Falatnyi jutalommal a jól-nevelt kutyáért

A kutyák nevelésében rengeteg dolognak van fontos szerepe; és biztos te is nagyon sok tanácsot hallottál már másoktól, hogy hogyan kéne nevelned a kutyádat. És ahogy azt már esetleg tapasztaltad, valószínű, hogy azt sosem fogod tudni elérni, hogy mindenki elvárásának megfeleljen a kutyád, akárhogyan is neveled.

Így például a jutalomfalatokkal való nevelésről is számtalan - sokszor csak részigazságokat tartalmazó - véleményt fogalmaznak meg emberek. Ezért ebben a cikkben igyekszem áttekinteni ezt a témakört, hogy egy kevésbé tapasztalt kutyatartó is képbe kerülhessen a témát illetően.

Hasznos – nem hasznos – káros?

Van akik szerint a jutalmazásos módszer az egyetlen módja a tanításnak. Mások azt gondolják, hogy ezzel csak elrontod a kutyádat, semmi értelme finomságokkal kényeztetni, és különben is pazarlás, ha erre költöd a pénzt.

Megint mások úgy vélik, hogy a kutyáknak maguktól kéne engedelmeskedni, és az lenne a természetes, ha maguktól kitalálnák minden gondolatodat – persze nekik többnyire sosem volt kutyájuk, vagy nem ők végezték a nevelését.

Mint szinte mindig az igazság valahol ezen nagyon sarkos vélemények között félúton lehet. Nem minden esetben szükséges a jutalomfalat, viszont ha használod, akkor egy nagyon hasznos eszköz lehet a kezedben. Arra viszont vigyáznod kell, hogy miképpen használod, ugyanis ennek a módszernek is lehetnek hátulütői, melyeket a későbbiekben részletezek majd.

Mire jók a jutalomfalatok?

A jutalomfalatok elsődleges célja az, hogy pozitívan megerősítsék a kutyát abban, hogy amit csinált, az jó volt. Másodlagos cél lehet nyilván a táplálás, vagy a táplálás kiegészítése.

Ugye te is szeretsz kellemes életet élni? Nos, a kutyák is.

A kutyák alapvetően azt teszik, ami számukra kifizetődő. Ha ahogy viselkedik jó dolgokhoz vezet, akkor nagy a valószínűsége, hogy fennmarad az a viselkedési forma. Ha nem vezet jó dolgokhoz, akkor kisebb a valószínűsége, hogy ismétlődjön. Ha viselkedését egyenesen rossz dolgok, büntetés vagy kellemetlen érzés követi, akkor még valószínűtlenebb, hogy ismét előforduljon az a viselkedés, cselekvés.

Mi a különbség a megvesztegetés és a megerősítés között?

Megerősítés: ez lényegében a fizetség a jól teljesített munka után. Teljesítette a parancsaidat, és ezért a teljesítés UTÁN megjutalmazod őt.

Megvesztegetés: a teljesítés ELŐTT ajánlasz valamilyen jutalmat; különösen akkor, ha már korábban megtagadta a parancs teljesítését. Megtagadta, ajánlasz valamit, majd teljesíti a jutalom fejében.

A megvesztegetés elkerülése

A megvesztegetést mindenképpen el kell kerülni! Nem akarod azt, hogy csak akkor engedelmeskedjen neked a kutyád, ha van nálad valami kaja. Szóval, mit lehet tenni?

A lényeg az, hogy mindig tartsd rejtve a jutalomfalatot. A legjobb egy zárható dobozban tartani, úgy még az illatot sem érezheti túlságosan; vagy lehet zsebben is, de így nem teljesen kizárt az a lehetőség, hogy a kutya csak a remélt jutalom miatt teljesíti a parancsot.

Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy egyszer kipróbálod egy egyszerű, jól betanított paranccsal, amikor nincs nálad semmi ehető. Például az „ül” parancsot már valószínűleg tudja a kutyád, de talán nem használod olyan sokszor, csak ha mondjuk enni adsz neki. Ha már bonyolultabb dolgokat is tud, akkor inkább azzal próbáld ki. Ha teljesíti anélkül, hogy várhatna tőled valamit, akkor nem a megvesztegetés miatt teljesítette.

Időnként segíti a tanítást, ha a folyamat alatt a kezedben van a jutalomfalat – például szeretnéd, hogy a kezed mozgását kövesse. Ilyenkor figyelj arra, hogy csak addig legyen jutalomfalat a kezedben, amíg feltétlenül szükséges (néhányszor teljesítette a parancsot), majd tedd el valahova, és csak az ökölbe zárt kezed mozgása maradjon. Ezzel segítesz neki, hogy ne a jutalomfalatra asszociáljon a vonatkozó parancsnál.

Azt szokás mondani, hogy ha a kutyád 90%-ban teljesíti már a parancsot, akkor nem kell minden egyes teljesítésnél jutalmat osztani, hanem inkább javasolt véletlenszerűen jutalmazni. Figyeld meg, hogy mikor tűnik úgy, hogy már biztosan tudja a parancsot, és utána a lehető leghamarabb hagyd el az állandó jutalomosztást!

A jutalmat mindig oda add, ahol a kutyádat szeretnéd, hogy legyen. Például, ha a „fekszik” parancsot tanítod, akkor olyan alacsonyan tartsd a jutalomfalatot, hogy még nyújtózkodnia se kelljen, nehogy felkeljen. Vagy ha azt tanítod, hogy hogy sétáljon a kutyád húzás nélkül, akkor magad mellett add a jutalmat is. Ez különösen a tanítás elején fontos.

Milyen fajta jutalomfalatot használj?

Rengeteg fajta jutalomfalat van a boltokban, van olyan, amit direkt kutyáknak készítenek, a legapróbb részletekig figyelembe véve azok igényeit, van olyan, amiről azt gondoljuk, hogy a kutyák szeretik (pl. húsok), ma és persze van olyan, amit mi szeretünk, és ezért azt gondoljuk, hogy a kutyáknak is biztos ízlik.

A legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell venned:

 • legyen egészséges,
 • a kutyád szeresse,
 • apró falatok legyenek.

Nem feltétlenül szükséges, hogy a jutalomfalat nagyon különleges legyen, akár a mindennapos tápot is használhatod, ha egészséges és a kutyád szereti.

Az olcsó kutyakaják általában nem egészségesek. Alaposan olvasd el, hogy mi van ráírva a csomagolására. Kerülj el mindenféle hozzáadott cukrot! Vigyázz, többféle néven is szerepelhet. A kutyáknak nincs szükségük édességre, sőt ez náluk ugyanúgy okozhat cukorbetegséget, fogszuvasodást, ízületi gyulladást, túlsúlyosságot, allergiát és idegességet is.

A sóval is óvatosan bánj. Valamekkora mennyiségre szüksége van a kutyáknak is, viszont a túlzott sófogyasztás ugyanúgy káros rájuk nézve, mint az emberekre.

Sok tápgyártó igyekszik spórolni azon, hogy a húst különböző összetevőkkel helyettesíti, többek között szójával és kukoricával. Ezeknek az a hátránya, hogy a húsban található egészséges anyagokat nem helyettesítik, és nincsen bennük elég állati fehérje. A gabona-félék káros hatásúak lehetnek, ha túlzottan magas arányban vannak jelen a tápban. A kutyák húsevők természetük szerint – miért adnál nekik akkor gabonát? A kutyáknak szükségük van a húsból elérhető megfelelő mennyiségű fehérjére és az abban található különböző aminosavakra.

Semmiképp ne adj a kutyádnak csokit, szőlőt, mazsolát, hagymát, és fűszeres vagy zsíros ételeket! Ezek hasmenéshez, hányáshoz vezethetnek; sőt, nagyobb adag esetén még komolyabb következményei is lehetnek. Fontos még azt is tudnod, hogy a szárnyas-csontok sem alkalmasak fogyasztásra, mert szilánkosra törnek.

További információkat olvasd el a kutyák megfelelő etetéséről szóló cikket, amiben kezdő és tapasztaltabb gazdiként is hasznos tanácsokat találhatsz...

Visszatérve cikkünk fő témájára csak akkor fogja motiválni a kutyádat a jutalomfalat, ha olyat választasz, amit a kutyád szeret. Mivel minden kutya különböző, ezért nem biztos, hogy ami az egyiknél működik, az a másiknál is fog. Ha valamilyen jutalmat a kutyád különösen nagyon szeret, akkor az is gondot okozhat – lehet, hogy a kutyád nem tud a jutalomtól a feladatra koncentrálni. Könnyű feladat esetén ez talán nem olyan nagy probléma, viszont nehezebb feladatoknál célszerű közepesen finom jutalmat választani, hogy az ne terelje el a kutyád figyelmét.

A legoptimálisabb jutalomfalatok mérete alig nagyobb egy borsó- vagy babszemnél. Előnye, hogy azonnal, rágás nélkül le tudják nyelni, így nem terelik el a figyelmet a komolyabb feladatokról. Egyébként a kutyák csak a legritkább esetben rágják meg rendesen a táplálékukat, fogazatuk inkább a harapásra alkalmas, mint a rágásra. Ezért aztán egy nagyobb falat sem okoz sokkal nagyobb örömet, mint az apró falat. 

Egyúttal, az apró falatokkal biztosan nem eteted túl a kutyád. A rendszeres túletetés előbb-utóbb túlsúlyt eredményez, aminek számos káros hatása lehet a kutyádra. Továbbá, ha túl sok jutalmat adsz a kutyádnak, akkor – a túlsúly mellett – mentális problémák is felléphetnek nála. Szóval semiképpen se etesd túl a kutyádat. Ezért a következő két módszert javaslom neked:

 1. Az egyik, hogy a rendszeres napi adagok mellett jutalomfalatként kiosztasz még egy kis adagot, de ez ne legyen több a napi adag 10 százalékánál.
 2. A másik lehetőség, hogy a szokásos adagját (mondjuk a vacsoráját) osztod ki jutalomfalatként; ebben az esetben egy otthoni étkezés elmarad, de helyette megkapja azt a kiképzése során megérdemelt jutalomfalatok formájában. Ez főleg akkor előnyös, ha sok ideig akarsz tanítani valamit, vagy sok feladatot kell aznap teljesítenie.

Ha több féle jutalomfalatot is adsz neki, akkor lehet, hogy nem fogja értékelni a kevésbé vonzó tápot vagy jutalmat. Úgyis jóllakhat a finomabb fajtából, csak éppen akkor kell engedelmesnek lennie, amikor a finomabb van a kezedben. Akkor meg minek dolgozna a kevésbé jóért?

És semmiképp ne adj jutalmat akkor, ha a kutyád nem dolgozott meg érte. Később nem fog megdolgozni a jutalomért, amikor tanítod, mert úgyis szokott kapni munka nélkül is. Pont emiatt célszerű, ha a jutalomfalat különbözik a rendszeres táptól, mert a finomabbért szívesebben dolgozik.

Mit csinálj, ha a kutyádat nem motiválják a jutalomfalatok?

Ez több ok miatt is előfordulhat, ezért először meg kell vizsgálni a lehetőségeket, hogy mi miatt lehet érdektelen a kutyának az étel.

 1. A kutya nem éhes. Lehet, hogy egész nap tele van a tálja. Lehet, hogy nagyobb adagokat kap, mint az szükséges lenne. A kutyanevelés nem az éheztetésről szól, de nem árt, ha a kutyád tudja értékelni az ételt. Egyes szakértők azt is javasolják, hogy hetente egy napot vagy étkezést hagyjon ki a kutya. Én inkább azt alkalmazom a saját kutyámmal, hogy reggel és este adok neki enni, egyik alkalommal sem túlságosan sokat – így a jutalmat mindig értékelni szokta. (Mondjuk az is igaz, hogy az én goldim szinte minden ételt értékel, a nyers gyümölcsöktől kezdve a főzelékeken át a száraz tápig.)
 2. A kutya aggódik, ideges. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha a tanítás nem otthon történik. Egyes kutyák az utcán, vagy mások társaságában annyira aggódnak, hogy akkor sem fogadják el a jutalmat, ha a szájába teszed – inkább hagyják, hogy leessen. Ennek más jelei is vannak: behúzott farok, lelapuló fül. Figyelj arra, hogy olyan környezetben történjen a nevelés, ahol a kutyád biztonságban érezheti magát.
 3. A kutya figyelmét eltereli valami. Ez nagyon könnyen előfordulhat, hiszen annyi érdekes dolog van a világban. Megjelenik egy másik kutya, mókus, macska, gyerek, akármi – a kutyát jó eséllyel jobban fogja érdekelni, mint a te jutalomfalatod. Ilyen környezetben nem lehet hatékonyan tanulni.
 4. Nem ízlik a jutalomfalat. Általánoságban elmondható, hogy a kutyák a húsos-halas-szagos dolgokat szeretik. Ehhez képest sokszor vannak irreális elvárásaink azt illetően, hogy mit szeret, vagy mit kéne szeretnie a kutyánknak. Például néhányan így gondolnak a gyümölcsökre, amit ők szeretnek, egészségesnek gondolnak, ezért ezt várják el a kutyájuktól is. De te ne álltasd magad ezzel. Lehet, hogy a kutyád megeszi a gyümölcsöt, de valószínűleg nem az a kedvence.
 5. Ha az előzőek közül egyik sem áll fenn, akkor lehet, hogy érdemes a kutyád állatorvoshoz vinni; lehet, hogy valamilyen egészségügyi ok áll a viselkedése mögött.

Mit csinálj, ha a kutyád félig krokodil?

Eleinte nagyon féltem attól, hogy a kutyám leharapja a kezemet, amikor odaadom neki a jutalomfalatot. Szerencsére a félelmem teljesen alaptalan volt, de sok kutyánál fordulhat elő olyan, hogy egy kicsit vadul veszik el a kézből a jutalmat, és időnként kicsit megharapják a gazdi kezét.

Ilyen esetben muszáj, hogy megtanítsd a kutyádnak, hogy lassan, finoman vegye el a jutalmat. Ez egy külön feladat, a legtöbb kutya számára egyáltalán nem természetes. Semmiképpen ne egyszerre tanítsd egy másik feladattal, ez önmagában is nehéz feladat.

Találj ki egy parancsot (pl. finoman). Tarts az ökölbezárt kezedben egy jutalomfalatot. A kutyád viselkedésétől függően felvehetsz kesztyűt is, vagy csak készülj fel a „támadásra”. Mondd, hogy „finoman”, és csak akkor add oda a jutalmat, ha már nem harap, hanem nyalogat, vagy az orrával bököd.

Később, ha már megtanulta a kutya a „finoman” parancsot, de mégis újból előjönne ez a viselkedés, akkor már csak emlékeztetni kell a parancsra – addig mindenesetre ne add neki oda a jutalmat, amíg vadul próbálja megszerezni.

Egy-két tipp még a kezed védelmére:

 • Tegyél krémsajtot vagy mogyoróvajat fakanálra. Ezzel megtaníthatod a kutyád, hogy inkább nyalogasson, mint harapjon.
 • A tenyeredbe helyezd a jutalomfalatot, ne az ujjaiddal fogd. Így nyalva könnyebb elvennie, nem kell óvatosan harapnia.
 • Végső megoldásként leejtheted a földre is a jutalmat, ha félted a kezedet. Például ha más kutyáját tanítod, és nincs időd a „finoman” parancsra megtanítani, akkor alkalmazhatod ezt a módszert is.

Tévhitek

Befejezésként, összegyűjtöttem néhány elterjedt mítoszt, amelyekről fontos tudnod, hogy nem igazak!

 1. Ha jutalomfalatot használsz, akkor a kutyád nem fog anélkül engedelmeskedni. Ez egy másik nagyon népszerű vélemény, pedig ez is csak a helytelen jutalmazáson alapszik – ha ahhoz van szokva a kutyád, hogy előre megmutatod neki a jutalomfalatot, akkor alakulhat ki ez a viselkedés.
 2. A kutyáknak azért kéne engedelmeskedni, mert az örömöt okoz nekik. Igazán romantikus képzet. A kutyák annyira szeretik az embereket, olyan hűségesek, meg különben is, már több ezer éve egymás mellett tudnak élni kutyák és emberek, szóval a kutyáknak biztos belső motivációjuk van arra, hogy az embernek örömöt okozzanak. Márpedig, főleg a kezdeti nevelési fázisban, nem ez a fő életcéljuk, igenis szükségük van külső motivációra, melynek egyik (de nem egyetlen) formája a jutalomfalat.
 3. A kutyáknak a dicséretért kellene dolgozniuk. Lehet, hogy valamelyik kutyánál ez működik is – de ehhez az kell, hogy az a kutya a dicséretet jutalomnak érzékelje. Ezt lehet neveléssel segíteni, de a legtöbb kutya nem fogja elegendőnek találni, ha mindig csak egy buksi simogatást kap, vagy ha azt mondod neki, hogy „jó kutya”.
 4. Trükkök esetén rendben van a jutalomfalat, de az „igazi nevelésnél” más a helyzet. Ez is egy népszerű elképzelés. De vajon a kutya honnan tudná, hogy az egyik tanítás igazibb, mint a másik? A trükköket kevésbé veszik komolyan, mert azok viccesek? Vagy nem mindegy, hogy milyen megerősítő módszert használunk? A dicséret vagy büntetés megbízhatóbb lenne, mint a jutalmazás? Nem valószínű.

Az az igazság, hogy a jutalomfalat egy eszköz a kezünkben. Ha jól alkalmazzuk, akkor az után, hogy kutyánk megtanulta azt a viselkedési formát, amit éppen akartunk, akkor nem kell minden egyes parancsteljesítés után adni valamit; egy idő után elhagyhatjuk a jutalmazást, illetve váltogathatjuk dicsérettel, játékkal is.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások 

Utoljára módosítva: 2024.02.13