Tengerimalac gondozása vedlés idején

Elönti a szőr a tengerimalacod ketrecét? Vagy máshogy fogalmazva: a szokásosnál több szőrt hullajt a tengerimalacod? Nincs ok aggodalomra, ez egy teljesen normális vedlési folyamat, ami minden tavasszal és ősszel bekövetkezik.

A tengerimalacok - különösen a rövidszőrű tengerimalacok - szőrét igen egyszerű gondozni, állítja Angela Beck, számos kisállatok gondozásáról szóló könyv szerzője. A kisállatok jellemzően képesek önmagukat gondozni, így a szőrhullajtással kapcsolatban nincs is komolyabb segítségre szükségük. Persze a lakásban tartott tengerimalacoknak esetében azért nem árt egy kis segítség a gazditól.

Tengerimalac szőrzetének ápolása

Ősszel a nyári bundázatukat levedlik és sokkal vastagabb, téli bundát növesztenek helyette. A szabadban tartott állatoknál sokkal jobban észrevehető ez a folyamat, mint a szobában - egy sokkal inkább stabilabb hőmérsékleten - tartott társaiknál.

"A rövidszőrű tengerimalacok esetében könnyebb dolgunk van, elegendő a vedlési időszak alatt az elhalt szőrszálakat hetente érdemes eltávolítani például egy puha, természetes kefével vagy egy erre szolgáló speciális kesztyűvel," - javasolja Beck.

A hosszúszőrű tengerimalacokat azonban érdemes egész évben fésülgetni, először egy ritkább fogazatú fésűvel, majd egy kefével. "Így megakadályozható a csomósodás és a paraziták megjelenése sem kerüli el a figyelmünket," - tanácsolja Beck. "Az összegabalyodott szőrzetet óvatosan próbáljuk meg kibogozni vagy ha ez nem lehetséges, akkor hosszában próbáljuk meg elvágni. Ehhez a művelethez lekerekített végű ollót használjunk a kis tengerimalacok védelme érdekében. A beragadt szennyeződéseket megnedvesített ruhával érdemes fellazítani, majd eltávolítani. A legtöbb esetben érdemes rövidebbre nyírni a szőrzetet. Ez megakadályozhatja a foltszerű kopaszodást és kevésbé lesz hajlamos koszolódni, továbbá a nyár folyamán a túlmelegedés ellen is hasznos lehet. Ezeket a szabályokat azért is érdemes betartani, hogy minél kevesebb olyan probléma merüljön fel, amihez drasztikusabban be kellene avatkoznunk, ugyanis a tengerimalacok nem szeretik, ha megfogjuk őket. A fésülgetést és kefélgetést leszámítva a malacok bundájuk előbbiekben vázolt karbantartását egyáltalán nem élvezik" - állítja Beck.

A fésülgetés és kefélgetés azonban olyan nekik, mint egy masszázs. Egy valóságos wellnes programmá változtathatjuk a szőrbundájuk karbantartását, ha közben az ölünkben egy langyos törölközőre helyezzük őket. Ennélfogva, ha úgy tapasztalod, hogy kis kedvenced élvezi az ilyetén gondoskodást, akkor akár egész évben fésülgetheted a szőrzetét.

Tengerimalac szőrzetének gondozása


Hozzászólások (3)

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13