Minden, amit a papagájokról és tartásukról tudnod kell

Ezek a színes, kedves állatok nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőttek számára is rengeteg örömet tudnak okozni, feltéve, ha tudjuk, hol és hogyan kell tartani őket.

Ahogy a legtöbb állat, a papagáj sem való mindenkinek, hiszen vannak, akik nem tudják megszokni a folyamatos lármát, ami csak olykor-olykor csitul (inkább csak, ha alszik az állat). Azonban ha téged nem zavar egy kis hangoskodás, akkor rengeteg vidám pillanatot okozhat neked egy ilyen szárnyas, főként ha olyan fajtát viszel haza, melyet még beszédre is tudsz tanítani. 

Emellett számos más előnye is van a papagájoknak más háziállatokkal szemben. Például, nem áraszt semmilyen kellemetlen szagot, mondjuk a hörcsöggel és a törpenyúllal szemben. Lakásban is tartható, kis helyen is elfér, a kalitkája akár az asztalunkon vagy egy csendesebb sarokban is lerakható. Ráadásul, a tartása is rendkívül olcsó, hiszen a legtöbb papagáj nem igényel extra, költséges ételeket.

Mennyibe kerül a kiválasztott papagájunk?

Magyarországon a környező országokban megszokottnál sokkal több fajta papagájt vásárolhatunk meg, ráadásul, az áruk is jóval kedvezőbb, mint tőlünk nyugatabbra. Ez főként annak "köszönhető", hogy hazánkban kevésbé szabályozzák, hogy milyen papagájfajtákat tarthatunk. Mindemellett az állatkereskedésekben fellelhető példányok nagy része nem tenyésztőktől származik, hanem otthon nevelt és szaporított madaraktól, ezért az áruk is jóval alacsonyabb, mintha megbízható, elismert tenyésztőtől vásárolnánk őket. 

A legelterjedtebb fajták közé tartozik az Ausztráliában őshonos hullámos papagáj, ez egyben a legolcsóbb fajta is, akár 1000-1500 forintért hazavihetsz egy ilyen aprócska madarat. A kistestű papagájok között továbbá nagy népszerűségnek örvend a nimfapapagáj (kb. 3-4000 forint értékű), és az elmúlt évek új kedvence, a kis sándorpapagáj (örvös sándorpapagáj) is, melynek értéke már jóval magasabb, körülbelül 15-20 000 forintért juthatsz hozzá.

Nem feledkezhetünk meg azokról a fajtákról sem, melyek csodálatos színeikről és beszédességükről híresültek el. A Közép- és Nyugat-Afrika sík részének szubtrópusi és trópusi erdőiből származó jákópapagáj talán a világ legjobban beszélő, illetve beszédre tanítható papagája, ám ha egy ilyen fajtát szeretnél az otthonodban látni, igencsak a zsebed mélyére kell nyúlnod, hiszen akár 200 000 forintot is elkérhetnek érte. 

Tipikusan a nagyméretű fajták közé tartozik még a sárga-kék ara és a zöldszárnyú ara, melyek ára régóta rendületlenül 300 000 forint körül mozog, hiába beszélünk elterjedtebb fajtákról. A jácintkék arát pedig jogosan hívhatjuk a papagájok királyának, hiszen nemcsak a méretei hatalmasok, hanem az ára is: akár 1 millió forintot is érhet egy-egy fiatal példány.

Mielőtt hazavinnénk...

Fontos meggondolni, hogy mennyi időt tudunk az új tollas állatkánkra fordítani. Amennyiben csak egy aranyos kis társat szeretnél otthonra, illetve még sosem tartottál papagájt, akkor a kisebb termetű, kevésbé igényes madarakat ajánlanám, mint a hullámos papagáj, a törpepapagáj vagy épp a nimfapapagáj  (utóbbi közepes méretű, felnőt példány kb. 30-33 cm). Ha pedig gyakorlottabb madártartó vagy, és akár versenyekre is szeretnél jelentkezni a kedvenceddel, akkor az olyan nagytestű papagáj való neked, mint az arapapagáj, a kakaduk vagy a különböző amazon-papagájok.

Bár ez sokak számára egyértelmű, mégis érdemes megjegyezni, hogy lehetőleg csakis tenyésztőtől vagy állatkereskedésből vásárolj papagájt magadnak, a szabadban befogott, vagy kétes helyről származó állatokat kerüld el! 

Ha elhatároztuk, hogy milyen fajtát szeretnénk hazavinni, elsőként érdemes körülnézni a hazai tenyésztők között, hiszen tőlük egészen biztosan egészséges állatot vásárolhatsz. Amennyiben erre nincs lehetőséged, akkor az állatkereskedésben is könnyedén felismerheted, hogy egészséges állatot választottál-e ki. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az egészséges állatok nem reagálnak idegesen a környezet ingereire, illetve más papagájok közeledésére. Viszont ennek ellenkezője is igaz, ha az állat túlságosan szelíd, már-már bágyatag, az bizony betegség előjele is lehet, így érdemes másik madarat választani.

A küllemét is meg kell figyelni, fontos, hogy a madár szeme tiszta fényű legyen, karmai, lábai, csőre és tollazata legyen teljesen ép. Az összeragadt tollak sok esetben hasmenést jelezhetnek, így az ilyen tollazatú állatokat szintén érdemes inkább a boltban hagyni.

A papagáj otthona

Amennyiben az új állat nem az első az otthonodban, érdemes karanténban tartani körülbelül egy hónapon keresztül, hogy esetlegesen lappangó betegségével ne fertőzze meg a többi egészséges állatot. Az elkülönítés abban is segít, hogy a már meglévő madarak folyamatosan megszokják az "újoncot".

Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy körülbelül két hét eltelte után elkezded közelíteni egymáshoz a már meglévő madár vagy madarak ketrecét az új állat ketrecéhez. A papagájok, különösen az idősebb példányok nehezen barátkoznak meg új, fiatalabb madarakkal, így mielőtt összeeresztenéd őket, érdemes messzebbről ismerkedniük. Általában egy-két hét alatt annyira megszokják egymás látványát, hogy miután összeereszted őket, nem fognak támadni, kevésbé féltik majd a területüket, vagy akár a párjukat.

Ha csak egyetlen madarat, vagy egy már összeszokott párt viszünk haza, akkor kevesebb problémát okoz majd a beszoktatás, ám így is különböző szempontokat kell figyelembe vennünk az új madarunk, madaraink otthonával kapcsolatban. Első és legfontosabb ezek közül a madár mérete. Az apróbb papagájok, mint mondjuk a hullámos papagáj egyedül már egy 60x30x40 cm méretű kalitkában is jól érzi magát, ám minél több állatot tartunk együtt, vagy minél nagyobb a madarunk, annál nagyobb kalitkát kell választanunk.

Tapasztalatom szerint egy hullámos papagáj pár számára érdemes minimum 80x50x50 cm méretű kalitkát választani, nimfapapagájok esetében ezt a méretet növeljük minimum 100x60x70 cm-re, ha pedig olyan nagytestű madarakkal van dolgunk, mint egy jákópapagáj vagy egy kisebb kakadu, akkor 120x60x80 cm-nél nagyobbat válassz. Ám ezek csak a minimum méretek, hiszen egy kalitka sosem lehet túl nagy madaraink számára.

Emellett, ha módunk van rá, érdemes hetente néhány alkalommal a lakásban szabadon engedni a papagájokat, hogy repülhessenek egy keveset. Viszont mielőtt szabadon engednéd a madaradat a lakásban, mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy az ablakokat megfelelően bezártad és a papagáj nem repülhet egy-két szobánál több helyre, így mindig szem előtt marad majd az állat. A kalitka ajtaját pedig mindig hagyd nyitva! Ha a madarad elfáradt, sok esetben magától vissza fog repülni az otthonába.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy vannak olyan fajták, melyek számára egy egyszerű kalitka kicsi, ilyenek a különböző ara papagájok, nagy kakaduk, vagy épp párban tartott jákópapagájok. Számukra minimum egy úgynevezett voliert (röpdét) érdemes vásárolni, hiszen ennek méretei és kialakítása megfelelő csak ezen madarak számára.

A röpdéket zömében kültéren szokták felépíteni, akár úgynevezett kifutónak is nevezhetnénk, ahol a madarak szabadon repkedhetnek, ám viszontagságos időjárás (erős napfény, eső, szél, stb.) esetén el is tudnak bújni. Ennek megfelelően a röpde két részből áll: kifutó és védőház.

A röpde méreteinek csak a képzeleted és a rendelkezésedre álló helyed szabhat határt. Ha pedig több, akár egy tucat madarat szeretnél nevelni, ráadásul, helyed is van bőven, akkor érdemes egy profi madárház kialakítására törekedni. Ehhez azonban mindenképp kérd tenyésztő vagy gyakorlott papagáj tartó segítségét. 

A röpdékben vagy madárházakban tartott papagájok nagy részét fokozatosan kell hozzászoktatni a téli hideghez, nem hagyhatjuk kinn egyszerűen a szabadban őket, hiszen könnyen megfázhatnak, vagy extrém esetben akár meg is fagyhatnak. A papagájok jól viszonyulnak az időjárás változáshoz, ám mindenképp érdemes állandó, 13-15 fok körüli hőmérsékletet biztosítani számukra.

Mivel etesd a papagájod?

Csakúgy, mint az emberek számára, a papagájoknak is szükségük van a kiegyensúlyozott, tápanyagokkal teli étrendre. Ha túlságosan egyhangú és tápanyagszegény az állatok étele, az hosszútávon komoly mozgásszervi és idegrendszeri problémákhoz vezethet, ilyen például az izomgyengeség, a kedvetlenség, a levertség, vagy akár extrém esetben a depresszió is.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ami számunkra, emberek számára egészséges, azt a madarak is fogyaszthatják, csak meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a magvak, a minőségi fehérjeforrások és szénhidrátok között.

A minőségi magkeverékek a papagájok étrendjének alapkövei. Ez az, amit minden nap érdemes adni a kedvencednek a méretétől függő mennyiségben. Mivel a papagájok szeretnek játszani az ételükkel, így érdemes olyan magrudakat választani, melyekkel hosszabb ideig elszórakozhat a papagájod, így nemcsak ínycsiklandozó falatokhoz juthat, hanem  akár órákra is lefoglalhatja magát egy ilyen rúddal. 

Bármennyire is furcsán hangozhat, hetente legalább egyszer érdemes minőségi fehérjét adni a madaraknak, melynek mennyisége a papagájok méretétől függ. Ha nem szeretnél grammra kiszámolni mindent, az etető méretéhez igazítsd az adagot. Szerencsére, a papagájok vannak annyira intelligensek, hogy csak annyit esznek egyszerre, amennyire valóban szükségük van. Ha túl sok marad a madarad tányérján, egyszerűen vedd ki a megmaradt eledelt.

A papagájok kedvenc fehérjeforrásai közé tartoznak a következők: férgek, lárvák, lisztkukac, hosszú ideig (legalább 20-25 percig) főtt tojás, főtt fehérhúsok (csirke, pulyka), hal - természetesen szálka nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a húsok és a hal főzése során semmiképp se használj zsiradékokat, sót vagy bármiféle olajat. A lehető legtermészetesebb formában add a húsokat a madaradnak, hiszen így könnyebben meg tudják emészteni.

Emellett hetente több alkalommal érdemes minőségi szénhidrátokat is adni a papagájodnak. Ezek közé tartozik például a bab, a főtt kukorica, a főtt barna rizs (ebben az esetben se használj olajat vagy sót). 

Fontos, hogy csakis kihűlt, de legalábbis szobahőmérsékletű ételt adj a madaradnak, hiszen az ennél melegebb veszélyes lehet az egészségére!

Néha-néha csemegeként érdemes olyan zöldségeket és gyümölcsöket adni nekik, melyek tele vannak A-vitaminnal, ez ugyanis különösen szükséges a bőr és a toll egészségesen tartásához, illetve segíti a madarak szervezetét a különböző férgek és fertőzések leküzdésében. Ilyen értékes csemege, például az őszibarack, a meggy, a tök, az édesburgonya vagy épp a petrezselyem.

Ne felejtsd el, hogy csakúgy, mint az embereknek, a madaraknak is szükségük van különböző vitaminokra, ezeknek az optimális bevitelét leginkább komplex multivitamin cseppekkel tudod biztosítani a papagájod számára, melyet szinte bármelyik állatkereskedésben beszerezhetsz és a papagájod vizébe vagy ételeibe csöpögtetheted.

De mi az, amivel semmiképp se etesd a papagájod? Bármilyen magas só- vagy cukortartalmú étel, a papagájok különösen nehezen tudják megemészteni a cukrot, így ezt mindenképp kerüld el!

Csokoládéval, alkohol tartalmú ételekkel, gyümölcslével, salátával, káposztával, zellerrel és különböző mogyorófajtákkal sose kínáld! Ezek az ételek megterhelik a szervezetüket és hosszútávon akár a madarak életébe is kerülhet!

Továbbá az is rendkívül fontos, hogy kedvenced naponta kapjon friss vizet (ez melegebb időszakban akár naponta többszöri vízcserét is jelenthet). Azonban akkor sincs baj, ha el kell utaznod és a kedvencedet néhány napra magára kell hagynod, hiszen a kisebb madarak számára már különböző önetetőket és önitatókat is beszerezhetsz, melyekben akár 3-4 napra elég eleséget és vizet is tárolhatsz.

A papagájok egészsége

Szerencsére, a hazánkban kapható papagáj fajták nagy része nem kényes a különböző betegségekre, azonban a gazdiknak is hozzá kell járulniuk szárnyas kedvenceik egészségéhez! Ahogy már említettem, a vitaminok és a kiegyensúlyozott étrend alapvető ahhoz, hogy egészséges, boldog madarakat neveljünk. 

Továbbá azzal is megelőzhetjük a különböző betegségek kialakulását, ha sűrűn takarítjuk papagájunk kalitkáját vagy röptetőjét. A madarak székletét érdemes hetente legalább kétszer eltávolítani, lehetőleg kéthetente, de minimum havonta pedig teljes fertőtlenítésre van szüksége a kalitkáknak.

Azonban még ezen lépések megtétele után is előfordulhat, hogy megbetegszik a madarunk. Honnan ismerheted fel, hogy a papagájodat megtámadta valamiféle kórokozó? Ha a viselkedése közönyös, vagy mondjuk hirtelen szelídebb lesz, mint azelőtt, az már aggodalomra adhat okot.

Fizikai tünetek közé tartozik, például, a nehézkes és hallható levegővétel, a híg széklet, a felborzolt toll, a két lábon alvás vagy épp a folyamatos földön tartózkodás.

A leggyakoribb madárbetegségek közé tartozik a szalmonella, a kólifertőzés, a baromfipestis, különböző légzőszervi megbetegedések, a csőr és a karom túlnövése, különböző parazita fertőzések, atkásság, lábrühesség, stb. Emellett igen gyakori a vitaminhiány is a papagájok esetében, ezt megfelelő étrenddel és étrend kiegészítőkkel könnyedén orvosolhatjuk.

Amennyiben több madarat tartasz együtt, érdemes a beteg állatot elkülöníteni és minél hamarabb állatorvoshoz vinni, hogy pontos kórképet adjon és esetleg gyógyszerekkel kezelhesd madaradat. A beteg papagájt nyugodt helyen kell tartani, lehetőleg állandó 24 Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani számára. Illetve érdemes a kalitka alját puha anyaggal kibélelni, hiszen ha leesne a madár, akkor sem üti annyira meg magát.

Azt is vedd figyelembe, hogy ha a családod bármely tagja dohányzik, lehetőleg ne abban a helységben tegye, ahol a papagáj tartózkodik, hiszen a cigarettafüst légzőszervi megbetegedéshez vezethet nála. Illetve nem árt figyelni arra is, hogy sok madárt ingerel a tévé vibráló fénye, így érdemes távol tartani tőle.

A papagájok nyugalmához az is hozzátartozik, hogy naponta akár többször is rendezgethetik a tollukat, miközben nem szabad megzavarni őket. Ez nemcsak balesetveszélyes (a megijesztett madár akár le is eshet az ülőfájáról), hanem különösen stresszessé is tehetik a papagájokat.

Mindemellett a papagájok általános egészségéhez az is fontos, hogy csőreiket sűrűn tisztítsák, illetve a karmaikat élesítsék. A hosszú időn át nem tisztított csőrökön gombák telepedhetnek meg. Figyelj rá, hogy a papagájod csőre ne nőjjön túl hosszúra, ugyanis ezen utólag már csak az állatorvos tud segíteni!

A karmok segítségével kapaszkodik a madár, az ülésben is fontos szerepe van. A madarak a vastagabb ülőágakon koptathatják karmaikat, ám ha ez kevés lenne, speciális kaparófát, illetve a papagájokra ártalmatlan mészkőből készült csőr és karom kaparót is be lehet szerezni állatkereskedésekben. Végső esetben pedig állatorvos segítségére lehet szükség.

A társaság középpontjai

A legtöbb papagáj először kissé bizalmatlanul fordul az emberek felé, elképzelhető, hogy az első kézbevétel során megcsíp, megijed tőled és menekülni kezd a kalitkában. Azonban jó hírem is van, a papagájok könnyen szelídíthetők, csak egy kis türelemre van szükség, semmi másra.

Mindig óvatos, lassú mozdulatokkal fogd meg, biztosan fogd, simogasd, de ha látod, hogy az állat különösen stresszes, ingerlékeny, inkább hagyd és másik alkalommal próbáld kézbe venni. 

A papagájok társas állatok és nemcsak az emberek közelségére vágynak, hanem akár egy vagy több társra is. Tapasztalatom szerint érdemes párban vásárolni a papagájokat, vagy a már meglévő madár mellé még fiatal korában szerezni egy ellenkező nemű madarat, hiszen így nemcsak állandó társaságot jelentenek egymásnak a madarak, hanem akár még keltetésre is lehetőség nyílik, annál nagyobb csoda pedig kevés van, mint amikor a tojástól az első repüléséig tudod végigkövetni egy madár fejlődését. 

A társaságkedvelés mellett pedig fontos számukra a játék is. A papagájok jóval intelligensebb más háziállatoknál és mint olyanok, szükségük van a szellemi kihívásokra. A különböző papagáj játékok, mint például a csengő, a tükör (ez különösen jó, ha egyedül tartod a madarat), hinta vagy a lombos gallyak olyan játékok, melyeket érdemes a legkisebb papagájok kalitkájába is betenni.

Ha pedig ennél is izgalmasabb játékkal szeretnénk meglepni a papagájunkat, akkor érdemes a modern technológiát segítségül hívni, hiszen már lehet LED villogós lámpákat, különböző hangeffekteket kiadó tárgyakat és interaktív etető játékokat is vásárolhatunk tollas barátunk számára. 

Persze, ha papagájokról esik szó, nem feledkezhetünk meg arról, hogy nagyon is intelligens állatokról beszélünk, akik ha nem is lesznek folyékony beszédpartnereink, mégis akár 300 szó megtanulására is képesek.

Tudtad, hogy a papagájok "beszéde" nem csupán hangutánzás, hanem akár bizonyos szituációkhoz is tudják kötni a szavakat?

Szeretnél te is "szót érteni" a papagájoddal? Akkor kövesd a következő tippeket és biztosan szóra bírhatod a szárnyas barátodat.

Az első és legfontosabb dolog, hogy olyan helyen kell tartani a papagájt, ahol folyamatosan emberek vannak körülötte, hiszen így állandóan ingereknek van kitéve, figyeli az emberi beszédet és óhatatlanul is felcsipegethet néhány szót, melyet a mindennapokban hall. Ám nem kell a jó szerencsére hagyatkoznod, ha tanítani szeretnéd, egyszerűen csak jó módszerrel kell tanítanod a madaradat.

A papagájok reggel, közvetlenül ébredés után és este a legaktívabbak, ilyenkor figyelnek leginkább a környezetükre is, így ekkorra érdemes időzíteni a tanításukat. Egyszerre ne próbálj neki több szót, akár egy egész mondatot megtanítani, helyette legyél türelmes és egyszerre csak egy szót ismételgess. Lehetőleg rövid szavakkal próbálkozz.

Jegyezd meg, hogy a hangosan és lelkesen kimondott szavakat könnyebben megtanulják a madarak, így figyelj rá, hogy ne csak a madarad, hanem te is a lehető legjobb formádban legyél, ha sikeresen szeretnéd tanítani. És sose vidd túlzásba! Egy-egy tanítás lehetőleg ne legyen hosszabb negyedóránál, hiszen nagyon el tud benne fáradni a papagájod.

Ha pedig megtanult egy szót, bizonyos időközönként frissítsd fel neki a tanultakat, ha már 10-15 szó is megy neki, ismételgesd őket neki, hogy ne felejtse el. 

Jöhetnek a kis papagájok?

Az olyan kisebb papagájok, mint például a hullámos papagáj vagy a nimfapapagáj normális tartási körülmények között könnyedén szaporodik, nincs szükség külső beavatkozásra. Az együtt tartott hím és tojó a legtöbb esetben, ha nem is azonnal, de hamar elfogadja egymást és az ivarérésük után szaporodhatnak is. 

A párzási időszak legtöbbször tél végén, tavasz elején válik igazán intenzívvé, ilyenkor a madarak játékosan csipkedni kezdik egymás tollazatát, egymást etetik, majd természetesen párzásba kezdenek. Ahhoz, hogy a tojásokat nyugodtan ki tudják költeni, egy zárt fészekodúra van szükség, melyet be lehet szerezni az állatkereskedésekben és egyszerűen fel lehet szerelni a kalitkára.

A tojó általában 4-6 tojást rak, ám ha ennél kevesebbet találsz az odúban, akkor se lepődj meg, hiszen nem egyszerre rakja le a tojásokat, 1,5-2 naponta jelennek meg az újabb és újabb tojások. A kotlási idő 18-20 nap, ezt követően begytejjel táplálják az utódokat a szülők, majd később már szilárdabb begytartalom is megjelenik az étrendjükben. A fiókák körülbelül 30 napos korukban repülnek ki, ekkor vihetők el új gazdájukhoz, vagy költöztethetők át más kalitkába.

A szaporodási időszakban, illetve a költés és a fiókák nevelési ideje alatt érdemes megemelni a madarak vitaminadagját olyan természetes forrásokkal, mint a friss gyümölcsök és zöldségek.

Fontos!

 • Csak akkor vigyél haza papagájt, ha együtt tudsz élni a hangoskodásával és csak akkor szelidítsd meg, ha naponta kézbe tudod venni, eleget tudsz vele foglalkozni.
 • Ha ez az első madarad, mindenképp kisebb fajtát válassz, mint a hullámos papagáj vagy a nimfapapagáj.
 • Mielőtt hazavinnéd a kiválasztott állatot, mindenképp győződj meg róla, hogy egészséges-e. Otthon, ha már van több madarad, tartsd karanténban és folyamatosan szoktasd új társaihoz!
 • A madarak kalitkája sosem lehet elég nagy, de ha hely szűkében vagy, akkor vedd figyelembe a papagájod, vagy papagájaid méretét!
 • A nagyobb madaraknak, mint a nagy kakaduk vagy az ara papagájok nem érzik jól magukat egy apró kalitkában, nekik már röpdére van szükségük.
 • A madarak étrendjének kialakítása során törekedj arra, hogy heti egyszer minőségi fehérjét kapjanak, mindemellett ne hagyd ki a különböző minőségi szénhidrátokat, gyümölcsöket, zöldségeket sem.
 • Sose adj csokoládét és fehér lisztből készült ételt a madaradnak!
 • Ha egy mód van rá, minden nap cseréld a papagájod vizét.
 • A papagájok ritkábban betegeskednek, mint más háziállatok, ám ha mégis gyanúsnak tűnik a madarad, mindenképp különítsd el a többiektől és minél hamarabb vidd állatorvoshoz.
 • Ezek a madarak társas állatok, igénylik a napi szintű foglalkozást, ám az sem árt, ha egy ellenkező nemű párral tartod együtt őket.
 • Türelemmel könnyedén taníthatók a papagájok, akár kézhez szoktatásról, akár beszédről van szó.
 • Az olyan papagájok, mint a nimfa és a hullámos, könnyedén szaporodnak, évente 4-6 fiókára számíthatsz.

Hozzászólások (66)

 • Vendég (#1C84)

  És ha párzási időszakban vannak nem baj. ha a hármadik papagáj ott van?

  2017. 04. 07. 16:41Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#3EA1)

   Ne szaporítsd őket feleslegesen vagy azért mert fiókát akarsz, ugyanis könnyen belehalhatnak. Nálad a normális tartáshoz szükséges körülmények sincsenek meg a képeid alapján, a szaporítás pedig szakértelmet igényel. Alkalmas madarakat kell szerezni, fel kell őket készíteni, tudni kell mi hogyan zajlik, mi normális és mi nem az, normálisan kell őket etetni és tartani különben tojáselakadástól könnyen meghalhat a tojó, a fiókák pedig életképtelenek lesznek vagy "nyomorékok" egy életre ha nem veszed észre és nem kezeled a felmerülő problémákat időben... Egy normális igazi tenyésztő nem véletlenül tanul hónapokig, évekig.

   2017. 08. 10. 17:10
  • Vendég (#C1E4)

   Milyen fajokat lehet első papagájként tartani a hullámos és a nimfa papagájon kívül?

   2018. 04. 13. 16:50
  • Vendég (#4A57E)

   Legjobb, ha külön kalitkába rakod őt

   2019. 11. 10. 20:44
  • Vendég (#53E6F)

   És nem lesz baja a hullámos papagájnak pár nélkül, mármint, ha nincsenek ketten?????

   2020. 01. 05. 14:34
  • Vendég (#5E495)

   Egy kifejlett Amazon papagájnak mekkora kalitka szükséges?

   2020. 03. 03. 16:06
  • Vendég (#18D921)

   Jó napot
   Nekem olyan problémám van, hogy Nimfáim vannak. Költenek, de mikor már kikénne repülnie a kicsiknek meghalnak. A begyük tele. A szülők szorgosan etetik.

   2022. 07. 18. 16:28
 • Vendég (#218B)

  Kilenc hónappal ezelőtt vettem egy fiu papagájt - legalábbis fiút kértem -, de most husvétkor letojta az első tojást, majf még hetet, más papagáj a környéken nincs, tehát nem magos a tojás. Szegénykém meddig fog még tojni. A lány papagáj is megtanul beszélni, mert nekem eddig fiuk voltak és azok beszéltek. Köszönöm előre is a választ. Czakó Béláné

  2017. 05. 04. 07:03Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#3EA1)

   Vegyél neki egy párt és figyeld meg ahogy végre boldog madaraid lesznek. Ugyanis 1 db papagáj mindig magányos, unatkozó, viselkedészavarokkal küzdő papagáj, legalább kettesével tartandó a papagáj. Tojásokat el kell venni és a környezeten alakítani, mert valami rossz, valami erősen tojásra készteti. Nem a beszéd a legfontosabb hanem az hogy a madárnak jó legyen. És a madárnak akkor jó ha van tágas helye, természetközeli környezete, fajtársa...

   2017. 08. 10. 17:24
  • Vendég (#1218A)

   Tüsszentő hangot ad ki a hullámosom, mi lehet a baj?

   2018. 06. 28. 16:37
  • Vendég (#247E5B)

   Veszel melé egy társat és lassan összeszoktatod öket akkor nálam egy idöre abbahagyta.

   2023. 07. 02. 17:35
 • Vendég (#34C0)

  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha rendszeresen elutazunk hétvégente a nyaralónkba, megviseli őket ha viszem magamal kalitkában a madarakat? Nem tudom eldönteni mi a rosszabb ha egyedül maradnak 3 napra vagy ha autóznak 50 percet hetente?

  2017. 07. 14. 11:46Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#42439)

   Udvozom az olavasokat.--Kezzel nevelt 9 hetes nimfa papagajunkat mikor lehet raszoktatni az onallo magevesre? Szemezgeti gyakran, de mintha nem enne meg a magokat. Allandoan ehes es a bebi tapot kapja meg 2x naponta. Mennyi idobe telhet az atallas? Mit kell tennem, hogy megtanulja az onallo evest? Aki tud tanaccsal segiteni, nagyon megkoszonnem.

   2019. 09. 13. 06:42
  • Vendég (#3EA1)

   Szerezz nagyobb ketrecet és nagyobb etetőtálat... A tojók mindig így viselkednek a hímekkel, elnyomják őket, ez a normális természetük.

   2017. 08. 10. 17:26
 • Vendég (#3F19)

  Üdvözlöm. 3napja vettünk egy hullámos pápágajt kb.2-3honapos. Nem igazán érdeklődik semmi iránt csak ragcsalja az etetőt és ide oda mászkál a kalitkaba néha figyel ha beszélunk hozzá. Enni eszik és inni is iszik. Ez normális hogy így viselkedik? Kb. Mennyi idő kell hogy beszokjon? Kérem segítsen! Üdv. Kristi

  2017. 08. 20. 07:14Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#47CE)

   Szerezz neki egy párt vagy ha hím akkor még egy hímet, ha úgy jobbnak találod. Sokkal jobban érzik magukat legalább ketten és a biztonságérzetük, bátorságuk is nagyobb. Az ember sohase tudja megadni neki azt amire valójában szüksége van. Egyebek: https://www.youtube.com/watch?v=5GN1OJYkS-M

   2017. 09. 07. 15:03
  • Vendég (#887FB)

   Nekünk 2 him van külön kellett szedni őket folyton bántották egymást

   2020. 06. 27. 08:36
 • Vendég (#5359)

  Azt szeretném megkérdezni hogy van egy Rozella papagájom, 3 hónapja került hozzám. Viszont szeretnénk venni neki egy társat. Lehetséges hogy egy másik fajtát vegyünk (nimfára gondoltunk)? Attól félek hogy egymásra támadnak.

  2017. 10. 08. 10:53Válasz a hozzászólónak
  • Okosgazdi

   A rozella papagáj az eredeti élőhelyein főként a saját fajtársaival szemben agresszív a költési időszakban. Megfelelő méretű röpdében, voilerben együtt lehet tartani más ausztráliai díszmadár fajokkal (pl. nimfa papagájjal, hullámos papagájjal) is. Viszont mivel egyedül tartod már 3 hónapja, így az, hogy mi történne, ha kapna maga mellé egy "társbérlőt" erősen kérdéses. Ha kalitkában tartod, akkor szerencsésebb egyedül tartani (mivel igen nagy a helyigénye, és minél kisebb az élettér annál nagyobb fokúvá válhat az agresszív viselkedés mértéke). Ha volierben van, akkor én inkább egy ellenkező nemű párt szereznék be neki a saját fajából, mintsem egy nimfa papagájt.

   2017. 10. 21. 12:56
  • Vendég (#5FD7)

   Nekem semmi gondom sincs 2 rozella és 2 hullámos papagáj pár van 1 kalickába, nem bántják egymást. Már 1 éve együtt tartom őket. Nyáron kint volierben, télen bent 100x150 cm-es kalickában.

   2017. 11. 04. 18:15
 • Vendég (#5866)

  1 éve kaptunk egy kis sándorpapagájt. Nagyon határozott egyéniség, és borzasztóan szeszélyes, Van hogy kedves, hízeleg, rá ül a kezünkre, vállunkra, tartja a fejét, hogy símogassuk, máskor meg olyan agresszív, csíp, nekünk repül, villódzik a szeme. Mi lehet ennek az oka? Egyébként jókedvű, hangos, bekapcsolódik a beszélgetésünkbe, ha nevetünk nevet, egy- két szót : Pityu, puszi, szia, már mond, hangokat kitűnően utánoz pl: telefoncsöngés, macska nyávogás, zeneszámokat dallamra fütyüli, sokat nevetünk rajta. A hangulat váltásoknak mi lehet az oka? Köszönöm!

  2017. 10. 19. 18:26Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#590B)

   Ez az általad említett jelenség sajnos szinte minden intelligensebb, nagyobb testű papagáj fajnál előfordulhat (pl. jákó, amazon). Megesik, hogy csupán úgy érzi, hogy nem foglalkoznak vele kellő mértékben (gondolom egyedül tartjátok), és így akar venni "revansot". Érdemes vele minél többet foglalkozni és lehetőség szerint minél több szórakozási lehetőséget is biztosítani számára, amelyek révén kellő mértékben le tudja kötni magát. Ha a papagájnak lenne egy másik állat "barátja", pl. egy cica, vagy törpenyúl véleményem szerint az is sokat segíthet az agresszív viselkedés semlegesítésében. Nekünk gyerekkoromban volt egy hím nimfa papagájunk, és ő is "szeszélyes" volt. Húsvétra kaptam egy nyuszit, akivel a papagáj elég sokat "bandázott", és érdekes módon megváltozott a papagáj viselkedése, és csak nagyon ritkán csípett, és olyankor is csak éppen hogy. Persze ezeregy egyéb oka is lehet az antiszociális viselkedésnek (hiszen pl a kolóniákban élő papagájok között is elég gyakoriak a konfliktusok, amiket a "csőrükkel oldanak meg"). Érdemes egyébként mindentől függetlenül egy tenyésztővel felvenni a kapcsolatot, és pl facebook-on, vagy e-mailen, esetlen papagájos csoportban rákérdezni a problémára.

   2017. 10. 21. 12:32
  • Vendég (#5911)

   Köszönöm a tanácsokat! Gondolkodtunk már, hogy kéne neki egy pár. Kisebb papagájjal pl. hullámos vagy nimfa összehozható? A cicánk bejár a lakásba, de nem foglalkozik a papagájjal, az meg kuka ha bent van a macska, csak utána, ha kimegy kezd el nyávogni. A papagáj előtt degunk volt, nagyon szerettük, 5 évig élt velünk, lehet, hogy azt vennénk kis barátnak neki! Elgondolkozunk a dolgon! Köszönöm!

   2017. 10. 21. 13:28
 • Vendég (#590B)

  Megfelelő méretű röpdében, voilerben együtt lehet tartani több hullámos papagájjal és nimfa papagájjal is. Kalitkában nem ajánlott (kivételt képez azon eset, amikor a madarak igen fiatal korukban kerülnek össze, és együtt nőnek fel). A degu is jó ötlet, vagy egy ellenkező nemű fajtárs is.

  2017. 10. 22. 15:43Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#698B)

   Üdv! Nyáron beszereztünk a gyereknek egy hullámos papagájt, aki azota mindenki nagy kedvence lett. Minden nap foglalkozunk vele, imád rajtunk lenni. Ha nem veszed fel azonnal akkor áll a lábadnál és rikácsol. Szinte egesz nap szabad kijárása van a kalitkából. Szépen beszél, jó kedvű madárka. Kap fürtös kölest, salátát, gyümölcsöt, répát. Egy szóval minden rendbem van vele azt az egy dolgot kivéve h nem repül. Totyogva közlekedik, követ minket mindenhova. Elvileg fiatal példányként kaptuk. Mi lehet az oka ennek? Köszönöm a tippeket előre is.

   2017. 11. 21. 10:05Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#7E7F)

    3hónapos az egyik jákópapagájunk, de egyszer kirepült és körberepülte az egész házat. Mit tegyek?

    2017. 12. 28. 21:13Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#6F02B)

     Zárd be

     2020. 04. 22. 11:37
    • Vendég (#817A5)

     Az miért baj?

     2020. 06. 08. 08:35
    • Vendég (#2A4114)

     Nem jött vissza?? Mert a jákók ugyanis nagyon szeretnek repülni. Hogy az a baj hogy kicsi a kalitka vagy esetleg lehetne kint tartani!😁

     2024. 04. 02. 12:56
   • Vendég (#8197)

    A Párom az októberi hidegben egy szántóföldön fogott Énekes papagáj, vettünk Tenyésztőtől párt ,így most ketten vannak. A hím beszédes, társalog a mosógéppel,telefonnal,táncol a rádióra aktív. A tojó eszik és mostanában a legtöbb időt a ketrec alján ülve tölti, a lehullott tollat rágcsálja. Aggódjak?

    2018. 01. 03. 21:07Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#B0AF1)

      A nimfa papagájok nem tudják utánozni az emberi szavakat. Viszont különböző zenék és dallamok elfütyülésére szépen megtaníthatók.

      2020. 11. 05. 19:26
     • Vendég (#BBDC2)

      Szuper, szépen beszélnek a nimfák és használják is a szavakat. Az enyém pl. Mindig "szia"-t mond, ha elmegyek a kalitkánál, vagy ha kint van és hívom, hogy "gyere" akkor rám repül. Vedd kézre és ismételgess szavakat. Egyszerre egyet. Könnyen tanul!

      2020. 12. 08. 16:09
    • Vendég (#8854)

     Szép napot! Kérdezni szeretnék! Hét éve van két nagyon szép hullámos papagájunk. Kb három hónaposak lehettek amikor elhoztuk őket az állatkereskedésből. Egy tojó és egy hím. A tojó viselkedése megváltozott az elmúlt napokban. Eddig nyugodtan és csendben végig pihenték az éjszakát, most viszont egyfolytában nyomorgó hangot ad. Szinte olyan mintha így venné a levegőt is. Néha abbahagyja 15-20 percre de aztán csinálja tovább megállás nélkül, hangosan. Utalhat ez bármiféle betegségre? Nem nyugtalanítja ezzel a másikat? Amúgy nem gubbaszt nem borzolja a tolóajtó gyakrabban mint a hím! A választ előre is köszönöm!

     2018. 01. 15. 05:55Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#94AB)

      Udv! 5 hónappal ezelott vettem egy hullamos papagájt. Egyedul van nincs párja. Felnott papagáj, Pontos korát nem tudom. Annyira megszelidult, Hogy a tenyeremre rászáll enni,2 ujjam kozt tartva a magpt elveszi de mindezt kalitkán belul. Mutatóujjamra nem akar rászállni. Az lenne a kérdésem, Hogy normális viselkedes az, Hogy nem hajlandó kijonni a kalitkából, Vannak jatekai tobbek kozt hinta is de nem igazán érdekli. Van kinti játszótere a kalitkaja mellett. Az utóbbi idoben meg elég gyakran tátogtat. Ezt vajon miért csinálja? Enni eszik mindennap rendesen a megszokott órájában, Vize is mindig friss, van hogy napi 2 alkalommal is cserélem, A viaszhártyája tiszta. Csipogni is akkor csipog ha a video megoszto oldalrol papagaj csicsergést rakok. Koszonom elore is a valaszat!

      2018. 02. 03. 22:34Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#2B267)

       Szerintem az a baja hogy egyedül van, azért reagál úgy. Hiányzik neki egy társ még ha a saját neme is, de akkor is kell egy társ tulságosan egyedül érzi magát.

       2019. 03. 13. 20:02
     • Vendég (#9691)

      A papagájaimnak készítettem egy kis házat, hogy abba rakja a tojásait, de még csak meg sem közelítették. Mit tegyek?

      2018. 02. 06. 10:03Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#BBED)

        Nekem egy kissándor tojóm van, már 5 éves. Eddig 2x ült fészekaljat, de mivel egyedül van nyilván nem lett semmi belőle. Viszont ebben az időszakban nagyon agresszív, azt kavasolta az állatorvos, hogy ne engedjem neki a fészkelést, így most elvettem az oduját. Szeretnék tanácsot kérni, hogy ez gondot jelent e. Szegény folyton befészkeli magát a szekrénybe vagy a wc papírok közé. Nem szeretném, hogy baja legyen, hogy visszatartsa a tojásokat és megbetegedjen. Az állatorvos szerint majd random mód kilöki magából, de eddig nem tette. Mit tanácsoltok?

        2018. 04. 04. 17:41Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#2F47F)

         Hasonló problémával küzdünk mi is. Eddig életvidám tojónk tojt 3 tojást, azóta olyan agresszív, hogy félünk etetni. Gondolom a tojásokat el kell venni, de mivel intelligens állat, félünk, hogy emiatt a harag megmarad. Egy társ biztos jót tenne, de elég drága és a jelenlegi ketrec 2 madárnak már lehet kicsi. (80x60x130cm)Állandóan nyitva a teteje, de nagyon ritkán repül ki.

         2019. 04. 14. 18:38
       • Vendég (#C3F1)

        Jó estét! Érdeklődni szeretnék arról, Hogy van 2 nimfa papagájom párban. Vettem nekik egy odút amit az elején elkerültek. Kb 2 hete elkezdték felfedezni, Hogy mi is az.3 nap a tojó nem igazán akar belőle kijönni azaz ott alszik meg napközben is benne van sűrűn. Eszik iszik rendesen. Feltételezhető, Hogy tojást fog rakni?

        2018. 04. 16. 19:07Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#DD23)

         Üdvözlöm!
         Megörököltem egy kb. 7-8 éves nimfát (úgy vélem hím). Mindig egyedül volt tartva, mivel hozzám került, szeretnék neki egy „havert".
         Az lenne a kérdésem, hogy csak nimfát vagy esetleg más fajta madarat is vehetek neki, illetve lehet-e fiú az új madár?
         Köszönöm

         2018. 05. 10. 09:12Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#4EF0D)

          Nem mindenféle papagájjal lehet összerakni, pl hullámossal össze lehet, de én még csak ezt az egy madarat tudom

          2019. 12. 08. 18:42
         • Vendég (#E380)

          Mit ehetnek a nagy papagájok, Ha kikeltek a fiókáik? Énekes papagájokról van szó. Én úgy gondolom, Hogy azt ehetik csak amit a fiókák is megtudnak emészteni, Mivel a szülők etetik őket. Lágy eleség, Direkt fiókáknak rendeltem a neten. Ehhez tettem főtt tojást, Szépia csontot porrá zúzva, és reszelt almát. Egy lágy masszát kaptam, állaga olyan gyurma szerű. Golyókat formáztam belőle, és fagyasztóba tettem. Minden nap frissen kiolvasztott lágy eleséget kapnak. Ez így jó a fiókáknak, és a szülőknek is? Előre is köszönöm a válaszokat.

          2018. 05. 17. 08:46Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#F247)

           Sziasztok! Nagysándor/kissándor papagájt szeretnék 2 db- ot de a szüleim drágának tartják... Nem tud valaki egy helyet ahol olcsóbban lehet venni/ örökbe fogadni? A válaszokat előre is köszi:)

           2018. 05. 23. 16:19Válasz a hozzászólónak
           • Vendég (#39E29)

            Egerszegen a piacnál ott olcsón kis sándor papagájt tudsz venn kb 4 ezer

            2019. 07. 07. 07:42
           • Vendég (#3C010)

            Gyáli piac

            2019. 07. 26. 11:38
          • Vendég (#F2F5)

           Nimfa papagájaim kb. 5-6 napja kezdtek intenzív párzásba. Helyezzem-e már be a ketrecbe a költőládát? Mivel béleljem még az állatkereskedésben kapott kevéske faforgácson kívül?

           2018. 05. 24. 10:12Válasz a hozzászólónak
           • Vendég (#11455)

            Üdv! A fiatal papagájt akit a szülei etetnek ha megfogjuk akkor tovább nevelik vagy otthagyják?

            2018. 06. 15. 07:53Válasz a hozzászólónak
            • Vendég (#119CB)

             Segítségre / tanácsadásra lenne szükségem.
             Van egy 14 éves hím, kézzel nevelt Nagy sándor papagájom. Nem lármás egyáltalán és ember kedvelő. Nálam csak 3.5 éve van, de nagyon kedvel. Kinti röpdébe helyeztem idén, ami tetszik neki. Gondoltam, veszek neki egy tojót. Sikerült is beszerezni egy 3 éves kézzel nevelt tojót. Még nem szoktak össze. A probléma ekkor kezdődött. A szoktatás folyamatban van, azonban a hímmel ellentétben napközben alig szólal meg, a jóval lágyabb hangján, reggel és este viszont nagyon hangos, rikácsoló hangot hallat. A szomszédok még nem szóltak, de nekem már így is kellemetlen. Korábban "tenyésztettem" ezt a fajtát, nem kézzel neveltet, tehát ez a jelenség nem újdonság számomra. Azonban ez is kézzel nevelt, mégis ugyan azt reggeli lármát csapja, mint a vad fajták. Ez a hímemről nem mondható el. Már kezdett hozzám szokni, amikor úgy gondoltam lenevelem róla, hátha sikerül.
             Minden reggeli és esti időpontjaiban, amikor elkezdi, hangosan mondom neki, hogy "csend legyen", majd egy kis vízzel lespriccelem. Már van hogy csak pl. Este kétszer kell így fegyelmeznem és nem rikácsol (2 napja fegyelmezem így). Azonban azt vettem észre, hogy félénkebb lett. Ezek szerint nem érti, miért spriccelem le rikácsoláskor. Esetleg hogyan tudnám legalább azt elérni, hogy ne egy órán keresztül rikácsoljon egyfolytában, hanem csak párszor.

             Tanácsadását előre is köszönöm.

             2018. 06. 21. 03:42Válasz a hozzászólónak
             • Vendég (#54E4D)

              Csak le kell takarni.

              2020. 01. 09. 13:56
            • Vendég (#156A9)

             Csodaszep rozellank jott a vilagra, mar ki is tollasodot, meg a buksijan valt tollat, es mar kesz felnott. Ket tesokaja azonban, nem tudjuk, miert, elpusztul. Semmi kulserelmi nyomot nem talaltunk, egyikojuket a feszekben talaltuk meghalva egyik reggel, masikojuk pedig a kezunkben pusztult el. Nagyon szomorkodott, es mar nem allt labra. Mindez egyik naprol a masikra. Most a kis tulelot figyelgetjuk, ugy tunik, o is szomorkodik, nem repked, es csak nagyokat szusszantva ul a viz mellett.. Segitsetek! Mi lehet a baj???

             2018. 08. 13. 10:52Válasz a hozzászólónak
             • Vendég (#15AA8)

              Kedves Ismeretlen! Nemes papagájjal vannak problémák. Kb fél évesen került hozzánk, a tenyésztő is úgy vette, szülők nevelték, félvad. 1 év után túlságosan hozzám kezdett ragaszkodni, ezért vettünk neki egy jóval fiatalabb párt hogy meg tudja magát védeni. Utálják egymást hónapok óta. Mostmár 2 papagáj lesi, mikor mit csinálok, féltékenykednek, stb. A fiú pedig idén tavasz óta egyre több tollát vesztette el, majd kiderült, hogy tolltépős és ezen a pár sem változtatott, csak még feszültebb a rikácsoló és agresszív lánytól. Mit tehetünk? Kinti nagy röpdében vannak. Télen a hím megfagy toll nélkül. Próbálok nekik programot, játékokat kitalálni, de nem könnyű. Fürjeket vettünk pld "alájuk"…de valaki azt mondja hogy megbetegednek tőlük. Mit higgyek?? A választ előre is köszönöm.

              2018. 08. 16. 12:54Válasz a hozzászólónak
               • Vendég (#214FF)

                Sziasztok ÉN ma talÁltam rÁ erre az oldalra az lenne A kÉrdÉsem hogy az Énekes papagÁjom most kÉne neki tojnia ÉS hogy A faodut mivel bÉleljem ki?

                2018. 12. 15. 19:29Válasz a hozzászólónak
                • Vendég (#22F7E)

                 Sziasztok. Én segítséget szeretnék kérni! Nagy sándor papagájunk van. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e nekik adni tisztított homokot? Szükségük van-e rá?

                 2018. 12. 27. 17:30Válasz a hozzászólónak
                 • Vendég (#230A7)

                  Azt szeretném kérdezni, hogy ha a papagájom farka kijön, akkor meghal, vagy túléli?

                  2018. 12. 28. 15:55Válasz a hozzászólónak
                  • Vendég (#14CB03)

                   Túléli mivel nekem is kijött egy kis papagáj farka mégse hal meg

                   2022. 02. 05. 07:59
                 • Vendég (#269DD)

                  Szép napot! Azt szeretném kérdezni hogy van 2 hullámos papagájunk a páromal egy fiú és egy lány. 1 napja a lány a kis házikóban van ki sem mozdult belöle és csak fekszik bent. Egyedül a párjának szavára kellt fel. Az lenne a kérdésem hogy, mi lehet a baja? Válaszát elöre köszönjük.

                  2019. 01. 29. 11:44Válasz a hozzászólónak
                  • Vendég (#2D742)

                   Azt szeretném kérdezni, hogy mi az oka annak, hogy többet akarnak enni a papagájok?

                   2019. 03. 29. 12:57Válasz a hozzászólónak
                   • Vendég (#2D7C3)

                    Szép estét a mi papagáj fiokakánk már 20 napos vagyis 2 van az érdekelne hogy ki lehet veni öket a fészekböl?!

                    2019. 03. 29. 19:07Válasz a hozzászólónak
                    • Vendég (#371E9)

                     Nem szabad, majd maguktól jönnek ki.

                     2019. 06. 14. 05:55
                   • Vendég (#2F110)

                    Szép napot kívánok.
                    Szeretném megkérdezni miért fulladtak bele a tojásba a papagáj fiókák?
                    Mit csináltam rosszúl?
                    Válaszokat köszönöm.

                    2019. 04. 13. 08:40Válasz a hozzászólónak
                    • Vendég (#3C24A)

                     Nekem nimfa papagájom van. Egy hím. De viszont nagyon fujtat rám és támad mit csináljak? Válaszokat előre is köszönöm.

                     2019. 07. 28. 07:46Válasz a hozzászólónak
                     • Vendég (#3D67E)

                      Nimfa papagájaim vannak,4 tojasuk van, Felváltva ülnek de már elmult jòcskan a 18-21 nap, és meg semmi a kicsikből. Mi történik ilyenkor?

                      2019. 08. 07. 12:51Válasz a hozzászólónak
                      • Vendég (#408B2)

                       Kérdésem lenne a szomszédban papagájokat tartanak sokat és az ürüléküket folyamatosan közterületre öntik. Okozhat -e ez veszélyt unokáim egészségére. Szellőztetni nem tudok bűz van az udvaron és nagyon sok nagy méretű légy. Hogyan lehetne ezt orvosolni? Nem környezet szennyező ha a házzal szemben levő úttest másik oldalára vödörszám ürítik a papagájok ürülékét, köszönöm a segítséget.

                       2019. 09. 01. 10:17Válasz a hozzászólónak
                       • Vendég (#41C59)

                        Nekem több fura kérdésem is van. Először is az, hogy a papagájom hat tojást tojt,, és hét papagáj született meg. Többször néztem, számoltam a tojásokat, mindig hat darabot számoltunk meg csak. Lehetséges, hogy van egy iker pár? A másik kérdésem, hogy az első fióka 33 napra hagyta el az odut, a következő is kijött másnap, majd a harmadik is, csakhogy a második és a harmadik madár vissza ment. Először ki, be járkált, de aztán már ki se jött, pedig már idő szerint kint kellene hogy legyenek. A többi 4 sem jött még ki, és látom a szülőkön, hogy készülődnek a következő fészek rakáson. Félek, hogy a bent lévőket bántani fogják, ráadásul az apa a kijövő fiókára támadott olyan értelemben, hogy párosodást imitált, ez normális dolog? Szeretném aki ért ezekhez a kérdésekhez válaszoljon nekem. Köszönöm!

                        2019. 09. 09. 18:19Válasz a hozzászólónak
                        • Vendég (#46801)

                         Sziasztok én ugy jártam hogy 1 éjszaka alatt a mamája a kicsi nimfa fiókámat megvakította mindkét szemére, miért??????

                         2019. 10. 15. 13:52Válasz a hozzászólónak
                         • Vendég (#5D2AD)

                          Honèt lehet tudni hogy mek a hím és mek a nöstèny? Lècives valaki?

                          2020. 02. 26. 20:08Válasz a hozzászólónak
                          • Vendég (#278695)

                           Ivarvizsgálat

                           2023. 11. 12. 23:39
                         • Vendég (#60B56)

                          Van egy kb. 2 èves nimfa-párom. Most ülnek felvàltva, Vagy egyesèvel 4 tojàson. De már tùlvagyunk a 18-20 napon. Ha nem kelnek ki, Mennyi idő után lehet elvenni a tojásokat???

                          2020. 03. 16. 05:20Válasz a hozzászólónak
                          • Vendég (#AC40E)

                           Aztat ott kell a fészekben lenni-e

                           2020. 10. 22. 22:20
                          • Vendég (#DC4E6)

                           A hullámos papagáj átlagos költési ideje 18-20nap. A nímfáé 22-25 nap.

                           2021. 03. 29. 15:38
                         • Vendég (#6A6B1)

                          A nyáron fogok örökbe fogadni egy Kis sándor papagájt és nem tudom hogy milyet vegyek (fiú vagy lány)eggyáltalán melyik az érdemesebb?

                          2020. 04. 13. 06:38Válasz a hozzászólónak
                          • Vendég (#6AA5C)

                           Nemrég fogadtam örökbe egy kis sándor papagáj fiókát és nem tudom milyen felszereléseket(itató, etető, odu, játék)vegyek neki ha ti tudnátok ajánlani néhány dolgot azt nagyon megköszönném.
                           A válaszokat előre is köszi.

                           2020. 04. 13. 16:53Válasz a hozzászólónak
                           • Vendég (#70690)

                            Szép napot! Egy olyan kérdésem lenne, hogy én szeretnék venni egy olyan papagájt ami tanítható beszédre! Nem kell olyan ami a világ összes szavát megjegyzi elég egy párat is. Vagy mindegy milyen fajta bármelyik képes erre? Válaszokat előre is köszönöm, és bocsánat ha esetleg hülye kérdést tettem fel.

                            2020. 04. 26. 11:19Válasz a hozzászólónak
                            • Vendég (#A1DC4)

                             Hullámos papagáj megtanulhat egy-két szót, de idővel, ha türelmes vagy mondatokat is. A nimfa papagáj inkább hangokat tud utánozni.

                             2020. 09. 18. 15:06
                            • Vendég (#768D9)

                             Jó estét
                             Azt szeretném kérdezni hogy ma kirepült a papagájom a kalitkájából mivel már nagyon jó az idő kitettük a balkonra és hogyan lehet megtalálni, Utána befogni a szabadban?
                             Léci segítsetek mit tehetek?
                             Már nagyon hiányzi!
                             A válaszokat előre is köszi!

                             2020. 05. 10. 19:35Válasz a hozzászólónak
                             • Vendég (#79EFA)

                              Ha kirepült a szabadba nem nagy a valószínűsége hogy túléli. De ha túl is éli nincs nagy esély arra, hogy visszatalál.

                              2020. 05. 20. 12:58
                            • Vendég (#79EB8)

                             Sziasztok kérdésem volna kell-e vitamint adni a papagájoknak. Van egy vitamin készítmény (jolovit)de azt csak baromfi és más szárnyasoknak lehet adni köszönöm, ha valaki tud segíteni. Üdvözlettel júlia

                             2020. 05. 20. 12:18Válasz a hozzászólónak
                             • Vendég (#7B70C)

                              Nekem lenne egy fontos kérdésem: még kb. 3 évvel ezelőtt vettünk egy hullámos papagájt. Nagyon szelíd még most is, nem normálisan. Mikor hozzánk került egyfolytában gunnyasztott. Szinte mentősegítségként nem sokkal találtunk egy nimfa papagájt és befogattuk. Ettől a kis papagájnak sokkal jobb kedve lett. Mivel a nimfa papagáj már szelíd volt, sok jó dolgot eltanult tőle a kicsi. Aztán nemrég váratlanul meghalt a nimfa. Ettől nem nagyon beszélt már a kicsi, és többet is gunnyasztott. Emiatt vettünk neki egy másik hullámosat. Azóta még csak meg sem szólal. Szegény másik madár próbál ismerkedni, de ő sokszor odakap. Nem tudjuk, hogy mit tegyünk! még valami: Valami genetikai okokból kihullik a tolla és nem tud repülni. Senki nem tud rá megoldást és azt mondják, hogy ilyet még nem láttak.
                              Válaszukat előre is köszönöm!

                              2020. 05. 25. 07:05Válasz a hozzászólónak
                              • Vendég (#7C64E)

                               Sziasztok!
                               Kislányom kapott 1 hím hullámost a meglévő tojó mellé.Ők2en nagyon jól elvannak, Szeretiknegymást. A hím szelídítése azonban sehogysem akar sikerülni. Olyan riadt a madár, Ha csak közelítünk a kalitkájukhoz, Repdesni kezd, Látható ahogy kétségbe van esve. Kezünket csípi, elmenekül előlünk, Mindig fél, Mindig riadt, Kétségbeesettnek tűnik. Mint utólag megtudtuk, Akitől kaptuk, Döbbenetes helyen tartotta őt 2 napig. Kutyák vették őt körül, Lökték, Forgatták a földön a kalitkáját, állandóan szimatolták, Kaparták, Meg akarták őt enni. Mit tudnánk tenni, Hogy közelebb kerüljünk hozzá?1 hónap alatt szinte semmit nem tudtunk elérni ezügyben.
                               Hátha tudna valaki segítenk...

                               2020. 05. 27. 19:56Válasz a hozzászólónak
                               • Vendég (#852A6)

                                A kis papagájaink kirepültek a fészekből, de néhány nem tud járni. Ennek mi lehet az oka?

                                2020. 06. 16. 14:57Válasz a hozzászólónak
                                 • Vendég (#A3765)

                                  Igen de a párzási időszakban agreszivak lehetnek ezért jobb ilyenkor külön rakni őket

                                  2020. 09. 24. 17:43
                                • Vendég (#A0FA2)

                                 Kérdés. Mi okozza, ha a fejedre száll a hullámos papagáj, rendszeresen úgy repül, hogy érinti a hajzatot? Naponta kétszer van kiengedve, saját magától bevonul a kalitkába! Igazából ketten vannak és nagyon vidámak!

                                 2020. 09. 15. 16:41Válasz a hozzászólónak
                                 • Vendég (#B20F9)

                                  A jákónak is ez a technikája. Valószínűleg genetika... :)

                                  2020. 11. 10. 12:29
                                 • Vendég (#C9412)

                                  :)Egyszerűen szórakoztatja a tevékenység... Az enyém is szerette... én engedtem neki... De ha kellemetlen, akkor tedd a fejedre a kezed és akkor majd a kezeden landol és egy idő után talán elunja... De néha ki lehet nekik találni kalitkán kívüli játékokat, tanulékonyak... Pl. Hajtogatós mesekönyvekből alagutat csináltam és átvezettem rajta... Kisvonaton utaztattam, mindenféle agyatlanságot csináltunk... De azért értelmes dolgokat is... Olyasmi épp nem jut eszembe, de repüléssel kapcsolatos :)

                                  2021. 01. 31. 20:08
                                 • Vendég (#B20F9)

                                  4 éves jákó mellé keresünk párt, de nem jákót (túl drága). Mit ajánlotok? Gondolom hasonló méretű kellene, kis kutakodás után a kis sándor jónak tűnik, de persze nem vagyok biztos benne. Mit tanácsoltok?

                                  2020. 11. 10. 11:13Válasz a hozzászólónak
                                  • Vendég (#D0A4D)

                                   Sziasztok!Én vettem 3-4napja egy pàr Fischer papagàjt(egy kalitkàból vettük szóval együtt éltek jó ideje)és valamiért a hím el kezdte szekàlni a tojót aki kisebb nàla (nem testvérek)és nagyon aggódok érte mit tudok kezdeni, Hogy ne nagyon bàntsa? Vàlaszokat előre köszönöm!

                                   2021. 02. 23. 17:15Válasz a hozzászólónak
                                   • Vendég (#F57B5)

                                    Szép Napot!
                                    Az lenne a kérdésem, hogy mikor szabad először kiengedni a kalitkából, tanítani, röptetni stb... Jelenleg még nincs papagájom (hamarosan beszerzek két hullámosat), de ha lesz akkor azonnal kiengedhetem a kalitkából a zárt szobába, vagy várjak ameddig hozzám szokik, és majd csak aztán? Előre is köszönöm a válaszokat!

                                    2021. 06. 14. 15:08Válasz a hozzászólónak
                                    • Vendég (#F5D49)

                                     6 éves hullámos papagájunk különös szokást vett fel. A műanyag etetőn üldögél, és úgy tűnik, a magokra vizel, mert azok rövid időn belül nedvesek lesznek. Mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

                                     2021. 06. 15. 15:50Válasz a hozzászólónak
                                     • Vendég (#138FF1)

                                      Nekem a hullámos papagájom kb. Fél éves. Eszik, iszik. De látom, hogy magányos. Anyukám azt mondta, hogy tavasszal vehetek egy másikat. De nem tudom normális-e, hogy az én papagájomnak fehér a csőre feletti rész. Akkor most fiú, vagy lány?

                                      2021. 12. 18. 12:35Válasz a hozzászólónak
                                      • Vendég (#138FF1)

                                       Az én papagájom eszik iszik. De nem tudom, hogy hím -e, vagy tojó -e? Mert neki fehér a csőre feletti rész. Akkor most melyik? Köszi!

                                       2021. 12. 22. 08:19Válasz a hozzászólónak
                                       • Vendég (#14539F)

                                        Nem kézzel nevelt Baraband papagájom van, Az lenne a kérdésem, Hogy őt tudom úgy kézhez szoktatni, Hogy direktben megfogom, és finoman simogatom? Vagy esetleg más módszer a kézhez szoktatáshoz van e? Rám száll, De nem engedi magát megfogni. Kérhetek ebben segítséget??? Köszönöm

                                        2022. 01. 18. 09:05Válasz a hozzászólónak
                                        • Vendég (#138FF1)

                                         Az én hullámos papagájom eszik, iszik. De azt nem tudom eldönteni, hogy milyen nemű. Azt hiszem, hogy hím, de nem tudom biztosan. A csőre feletti rész kékes rózsaszínű. Ez hímet jelent ugye? Vagyis hát én ezt olvastam:)

                                         2022. 02. 27. 16:57Válasz a hozzászólónak
                                         • Vendég (#16F0B1)

                                          Valószinű fiú lesz. Beszélj sokat hozzá, ismételd a szavakat és mondatokat. Szépen megtanul beszélni 😀🐦

                                          2022. 04. 30. 05:14
                                        • Vendég (#165F2E)

                                         A hullámos papagájom véletlen kirepült, De egy hölgy megtalálta a lábai vagy töröttek vagy fogalmam sincs mi lehet vele, Egy macska megcincálta, Nem csicsereg, Biztos fájdalmak vannak eszik iszik de nem bir lábra állni, Erősödni fog? A nevére hallgat megismerte a hangom!Mit tanácsol?

                                         2022. 04. 08. 08:29Válasz a hozzászólónak
                                         • Vendég (#180AD2)

                                          A mai nap szörnyű számomra, Haza érve a munkából láttam meg hogy a tojóm kis drága Lolám meghalt és párja lenn gyászolja a ketrec alján a kis dobozukban amibe előtte öt darab tojást rakott le Lolám most üresen van nélküle, Mi történhetett? Mindenre oda figyeltünk friss viz mielőtt elmegyünk változatos étrend friss mindennap egyszerűen nem tudom felfogni hogy reggel még ül a tojásain és délutánra mindennek vége a szívem szakad meg, Nem tudom mi történt...

                                          2022. 06. 17. 13:30Válasz a hozzászólónak
                                           • Vendég (#2A5A64)

                                            Helo! Van egy pàr kecske papagàjunk ès màr a pàrzàsi idöszakban vannak. A tojó folyamat szedi ki az oduból a fèszeknek valót, ez mitöl van? (Elsö papagàj pàrunk)

                                            2024. 04. 06. 08:41Válasz a hozzászólónak

                                            Oszd meg a véleményed!

                                            Utoljára módosítva: 2024.02.13