Tejpótló tápszerek kiskutyáknak

A kölyökkutyák születése egy varázslatos esemény. Ezek az apró fickók ekkor még nem tudják mennyi kaland és élmény vár rájuk elkövetkezendő életük során. Addig azonban még sokat kell fejlődniük és tanulniuk. Fejlődésük elengedhetetlen segítője az anyjuktól származó tej.

Előfordul azonban, hogy az anyakutya nem képes megfelelő módon táplálni a kiskutyákat - vagy azért, mert túl nagyok, vagy mert esetlegesen túl sokan vannak, továbbá egészségügyi okok is meghúzódhatnak a háttérben. Kistestű kutyusok esetében külön probléma még az is, hogy hajlamosak lehetnek kalciumhiányos görcsökre. Legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy az anyakutya elpusztul, ekkor pedig az árván maradt kiskutyák táplálását a lehető leggyorsabban meg kell oldani. Szerencsés esetben akad egy másik szoptatós mamakutya, aki gondozásába veszi a kicsiket, de sajnos ennek megtörténte egyrészt nem garantált, másrészt nem mindig van a közelben elérhető dajkaállat. Ilyen esetben neked, Gazdinak kell kezedbe venni az irányítást.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen se etess az újszülött kiskutyákkal tehéntejet, vagy az interneten fellelhető receptek alapján házilag készített tápszert, ugyanis sajnos szinte minden esetben többet árt a kiskutyának, mint amennyit használ. Olyan energia-, vitamin-, és ásványianyag-forrást kell biztosítanod a kölykök számára, amelyek pótolhatják az anyatejet. Természetesen az Okosgazdin elérhető az ebben a helyzetben kitűnően alkalmas termék: a kutya tejpótló tápszer.

Az itt kapható számos újszülött kutya tápszer segítségével kiválóan pótolható az anyaállatnál a szoptatási időszakban esetenként fellépő tejhiány, a kölyökkutyáknak pedig szükség szerint már közvetlenül a születés után is adható, egészen az elválasztásig.

Hogyan kell tápszerrel etetni egy kölyökkutyát?

A mesterségesen táplált kölyökkutya egyáltalán nem etethető tehéntejjel, semmilyen formában és mennyiségben. A tejpótló tápszerek kifejezetten kiskutyáknak, az ő igényeik szerint lettek kifejlesztve, összetételüket tekintve ezek egyeznek meg lehető leginkább az anyatejjel, ezek alkalmazásával biztosítható valóban a kiskutya egészséges fejlődése, és tápanyagigényének teljes körű kielégítése. Ezért kérünk, hogy felejtsd el az interneten található házi készítésű kutya tápszer recepteket, és bízd ezt a feladatot a profi, nagy gyártókra, akik évtizedes tapasztalatukkal a kiskutyádnak legmegfelelőbb termékeket kínálják. Keresd például bizalommal a Royal Canin tejpótló tápszer vagy a Flatazor Lactazor tejpor készítményeket, melyek tökéletesek az újszülött vagy apró kölykök számára.

A kutya tápszer mellett mindenképpen szükséged lesz még cumisüvegre. A kutya tejpótló legtöbbször por állagú készítmény, melyet forralt vízzel kell felhígítani. A pontos higítási arányokkal kapcsolatban a termékek csomagolásán minden esetben részletes útmutató van, amit mindenképp nézz át figyelmesen, ugyanis az adagolás életkor szerint eltérő, hiszen természetesen más mennyiséget igényel a pár napos és a pár hetes kölyök. 

A babakutyák etetése igencsak időigényes. Ha elkészült és megfelelő hőmérsékletűre visszahűlt a kutya tejpor, akkor a kiskutyát vedd a kezedbe vagy az öledbe. Figyelj arra, hogy nem szabad a hátára fektetve etetni, mert sajnos könnyen félrenyelhet. A kiskutya szájába ne beleöntsd a tápszert, hanem meg kell neki tanítanod, hogyan szívja a cumit - ellenőrizd hogy a cumin ne legyen túl nagy lyuk, mert azon át csak kiömlik a kutya tápszer, és a kicsi könnyen félrenyelhet, ami akár fulladáshoz is vezethet. Ha azt látod, hogy a kutyus ügyesen szopja a cumit, közben elülső lábaival dagaszt, akkor tudhatod, hogy minden rendben, és hamarosan egy jóllakott kiskutya szundikál majd a közeledben. :)

Kezdetben kb. három óránként ajánlott az etetés, majd amint a kiskutya szeme kinyílik, folyamatosan növelheted az éjjeli etetések között eltelt időt egészen addig, amíg a kölyök legalább nyolc órát ki tud bírni etetés nélkül.

A kutyakölykök tejfogacskáinak növekedése nagyjából négy hetes kor körül indul meg, ettől kezdve fokozatosan elkezdheted átszoktatni a tejpótlóról a kifejezetten kölyökkutyák számára készült tápokra.

Mit csinálj a megmaradt kölyökkutya tápszerrel?

A szoptatási időszak után megmaradt kiskutya tápszert semmiképpen se dobd ki, ugyanis a táplálás későbbi szakaszaiban is remekül hasznosítható még. Jó megoldás lehet például a kölyök száraztápra való átszoktatásakor a tápot a tejpótlóval összekeverve pépessé tenni, így a jól megszokott íz párosulni tud az újdonság varázsával, így ráadásul a hirtelen váltásból fakadó emésztési problémákat is nagy eséllyel elkerülheted. Amennyiben a kölyök anyja jelen van, az ő eledelét is beáztathatod a tejpótlóba, ami magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően hozzájárul a mama erejének visszanyeréséhez.

Utoljára módosítva: 2024.02.13