Mitől lesz szép fényes és dús a kutyám szőre?

Kutyád szőrének állapota sok mindent elárul kis barátodról. A dús és csillogó szőr boldog és egészséges kutyát takar, a töredezett, fénytelen szőr viszont egészségügyi probléma intő jele lehet. A baj megelőzése érdekében nagy figyelmet kell fordítanod tehát a helyes táplálásra és a megfelelő ápolásra.

Fényes és dús szőrzetú golden retriever

Megfelelő táplálás az egészséges szőrért

Kutyád optimális táplálása nélkülözhetetlen az egészséges bőr és szőr megőrzéséhez, ezért fokozottan kell figyelned arra, hogy etetés során biztosítsd számára az ideális mennyiségű tápanyagokat. Ezek hiányában bőr-, illetve szőrproblémák jelentkezhetnek.

Kutyusod igényeihez igazodó, jó minőségű, prémium táppal való etetés mellett nem kell a tápanyaghiány miatt aggódnod. Ezek az eledelek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák a bőr egészségének megtartásához szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A megfelelő táp kiválasztásához segítségedre lehet egy korábbi, a kutyák etetéséről szóló cikkem.

Táplálékkiegészítés

A bőr- és szőrápolás szempontjából nézve elmondható, hogy még kecsegtetőbbek lehetnek azok a tápok, amik Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Az Omega-3 és az Omega-6 esszenciális zsírsavak, melyek rendkívül jó hatással bírnak a bőrre, ezáltal a szőrre is, ezért az ezeket tartalmazó táp mellett nyugodtan adhatók plusz kiegészítésként kapszula vagy olaj formájában.

Ezen zsírok rendszeres bevitele belülről járul hozzá kutyád bőrének egészségéhez, mivel elősegíti annak megfelelő zsírosságát és hidratáltságát. Kiszáradt bőr hiányában elkerülhetőek az ebből fakadó szőrproblémák, mint például a fénytelenség és a szőrhullás.

Szőrhullásra hajlamos fajtáknál – csak úgy, mint az én mopszom – kifejezetten jó hatással van az esszenciális zsírsavak rendszeres fogyasztása.

Kis mopsz kutyus

Én személy szerint sokáig küzdöttem kutyám szőrhullás problémájával, majd pár hónapja rátaláltam a halolajakra és ezek jótékony hatására. Naponta adok belőle kutyámnak a tápjához keverve és bizony szemmel látható a javulás. Bárcsak előbb ráleltem volna erre az egyszerű, de nagyszerű csodaszerre.

+TIPP: Az Omega-3 és 6 zsírsavakat tartalmazó kapszulákat vagy halolajakat legkönnyebben az interneten tudod beszerezni. Nálam a pumpás flakonú lazacolajak váltak be, mivel kiszerelésükből adódóan rendkívül könnyű őket adagolni.

Esszenciális zsírsavakon kívül támogathatod kutyád bőrének egészségét E- és A vitaminok, valamint cink bevitelével is. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok szintén a bőr állapotának javításáért és hidratáltságáért felelősek.

Fontos kiemelnem viszont, hogy prémium táp etetése mellett nincs szükség ezen vitaminok és ásványi anyagok plusz bevitelére, hiszen az emelt dózis egészségügyi problémákhoz vezethet.

A tojás kérdés

Egyszerű, de nagyszerű kiegészítés lehet a tojás beiktatása kutyád étrendjébe. Sok gazdi – többek közt én is – alkalmazza etetés során, mivel nagyon jó aminosav forrás, ezáltal rendkívül fényessé varázsolja a kutyák bundáját.

A tojást fogyaszthatja kutyád nyersen, vagy főve is. A gazdik nagyobb része – főleg kiállítási kutyák gazdái – a nyers tojásra esküsznek.

Golden retriever kiállításon

Jó okuk van erre, hisz főzés, vagy sütés során kiveszhetnek a tojásban lévő pozitív hatású ásványianyagok. Ennek elkerülése érdekében heti egyszer kevernek nyers tojást kutyájuk tápjához, vagy adják neki magában.

A nyersen fogyasztott tojásnak megvannak azonban az árnyoldalai is. A főzés, illetve sütés nélkül fogyasztott tojás szalmonellát és/vagy biotin elégtelenséget okozhat. A szalmonella súlyos esetekben halálos kimenetelű is lehet, míg a biotin elégtelenség fejlődési rendellenességeket okozhat a kölyök kutyáknál, sőt, bőrproblémákhoz is vezethet.

A szőrápolás fontossága

Megfelelő étrend mellett külső ápolással is segítheted kutyád bőrének és szőrének jó kondícióban tartását.

Shetlandi juhászkutya a természetben

A séta és játék során megtapadt kosz, illetve élősködők irritálhatják kutyusod bőrét, ezért a te feladatod az, hogy segíts neki megszabadulni ezektől.

A gyakori fésülések alkalmával jobban felmérheted kutyád bőrének állapotát, ezáltal időben észreveheted az esetleges elváltozásokat, bőrszárazságot, vagy elősködők jelenlétét.

Nem csak a bőrvizsgálat miatt fontos azonban a rendszeres fésülés. A procedúra során stimulálod kutyád bőrét, ezzel egészséges zsírtermelésre késztetve azt. Ez, a bőrben található faggyúmirigyek által termelt zsírréteg tartja kellően hidratáltan kutyád bőrét, ezáltal szőrét is.

A fürdetésnek is nagy szerepe van a bőr és a szőr tisztán- és egészségesen tartásában. A megfelelő   mennyiségű, maximum havi egyszeri fürdetés alkalmával eltávolíthatod kutyád bőréről azokat a szennyeződéseket, amikhez a fésülés már nem elegendő. 

Rendkívül fontos azonban, hogy kutyád szőrtípusának megfelelő samponnal fürdess. A túl erős, vegyi anyagokat magas arányban tartalmazó samponok irritálják és szárítják kutyád bőrét, ami később szintén betegségekhez vezethet.

Ha többet, és részletesebben szeretnél megtudni erről a témáról, akkor ajánlom figyelmedbe a kutya helyes ápolásával kapcsolatos írásomat.

Külső élősködők hatása a bőrre

A bőr állapotára nagy befolyással bírhatnak a külső élősködők, jelen esetben a bolhák és az atkák. A bolháról, mint élősködőről biztosan hallottál már. Ezek az apró vérszívók szinte észrevétlenül, mégis nagy számban tudnak megtelepedni kutyád bőrén. Jelenlétükre intő jel lehet viszont kutyád gyakori vakarózása, vagy szőrének nyalogatása. 

A bolhák által okozott kellemetlen viszketés azonban csak kezdeti tünet. Az ebből fakadó vakarózás sebekhez és hegekhez, ezáltal szőrhulláshoz is vezethet. Amennyiben meg vagy győződve arról, hogy bolhás a kutyád, beszerezhetsz bolhairtó szereket, samponokat a kisállat felszerelés boltokban. Ha tanácstalan vagy, hogy milyen szereket használj, akkor kérheted állatorvosod tanácsát is a kezelést illetően.

Kevesebbszer lehet hallani az atkákról, ezen belül a szőrtüszőatkáról (Demodex canis atka) és az általuk okozott bőrbetegségről, az úgynevezett demikózisról.

Ezen a linken egy különösen megrázó kép tekinthető meg egy szőrtüszőatkás kutyusról. Tekintettel a kép megrázó voltára, inkább csak linkeltem, így ha érzékeny vagy az ilyesmire, inkább ne kattints.

A Demodexatkák a kutyák jelentős részén megtalálható, szőrtüszőkben élősködő atkák. Hiába találhatóak meg azonban szinte az összes kutyán ezen élősködők, jelenlétük csak bizonyos esetekben okoz betegséget, illetve jár konkrét tünetekkel. Ilyen esetek lehetnek például a helytelen, nem megfelelő táplálás és az immunrendszer gyengesége.

Jellemző tünetek lehetnek a végtagokon és a fejen megjelenő szőrkopás, szőrritkulás és a bőr hólyagosodása, hámlása. Súlyosabb esetekben a betegség tovább terjedhet a belső szervekre is, ezért amint bármi jelét látod kutyád bőrén ennek a betegségnek, azonnal keresd fel állatorvosod, hogy időben megtudjátok kezdeni a kezelést!

Ha már megtörtént a baj

Amint szembesülsz a problémával, miszerint kutyád bőre száraz, esetleg korpás, szőre pedig fénytelen és durva, érdemes végiggondolnod, hogy mi az amivel elősegíthetnéd a javulást. Tanácsos ellenőrizned, hogy a szőr fakóságán kívül látsz-e bármilyen bőrelváltozást, ami komolyabb probléma jele lehet.

Nem megfelelő táp

Ha a szőr fakóságán kívül nem találsz semmilyen más problémára utaló jelet, akkor lehetséges, hogy nem a megfelelő tápot választottad kutyád etetéséhez. Próbaképpen cseréld le a tápot egy más összetételűre. Ehhez kérhetsz segítséget egy állatorvostól is.

A tápot fokozatosan cseréld az új fajtára oly módon, hogy az eddig használthoz időről-időre egyre nagyobb mennyiséget keversz az újból. Kezdetnek tehát például adj neki 1/5-öd részt az új tápból, a régi pedig tegye ki az egész 4/5-öd részét. Következő héten növeld az arányt és adj neki az újból már 2/5-öd résznyit, míg a régiből csak 3/5-öt. Ezzel a technikával pár hét alatt eljutsz addig, míg a használni kívánt táp teljesen felváltja a régit.

A fokozatosság azért nagyon fontos, mert hozzá kell szoktatnod kutyád szervezetét az új típusú és összetételű táphoz. Hirtelen váltás esetén szőrhullás jelentkezhet, ami csak tetőzné a már amúgy is fennálló problémát.

Sampon által kiváltott irritáció

A nem megfelelő sampon használata, vagy a túl gyakori fürdetés kiszáríthatja kutyád bőrét. Csökkentsd a fürdetések számát, illetve válassz gyengédebb, akár kölyköknek gyártott sampont! Hogy elősegítsd a bőr újra hidratálását, kiegészítésként adhatsz a kutyádnak erre az időszakra plusz A vitamint.

Ha komolyabb a gond

Hosszabban fennálló, nem javuló bőr- és szőr problémák esetében keresd fel az állatorvost, mivel  előfordulhat, hogy szervi probléma okozza a betegséget, ezért szükséges lehet kutyád teljes körű kivizsgálása!


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13