Tudj meg többet az Orijen kutyaeledelekről

Kutyatulajdonosként jól tudom, hogy sokan bizalmatlanok az új márkák kipróbálásával és mindenkinek megvan a saját kedvelt terméke, hiszen nincs két kutya egyforma szükségletekkel. De gondoljunk csak bele, egy átlagos kutyatulajdonos számára a kutyatáp olyan téma mint a legtöbb férfinak a tisztálkodó szer: Hair & Body ... nem elég a bevásárlóközpontok polcain szemlélődve pusztán a kutyánk testmérete és életkora alapján levenni a megfelelőnek tűnő tápot, hiszen egy olcsóbb és egy prémium kategóriás termék között akár akkora is lehet a különbség, mint egy házi és egy konzerv káposzta között.

Viszont amiben mind egyetértünk, az nem más, mint hogy az eledelek, amiket kedvenceink kapnak, közvetlenül befolyásolja egészségüket és közérzetüket. Tehát milyen kutyatápot választanál, ha az egészségügyi tényezők és az összetevők is egyaránt fontosak számodra? 

A gyártóról

Ha valóban a lehető legjobb minőségű, színvonalas állateledel gyártót keresel, mindenképpen próbáld ki az Orijen-t. E vállalat filozófiája nagyjából megegyezik azon képzeletbeli szülőkével, akik inkább maguk levadásznák a vacsorára valót semmint, hogy döntően mesterséges étket tegyenek az asztalra gyermekeiknek.

Orijen kutyatápok Kanadából

De mi is az Orijen? A márka mögött álló vállalatot 1975-ben alapították és Alberta-n, Kanadában üzemel, Champion Pet Food néven. Gyakran évente zsebel be ismert, jelentős díjakat, melyekért az iparág legjobb termékei versenyeznek, 2009-től 2012-ig több neves intézmény is az “Év Tápjaként” értékelte termékeiket.

A gyártó választása a kutya választása is egyben: Az Orijen hangsúlyozza, hogy az általuk gyártott kutyatápok összetétele megfelel a négylábú házi kedvencek ősei, a farkasok étrendjének.

Orijen kutyaeledel jellemzői

Nem csoda, hogy ezen kutyatápok elsősorban a változatos és fehérje dús hústartalmuk miatt váltak népszerűvé. Emellett csak elhanyagolható mennyiségben tartalmaznak gabonaszármazékokat.  

A farkasok még korgó gyomorral sem szójával, kukoricával vagy búzával csillapították éhségüket. A nagy mennyiségű hús mellett a vitaminban és ásványi anyagban gazdag kutyatápok összetételének negyede zöldség-és gyümölcs, ami nagyban hozzájárul a kedvenceink egészségéhez.  

Mikor egy új kutyatáp márkával ismerkedsz, amire általában először keresel választ, az nem más, mint hogy mi teszi őket egyedülállóvá és népszerűek-e az állateledel piacon. E cikk abban segít, hogy mi alapján érdemes kutyatápot választani az Orijen portfoliójából, ha tapasztalatod még nincs a termékeikkel kapcsolatban.

Az első és talán legfontosabb érv az Orijen mellett az, hogy tényleg kevesen annyira elkötelezettek a természetes összetevők mellett, mint ez a széles körben elismert, multinacionális kutyatáp gyártó vállalat. Termékeik elsősorban prémium kategóriás száraz kutyatápok, kutyakonzervek gyártása csak idén merült fel pletykaként. Ha összehasonlítjuk más, átlagos márkákkal (Friskies, Pedigree stb.), szinte tapintható a minőségbeli különbség. 

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyáknak teljesen mindegy mit esznek, de a bolhazsákok igenis meghálálják, ha a törődést minőségi kutyatáppal is kifejezed! Mégis miért spórolnál négylábú barátod étrendjén, ha a sajátodra odafigyelsz? 

Az Orijen valóban figyel a csakis biológiailag megfelelő és fenntartható összetevők használatára, például az alapanyagokat a helyi, kanadai Edmonton Alberta farmjain, tavain és folyóin dolgozó termelőktől szállítják az üzemekhez. Ahogy erre ők is felhívják a figyelmet, érdemes utánajárnod, vajon tényleg a valóságot takarják-e más márkák marketing szlogenjei, így például a nagybetűvel feltüntetett friss, hiteles eredetű alapanyagok, amik viszont gyakran hónapokig állnak lefagyasztva egy raktárban.

Ezzel ellentétben az Orijen-nél hangsúlyozzák, hogy az alapanyagokat nem fagyasztják le, hiszen megérkezésük után a következő egy-két napon már feldolgozásra is kerülnek. Ráadásul semmilyen tartósítószer és mesterséges adalékanyag sem kerül a “levesbe”. 

Az Orijen tápok összetétele

Annak érdekében, hogy gyártókhoz viszonyítva konkrét képet kapj az Orijen termékek tartalmáról és különbségeikről, először is vegyük sorra az általános alapanyagokat: 

 • Magas fehérjetartalmú, frissen feldolgozott húsfajták: baromfihús, pulykahús, Berkshire sertéshús és vaddisznóhús, bölényhús, 3-3 fajta édes- és sósvízi hal.
 • Gyümölcsök és zöldségek, például alma, vörös áfonya, bab, lencse, répa, paradicsom, tengeri hínár (fontos, hogy a receptek csakis természetes élesztőt tartalmaznak, ami a mesterséges változatához képest jelentősen csökkenti a rák kialakulásának esélyét).
 • Aprólékosan, állatorvosok által kiválasztott gyógynövény-kivonatok.
 • A tápok bőségesen tartalmaznak zsírsavakat, amik a bundát és a bőrfelületet táplálják, továbbá glukózamint és kondroitint az ízületek ápolásáért, az elmaradhatatlan ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együtt.

Itt álljunk meg egy pillantra, és emlékezzünk vissza, mit esznek négylábú kedvenceink kint a szabadban. Nyilvánvalóan nem tarthatnak igényt ínyenc falatokra, csakis azt ehetnek, ami a ”hálóba akadt”.

Ennek tudatában kifejezetten szimpatikus, a gyártó ”Egész Préda” marketing elnevezése valóban megfelel állításuknak, ami azt jelenti, hogy az állateledelek összetételben a valós viszonyokat tükrözik. Kutyatápjaik átlagban 70-85 százalékban aminosavakban gazdag húsokból, 5-10 százalékban csontból, velőből és porcból, 10-15 százalékban pedig vitamin dús belsőségekből állnak .

Sok kutyatartó hagyományosan csak az alapanyagok változatosságára figyel, míg a húsok összetételét, ami pedig legalább annyira fontos, hajlamos “elfelejteni”. 

Az Orijen kutyatápjai közismerten fehérje dúsak, ami nyílegyenesen szembemegy a korábbi piaci normákkal, átlagosan 42%-ban fehérjét, 19%-ban zsiradékokat és 29%-ban szénhidrátokat tartalmaznak. Ahol a “kutya el van ásva” az nem más, mint a szénhidrátok és fehérjék aránya. Erre majd a kutyatáp típusoknál még visszatérünk.

Azt is érdemes a fejekbe vésni, hogy amint összehasonlítjuk más, különösen az ”Állatorvosok ajánlásával” és ”Tudományos eredmények alapján kifejlesztett” féle termékekkel, észrevehetjük, hogy ezek sokszor kevés húst és főleg olcsó növényi fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaznak (gabonaliszt, gabonacsíra, gabona melléktermékek, búza, kukorica, glutén stb.) 

A legtöbb versenytárssal összehasonlítva árulkodó jel azok csomagolásain feltüntetett kiugróan nagy mennyiségű mesterséges adalékanyagok, például vitamin-kiegészítők és színezékek jelenléte, amikre az ásványianyagszegény fő összetevők miatt van szükség. Viszont ezeket az Orijen termékek hús, porc és csont formájában alapból tartalmazzák!

Vessük össze az egyik fő konkurens felnőtt kutyatápját az Orijenével: A versenytárs jelentős mennyiségben egész, szemezett kukoricát és kukorica glutént is tartalmaz, míg az Orijen ahogy már említettem elsősorban húst használ. Emellett az Orijenben minimális mennyiségben vannak csak jelen gabona alapú szénhidrátok és semmilyen tartósítószert sem találhatunk benne. Ezen kívűl a versenytárs tápja szegényebb mind zsírokban (10%) mind fehérjében (22%) az Orijennel (17% és 38%) szemben.

Orijen tápok megfelelő szénhidrát-fehérje-zsír arányáról

A kutya ragadozó állat, így nagyon kevés szénhidráthoz jut természetes úton. Emiatt figyelni kell a tápok szénhidrát-fehérje-zsír arányára. Sokan még mindig úgy hiszik, hogy a magas fehérje arány káros az ebeknek, de számtalan kutatás ennek ellenkezőjét támasztja alá.

Sajnos igaz, hogy egyre több kutya szenved fehérjeallergiától. Ezt a betegséget az alsó-és középkategóriás, magas gabonatartalmú tápok okozzák. Ugyanis a szervezet az állati fehérjét is allergénként fogja kezelni növényi fehérje folyamatos bevitele után!

Standard kutya szárazeledelek az Orijentől

Jelenleg az Orijen kutyatáp termékportfoliója egyaránt tartalmaz kölyök, felnőtt és idősebb társainknak való szárazeledeleket is. A legáltalánosabb típus az Adult, a felnőtt kutyáknak javasolt eledel. Lássuk kicsit részletesebben is a standard Orijen száraz kutyaeledeleket, amelyek a húsokat, porcokat és belsőségeket a kutya (farkas) által a természetben elejtett zsákmányállataihoz hasonló arányban tartalmazza.

---> Orijen Puppy és Puppy Large

A gyorsan fejlődő kutyusok szervezete különbözőképpen reagál a bevitt kalóriák mennyiségére attól függően, hogy mekkora méretekről beszélünk. Pontosan emiatt árul az Orijen standard Puppy és nagyobb, Puppy Large kiszerelést kölyökkutyák számára, de az igazság kedvéért megjegyzem, csekély a különbség a két típus között. 

Orijen kölyöktápok


---> Orijen Six Fish

Ha a szőrzsákod bundájára kívánsz kiemelten figyelni, a legjobb választás a Six Fish. A kutyák szervezete a bevitt fehérje mennyiség 30%-át a szőrzet fenntartására fordítják és a halból származó fehérjék nagyon jól szívódnak fel. A kutyatáp háromféle friss tengeri és két édesvízi halfajból (lazac, hering és lepényhalsüllő, északi csuka és tavi fehérhal) készül és gazdagon tartalmaz omega 3 zsírsavakat (DHS és EPS), melyek többek között az immun-és idegrendszert is jelentősen erősítik. 

---> Orijen Senior Dog

Az idősebb ebek szervezete már csak kisebb mennyiségű fehérje felszívására képes, ezért kell ügyelnünk a megfelelő mennyiség biztosítására. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy mozgásszegényebb életmódjuk miatt az elhízást megelőzendő nem szabad olyan kalória- és zsír dús tápokat kapniuk, mint fiatalabb társaiknak. Az Orijen Senior Dog azon tápok táborát erősíti, amelyeket a már lassulóban lévő kutyáknak érdemes venni, akikkel kényesen kell egyensúlyoznod a fehérje bő étrend és a csökkenő mozgáskultúra között. Ennél fogva ez a táp nem ajánlott a kifejezetten öreg, lesoványodott kutyák etetésére, hiszen náluk már a plusz dekákért-kilókért folyik a küzdelem, mivel a Senior Dog ehhez nem biztosít elegendő zsírt és fehérjét.

---> Orijen Regional Red

Az Orijen Regional Red kutyatápja révén azok sem maradnak prémium eledel nélkül, akik vörös húst szeretnek kedvenceiknek felszolgálni. Különlegessé a csontnélküli Angus marha-, vadkan- és bárányhúsok teszik, amiket háromféle máj hozzáadása egészít ki, szintén ezekből az állatfajokból. Egy dologra érdemes figyelned, ha kutyádnak problémája van a bab emésztésével, érdemes másik tápot kipróbálni, mivel bár elenyésző mennyiségben, de a Regional Red szójababot is tartalmaz. Viszont ha ilyen probléma nem áll fenn, a Regional Red egy kiváló választás azoknak, akik gabonaszem nélküli magas fehérje tartalmú, vöröshús alapú táppal szeretnék négylábú kedvenceiket kényeztetni.

---> Orijen Tundra

A kutya a ragadozók rendjébe tartozik, természetes étrendje különféle apró-és nagyvadakból, halakból és szárnyasokból áll, melyek kiegészülhetnek kisebb mennyiségben gyümölcsökkel, zöldségekkel és gyógyfüvekkel. Az Orijen Tundra fantázianevű szárazeledele tükrözi a vadon élő ragadozók természet által biztosított változatos étrendjét: az északi prérifarmokról származó kecske, szarvas, juh és bölény, a kanadai-pajzs területén tenyésztett nyúl és kacsa, a legendás yukon tiszta vizeiből halászott sarki szajbling és a bering-tengerből fogott lepényhal páratlan fehérje-és zsírforrások a kutya számára.

---> Orijen Original

Az Orijen Adult egy a felnőtt kutyák biológiai szükségleteinek megfelelően kifejlesztett kutyaeledel csirke-és pulykahússal, vadon fogott halakkal (csendes-óceáni lazac, északi süllő, hering), fészekbe rakott tojással. Ezzek az összeteveők biztosítják kutyád számára a változatos fehérje-és zsírforrásokat. De a teljes értékű étrendből természetesen nem hiányozhatnak a gyümölcsök, zöldségek, gyógyfüvek-és gyökerek, így az Orijen Adult száraztápja ezeket is tartalmazza a megfelelő mértékben.

Orijen kutyatápok felnőtt kutyáknak


A Red Original, Tundra és Original tápok standard változatai mellett a következő részben bemutatott Freeze Dried (fagyasztva szárított) gyártási technológiával készült változatai is kaphatóak.

Orijen Freeze Dried kutya szárazeledelek és jutalomfalatok

Ha a nyers étrend a házőrződ gyengéje, érdemes fontolóra venni a második termékcsoportot, az Orijen Freeze Dried kutyaeledeleket. Ezek a kutyatápok a gyártás során egy extra hűtéses-szárításos folyamaton mennek keresztül (fagyasztva szárítás), ami gyakorlatilag mindenféle nedvességet megszüntet az eledelen belül, közben pedig megőrzi az összes értékes esszenciális vitamint, ásványi anyagot, enzimet, másképp fogalmazva megakadályozza, hogy a tápanyag "kifőjön" a tápból.

Az Orijen jutalomfalatokon kívül az Adult Freeze Dried, Regional Red Freeze Dried és a Tundra Freeze Dried száraztápok készülnek ezzel a módszerrel, amelynek tehát a lényege, hogy a húsokban és belsőségekben található értékes tápanyagok a táp gyártása során szinte sértetlenek maradnak, megőrízve magas biológiai értéküket. Tálalni magában, vagy kevés meleg vízzel felöntve lehet, a kutyák pedig egyszerűen imádják!

Mire figyeljünk adagoláskor

Az Orijennek van magyar nyelvű weblapja, ahol részletesen elmagyaráznak mindent, amit tudni kell.

A csomagoláson feltüntetett adagolási útmutató szerint adagold a tápot kutyádnak, ugyanis a túlzottan nagy mennyiségű fehérjebevitel máj-és veseproblémákat okozhat.

Illetve egy dologra hívnám itt még fel a figyelmed: ha a kutyád nagytermetű, a régi tápokról való átállásnál ajánlott a lassú tempójú étrendváltás, így zökkenőmentes lehet a fehérjedúsabb kutyatápokra való átállás, és a folyamat legfeljebb 4-5 hetet vesz igénybe.

A fogyasztók véleménye

Biztosan te sem alapozod kizárólag adatokra és bemutatókra, hogy a házőrző mit fog enni. Ideje, hogy az Orijenről eddig kialakult képet összevessük a tulajdonosok véleményével. Az olvasók többségét nem érheti meglepetés abban a tekintetben, hogy személyes tapasztalatom megegyezik az online megosztott visszajelzésekkel.

A beszámolók szerint a termékek jól teljesítenek ételallergiától szenvedő kutyáknál is, több tulajdonos is jelezte, hogy 4-5 hónap után mind az ételallergiás, mind az ekcémás és száraz bőrpanaszok jelentősen enyhülnek. Nem több,  mint 2-3 hónap után a bunda már észrevehetően selymesebbé, élénkebb színűvé válik.

Összegzés

Tényleg nehéz bármit is felhoznom az Orijen ellen, a saját kategóriájában valóban szinte mindennél jobb, a középmezőnnyel pedig egyenesen felmossa a pályát. Itthon még sokan úgy gondolják, hogy a Pedigree, Frolic, Chappi és társaik megfelelő étrendet biztosítanak, holott a minőség a FitActive és a Brit Prémium-nál kezdődik és valahol az Orijen környékén végződik. 

Ma már a nem végelgyengülésben elhunyt kutyák 50%-a rákos elváltozás áldozata, aminek az oka egyértelműen a karcinogén kutyatápok elterjedtsége. Engem is megijesztett, amikor azok a bizonyos dudorok megjelentek a saját kutyám bőrén, ezután váltottam tápot. Ezt a márkát csakis a legspeciálisabb esetekben kezelhetjük fenntartásokkal. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy számtalan elnyert díj, állatorvosi ajánlások és elégedett tulajdonosok véleményei támasztják alá a gyártó sikerét.

Az Orijen kutyatápok Achilles-ínja csakis az áruk lehet, mert például a 11.4 kg-os kiszerelések kb. 30.000,- forintnál kezdődnek. Rajtad áll, hogy mennyire számít neked kedvenced közérzete, egészsége és étvágya, egy biztos, ha a kutyád egyszer beleszeret az Orijen tápjaiba, aligha fogod tudni leszoktatni róluk.


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#1AF02)

  Szerintem is egy nagyon jó táp: 15 hónapja etetem a Regional Red vagy a Tundra táppal!

  2018. 10. 25. 18:50Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13