes segítőkutya válik belőle, jeleskedik például a vakvezetésben. Nyugodt, kiegyensúlyozott, kiszámítható viselkedése, tanulékonysága fontos szerepet játszik abban, hogy a képzés végére akár egy ember testi épségét is rá lehet bízni.

Ezen feladatkörök elsajátítása nyilvánvalóan hosszadalmas és fáradtságos munka eredménye és a megfelelően kiválasztott kutyán kívül egy magasan képzett szakembert igényel, hiszen a képzés végére bizony emberéletekért felel. Nyugi, ritkán hibáznak.

Bombakeresés ... először játék

Igaz, hogy például egy bombakereső kutyának kivételes kvalitásokkal kell rendelkeznie, de még az ő kiképzésük is játékos módszerekkel kezdődik.

  1. Első körben a kedvenc játékukat dugják el és az a feladatuk, hogy azt minden zavaró tényező ellenére megtalálják.
  2. A következő lépésben, mikor már gond nélkül megy a tárgy megtalálása, robbanóanyag szagmintát helyeznek a játék mellé. Így a kutyák párosítják majd a robbanóanyag szagmintáját a kedvenc tárgy megtalálásával.
  3. A későbbiekben a játék elhagyásával, kizárólag a robbanószer szagát kell keresniük.

Így válik egy egyszerű keresgélős játék életmentő munkává. 

A golden retriever aktivitása – Séta, játék, labdázás, apportozás

A golden retrieverek nagyobb mennyiségű fizikai aktivitást igényelnek az átlagosnál. Egy rohangászás a kertben, vagy a közeli erdőben bármikor jöhet, de ahogy arról már volt szó a labdára se mondanak nemet. Igazából bármiben simán benne vannak, ami mozgással jár. Mehetünk együtt futni, vagy akár bringázni, de egy jó akadálypálya sem akadály!

Az ősi vadászösztön bőven benne van még, szóval az apport-játékok nagyszerű elfoglaltságot jelentenek. Csak légyszi ne lövöldözzetek madarakra. Halott állatkák hiányában tökéletesen megfelel erre a célra egy labda, frizbi, vagy egy bot a földről. Ha pedig ezt a játékot módunkban áll kombinálni, mondjuk egy tóval, vagy patakkal, hát, az öröme határtalan lesz.

Golden retriever úszik faággal a szájában

Az, hogy céltalanul flangálunk velük, arra várva, hogy elvégezzék a „dolgukat”, a goldi esetében az elégtelennél is kevesebb. 1-2 óra nagyon aktív elfoglaltság a minimum, de meg kell érteni, ezt a fajtát arra találták ki, hogy a nap nagy részében aktív legyen. Fel a hegyre, le a hegyről, be a tóba és így tovább. Nem mondom, hogy a golden retriever tartása lakásban lehetetlen, vagy tilos, de el kell fogadni, hogy nem az a kimondott szobakutya. Már a méretei és a szőrhullatása miatt sem, de a mozgásigényének megfelelő kielégítése ebben az esetben kritikus fontosságú.

Meg kell érteni végre, hogy rengeteg olyan kutyafajta létezik - köztük a retriever fajták -, akik tenyésztésük során szélsőségesen specializálódtak egy adott feladat elvégzésére. Ha pedig egy ilyen fajtát választottunk, akkor a mi felelősségünk, hogy a kutya esetenként speciális igényeit kiszolgáljuk. Az nem elégséges szempont egy golden retriever vásárlása esetén hogy „jaj de cuki”. Ami amúgy tökre igaz. 

A golden retriever etetése – Mit esznek a vadászok?

Na? Nem, nem brokkolit, meg jégsalátát! Ha megpróbálod csicseriborsóval fárasztani, kaphatsz pár szúrós pillantást… Várjál, ezeket se vessük el! De mondom a tutit…

Abban gondolom kiegyezhetünk, hogy a kutya ősei ragadozók voltak. Persze, azóta eltelt pár ezer év és nem is nyomtalanul. Összességében mégis kijelenthetjük, hogy a legfontosabb része a táplálékának állati eredetű kell legyen. A kutya tápcsatornája úgy van összerakva, hogy húst egyen. A fogaktól kezdve a kutya túlsó feléig.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy függően a kutya fajtájától, életkorától a kajának legalább 50-80%-ban húsból kell állnia. Jó minőségű húsból. A fennmaradó 20-50% összetétele sem mindegy, hiszen innen jut rostokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Na, most már hozhatod a brokkolit. Igen, ez is kell. Zöldség, gyümölcs, szerencsés esetben gyógynövények.

Ezeknek az összetevőknek az optimális arányát megtalálni nem könnyű feladat, de azért nem atomfizika. Nyugodtan kérhetünk segítséget, pláne, ha kezdő kutyatartók vagyunk. Nem, a kiscsaj a Tik Tok-on nem feltétlenül minősül szakértőnek. A hozzáértő embert onnan lehet felismerni, hogy fehér (esetenként kék) ruhát visel és a „Doki” névre hallgat, de egy megbízható tenyésztő is sokat segíthet.

A golden retriever táplálása során szem előtt kell tartani, hogy jóval aktívabb az átlagosnál, ezért esetében a magasabb tartományba eső mennyiségű állati eredetű fehérjére van szüksége, ami azt jelenti, hogy az eledelnek 70% körüli hústartalommal kell rendelkeznie. Ez lehet egy jó minőségű száraztáp*, nedveseledel, de ha időnk engedi, akár mi magunk is elkészíthetjük az ebédjét. A legjobb, ha ezeket tudjuk kombinálni. Az egyetlen feladat, hogy megtaláljuk a fehérje, zsír, rost, vitamin, ásványi anyag és telítetlen zsírsavak tökéletes arányát.

(*Fontos: Egy dehidratált hústartalmú száraztáp esetén annak valós hústartalma - a szárítási technológiától, valamint a felhasznált hústól függően - jelentősen meghaladhatja a megjelölt névleges értékét. Ennek oka, hogy a dehidratálás során kivonják a húsból a vizet. A száraztáp állati fehérjetartalmába pedig érdemes belekalkulálni pl. az állati zsiradék és a lazacolaj sorok értékét is.)

Amikor pedig épp neveljük, tanítjuk a kutyát és jutalmazáshoz valami rágcsálnivalót, jutalomfalatot adunk neki, az lehetőség szerint legyen minél természetesebb és állati eredetű.

A golden retriever betegségei

Amikor a fajta népszerűsége kilőtt a csillagokig, sajnos a korrekt, megbízható tenyészetek, kennelek nem tudták kiszolgálni a hirtelen megugrott keresletet. Így sajnos rengeteg kétes származású kutya került forgalomba, melyekért olyan szaporítok voltak a felelősek, akiknél egyetlen szempont a darabszám volt. Ennek hosszú távú következményei sajnos a mai napig előfordulnak. Bár a szigorú tenyésztési szabályoknak és szelektív tenyésztésnek hála ezeknek a genetikai betegségeknek a száma csökkent, de még mindig van, ami gyakran előfordul.

Labrador orvosnál

A jellemzően 10-12 évig élő goldie hajlamos lehet

  • csípő- és könyökdiszpláziára,
  • epilepsziára,
  • illetve szembetegségekre, mint például a szürkehályog.

Ritkábban ugyan, de még mindig előfordulnak szívbillentyű problémák.

Természetesen kis utánajárással bárki meg tudja találni azokat a tenyésztőket, akik kellő figyelmet fordítanak a genetikai defektusok kiszűrésére. Persze, értem én, hogy egy korrekt tenyésztőtől származó, törzskönyves golden retriever ára úgy 1000 eurótól indul, de a genetikai eredetű nyavalyák kezelése sem olcsó. Arról nem beszélve, hogy nem akarhatunk ilyen sorsot a legjobb barátunknak… Ne támogassuk a "szaporítókat"!

Ha pedig megbízható tenyésztő, akkor Beke Judit nevét mindenképpen megemlíteném. Ő a Sunnyfield’s Golden Retriever kennel tulajdonosa és már közel 20 éve foglalkozik tenyésztéssel, szóval tudja a tutit.

Sunnyfield’s Golden Retriever kennel - Beke Judit tenyésztő

Továbbá ajánljuk még figyelmedbe Koczó Blanka cikkét, Tapasztalataim gyakorló golden retriever gazdiként címmel, amiből egy kicsit más látószögből ismerheted meg ezt a rendkívüli kutyafajtát :)


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13