A kisállatok időskora - Amikor a kis rágcsálónk megöregszik

Az egerek, patkányok, hörcsögök, tengerimalackok és csincsillák öregszenek, csakúgy, mint mi. Az idősebb korral kihívássá válhat számukra a kötelekre vagy rudakra való felmászás. Ezért érdemes ebben a korban az élőhelyüket a kor szükségleteihez igazítani.

"Ennek megfelelően a különböző magasságok könnyeb elérhetőségéhez fahidakat vagy járdákat lehet kihelyezni," - írja Gabriel Linke-Grün kisállat specialista egyik könyvében. A ketrecben mindennek könnyen elérhetőnek kell lennie. Rendkívül fontos, hogy az etetőtálakat, az ivóvizet és az alvóhelyet egyszerű legyen megközelíteni.

Ezért a szakértő azt javasolja, hogy az itató palackokat is helyezzük alacsonyabbra, így a nyújtózkodás sem lesz megerőltető a kiskedvencek számára. A rágcsálók szerelmeseinek arra is ügyelniük kell, hogy ne változtassanak egyszerre túl sok mindent, ugyanis ez extra stresszt okozhat a kisállatoknál - javasolja továbbá a téma kutatója.

Csincsilla

Se túl sok, se túl kevés, így szólhat az idősödő rágcsáló gazdák mottója. Ez azt is jelenti, hogy időről-időre biztosítani kell valami újdonságot, amit kis kedvenceink felfedezhetnek, ugyanis idősebb korban is ugyanolyan kíváncsiak. Egy sétából hozhatunk haza például egy letört kérget vagy rügyező gyümölcsfa ágat, de akár egy tál mohát is. Ezeknek biztosan mind megörülnek majd pici barátaink.

Több vitamint az idősebb állatoknak

A továbbra is aktív életmód mellett az idősödő kisállatunknak megfelelő vitamin és ásványianyagellátásra is szüksége van. A friss gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények kielégítik ezeket a szükségleteket. "Szaküzletből származó táplálékkiegészítők és multi-vitamin cseppek is javasoltak" - mondja szakértőnk, ugyanis idősebb korban csökken az immunrendszerük ellenállóképessége. Különösen veszélyessé válnak rájuk a paraziták ebben a korban. Ezért is fontos a ketrecük még alaposabb tisztítása.

Egyes tengerimalacok, hörcsögök, deguk, csincsillák, egerek és patkányok idővel hozzánk hasonlóan kevésbé aktívak lesznek. Jobban fogják kedvelni a meleg, kuckós, bújos környezetet. "Még az igazán vad kis állatok is bújósakká válhatnak" - magyarázza a szakértőnk. Így, ha nem lenne ilyen jellegű felszerelés a ketrecben, akkor érdemes lehet mondjuk egy plüss bújót beszerezni kis kedvencünknek.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13