Az omega-3 és omega-6 zsírsavak szerepe a kisállatok étrendjében

A 21. század modern világában, mikor kedvenceink is az emberekhez hasonló problémákkal küzdenek, nagyon oda kell figyelnünk, hogy megfelelő módon tápláljuk-e őket és megkapnak-e mindent, amire szükségük van az egészséges, boldog élethez.

Szerencsére a táplálkozástudomány rohamléptekkel fejlődik és magyarázatot ad számos eddig megoldhatatlannak tűnő problémára és tipikusnak mondott kisállat betegségre. Alábbi cikkünkben is egy olyan témát járunk körbe, mely számos rejtélyes hátterű betegséget hoz ki a napvilágra és változtat egy csapásra könnyen orvosolható étrendbeli hiányossággá, míg más állatoknak az életminőségét, sportteljesítményét vagy épp közérzetét javíthatja jelentősen. Vegyük tehát górcső alá az emberi étrend-kiegészítők világából már jól ismert omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

Az esszenciális zsírsavak és kialakulásuk

Ígérem, nem eresztjük bő lére a kémia órát, ám a zsírsavak eredetét mindenképp érdemes közelebbről szemügyre vennünk.

Az étrendi zsírok mintegy 90%-a trigliceridekből származik, mely zsírsavakból és glicerinből áll. Ezek a zsírsavak egy szénláncból állnak, egyik végükön egy metilcsoporttal, másik végükön egy karboxilcsoporttal. Minden szénatomhoz számos hidrogénatom kapcsolódhat. Hogy egy zsírsav telített vagy telítetlen-e, azt az dönti el, hogy minden lehetséges helyre bekötnek-e hidrogénatomok vagy pár helyen a szénatomok közti kettős kötések helyettesítik őket. Egyszeresen telítetlennek akkor hívunk egy zsírsavat, ha egy ilyen kettős kötés található benne, míg értelemszerűen a többszörösen telítetlen zsírsavak kettő vagy több ilyen kettős kötést tartalmaznak.


1. ábra: Az omega-3 és omega-6 zsírsavak szerkezete (forrás: EUFIC)

Ahogy a fenti ábrán is látszik, az omega-3 és omega-6 zsírsavak mindegyike a többszörösen telítetlen zsírok csoportjába tartozik, a különbség a kettős kötések helyében van.  A metilcsoporttól (omegaként jelöljük) számolva az omega-3 zsírsavaknál az első ilyen kettős kötés a harmadik szénatomnál, míg az omega-6 zsírsavak esetében a hatodik szénatomnál található. Innen tehát az elnevezés. De mit, illetve miket is takar ez a név pontosan?

Az omega-3 zsírsavak jellemzői

Három zsírsavat kell feltétlenül megismernünk, hogy az omega-3 vegyületek családjával jó barátságba kerüljünk. Ezek az

 1. ALA (alfa-linolénsav),
 2. EPA (eikozapentaénsav)
 3. és a DHA (dokozahexaénsav).

Az ALA egy rövid (18 szénatom) hosszúságú omega-3 zsírsav, amely a lenben, a kenderben és más növényi forrásokban található meg. Az ALA átalakítható EPA-vá és DHA-vá, bár ez a mechanizmus nem túl hatékony, ezért is fontos, hogy az esszenciálisnak, vagyis a minőségi élethez elengedhetetlenül szükségesnek nyilvánított EPA és DHA más forrásokból biztosan bekerüljön a szervezetbe.

Az EPA egy 20 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, mely hatékony gyulladáscsökkentő, hígítja a vért, és gátolja a véredényképzést (új vérerek kialakulását, ami a rák elterjedésének egyik szükséges mechanizmusa).

A DHA egy 22 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely a magzati agyfejlődéshez és a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához szükséges. Az EPA-hoz hasonlóan a DHA is rendelkezik hathatós rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Az emberi szervezet például képes ugyan DHA-t előállítani az EPA-ból, és fordítva, de testünk akkor működik a legjobban, ha mindkét létfontosságú zsírból elegendő található a szervezetben. Ráadásul az átalakítás folyamata energiaigényes, mely például beteg, idős állatoknál, illetve rendszeres, erőteljes mozgásnak kitett állatoknál különösen hátrányos.

Az EPA és a DHA átalakítható hormonszerű anyagokká, amelyeket prosztaglandinnak, thromboxánoknak és leukotriéneknek nevezünk. Ezek számos kulcsfolyamatot ellenőriznek, mint például a véralvadást (megelőzik a vér rögösödését), a gyulladást (segítik azt a képességet, amellyel sérülésre vagy baktériumok támadására válaszolunk), az erek falának tónusát és az immunrendszert.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az állatoknál, amelyek nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat vesznek fel a táplálékukkal vagy táplálék kiegészítő formájában, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata. Ez azért van, mert a prosztaglandinok lecsökkentik a vörösvérsejtek rögösödését, és csökkentik a vérnyomást.

Az omega-6 zsírsavak jellemzői

Az omega-6 zsírsavak közé a

 1. LA (linolsav),
 2. a GLA (gamma-linolénsav)
 3. és a DPA (docozapentaénsav) tartozik. Fontosak a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében. 

Beismerem, könnyű összetéveszteni a linolsavat (omega-6) és a linolénsavat (omega-3), de bízom benne, hogy a fenti ábra segít majd a megkülönböztetésükben. Ráadásul, ha erre a fontos apróságra figyelünk, számos félreértést kerülhetünk el, mint a téma igazi szakértői. 

Azon állatok, amelyeket alacsony zsírtartalmú étrenden tartanak, illetve amelyeknél a linolénsav-tartalom elégtelen, gyakran nagyon kiszáradnak. Az omega-6 zsírsavak csökkentik az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterin szintjét, de a nagyon magas felvétel sajnos csökkentheti a HDL-szintet is.

Mivel az omega-6 zsírsavak magas bevitele fokozza a szabad gyökök károsító hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés kockázata. Az omega-6 zsírsavakból emiatt célszerű törekedni a korlátozott bevitelre, vagy legalábbis tartsuk egyensúlyban azt a máshonnan bevitt omega-3 zsírsavak mennyiségével.

A megfelelő arány

Az omega-3 zsírsavak számos egészségmegőrző tulajdonságának ellenére, sajnos világszerte fellelhető tendencia ezeknek a többszörösen telítetlen zsírsavaknak a hiánya az állatok és az emberek étrendjében egyaránt. Hiába születik egyre több publikáció, amely felhívja a figyelmet az omega-3 hiányos, illetve az eltolódott omega-3/omega-6 arányú étkezés hátrányaira és hosszú távú egészségkárosító hatásaira, sajnos a legtöbb kisállat eledel még mindig nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmazza ezeket az esszenciális vegyületeket, vagy pedig rendkívül sok omega-6 zsírsavat és elhanyagolhatóan kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz és nagyon kevesen pótolják kedvencük étrendjét a megfelelő kiegészítőkkel.

Egyes források szerint a megfelelő arány 5:1, míg mások szerint 2:1 az omega-6 zsírsav javára. Ez az arány egy egyszerű kiegészítő vagy jutalomfalat formájában adott jó minőségű omega-3 forrással könnyedén helyreállítható, aminek szinte felsorolhatatlanul sok pozitív hatását biztosan tapasztalni fogjuk kedvenceinken.

Az omega-3 zsírsavak hasznáról részletesen

A többszörösen telítetlen zsírsavak különböző anyagcsereutakon hatnak a szervezet különböző részein. Hogy mélyebben megérthessük, mely szervekre illetve szervrendszerekre miképpen hatnak, talán a legcélravezetőbb, ha ezeket külön-külön vesszük sorra.

►Szív-és érrendszer

Minden más vegyületnél több információ áll rendelkezésünkre az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj szívre gyakorolt áldásos hatásairól. Számos tanulmány igazolja az EPA és DHA emelt dózisú bevitelének gyógyhatását a teljes szív- és érrendszerre. A szívbetegeknek és a magas triglicerid szinttel rendelkező pácienseknek például Amerikaszerte javasolják az EPA és DHA étrend-kiegészítők magas dózisú szedését, hiszen mellékhatás nélkül képesek a szívműködés és a koleszterinháztartás rakoncátlankodásait korrigálni. Nincs ez másként a kisállatoknál sem.

Az omega-3 zsírsavak kutatások által alátámasztott jótékony hatásai a teljesség igénye nélkül:

 • támogatják a vérkeringést és a vérerek egészséges működését
 • elősegítik a táplálékkal bevitt zsírok és koleszterin lebontását
 • támogatják az egészséges szívritmust
 • hozzájárulnak a trigliceridszint normalizálásához
 • csökkentik a vérnyomást
 • segítenek a véralvadási zavarok leküzdésében

 

►Idegrendszer és hangulat

Egyre több kutatás igazolja, hogy a halolaj – melynek nagy százalékát alkotják az omega-3 zsírsavak – meglepően jótékony hatással bír az idegrendszerre és a mentális egészségre. Az agy közel 60%-át alkotják zsírok, melyeknek fontos hányadát alkotja EPA és DHA. Az agykéreg összes zsírsavának körülbelül 20%-át teszi ki a DHA. Az agy ezen rétege felelős az olyan szofisztikált információfeldolgozásért, mint az emlékezet és a figyelem.

A halolaj fogyasztása és a depressziós tünetek összefüggését embereknél már számos kutatás vizsgálta és minden esetben arra jutottak a kutatócsoportok, hogy a magas EPA/DHA bevitel legalábbis csökkentette, de sok esetben meg is szüntette a depressziós tüneteket és szezonális hangulatváltozásokat. Ezen a nyomvonalon indultak el a kisállatok viselkedését és közérzetét a táplálék EPA/DHA tartalmával összefüggésben vizsgáló kutatások is, melyek az emelt dózist szedő csoportoknál a memória és tanulási képességek javulásáról is beszámoltak.

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai az idegrendszerre a teljesség igénye nélkül:

 • támogatják az egészséges idegi működést
 • elősegítik a jó közérzet kialakulását
 • fejlesztik a memóriát és a tanulási képességeket
 • támogatják az összpontosítás hosszabb fenntartását
 • segíthetik lelassítani a korral járó memóriaromlást
 • védik az idegsejteket az oxidatív stressztől, szabadgyököktől

 

►Látás

A szem szöveteiben a zsírsavak mintegy 30%-át a DHA teszi ki, és a szem fejlődésének minden fázisában rendkívül fontos a megfelelő EPA/DHA bevitele, hogy a látás egészsége biztosítva legyen. 

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai a látásra a teljesség igénye nélkül:

 • elősegítik az egészséges, éles látást
 • támogatják a könnyképződést és a szem nedvesen tartását
 • támogatják a szem szöveteinek rugalmasságának megőrzését
 • védik a szemet az oxidatív stressztől 

 

►Ízületek és gerincoszlop, sport

Számtalan vizsgálat igazolja, hogy az omega-3 zsírsavak elősegítik azon javítórendszerek működését az állatok szervezetében, melyek a fizikai megterhelések okozta kisebb-nagyobb károsodások helyrehozataláért felelősek. Az EPA és DHA közvetlenül hozzájárulnak a fizikai megterhelés okozta ízületi fájdalom enyhüléséhez.

Az omega-3 zsírsavak az aerob anyagcsere fokozásával az állóképesség és az erő fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai az ízületekre és a sportteljesítményre a teljesség igénye nélkül:

 • óvják a gerincoszlop és az ízületek egészségét
 • támogatják az ízületek mozgékonyságát és rugalmasságát
 • támogatják a fizikai megterhelést követő javító mechanizmusok lefolyását
 • megelőzik a gyulladásokat és az ízületi illetve szalagsérüléseket
 • fokozzák az oxigén- és tápanyagszállítást a sejtekhez
 • magasabb energiaszintet és jobb állóképességet biztosítanak
 • fokozhatják a növekedési hormon felszabadulását
 • elősegítik az esetleges sportsérülések gyógyulását

 

►Immunitás

Az elfogyasztott omega-3 és omega-6 zsírsavak mennyisége közvetlenül befolyásolja az immunválasz gyorsaságát és minőségét. Ezzel párhuzamosan a sejtmembránokban található zsírsavak aránya azt határozza meg, hogy az immunrendszer aktivizálás során előnyös, vagy épp potenciálisan káros molekulákat állít elő. Mikor az immunrendszer akár egy sérülés, akár allergia, akár fertőzés következtében védekezni kénytelen, a sejtmembránokból zsírsavak szabadulnak fel, melyek a szervezet gyógyulási folyamataiban játszanak szerepet.

Az immunrendszer egyik legfontosabb feladata válaszreakciót adni a gyulladásos állapotokra. A szervezetben számos okból alakulhat ki gyulladás, például az arthritis, a veseelégtelenség, az agyat és a szívet érintő megbetegedések mind-mind ide tartoznak. Ezek a szervek ráadásul gyakran esnek az autoimmun megbetegedések áldozataivá, amit az immunrendszer megfelelő karbantartásával megelőzhetünk, illetve már kialakult formájukat kezelhetjük. 

Ne feledjük, hogy a korral járó szellemi leépülés hátterében is sokszor degeneratív, agyi gyulladásos folyamatok állnak. Nem kell az ilyen tüneteket feltétlenül az állat korának számlájára írni. Van értelme harcolnunk kis barátaink szellemi egészségéért idős korukban is.

Az idősebb állatok szervezete természetesen sokkal kitettebb a gyulladásos megbetegedéseknek, ezért is nagyon fontos, hogy allergiáik és autoimmun betegségeik kialakulását igyekezzünk megelőzni. Arra azonban mindenképpen ügyelnünk kell, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) szedő állatoknál az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők csökkenthetik a vér alvadékonyságát, ezzel pedig túlzott vérzékenységhez vezethetnek. Ilyen esetekben mindig kérjük ki az állatorvosunk véleményét, aki mérlegelni tudja az előnyöket és esetleges kockázatokat.

Itt érdemes még azt is megjegyeznünk, hogy az immunrendszer erősítésével párhuzamosan az omega-3 zsírsavak igen erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, csökkentik az allergiás tüneteket és jól alkalmazhatók a kisállatoknál oly gyakori fülgyulladás esetén is. 

 

►Vemhesség és szoptatási időszak

A vemhesség idején nőstény kisállataink DHA igénye jelentősen megnövekszik, és az alom nagyságától függően persze az anyaállattól a kicsinyei rengeteg zsírsavat vesznek fel méhen belüli növekedésük során. Nincs ez másként a laktációs, vagyis szoptatási periódus alatt sem. Mivel mind azt szeretnénk, ha a vemhesség a lehető legkevésbé viselné meg kedvencünk szervezetét és kicsinyei erősek és egészségesek lennének, így ügyelnünk kell arra, hogy az extra zsírsavigényt fedezzük.

Kevésbé ismert tény, hogy az omega-3 zsírsavak az ellés utáni hangulatromlást is megelőzhetik, és különösen az első ízben ellő állatoknál hozzájárulnak ahhoz, hogy az állatból jó anya váljék, és utódairól megfelelően gondoskodjon. 

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai a vemhesség és a szoptatás ideje alatt a teljesség igénye nélkül:

 • megelőzik az anyaállat szervezetének kimerülését (zsírsavraktárak)
 • stabilizálják az anyaállat hangulatát
 • elősegítik az utódok idegrendszerének és szemének egészséges fejlődését
 • elősegítik az egészséges születési súly elérését
 • elősegítik a kölykök tanulási képességének és figyelmének egészséges fejlődését
 • támogatják az erős immunrendszer kialakulását az utódokban
 • használatuk a vemhesség és laktáció teljes ideje alatt biztonságos
 • csökkenthetik az allergiák kialakulásának kockázatát az utódokban
 • javíthatják a termékenységet

 

►Szőrzet, bőrtakaró és a körmök egészsége

Számos esetben az esszenciális zsírsavak hiánya először a kedvenceink szőrén, bőrén illetve körmein mutatkozik meg. Itt a legkönnyebb tetten érni a valójában az egész szervezetet érintő hiánybetegséget. Legtöbbször a gazdik azzal a jelenséggel fordulnak az állatorvoshoz, hogy kedvencük hullajtja a szőrét, viszketeg vagy épp a körmei nem egészségesek. Ennek persze számos oka lehet, és a legjobb, amit tehetünk az, ha a szakemberre bízzuk a diagnózist és nem kísérletezünk magunk.

Számos állatorvosi praxisból kiindult kutatás jutott azonban arra az eredményre, hogy a fertőző bőrbetegségeket leszámítva bizony ezek a problémák az esetek jelentős hányadában az esszenciális zsírsavak hiányának a tünetei. Ez könnyen megérthető, ha tudjuk, hogy a bőr sejtjeit határoló sejtmembrán lipid kettősrétegében nagy számban találunk esszenciális zsírsavakat (pl.: EPA és DHA), melyek számos sejtfolyamat szabályozását végzik.

Már láttuk azt is, milyen fontos szereppel bírnak ezek a vegyületek a gyulladásos folyamatok kivédésében és regenerálásában és a korral járó oxidatív stresszfolyamatok mérséklésében. A zsírsavak hiánya így gyorsan megmutatkozik a bőrtakarón és közvetetten a szőrön és körmökön is.

Ahhoz persze, hogy a sejtek folyamatosan megfelelő omega-3 zsírsav ellátottságúak legyenek, folyamatos pótlásra is van szükségük. Sokszor akár  3-4 hónap omega-3 zsírsavpótlás is szükséges ahhoz, hogy egy hosszabbtávú hiányt helyre lehessen hozni és szemmel láthatóan regenerálódjon a kis kedvencünk bőre, illetve szőre.

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai a szőrre, bőrre és körmökre a teljesség igénye nélkül:

 • táplálják a bőr és hajhagymák sejtjeit
 • védenek a korral járó károsodásoktól
 • védenek a szabadgyökök károsító hatásaival szemben
 • hidratálják a bőrt a természetes nedvesség megtartásával
 • segítenek a bőrt érintő gyulladásos folyamatok leküzdésében
 • csökkentik az allergiák (bolhaallergia, kontakt dermatitisz, ételallergiák, korpásodó bőr, vedlési irritáció) tüneteit
 • pozitív hatással vannak a gombás bőrbetegségek gyógyulására, a bőr és szőrtüsző problémákra
 • használatuk csökkenti a viszketést és fényesíti a szőrzetet

 

A létfontosságú zsírsavak természetes forrásai

Mint az a kutatásokból kiderül, az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak egyaránt fontos szerepük van a szervezetben lévő gyulladások elleni védelemben. Ezeknek a legjobb természetes forrásai pedig a fűvel táplált állatok húsa és a vadvízi halak (például lazac).

Igyekezzünk azonban elkerülni az omega-6 zsírsavakban túlságosan bővelkedő táplálékforrásokat, mint például a kukoricából, szójából és napraforgóból készült olajakat, és tápadalékokat.

Omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások:

 • lazac
 • tonhal
 • szardínia
 • makréla
 • hering
 • pisztráng
 • kagyló
 • osztriga
 • kardhal
 • naphal
 • tőkehal
 • rák
 • fűvel táplált állatok húsa
 • Omega-3 tojás

Számos esetben gyakorlatilag lehetetlen a kedvencünk esszenciális zsírsav igényét ezen természetes forrásokból fedeznünk, ekkor kerülnek képbe az omega-3 zsírsavval dúsított tápok és a táplálék-kiegészítők.

Rendkívül nehéz megállapítani a megfelelő dózist, hiszen függ az állat fajától, korától és betegségeitől illetve attól, hogy vemhes-e, szoptat-e éppen. Pár kutyákról szóló tanulmány körülbelül napi 22-40mg/kg/nap EPA dózist tart hatásosnak, de ennél a dózisnál azt is figyelembe kell vennünk, hogy a táplálék-kiegészítők EPA-t és DHA-t egyaránt tartalmaznak, az össz-omega-3 zsírsav tartalom tehát ennél magasabb kell legyen. Bár az omega-3 zsírsavak szedése még hosszú távon is biztonságosnak bizonyult, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy extrém túladagolás esetén az emésztőrendszer leterheltségével, véralvadási problémákkal és az immunrendszer zavaraival kell számolnunk. Maradjunk tehát mindig az állatorvos és a gyártó által javasolt dózisnál. 

Irodalomjegyzék, források:

Lunn J., Theobald H.: The health effects of dietary unsaturated fatty acids. Nutrition Bulletin

Raffaele De Caterina: n-3 Fatty Acids in Cardiovascular Disease, New England Journal of Medicine

Simopoulos A.: The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine

Roudebush P, Schoenherr WD.: Skin and Hair Disorders. In: Hand MS, Thatcher CD, Remillard RL, et al., eds. Small Animal Clinical Nutrition

Scott DW, Miller DH, Griffi n CE. Muller & Kirk's Small Animal Dermatology, 6th ed.

Chiu, C-C, Huang, S-Y, Shen W.W., Su K.P.: Omega-3 polyunsaturated fatty acids for postpartum depression, Am. J. Obstetr. Gyn.

Nettleton, J.A.: Omega-3 fatty acids and health, Chapman and Hall New York

The European Food Information Council

Euro Fed Lipid - European Federation for the Science and Technology of Lipids - Publications

Vetri-Science Omega-3,6,9. Vetri-Science Laboratories Website

WebMD Heart Disease Health Center - Omega-3 Fatty Acids Directory


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#1D1B2F)

  I found so much interesting stuff in your blog, especially its discussion. Really it's a great article. Keep it up. Health Tips For Your Life

  2022. 12. 11. 11:58Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Ez a weboldal sütiket használ

  Oldalainkon sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Adatvédelmi tájékoztatónkban bemutatjuk ezeket, illetve megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.

  Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..