Kutya fogkő és szájszag ellen - Száj- és foghigiénia

Kutyád fogai nap mint nap rendkívüli "megpróbáltatásoknak" vannak kitéve: kemény csontokat törnek, száraz, ropogós tápokat aprítanak és játékokat csócsálnak. Ahhoz viszont, hogy megfelelően tudják szolgálni a rájuk kiszabott feladatot, elengedhetetlen kutyád optimális szájhigiéniájának fenntartása. Éppen ezért mikor négylábú barátod fogainak egészségéről van szó, a lehető legjobb minőségű kutya fogtisztító és fogkő eltávolító és étrendkiegészítőket, snack rágókákat, játékokat kell biztosítanod a számára, melyeket nem máshol, mint nálunk, az Okosgazdin találhatsz meg.

Ezek révén ráadásul sokszor egyszerűen, a jutalmazás és játék során is hozzásegítheted kutyád a megfelelő szájhigiéniához, hiszen az itt kapható fog- és ínytisztító snackek és dentál játékok nem csak ízletesek és szórakoztatóak, de emellett tényleg segítenek megszabadulni a fogakon megtapadt szennyeződésektől, fogkőtől is. Na ugye és ott van még az a fránya kutya szájszag is, ami szintén jelentősen csökken, ha odafigyelsz kutyád száj- és foghigiéniájára. Ha többet is megtudnál, akkor böngészd át kapcsolódó széles termékkínálatunkat, vagy görgess még lentebb és olvass tovább...

Fogproblémákról általánosan

A fogunk az egyik legnagyobb kincsünk! Éppen ezért rendszeresen mossuk azokat, ellenőrzés céljából bizonyos időközönként fogorvoshoz járunk, valamint egyéb higiéniai eszközök (pl.: szájvíz, fogselyem stb.) használatával óvjuk épségüket. Már ha pedig saját fogállományunk egészségére ennyire ügyelünk, akkor jól tesszük, hogy kutyusunk fogápolását sem hanyagoljuk el.

De miért is fontos a kutya fogainak ápolása? Milyen tünetekkel és következményekkel járhat az elhanyagolt fogápolás kutyusunk esetében? Mit tehetünk a fogromlás és fogproblémák kialakulása ellen? Minderre a következőkben adunk választ.

Ha rosszak a kutya fogai, bizony annak hatása lehet a táplálkozására is, hiszen már egyetlen fájó fogacska is alaposan megnehezítheti az evést, sőt, gyulladt állapotban akár lehetetlenné is teheti azt. A fájdalom miatt aztán a hangulata is romolhat, sőt, az sincs kizárva, hogy a rossz fogak bizonyos szervekben, például a májban, a vesében, vagy a szívben is további betegségek kialakulásához vezethetnek. Ebből látható, hogy a nem ápolt, egészségtelen fogak mekkora egészségügyi kockázattal járhatnak, amik aztán jócskán befolyásolhatják a kutya általános közérzetét, valamint akár az élethosszát is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kutyáknál a fog- és ínybetegségek a második leggyakrabban előforduló egészségügyi problémák, amik akár már a kedvenc 3 éves korában tüneteket produkálhatnak. Egy állatorvosi fogkezelés azonban se nem egyszerű, se nem olcsó, ezért mindenképp az lenne a leghasznosabb, ha a gazdik kutyusuk fogápolására is nagyobb hangsúlyt fektetnének.

Kutya fogkő és szájszag

Az egyik leggyakrabban előforduló fogprobléma kutyák esetében a fogkő és szájszag. A következőkben áttekintjük ezeket, illetve tippeket is adnék ezek eltávolítása/megszüntetése vonatkozásában.

A fogkő keletkezése

Az általában az ételmaradékokból származó lepedék összekapcsolódik azokkal az ásványi anyagokkal, amelyek a nyálban találhatóak, majd - a megkeményedést követően - ezekből jön létre a fogkő. Ha a kutya fogkövét hosszú távon sem szedetjük le a fogorvossal, akkor az addig halmozódik az íny környékén, amíg az íny és a fogak közt rés nem keletkezik. Az ebben a résben egyre inkább felszaporodó lepedék pedig kitűnő baktériumtanyává alakul. 

A fogkő ugyanis korallos szerkezetű, vagyis üreges, ami a baktériumok számára tökéletes “élőhely”. Ezek a baktériumok azonban ennyivel nem elégszenek meg, és bármilyen jól érzik is magukat az üregekben, fogják magukat és a vért, mint egy sodró folyamot, arra használják fel, hogy egyéb szervekbe hajókázzanak. A vérkeringés tehát ilyen esetben azzal együtt, hogy a kutya testének sejtjeit oxigénnel és tápanyagokkal látja el, sajnos a baktériumokat is szállítja, amik főként a szívben, a májban és a vesében okozhatnak károsodást. 

Emellett az íny károsodása - kezelés nélkül - visszafordíthatatlanul fogágybetegségek kialakulásához vezet, mely esetben már biztos a fogak elvesztése, valamint a további ínyfájdalmak. 

A kutya fogkő tünetei

A kutya fogkő azonosítása nem túl nehéz feladat, hiszen annak színe és elhelyezkedése rendkívül árulkodó. 

Kutyák esetében a fogkő színe barnás vagy szürkés, elhelyezkedését tekintve pedig legtöbb esetben a metszőfogak, valamint a szemfogak környékén található ez a kemény állagú kitüremkedés. Vannak azonban olyan - általában kistestű - kutyafajták, amelyeknél nemcsak a metsző- és a szemfogak az érintettek, de a fogsor minden egyes darabja. 

A kutya fogkő betegségnek ugyanakkor egyéb tünetei is lehetnek, mint például a túlzott nyáladzás, a duzzadt és pirosas íny, az ínyvérzés, ami a nyálban is feltűnhet, a fogak kihullása, és/vagy letöredezése, az étvágytalanság és a rossz lehelet. 

Ez utóbbi tünet, a rossz lehelet, vagyis a kutya szájszag bizony igen zavaró tud lenni a gazdi számára is, főleg ha a kutyus sokat tartózkodik a lakásban. Vizsgáljuk most meg ezt egy kicsit alaposabban.

A kutya szájszag okai

A kutya rossz leheletének számos oka lehet, többek között az, ha idegen test (bot, csont, stb.) szorult a fogai közé, ha valami gyomorforgató vagy mérgező dolgot evett meg, ugyanakkor különböző betegségek, mint a cukorbetegség, a vese- és májbetegség is okozhatja ezt a tünetet kedvencünknél. Ezek mellett a nem megfelelő táplálékösszetétel is lehet a kutyus kellemetlen szájszagának okozója. Ezért is fontos, hogy a megfelelő, prémium minőségű eledellel etessük kedvencünket, hiszen a helyes étrend az emésztőrendszer egészséges működését is lehetővé teszi.

Amennyiben négylábúnk lehelete különösen bűzös, mégis elsősorban arra gyanakodjunk, hogy fogprobléma áll a hátterében. A kutya rossz leheletének ugyanis nagyon-nagy százalékban a fog- és ínyproblémák az okai.

A kutya fogkő diagnosztizálása

Ha kutyánknál a fentebb felsorolt tüneteket tapasztaljuk, mindenképp keressük fel az állatorvost, aki egy átfogó vizsgálatot követően pontosan meg fogja tudni mondani a gazdinak, hogy kedvencének valóban fogköve van-e és hogy mennyire súlyos a probléma. 

Ha előrehaladottabb esetre gyanúzik az orvos, szinte biztosra vehető, hogy röntgenfelvételt is készíteni fog a kutya fogazatáról, ami még pontosabb betekintést nyújthat a fogak állapotáról, valamint hogy mi lenne a legjobb kezelési mód. 

A kutya fogkő kezelése

Bár a kutya súlyosabb fogkő-betegségének az egyetlen módja a fogkő-eltávolítás, ha időben észleljük a problémát, az állatorvos bizonyos, hogy egyszerűbb megoldással is tud szolgálni a probléma megszüntetésére.

Ez az egyszerűbb megoldás pedig az ultrahangos fogtisztítás, ami enyhébb lerakódások esetén nagy sikerrel alkalmazható.

Az ultrahangos fogtisztítás dörzsölés és rezgés nélkül képes fellazítani az enyhébb plakkokat, mivel pedig nem csupán a fogak felületét tisztítja, hanem az íny belsejében is hat, ezért időközönkénti használatával eltűnnek a rossz baktériumok, és így megszűnik a fogínygyulladás. 

Ha súlyosabb az eset, mindenképpen fogkő-eltávolítást kell végeznie az állatorvosnak, ami kivétel nélkül altatásban történik ultrahangos depurátor használatával. 

Amennyiben enyhe tünetekkel jár, és csupán kezdődő fogkőről van szó, nyugodtan kipróbálhatjuk a Leiky Dentanol nevezetű készítményt, ami egy 100%-ban természetes, por állagú fogkő, fogínygyulladás és szájszag elleni készítmény. A por alkalmazásával akár már néhány nap elteltével csökkenhet az ínygyulladás, és a kellemetlen szájszag, néhány hét után pedig a plakképződés teljes egészében megszüntethető.

A kutya fogkő, valamint a kutya bűzös leheletének megelőzése

1.) Fogmosás

A fogmosás határozottan nem csupán rendszeres emberi tevékenység kell, hogy legyen, hiszen ez az egyik, és talán legfontosabb módja annak, hogy kutyánk fogát is épen és egészségesen tarthassuk.

Számos előnye van annak, ha gyakran, vagy akár naponta is megtisztítjuk kutyánk fogsorát. Egyrészt sokkal üdébb lesz a lehelete, másrészt, elkerülhetőek az olyan kóros állapotok, mint a fogkő, és egyéb fogágybetegségek. A fogak tisztán tartásával ráadásul nemcsak fogait, de kutyusunk szívét, veséjét valamint máját is védjük, hiszen ahogyan azt fentebb már kifejtettük, a rossz fogak hosszú távon bizony ezekben a szervekben is kárt tehetnek.

Ha rendszeresen mossuk kutyánk fogait, amiket közben persze meg is figyelünk, hamarabb észrevehetjük akár már az apróbb rendellenességeket is. Márpedig sok betegségnél, így a fogat érintő egészségügyi problémáknál is az időben felismerés, és kezelés lehet csupán az egyetlen módja annak, hogy megelőzzük a súlyosabb állapotok kialakulását.

2.) A fogmosás eszközei és folyamata

Már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni a kutyát a fogmosás folyamatához, így idővel természetessé és mindennapossá válik majd számára ez a művelet. A fogmosáshoz szükségünk lesz természetesen egy kutyafogkrémre és egy kutyafogkefére, egy gumikesztyűre, valamint egy törülközőre. A kezdeti szakaszban nem árt - főleg, ha felnőtt kutyával van dolgunk -, ha rajtunk kívül van egy segítőnk, hiszen az eb esetleges makacskodása esetén nem biztos, hogy egyedül is képesek leszünk megmosni annak fogait. És persze ne feledjük, hogy: türelem, türelem, türelem…, hiszen egy időbe beletelhet, mire kis- vagy nagykutyánk megszokja ezt a számára először cseppet sem kellemes tevékenységet.

3.) Néhány jó tanács a kutya fogmosás témájában

Mielőtt csak úgy “durr bele bumm” nekiesnénk kutyánk fogtisztításának, hasznos lehet, ha először ahhoz szoktatjuk hozzá kedvencünket, hogy hozzáérünk a pofijához. Simogassuk a szája körül, nyissuk ki a száját, majd engedjük neki becsukni. Ha mindenáron el akarja rántani a fejét, kis ideig akkor is tartsuk meg. Egészen addig gyakorolgassuk vele ezt a folyamatot, amíg meg nem szokja érintésünket.

Közben nyugodtan megmutathatjuk neki a fogkefét, és a fogkrémet is. Miután megszagolgatta őket, nyomjunk egy kis fogkrémet a fogkefére, és kezdjük el körbe-körbe mosni a fogait. A fogkrém ízével valószínűleg nem lesz gondja, hiszen ezek nagy része húsos ízű. Ha ez könnyedén megy, próbálkozzunk a hátsó fogakkal is. A lényeg, hogy ne erőltessük, és minden nap próbálkozzunk!

Az esetleges fogíny alatti lepedék eltávolítása során ne nyomjuk oda túlzottan a fogkefét, csupán gyengéd mozdulatokkal igyekezzünk azt eltávolítani. A dörzsölés ezen a részen tehát nem ajánlott, helyette fentről lefelé irányuló mozdulatokkal igyekezzünk ezen terület tökéletes megtisztítására. 

Gyógynövények és természetes kiegészítők

A kutya kellemetlen leheletének megelőzésére és orvoslására, valamint a fogak épségének megőrzése céljából bizonyos gyógynövényeket is bevethetünk. A fertőzések leküzdésében segíthet a kapor, a petrezselyem szájfrissítőként hasznos, az édeskömény pedig a gyulladások mérséklésében lehet rendkívül hasznos. 

A természetes kiegészítők közül a fertőtlenítő hatással bíró grapefruitmag-kivonat, az immunrendszer felerősítésére szolgáló C-vitamin és a gyulladáscsökkentőként is kiváló propolisz nagyszerű szerek a fogproblémák megelőzésére és kezelésére, amiket az Omega-3 zsírsavak, a Q10 koenzim és a probiotikumok is támogatnak. 

Rágókák

A rendszeres fogmosás mellett a másik legfontosabb az egészséges, a fogakat valóban “edző”, és a rajtuk található lepedékek egy részét kiválóan eltakarító rágókák alkalmazása. A marhafejbőr, a nyúlfül, a lábszárcsont és az agancs ilyen szempontból is jó választás lehet kutyusunk számára. 

Fogtisztító játékok

A fogtisztító játékok némelyike valóban hasznos, hiszen mechanikusan szedik le a “koszt” kutyánk fogáról, ám azt tudnunk kell, hogy ilyen játékok alkalmazása mellett sem hanyagolható el a rendszeres fogmosás. Érdemes természetes anyagból, pl.: kenderből, vagy biopamutból készült fogtisztító játékot adni kutyánknak, amit aztán ne felejtsünk el használat után elmosni, mivel a baktériumok rendkívül könnyen megtelepedhetnek a felszínén, és így könnyedén bekerülhetnek kedvencünk szájába. 

Táplálkozás 

A táplálkozás mikéntjének is nagyon fontos szerepe van kutyánk ép fogainak megőrzésében. 

Cukrot és keményítőt tartalmazó ételt, mesterséges adalékanyagokat, ízfokozókat, aromákat és főtt csontot soha, semmilyen körülmények között ne adjunk a kutyának! Ha szeretnénk, hogy fogai hosszú távon egészségesek maradjanak, akkor viszont bőven kínáljuk friss zöldéggel, nyers velőcsonttal és lábszárcsonttal, valamint olyan eledellel, amely a megfelelő mennyiségű C-vitamint, B-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmazza. Ezek mellett a tökmag, a búzacsíra, a vörös áfonya és a barna alga is mind-mind támogatják a kutya egészséges fogsorát. 

Mini összefoglalás a végére 

Hogy miért is van tehát szükség arra, hogy ápoljuk kutyánk fogait? 

Mert egy sor egészségügyi problémát előzhetünk meg vele. Ha rendszeresen mossuk kedvencünk fogait, kevesebb eséllyel alakul ki nála fogkő, aminek eltávolítása nem egyszerű és igen költséges, aminek ráadásul egy sor olyan betegség is járhat a nyomában, ami a kutya egyes létfontosságú belső szerveit (szív, máj, vese) érintheti. 

A fogak ápolásával azonban elkerülhetjük ezeket a problémákat, vagy időben észrevehetjük kialakulásukat, és így gyorsabban tehetünk lépéseket a gyógyulás érdekében.

Ha úgy látjuk, kutyánk ínye vöröses színű és fel van dagadva, esetleg vérzést is tapasztalunk ezen a környéken, vagy netalán túlzott nyáladzást és rossz leheletet észlelünk nála, akkor irány az állatorvos, aki egy alapos vizsgálatot követően fog diagnózist felállítani, majd javaslatot tenni a kezelés mikéntjére.

Annak érdekében, hogy a probléma kialakulásának minél kisebb legyen az esélye, a megfelelő eszközökkel lehetőség szerint naponta mossuk kutyánk fogát, rágassunk vele olyan egészséges rágókákat, mint a lábszárcsont vagy az agancs, vásároljunk a számára természetes anyagból készült fogtisztító játékot, valamint ügyeljünk arra, hogy a táplálkozása során minden olyan alapanyaghoz és elemhez hozzájuthasson, amik a fogak egészségét támogatják. 

Emellett olyan gyógynövényekkel és természetes kiegészítőkkel is bővíthetjük kutyusunk étrendjét, amelyek szintén nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fogai épségét minél tovább megőrizhesse. 

Utoljára módosítva: 2024.02.13