Érdekességek a kutyákról, amikről esetleg még nem is hallottál

Számos olyan érdekesség létezik a kutyákkal kapcsolatban, amelyekről nemhogy a hétköznapi emberek, de a kutya gazdik többsége se biztos, hogy hallott még. Az alábbiakban megosztok veletek néhány ilyet. Ha te is tudsz még hasonlókról, akkor oszd meg azt a kommentekben.

TÉNY: Egy átlagos kutya olyan okos, mint egy két éves gyerek.

A kutyák körülbelül 250 szót vagy jelzést képesek megérteni, megjegyezni, mely lényegében egyezik egy két éves gyermek szókincsével. A kutyák „el tudnak számolni” ötig, és akár összeadni is tudhatnak. Ezt a gyerekek két éves koruk után kezdik csinálni. És van olyan kóbor kutya, aki a könnyebb közlekedés érdekében megtanulta használni a metrót. Szerencsére két éves gyerekek nem szoktak egyedül közlekedni… De nem csodálatos, hogy milyen okosak a kutyák?

TÉNY: A kutyák nem szeretik, ha átölelik őket.

Az ölelés az embereknél a szeretet kimutatása, és lehetséges, hogy a kutya egy idő után megtanulja ugyanígy értelmezni. Azonban kezdetben az átölelés számára mást jelent. A vadonban egy másik kutyaféle átkarolása a dominanciát jelzi. Nem ezt szeretnéd kifejezni, ugye?

TÉNY: A vakvezető kutyák tudják parancsra intézni a dolgukat.

Csak azt kell mondani nekik, hogy „Intézd a dolgod”, vagy valami hasonló parancsot kell kiadni, és pisilnek-kakilnak, hogy a gazdájuk fel tudjon takarítani utánuk. Lehet, hogy egy kis időbe telik, mire sikerül, de addig nem adják fel. A kitartó nevelés szinte csodát tud tenni.

TÉNY: Van olyan kutya, amelynek 6 ujja van

Na már most általában a kutyáknak 4 ujjuk van, a mellső lábakon +1, az úgynevezett fattyúkarom. Viszont a norvég lundehund (vagy lundakutya) igazán különleges spiccfajta. A madarak vadászatára specializálódott kutya roppant hajlékony – ha hátrahajtja a fejét, akkor el tudja érni a homlokával a gerincét. A lábain pedig 6 ujj található, melyek lehetővé teszik, hogy egyenetlen, sziklás talajon is könnyen tudjanak közlekedni, ne csúszkáljanak. Mindez segíti a lundavadászatban, hiszen a lundák sziklás terepen szoktak költeni. Emellett a fülét is be tudja zárni, hogy ne kerülhessen bele kosz vagy víz a szűk járatokon való átpréselődéskor.

TÉNY: Kutyák a Bibliában is szerepelnek

Fordítástól függően 10-12-szer szerepelnek, és általában lekicsinylően beszél róluk a Biblia. A kutyák helyzete a társadalomban az idők során nagymértékben megváltozott. Egyes számítások szerint már 12 ezer éve tart az ember kutyát. Az ókorban viszont gyakoriak voltak a kóbor kutyák, veszélyesek és lenézettek voltak. Ez napjainkra gyökeresen megváltozott, sokkal inkább értékeljük jó tulajdonságaikat, tanulékonyságukat, hűségüket, mint régebben. Ezenkívül extra feladatokat is bízunk rájuk, sokszor segítenek terápiában, vezetésben, mentésben.

TÉNY: Gyakori, hogy a kutyák pénzt örökölnek

Az Egyesült Államokban körülbelül 1 millió kutya volt megnevezve, mint elsődleges örökös. Az sem ritka, hogy egészen nagy összegeket örököljenek. Például egy máltai selyemszőrű több mint 400 millió forintnak megfelelő örökséggel büszkélkedhetett, melyet a tervek szerint szőrvágásokra, pedikűrre, és trendi cuccokra volt javasolt elkölteni, hogy a kutya megszokott életszínvonala fennmaradhasson. Nem tudom, hogy az elhunyt két gyereke mit szólt hozzá – remélhetőleg róluk is megemlékezett a végrendelkező.

TÉNY: Az elhízás a kutyáknál is nagy probléma

Nagyon sok kutyát érint az elhízás veszélye. Az Egyesült Államokban élő kutyák több mint 50% érintett. Ha belegondolunk, tulajdonképpen nem meglepő, hiszen a kutyák tápláléka manapság már nem attól függ, hogy mennyit „vadásztak”, vagy mivel érdemelték ki a táplálékot; akkor is kapnak enni, ha egész nap csak lustálkodtak. Vagyis sok kutya nem mozog annyit, amennyit kellene. Az elhízottság hasonló betegségeket okozhat, mint az embereknél, például magas vérnyomást, cukorbetegséget, szívelégtelenséget, vese problémákat. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a kutyák és gyerekek túlsúlyossága között összefüggés lehet.

TÉNY: Kifizetődik ölebnek lenni

A Titanic katasztrófájával kapcsolatban általában az emberekről szokás beszélni, de fedélzetén több kutya is tartózkodott, főleg a hajó első osztályú kabinjaiban. A legtragikusabb kutyás történet Ann Elizabeth Isham története, aki a csónakból visszament a hajó fedélzetére, hogy megmentse német dogját. Napokkal a Titanic elsüllyedése után találták meg a vízben, amint szeretett kutyáját a karjában tartotta. Viszont 3 kistestű kutyát megmentettek a gazdái – valószínűleg azt gondolták a felkapott, takarókba burkolt ölebekről, hogy kisgyermekek, így bekerülhettek a mentőcsónakokba.

TÉNY: A kutyák is álmodnak

Az emberek és kutyák alvási ciklusa annyiban hasonló, hogy a kutyáknál is megfigyelhető az ún. rapid eye movement (gyors szemmozgás) fázis. Ekkor a kutyák is álmodhatnak. A mancs mozgása, valamint a rángatózás árulkodnak arról, hogy kutyánk álmodik.

TÉNY: A kutyák szaglása legalább 10 000-szer jobb, mint az emberé

A kutyák szaglószerve jóval fejlettebb, mint az embereké. Egyrészt, a belélegzett és kilélegzett levegő külön útvonalon keresztül tud áramlani, aminek az a következménye, hogy az egymást követő levegővételek illatmintája összeadódik, vagyis kisebb koncentrációjú illatot is képes észlelni. Másrészt a szaglóreceptorok számában is igen jelentős különbség van, a kutyák szaglószervében 300 millió receptor van az emberi 5 millióval szemben. Ezek a szervi adottságok egyébként nem érnének sokat, ha a kutyák agyában nem lenne egy olyan központ, mely fel tudja dolgozni ezt a hatalmas mennyiségű információt – szerencsére ez a központ is jól fejlett, kb. 40-szer nagyobb, mint az emberé.

TÉNY: A kutyák a magasabb hangokat jobban hallják

Az emberi hallás legjobban a 2000 hertzes hangokat érzékeli, míg a kutyák hallása 8000 hertz körül a legérzékenyebb. Minél nagyobb a frekvencia, amit hertzben mérünk, annál magasabb a hang. Ezért a kutyák nagyobb valószínűséggel reagálnak a magasabb hangon kiadott parancsokra – gondolj erre, amikor legközelebb szólsz a kutyádnak, főleg, ha messze van.

TÉNY: A kutyák nem fekete-fehérben látják a világot

Igaz ugyan, hogy a kutyák kevésbé érzékelik a színeket, mint az emberek; azonban az csak egy mítosz, hogy fekete-fehérben látnak. Igazából a tudósok úgy gondolják, hogy főleg kék színt látnak, valamint sárgát, sárgás-zöldet, és a szürkének különböző árnyalatait.

TÉNY: 300-400 levegővétel/perc – lehetséges

A kutyák általában 30-40-szer vesznek levegőt egy perc alatt. Azonban egy lihegő kutya ennek tízszeresére is képes, és még csak nem is megerőltető számára. A lihegés következménye, hogy a kutya nyelvéről, szájából gyorsabban párolog a víz, ezáltal hő „nyelődik el”.  Ezért aztán ez a leghatékonyabb módja annak, hogy a kutyák hűtsék magukat. Izzadni nagyon keveset szoktak a kutyák, leginkább csak a talpukon, vagy egyéb szőr nélküli testrészen.

TÉNY: A kutyák számára méreg lehet a csokoládé

A kakaó egyik összetevője, a teobromin, a koffeinhez hasonló vegyület. Ez az emberekre serkentő hatással van, de a kutyák számára méreg, mivel szervezetük nagyon lassan képes csak lebontani ezt a vegyületet. Legveszélyesebb a cukrozatlan kakaópor, ezt követi a tortabevonó és az étcsoki. A tejcsokiból már nagyobb adag kell ahhoz, hogy komolyabb baja legyen a kutyának, bár a kutyák méretétől függ a mérgezés erőssége. Tünetei már a fogyasztás után néhány órával jelentkezhetnek; jellemző a hányás, hasmenés, nyálzás, szomjúság, szapora szívverés. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod kutyádnál, azonnal vidd állatorvoshoz!


Hozzászólások (14)

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13