Hogyan nevelj engedelmes kutyát - és magadból jó falkavezért?

Van egy kutyád? Nagyszerű. Azt szeretnéd, hogy jól működjön a kapcsolatotok? Akkor azon dolgozni kell.

A kutya, bármennyire is jó barát, hűséges, és szeretnivaló – nem ember. Nem várhatod el tőle, hogy úgy viselkedjen, mint egy ember. Nem fogja megérteni minden szavadat – sőt, a legtöbbet nem fogja megérteni. Mégis, remek társ vagy játszópajtás lehet, ha néhány dologra odafigyelsz.

Viszont, mivel ő nem fog tudni emberként viselkedni, neked kell megtanulnod „kutyául”, úgy kell gondolkoznod, mint egy kutya, hogy tudjatok egymással kommunikálni. Kész vagy erre?

A falka – a kutyák családja

A kutyák számára a működési alapegység a falka. Ez olyan, mint az emberek számára a család. Amikor te azt mondod, hogy a kutya a családod része, akkor a kutya azt mondhatja, hogy te az ő falkájába tartozol.

Általában az állatok társaságban élnek, és csak úgy tudnak jól meglenni egymással, ha mindenki tudja, hogy hol a helye. Ez a koncepció genetikailag a kutyákban van, ők falkában élő élőlények. Nem fogják jól érezni magukat, ha nincs kialakítva egy hierarchikus rendszer. Nekik nincs szükségük szavazati jogra, se emancipációra.

A farkasok falkái általában 5-10 tagúak, de előfordul, hogy csak 2-3 egyed tartozik össze, a legnagyobb falkák pedig akár 30-nál is több farkasból állhatnak. Szóval lényegében mindegy, hogy mekkora a családod, minden esetben működhet úgy, mintha falka lenne.

A legfontosabb: a falkavezérség

Az a legjobb eset, ha te vagy a falkavezér. A kutya a falkavezérre hallgat, az ő viselkedését követi, utánozza. Ezért ha nevelni akarod a kutyádat, akkor először el kell érned, hogy te legyél a falkavezér. A kutya főleg a testbeszédből ért.  Figyelj arra, hogy mindig nyugodt és határozott légy! A szeretnivaló gazdit nem fogja tisztelni a kutya, engedetlen lesz, ő akar a falkavezér lenni.

Ne áraszd el rögtön a szereteteddel! Lehet, hogy neked erre lenne szükséged, de a falkavezér nem viselkedhet mindig izgatottan, a falkavezér nem játszhat állandóan. A játéknak is megvan az ideje, de csináljunk mindent szépen sorjában!

Napirend

Először vidd el mozogni, sétálni. Igen, akkor is, ha kertben tartod. A kertben csak elvan, a sétálás úgymond munka. Ha pedig lakásban van, akkor ne csak addig, amíg elintézi a dolgát. A sétáltatás mentálisan stimulálja a kutyát, lehetőséget ad a „követésre”, ami a kutya dolga a falkában.  A vadászáshoz, táplálékkereséshez lehet leginkább hasonlítani, ezzel érdemli ki a kutya a vacsoráját.

A szabályok betartása a kutya másik nagyon fontos feladata. Ha a kutyád nem engedelmeskedik, akkor határozottan, ugyanakkor gyengéden tedd helyre. Az anyakutya általában a szájába veszi a kölyköt, és visszateszi az alomba. A figyelem megvonása, vagy egy gyengéd helyretevés általában éppen elegendő büntetés, míg helyes viselkedés esetén adhatunk neki jutalomfalatokat, simogatást.

Amennyiben a kutya betartja az általad hozott szabályokat, illetve eleget mozgott már, és nyugodt állapotban van, akkor következhet a szeretet kifejezése. Ez az ideális időpont a kutya etetésére is.

Mire figyelj, ha sétáltatod a kutyát

Először is, az időre. Minden kutya különböző, még a fajtán belül is. Neked kell kiismerned a kutyádat, más nem fogja tudni megmondani neked. Ha huskyd van, akkor lehet, hogy 3-4 óra is kevés lesz neki. Más fajtánál elképzelhető, hogy az 1 óra is sok. Figyeld a jelzéseit: nem akarod, hogy teljesen kifulladjon a séta végére, de azért nem árt, ha elfárad egy kissé.

Az egész séta során figyelj a testbeszédedre, próbálj nyugodt tudatállapotban sétálni, legyél kiegyensúlyozott; élvezd a sétát! Legyen egyenes a hátad! A kezeidet lazán tartsd, de azért erősen fogd a pórázt.

Ne telefonálj közben, mert akkor a kutya is érezni fogja, hogy nem igazán vele foglalkozol, nem figyelsz oda, és úgy fogja gondolni, hogy neki sem kell annyira figyelnie. Ha valakivel együtt sétáltatod, az egy másik szituáció, hiszen annak a másik illetőnek is meg van valahol a helye a rangsorban, ő is a falka tagja.

Legyen olyan idő a séta során, amikor egy kicsit szabadjára ereszted, amikor felfedezhet dolgokat, elvégezheti a dolgát, szaglászhat, akár ismerkedhet is más kutyákkal. Ezt az időt jutalomként használhatod, akkor járjon csak, ha addig rendesen ment melletted.

Ugyanígy a séta közben jutalmazhatod őt apróbb falatokkal is, akár ki is oszthatod neki a vacsoráját apránként. De az is megfelelő lehet, ha a séta után otthon kapja meg a vacsoráját, csak arra figyelj, hogy ne ez legyen az első teendőd, miután hazaértetek. Nyugodtan vedd le a cipődet, ne figyelj rá egy kicsit; hadd érezze, hogy nem ő az elsődleges a falkában.

Mi történik, ha nem te vagy a falkavezér?

Ha a kutya a falkavezér, annak nagyon sok következménye van, mely alapjában határozza meg a kutya viselkedését, és ezzel a ti kapcsolatotokat is. Amennyiben a kutya a falkavezér, akkor felelősnek fogja magát érezni a falkájáért, vagyis érted (és a családodért).

Ez abban nyilvánul meg, hogy megpróbál megvédeni téged. Nagyon sokszor ezért támad neki a kutya bárkinek – vendégnek, postásnak, másik kutyának – mert azt érzi, hogy a falkája veszélyben van, és az ő dolga a védelem. Ugyanis a falkavezér feladata, hogy eldöntse, ki a barát, ki az ellenség.

Előfordulhat, hogy a kutya nem agresszív, mindenkit a barátjának tekint. Az én kutyám is ilyen, soha nem bántott még senkit, a postást sem ugatja meg. Bevallom, kicsit elhamarkodottan döntöttem úgy, hogy vállalok egy golden retriever kölyköt, még nem tudtam sokat a kutyanevelésről. Ezért aztán egy jó darabig nem is foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy vajon melyikünk a falkavezér.

Ennek ellenére sosem volt gond a barátságosságával, mindenkit nagyon szívélyesen üdvözölt. Amíg falkavezérnek gondolta magát, addig örvendezve fel is ugrált mindenkire. Kb. két éves lehetett, amikor rájöttem, hogy gond lehet, mert nem igazán engedelmeskedik a kutya.

Sétálni vinni nem is lehetett, állandóan húzott össze-vissza. Ezután szép lassan elkezdtek megváltozni a dolgok, jobban odafigyeltem, hogy ki megy előre, jutalmazással erősítettem benne az engedelmességet, és ha nem is tudtam, hogy a falkavezérségért megy a küzdelem, végül is elkezdett jobban engedelmeskedni. 

Szóval az agresszión kívül más módokon is megjelenhet az, hogy falkavezérnek gondolja magát.

Szokott rongálni a kutyád? Rendszeresen összeharapdálja a cipőket, bútorokat? Akkor valószínűleg nyugtalan a kutyád, mivel napközben, amikor nem vagy vele, aggódik miattad, hiszen az ő felelőssége lenne az, hogy megvédjen téged. Valahogy le kell vezetnie ezt a feszültséget, és a rongálásban kiélheti magát.

Az a kutya, aki tisztában van a hierarchikus rendszerben elfoglalt helyével, az nem szokott nyugtalan lenni, nem valószínű, hogy rongál. Tudja, hogy napközben neki nincs dolga, nyugodtan aludhat vagy játszhat; valamint ha a gazdi vele van, akkor a gazdi dönti el, hogy kivel hogyan kell viselkedni, és ő csak utánozni fogja.

Vagy egy harmadik jelzés, hogy nem hallgat rád. Mintha csak a falnak beszélnél. Az nem használ, ha ilyenkor kiabálni kezdesz vele, mert maximum csak azt éred el vele, hogy félni fog tőled; esetleg azt, hogy izgatott vagy nyugtalan lesz.

Egyébként könnyen tesztelheted is, hogy vajon téged tekint-e falkavezérnek. Ha morogni kezd, mikor közelítesz az etetőedénye felé, miközben eszik, vagy amikor le akarsz feküdni a fekvőhelyére, akkor nem ismer el téged a falka vezérének. 

További jelek, hogy a kutya akar a falkavezér lenni

 • egy ágyban alszik veled
 • felmegy az ágyra, kanapéra, fotelbe stb.
 • követeli a simogatást, bököd
 • nem kezeli egyformán a látogatókat, valamelyikkel agresszív
 • más kutyákkal szemben is agresszív
 • a kutya megy elől a lépcsőkön, ajtókon
 • vonakodva vagy egyáltalán nem engedelmeskedik, például a feküdj! parancsra
 • morog, ha az edénye vagy játéka közelébe megyünk, elvesszük tőle

Az alvóhely kérdése nagyon fontos. Vannak, akik szeretnek a házi kedvencükkel együtt aludni. Ez a kutyákkal semmiképpen sem működhet!!! A falkában a legjobb fekvőhely mindig a falkavezéré, és semmiképpen sem osztja meg senkivel; azt pedig végképp nem hagyja, hogy valaki elfoglalja. A legjobb az, ha a kutya nem is alszik egy légtérben veled, vagy – egyszobás lakásban – a lehető legtávolabb aludjon a te ágyadtól.

Kölyökkutyák szoktatása

Nyilván nagyon sok mindenen múlik, hogy mikor kezdődik el a kutya nevelése. Ideális esetben már kölyökkorban el tudod kezdeni a nevelést. A legjobb az, ha a rossz szokások kialakulását megelőzöd azzal, hogy azt a viselkedést, ami neked nem tetszik (pl. felugrik a kutya), azt teljesen figyelmen kívül hagyod. 

A kutya figyelmet szeretne, jutalmakat (ami lehet egy-egy dicsérő szó, simogatás, jutalomfalat), és ha nem jön a jutalom, akkor abbahagyja a nem megfelelő viselkedést. 

Kölyökkorban a legegyszerűbb elkezdeni a falkába szoktatást, hiszen akkor még nem, vagy alig tud gondoskodni magáról, teljesen rád van utalva. Nem fogja kétségbe vonni, hogy te vagy a falkavezér. 8 hónapos kora előtt nem valószínű, hogy dominanciaproblémák jelentkeznének.

Ennek ellenére már kölyökkorban is van feladatod: legyél mindig következetes! Alakítsd ki a napirendet, mely nagyrészt a fentebb leírthoz hasonlítson. Nyilván vannak egyedi szokásaid, melyet nem kell a kutya miatt megváltoztatni. De figyelj arra, hogy meglegyen a kutya életében a rendszeresség. Ha teljesen rendszer nélküli a munkád, vagy nem tudsz elég időt szánni a kutyára, akkor gondold át, hogy valóban neked való-e a kutyatartás.

Először egyszerű parancsokat taníts meg neki (pl. ül, fekszik, marad), majd később következhetnek a bonyolultabb feladatok (pl. hozd vissza). Az egyszerű parancsok teljesítése is nehéz lehet a kutyának, légy türelmes vele. Ha teljesítette a parancsot, akkor sokszor adj neki jutalomfalatot, illetve próbáld a gyakorlás végére időzíteni a vacsorát.

Fiatal kutyák nevelése

Ahogy cseperedik a kutya, egyre valószínűbb, hogy főleg a következetlen, határozatlan gazdival szemben falkavezérként fog fellépni, hiszen a falkák sorrendje változhat. Ilyenkor agresszíven viselkedhet, haraphat, moroghat. Ennek a legvalószínűbb időszaka a 18 hónapos körüli kor, a felnőtté válás korszaka, amikor keresi a falkán belüli rangját.

Továbbra is fontos, hogy a nem helyénvaló viselkedést semmiképpen se jutalmazd – akkor se, ha nagyon vágysz rá, hogy megsimogasd vagy játssz vele. Ha egyszer így viselkedsz vele, máskor úgy, akkor nem fogja tudni, hogy mihez tartsa magát, nem fog tisztelni.

Mindenképpen maradj nyugodt, nem kell kiabálni sem vele. Ha nagyon idegesítően viselkedne is, akkor se törődj vele, erőltess magadra nyugalmat. Amennyiben félelmetesen viselkedik – nagyobb testű kutyáknál könnyen előfordul –, akkor is tudnod kell, hogy TE vagy az erősebb.

Ne lássa rajtad még véletlenül sem, hogy félsz tőle. Ha a rászólás nem használ, akkor érdemes rámordulni – a morgás kutyanyelven van. A hangos, mély morgás fenyegető, abból tudni fogja, hogy nem ő a falkavezér továbbra sem. Végső esetben meg is lehet ütni; nem megverni, és nem is indulatosan, de egy ütés a helyére teheti a kutyát.

Mi van, ha idősebb korú kutya lesz a háznál?

Ha idősebb kutya kerül hozzád, mondjuk menhelyről hoztad el, vagy a szomszéd odaadta egy pár évre megőrzésre (megtörtént!!!), akkor már kialakult szokásokkal kell szembenézned.

Ez nálunk még gyerekkoromban történt; a családommal együtt kertes házban laktunk. A szomszédnak el kellett költöznie, és egy kis lakásba mentek, ahol nem lett volna mozgástere a kutyának. Így egy gyönyörű skót juhász került a házunkhoz. Amennyire emlékszem, nagyon jól volt nevelve, négyen voltunk kisgyerekek, biztos sokat piszkáltuk, de úgy tűnt, hogy nem bánta.

Én akkor azt gondoltam, hogy örökre velünk marad, nagyon szerettem őt. De sajnos kb. két év után a volt szomszédunk ismét költözött, és elkerült tőlünk a kedvencünk. Azóta is bánt, hogy nem is tudom, hogy mi lett vele. Remélem, hogy a kutya úgy érezte, hogy ismét hazakerült – de azért talán hiányzott neki a 4 bohókás gyerek.

Ha véletlenül te is hasonló helyzetbe kerülnél, ideiglenes kutyamegőrzést vállalnál, akkor készülj fel arra, hogy egy idő után el kell engedned. Engem nagyon váratlanul ért, ezért szomorúságot okozott (ráadásul még kicsi is voltam, nem értettem). De ha előre készülsz arra, hogy a gazdája érte jön majd, akkor talán majd együtt tudsz örülni a kutyával, hogy hazamehet, ahol szintén egy szerető gazdi várja.

A legjobb az, ha rögtön az első találkozásnál már tisztában vagy ezzel, és nagyon odafigyelsz, hogy hogyan viselkedsz. Vedd észre az összes jelzést, ami arra utalhat, hogy ő akar a falkavezér lenni, és csírájában fojtsd el a kutya törekvéseit.

Ne engedd a kutyát előre sétálás közben. Ha menni akarna, akkor álld el az útját. Semmiképp ne kövesd őt! Azzal, hogy követed, olyan, mint ha belenyugodnál, hogy ő a falkavezér. Az ajtón vagy kapun kimenés nagyon lényeges, ha ő előbb kiment, akkor hívd vissza, ne menj utána! Addig ne induljatok el, amíg nem tud mögötted menni. Meg fogja unni, rá fog jönni, hogy az ő dolga a követés.

Sosem túl késő elkezdeni a nevelést

Ha már kölyökkorától fogva nálad van a kutyád, viszont úgy érzed, hogy eddig nem megfelelően nevelted, akkor sem késő elkezdeni. A falkában élő állatoknál sincs kőbe vésve a sorrend, ez akármikor megváltozhat.

Csak készülj fel arra, hogy harccal jár. Nem lesz egyszerű beláttatni a kutyáddal, hogy mostantól megváltoznak a dolgok. Készülj fel rá, hogy rád támadhat, megharaphat. Ha nagytestű kutyád van, akkor a legjobb, ha van nálad valamilyen eszköz, amivel vissza tudod tartani; vagy valami, amitől fél (pl. hangos).

Több napig is tarthat a küzdelem, de ne add fel. Jól gondold át előre, hogy mit fogsz tenni, mi fog megváltozni, mert különben nem tudsz következetes lenni, az eddig többé-kevésbé bevált módszerekhez fogsz folyamodni, és az senkinek nem lesz jó, csak feleslegesen húzza a küzdelmes időszakot.

A kulcs a határozottság és következetesség. Legyél mindig határozott. Ne sajnáld meg a kutyát akkor sem, ha nem tetszik neki az a szabály, amit hoztál! És ne dőlj be a nézésének, akármilyen szomorú szeme is van.

Mit csinálj az agresszív kutyával?

Már kialakult az agresszív vonás a kutyádban? Esetleg nyílt küzdelembe kezdett veled? Úgy érzed, hogy már nem tudsz ellene semmit tenni?
Egy cikk nem valószínű, hogy megoldja a problémádat, a tanácsok legtöbbjét talán már hallottad is.

Ezért, ha már odáig fajulnak a dolgok, hogy megtámad, akkor mindenképpen azt javaslom, hogy keress egy szakértőt, olyat, aki agresszív kutyákat is vállal.

Mondd el neki, hogy mi a probléma, és szánj rá pénzt, időt és energiát, hogy kutyaiskolába vidd. A szakértő minden bizonnyal fog ötleteket mondani, hogy mit tudsz vele kezdeni, valamint a kutya agresszivitását is megpróbálja letörni. A kutyaiskolás időszak közben és után pedig kezeld a cikkben leírtak szerint, határozottan és nyugodtan, mindig falkavezérként viselkedve.

Rosszul nevelt kutyát megnevelni nem egyszerű feladat, már csak azért sem, mert az ember hajlamos megsajnálni a kutyát, pedig következetesen és nyugodtan ki kell tartani.

És készülj fel rá, hogy mindez nem 1-2 nap lesz, idő mire egy ilyen kutya beletörődik, hogy nem ő a falkavezér. Hosszú hónapok várhatnak rátok, mire kiépül köztetek egy bizalmi kapcsolat.

Azt semmiképpen se javaslom, hogy egyedül, tapasztalatlanul, segítség nélkül saját magad próbálkozz bizonyos nevelési módszerekkel (pl. kutya nyakának leszorítása), különösen nem nagy testű kutyák esetében. Mindenestre, ha mégis magad kívánsz ilyesmivel próbálkozni, célszerű az ilyen harcokba úgy belemenni, hogy előre tervezel, és van a kezedben valamilyen eszköz, amivel meg tudod akadályozni a kutyádat a harapásban. Csak úgy menj bele egy játszmába, ha biztos vagy benne, hogy meg tudod nyerni!

Domináns kutyafajta

Domináns kutyafajtát csak akkor válassz, ha fel vagy készülve a nevelésére. Amikor már ilyen, sokszor fájdalmas módszerekhez kell fordulni, akkor a gazdi a hibás, meg kellett volna előzni a bajt. Ezért domináns kutyáknál fokozottan oda kell figyelni a helyes nevelésre; ne lehessen a kutyában egy pillanatra se kérdés, hogy te vagy a falkavezér!

Megelőzés, megelőzés, megelőzés

Akárhogyan is viselkedik a kutyád, semmi nem indokolja azt, hogy bántalmazd. Ingerlékenyebb vagy agresszívebb kutyák kifejezetten veszélyesen is reagálhatnak a gazdi agresszivitására. És ahogy arról már volt szó a kiabálással sem érsz el sok jót; a kutya inkább az izgatottságot érzékeli, mint a haragot, és ő is izgatott lesz.

Sokkal hatékonyabb, ha a megelőzésre koncentrálsz, mint ha megpróbálod helyreállítani a bajt. Figyelj oda a kutyádra, figyeld a legapróbb jeleket is, melyekből azt veheted észre, hogy felmerült benne a kérdés, hogy vajon ki a főnök. Ne adj neki lehetőséget, hogy sokáig kételkedjen, mutasd meg neki, hogy te vagy a falkavezér.

Alakíts ki jó kapcsolatot a kutyáddal, tölts vele sok időt, mint ahogy egy gyerekkel is tennéd. Ez nem csak kölyökkorban fontos, hanem később is. Ne felejtsd el, hogy falkavezérként te vagy a felelős érte; nem csak azért, hogy kapjon elég ételt, hanem azért is, hogy vidám, boldog, jó élete lehessen. 

Sokkal könnyebb neki is az élet, ha te vagy a falkavezér, úgyhogy próbáld jól csinálni!

Tehát a legfontosabb, hogy falkavezérként te legyél a nyugodt, határozott vezető, akit érdemes követni. Higgyél magadban, és tedd nyilvánvalóvá a kutyád számára is, hogy ki a főnök.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (15)

 • Vendég (#24F985)  -  2023. 07. 24. 09:27

  Nagyon sok érdekes dolgot olvastam, amit meg kell tanulnom.

  Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#FE836)  -  2021. 07. 10. 19:24

   14 éves, Szelid kutyám van. 1napja hozzánk került egy csivava. Nekem szót fogad, de a kutyám egy labrador keveréknek volt a társa. Nem ö volt a domináns, de szerették egymást. Sajnos ő márciusban meghalt. Az uj kutya morog rá ha eszik. Vagy ha közel megy az alvóhelyéhez. Szeretném, ha ők is jóban lennének. Mit tanácsol, mit tegyek!

   Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#84DE4)  -  2020. 06. 15. 20:54

    Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat sokat segít, segített

    Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#72BD4)  -  2020. 05. 02. 17:55

     Én azt kaptam szülinapomra hogy a szomszéd kutya bármikor át jöhet hozzánk és bármikor taníthat om És játszhatok vele én napi egy két órákat szoktam vele játszani Viszont van egy kis probléma nem nagyon szokott nekem engedelmeskedni és néha oda kap egyszer annyira beleharapott a vállamba hogy még mindig lila a vállam. Nem lehetek én a falkavezér Mivel az igazi gazdája azaz a szomszéd a falkavezér Próbáltam már a "hozd vissza a csontit" és több féle felszín szót is de nem reagált rá csak lefeküdt és elkezdte rágcsálni. Nem tudom mit tegyek mivel nem lehetek én a falkavezér Viszont így meg nem hallgatsz rám☹️😣mit csináljak? (egyébként egy négy éves németh juhász)kérlek segítsetek hogy mit csináljak?

     Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#900AC)  -  2020. 07. 23. 12:08

      A falkavezérség azt jelenti, hogy a kutya tisztel téged és elfogad felette valónak. Ehhez nem kell a kutyának a gazdája legyél, egyszerüen be kell vele tartatnod azokat a dolgokat amire utasítod. Ha megharapott, akkor nagyon úgy fest, hogy nem tisztel, de még ha játékból is tette, a harapásra érdemes mielöbb gátlást kiépíteni a kutyában, mert ez késöbb durvább lehet. Ha van olyan szituáció amiben a harapás előjön, akkor el kell játszani mégegyszer és abban a pillanatban ahogy harapna, elkapod, és leszorítod a földre a nyakánál fogva, hogy ne tudjon felkelni. Ezt egész addig tartod, amig egyértelműen meg nem adja magát, nem küzd tovább a leszorítás ellen (adott esetben akár 10-15 percig is eltarthat, a kutya habitusától függően). A lényeg, hogy nem az a cél, hogy folytogasd a kutyát vagy fájjon neki, hanem az, hogy tehetetlen legyen és felismerje, hogy te vagy az erősebb. Ezt célszerű minél fiatalabb korban eljátszani, mert ha testileg erősebb nálad a kutya, akkor ez nehezen fog menni... :)Ha jó az időzítés és megfelelő ideig csinálod, azzal akár egy életre megoldhatod a tisztelet kérdését a kutyánál, de ezek után is fontos, hogy amiket mondasz, azokat be kell tartatni vele, mert ha rájön, hogy nem fontos, hogy mit mondasz, úgyis azt csinál amit akar, akkor pikk-pakk eltünhet a megszerzett tisztelet. Érdemes olyan szabályokat felállítani, hogy bizonyos területre nem léphet be, ha azt mondod neki, hogy "menj innen", akkor el keljen mennie melőled (mondjuk ha eszel, ne pofátlankodjon melletted), ha hívod, akkor elsőre menjen oda, stb...

     • Tami  -  2020. 04. 18. 22:39

      Van egy kölyökkutyám, eszerint igyekszem nevelni. Megütni nem szoktam, a nem kívánt viselkedést harapást imitáló érintéssel reagálom (gondolom a cikk írója tudja, mire gondolok). Viszont a mi kis négy hónapos labrador kanunk domináns viselkedésjeleket mutat. Nem mindig, az esetek 90%-ban nyugodt, engedelmes. Energiára reagál, leül, ott marad míg nem hívjuk, csak a "Tied!" jelzés után eszik, szóval tényleg rendes. Csak ott a maradék 10%, mikor nem tetszik neki, hogy nem csinálhat valamit, és csipkedni, felugrálva odakapni kezd. Az érintésre megpróbál erősebben reagálni, és olyankor fekve tartom a padlón, míg nem nyugszik meg. Van mikor 5 perc, de volt ez már fél órás művelet is! Miután megnyugszik, abszolút alárendelt és barátságos testhelyzetet és viselkedést mutat. Törekszem a nyugodt és magabiztos kisugárzásra, ez már majdnem tökéletes ilyenkor. De nem tudom, mi okozza a viselkedését, és hogy bízhatok-e abban hogy a kitartó következetesség eredményt hoz.

      Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#5C4DF)  -  2020. 02. 21. 16:28

       Nagyon tanulságos cikk, mindent bevetek hogy jó, határozott gazdija (falkavezére legyek a kutyusomnak.) Nagyon örülök hogy ily módon segítséget kaphatunk kevésbé vagy neveletlen kutyáinkhoz.

       Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#4F71D)  -  2019. 12. 10. 13:52

        Köszönöm mégegyszer hogy segíttetek a megoldásra😁😁😁😊😃😃😄😄😏😂😂😂😂😂

        Válasz a hozzászólónak
           • Vendég (#33A24)  -  2019. 05. 20. 07:37

            Van egy nagy gondom, okos engedelmes a két labradorom de ásnak. Hogy lehet őket erről leszoktatni. Virág, palánta mindegy nekik.

            Válasz a hozzászólónak
             • Vendég (#2ECAB)  -  2019. 04. 11. 16:19

              Nagyon sok érdekes dolgot olvastam, amit meg kell tanulnom, köszönöm a cikk szerzőjének!

              Válasz a hozzászólónak
               Utoljára módosítva: 2024.02.13