Evéslassító, habzsolásgátló tál

A te kutyád is úgy habzsol minden egyes etetés során, mintha hetek óta az lenne az első étkezése? Bár az étel villámgyors elfogyasztása nem jelent mást, mint hogy kedvenced rendkívül elégedett az általad felkínált menüvel, a túl mohó táplálkozás kellemetlen egészségügyi problémák forrásává válhat. A habzsolás ugyanis emésztési gondokhoz, például puffadáshoz és hányáshoz is vezethet, ráadásul az elhízás esélyeit is nagyban növeli.

Az Okosgazdi kínálatában megtalálható jó néhány speciális kialakítású habzsolásgátló tál, melyek kitűnő megoldást nyújthatnak falási probléma esetén. Első ránézésre ezek sima tálnak tűnnek, fura, kacskaringós mintákkal, akár különböző mértékben kiemelkedő huplikkal. Ezekben a mintákban és akadályokban rejlik a habzsolás leküzdésének kulcsa, ugyanis a falásgátló tál mintázata megakadályozza, hogy kutyád rögvest, mohón nekiessen az ételnek, illetve hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget vegyen egyszerre a szájába. Ezeknek a tálaknak a használata nem csak interaktívvá és szórakoztatóvá teszi mohó kedvenced számára az étkezést, de lassabb evésre is készteti őt, ezzel biztosítva az egészséges, természetes táplálkozási tempót. A lassabb evés pedig a következő előnyökkel jár kedvenced számára:

  • megnyugtatja a kutyát, így már nem esik olyan vehemensen az elé tett ételnek
  • elősegíti az egészséges emésztést, leveszi a terhet a bélrendszerről, segíthet megelőzni a puffadást és a behabzsolt étel kihányását
  • az étkezés mennyisége csökkenhet, időtartama viszont megnőhet
  • az evéslassító tál használata csökkentheti az unalmat és az ezzel összefüggő negatív viselkedést, kihívást és szórakozást biztosít a kutyának

Ha már mindenféle taktikát bevetettél, de semmi nem működött a falás megakadályozása érdekében, jó eséllyel egy habzsolásgátló etetőtál lesz a csodafegyver a probléma kiküszöbölésében. :)

Pontosan mi is az a habzsolásgátló tál, és mikor van rá szükség?

Habzsolás okozta apokaliptikus körülmények az etetőtál körül egy-egy étkezést követően, mindenfelé szétszórt kutyatáp…neked is ismerős látvány?

Sajnos a kutyák nagy része egy alapvető ösztön miatt hajlamosak arra, hogy habzsolva, szabályosan rávetve magukat falják fel az eléjük tett ételt. Ez a falánkság az esetek többségében a gazdi odafigyelésével és következetességével visszaszorítható, de néhányan mégis azzal szembesülnek, hogy minden próbálkozás ellenére a különböző praktikák mit sem érnek. Előfordulhat ilyen például egy rossz körülmények közül kimentett menhelyes kutyus, vagy utcáról befogadott bizalmatlan kutya esetében is, aki hiába van már biztonságban, tapasztalatai alapján számára élet-halál kérdés, hogy minél gyorsabban minél több táplálékot vegyen magához, amikor csak lehetősége nyílik rá. Az ilyen berögzülések idővel és rengeteg türelemmel, szeretettel elhalványulhatnak, de ha nem így történne se haragudj kedvencedre. Az viszont tény, hogy a habzsolás komoly károkat okozhat kis kedvencednek rövid és hosszú távon is - puffadás, hányás, elhízás, túltengő gyomorsav és/vagy egyéb emésztőrendszeri problémák, hogy csak néhányat említsünk.

Gazdiként a Te feladatod segíteni kutyádnak, ha úgy látod, nem megy neki az önszabályozás. Az evéslassító kutyatál egy olyan speciálisan kialakított etetőtál típus, ami megakadályozza a kutya habzsolva evését, ami így csökkenti az ennek nyomán kialakuló egészségügyi problémákat, nem utolsó sorban pedig az etetési tér sem fog csatatérként kinézni. :) Kinézetre tulajdonképpen egy átlagos etetőtál, benne különböző kacskaringós vonalakkal, mintákkal, magasabbra kiemelkedő dudorokkal. A kiemelkedő részek általában ugyanolyan magasak, mint maga az edény fala, ezzel különálló rekeszeket létrehozva a tálon belül, melyek megakadályozzák az eledel óriási harapásokkal való "felporszívózását". Az evéslassító kutyatál mintája olyan módon van kialakítva, hogy sehol se legyen rajta akkora felület, amekkorát a kutya könnyen a szájába tudna venni - ezáltal válik elkerülhetővé, hogy a szájába vegye a tálat, vagy akár kiborítsa belőle az eledelt. A kutya kénytelen felemelni a fejét és kerülgetni a tálban lévő akadályokat, hogy minden falathoz hozzá tudjon férni.

A habzsolásgátló kutyatál anyaga általában valamilyen puha műanyag vagy szilikon, mely nem tesz kárt a kutya fogában vagy ínyében, de ma már elérhető kerámia habzsolásgátló tál is. A jó evés lassító műanyag tál szilikonos talppal vagy csúszásgátló alsó résszel van ellátva annak érdekében, hogy ne csússzon semmilyen felületen, és a kutya ne induljon kirándulni vele evés közben.. :)

Remek választás lehet olyan lapos orrú kutyusok számára is, mint pl. egy mopsz vagy bulldog. Ők a hagyományos, mély etetőtálakkal hadilábon állnak, de egy alacsonyabb peremű evéslassító vagy Lickimat áthidalhatja ezt a problémát.

Végül, de nem utolsó sorban egy ilyen tálacska nem csak a kutyák igényeit szolgálja ki, hiszen számos macska is küzd falási problémákkal. Egy sűrű mintázatú, laposabb peremű habzsolásgátló tál macska részére is tökéletesen alkalmas. 

Milyen előnyöket, pozitív változásokat tapasztalhatsz egy kutya evéslassító használata mellett?

  1. Segítségével megőrizheted kutyád emésztőrendszerének egészségét. Viszlát gyomorfájás és falás okozta hányás! A habzsolásgátló tálban lévő akadályok miatt nem tudja egyben, pár falattal letudni az egész étkezést, mely így sokkal tovább fog tartani. Ennek egyik azonnali pozitív hozadéka, hogy várhatóan hamarabb jelentkezik a jóllakottság érzete is, így akár egy diétára fogott kutyus esetében is jó taktika lehet egy evéslassító használata.

  2. Mivel a kutyák szeretik a kihívást, a falatok tálkából történő kihalászása egyszerre lesz játék és izgalmas intelligenciafejlesztő feladat a számára, hiszen minden egyes falat esetében ki kell találnia a megszerzés módját, majd ezt ügyesen véghez is kell vinnie. A mentális kihívás mellett a folyamat akár még fizikailag is lefáraszthatja, az pedig sosem baj, ha étkezés után pihen egy jót.

  3. Egy evéslassító tál kutyáknak mindenféle állagú eledelhez tökéletes választás, hiszen tehetsz bele száraz- vagy nedvestápot, vagy bármilyen nasit, vagy ezek kombinációit akár külön-külön is elrejtheted a tál különböző rekeszeiben.

Utoljára módosítva: 2024.02.13