Tudnivalók a hörcsög tartásáról és etetéséről

Szeretnél otthonra egy szőrös kis lakótársat, ám sem időd, sem helyed, hogy kutyát vagy macskát tarts? Van megoldás! A hörcsögök mókás kis boldogság bombák, akik biztosan bearanyozzák majd a napodat, ráadásul, ha jól bánsz velük, hosszú-hosszú éveken át melletted maradnak majd!

Ki legyen az igazi?

Manapság az aranyhörcsög (vagy más néven szíriai hörcsög) és a dzsungáriai törpehörcsögök a legkedveltebb fajták hazánkban, ha bemész egy állatkereskedésben, nagy valószínűséggel őket találod majd az üveg terráriumokban. Melyiket vidd haza?

Az alábbi képen egy aranyhörcsög látható:

Mindkét fajta iszonyatosan aranyos, ám tapasztalatom szerint, a nagyobb testű (kb. 10-14 centiméter hosszú) aranyhörcsögök egy kicsit lomhábbak, ezáltal nyugodtabbak is. A dzsungáriai törpehörcsögök (5-7 centiméter) viszont igazi kis bohócok, akik éjjel-nappal szereplésre készen várnak, feltéve, ha nem alszanak. Egyikükkel sem tudsz melléfogni.

Készülj fel rá, hogy ezek az állatok, szemben olyan más házi kedvencekkel, mint a teknősök, vagy a tengeri malacok, nem élnek túlságosan hosszú életet. Az arany hörcsögök kb. 2-3 évig boldogítanak, míg a dzsungáriai törpehörcsögök esetében ez a szám akár másfélre is csökkenhet, ez attól is függ, persze, hogy mennyire erős a genetikájuk és milyen szerető gazdihoz kerülnek.

Viszont mielőtt kiválasztanád, mindenképp nézd meg jobban, hogy az otthonodba szánt állatnak ne legyenek a szőrén kopasz foltok, hiszen ez betegség előjele is lehet. Szintén fontos megfigyelni a viselkedését, ha természetellenesnek tűnik, például sokszor ismétli ugyanazt a mozdulatot, vagy túlságosan agresszív a társaival, akkor valószínűleg idegrendszeri problémája lehet. Ha lehet, vedd a tenyeredbe és nézd meg, hogy viselkedik!

Sajnos, sokszor előfordul, hogy a túltenyésztett állatok idegrendszeri problémákkal, gyenge gyomorral, vagy épp fülproblémákkal jönnek a világra. Emellett, az állatkereskedésekben apró helyen túlságosan sok kis hörcsögöt tartanak együtt, így óhatatlanul is előfordulhatnak verekedések (ezekről a későbbiekben bővebben is szót ejtünk), mely miatt harapásnyomok és más sérülések lelhetők fel a kis állatokon. 

Ha nem vagy benne biztos, hogy a megfelelő állatot választod ki, keress egy megbízható állatkereskedést és kérd szakember véleményét. A megbízható helyeken biztosan segítőkészek lesznek a választás során.

Otthon édes otthon…

Mindenképp érdemes előre gondoskodni az új kis kedvenced helyéről,  kialakítani az otthonát, hogy ha már hazavitted, minél hamarabb nyugodt helyre kerüljön a nagy utazás után. Bármennyire is kicsik ezek az állatok, szeretnek mozogni, így válassz minél nagyobb terráriumot a számára. A legjobb, ha az otthona rácsos ketrec, hiszen így nem érzi annyira kirekesztve magát, viszont vigyázz rá, hogy a rácsok közti rések között ne tudjon megszökni az új szőrös kis családtag.

És hogy mi kerüljön berendezésként a hörcsögöd terráriumába? Mindenképp fontos egy itató, legalább egy tálka, melybe az ételét teszed. Ha szeretnéd, akár dekoratív kis házat is vásárolhatsz neki, melyben nyugalomban hajthatja álomra majd a fejét, ám ha nem találsz megfelelőt, akkor sincs baj, hiszen úgyis bevackolja majd magát az almába.

Ha pedig szereted az otthoni praktikákat, adok neked egy tippet: ház vagy játék gyanánt tegyél kedvenced terráriumába egy WC papír gurigát. Imádni fogja a kis hörcsögöd, bár készülj fel rá, hogy valószínűleg néhány nap alatt "lebontja" majd az otthonát. Nos, addig is elfoglalja magát a kis szőrös.

Jó, ha tudod, hogy a hörcsög ketrecét nem szabad újságpapírral bélelni, hiszen az újságok nyomtatásához használt festék veszélyes lehet a kis szervezetükre, mivel a festék ólmot tartalmaz, melynek elfogyasztása (pl. ha megrágja az újságpapírt) halálos kimenetelű is lehet számukra. Helyette inkább minél tisztább faforgácsot használj, vagy szalmát, melyet hetente kell cserélni.  

Ma már lehet olyan forgácsokat kapni, melyeket természetes illatosító anyagokkal gyártottak, így akár alma, fenyő vagy épp virágillatúak is - ez mindenképp jó választás a gazdi számára, hiszen a hörcsögök (főként párzási időszakukban) igencsak szagosak tudnak lenni, de mielőtt megvásárolnád, mindenképp körültekintően olvasd el az összetevőket, és ha úgy látod, hogy mégsem természetes anyagokkal illatosították az almot, akkor inkább válaszd a tradicionális megoldásokat, ne tedd ki felesleges kémiai anyagoknak a kedvencedet.

Érdemes hetente cserélni a hörcsögöd almát. Ilyenkor készülj fel, hogy a hörcsögöd a tiszta otthonában feltűnően sokat fog futkosni, hiszen nem érzi az előzőleg elvackolt ételei illatát, illetve akár a terrárium sarkában elkezdhet kaparászni is, szintén azért, mert keresi az élelmiszerraktárát. Éppen ezért fontos, hogy a terrárium kitisztítása után azonnal tedd vissza az etetőjét is, így nem lesz olyan stresszes az állat.

Játékra fel!

Ha pedig megvan a tökéletes alvóhely, ne feledkezz meg a játékról sem! Hiszen, ha nem vagy otthon, akkor is szeretné elfoglalni magát a kis állatkád. Szerencsére, a mókuskeréken kívül már rengeteg játékot vásárolhatsz, mellyel hosszú órákon át el tud majd játszani a hörcsögöd. 

Jó tanács! Ha a hörcsögödet mégsem ketrecben, hanem akváriumban tartod, mindig ügyelj rá, hogy a mókuskerék ne legyen közvetlenül az akvárium fala mellett, mert bizony egyszer kell csak megakadnia az alomban és máris megszökhet a kedvenced, egy ilyen pici állatot pedig igencsak nehéz megtalálni még a legkisebb lakásban is.

Az én hörcsögeim, például, imádták a mászókákat, a harmincadik kört is olyan hévvel tették meg, mint a legelsőt. Ha pedig szeretnéd, hogy szabadon kószáljon a kicsike, de ne tűnjön el a lakásban, akkor a hörcsöglabda jó választás, hiszen ebbe berakva feltűnően rohangálhat otthonodban!

Hörcsögök és gyerekek

Figyelem! Bár remek ajándékok a hörcsögök, mégsem mindegy, hogy bánunk velük, illetve hogy hány éves, akinek ajándékozzuk ezeket a kis szőrmókokat.

Ha kisgyerek is van a lakásodban, mindenképp figyelj oda, hogy játszik a hörcsöggel, így mindkettőjüket megvédheted a sérüléstől. Személyes tapasztalatból tudom, hogy a nagyon kicsi gyerekek még nem tudnak bánni az ilyen apró állatkákkal. Simogatás közben nagyon megnyomhatják a fejüket, vagy meg, ha netán a kezükbe kerül, túlságosan meg is szoríthatják, ami nemcsak veszélyes a hörcsögökre nézve, hanem a válaszreakció sok esetben harapás lehet!

Ugyanakkor, ha figyelsz mindkettejükre, a hörcsögök nagyon is jó kiindulópontok lehetnek ahhoz, hogy megszerettesd gyermekeddel az állatokat és megtanítsd neki, hogyan is kell gondját viselni egy kis kedvencnek. Mutasd meg neki, hogy kell jól bánni egy aprócska hörcsöggel, vond be a feladatokba! 

Nappalok és éjjelek

A hörcsögök életében két nagyon fontos dolog van: az evés és az alvás. Ha azt szeretnéd, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen a kis állatod (márpedig ezt szeretnéd, ugye?), akkor érdemes szem előtt tartani néhány dolgot.

Egy hörcsögnek 10-15 g ételre van naponta szüksége, lehetőleg minél változatosabban, legyen benne mag, szárított gyümölcs, de kis nassolnivalóként apróra vágott friss gyümölccsel és zöldséggel is meglepheted. A kedvenceik közé tartozik az alma, az eper, a zellerszár és a sárgarépa! 

Elsőre akár meglepő is lehet, de a hörcsögök számára az állati fehérje is alapvető, hiszen a természetben állati fehérjéket is fogyasztanak. Ilyen az élő (!) tücsök, liszkukac vagy épp a selyemhernyó, de néha-néha (hetente maximum 10 g) akár csirkehús is kerülhet a hörcsögöd tányérjára, hiszen ezek a fehérjék - ahogy az embereknél is -, ezeknél az apró állatoknál is hozzájárulnak az izmok kialakulásához és fenntartásához.

Fontos odafigyelni azonban, hogy ezeket a fehérje forrásokat semmiképp se adjuk együtt gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, csakis magukban fogyasszák a hörcsögök, mivel hasmenés alakulhat ki tőle.

Bár a hörcsögök a folyadékbevitelük nagy százalékát a lédús ételekből nyerik, ettől függetlenül szükségük van vízre, így arról se feledkezz meg, hogy mindig legyen a kis kedvenced itatójában friss víz. Naponta, de legkésőbb kétnaponta cseréld a frissítőjét!

Azonban vannak olyan ételek is, melyeket semmiképp se adj kis kedvencednek, ilyen bárminemű vizes, zöld növény (pl. harmatos fű, megmosott lucerna), bármilyen virág, emberi fogyasztásra alkalmatlan zöld növény. De, ha egy unalmas napon eszedbe jutna, hogy megoszd, például, a csokoládédat is a kis kedvenceddel, nos az sem jó ötlet, inkább habzsold be te, neki pedig adj a számára megfelelő ételt. A tej, csokoládé és más hasonló étel fogyasztása akár halálos is lehet a hörcsögök számára.

Ezek mellett jó megjegyezni egy alapszabályt: a K-betűs ételektől, mint krumpli, karfiol, karalábé, bizony felfújódhatnak az állatkák, így ezeket is kerüld, ha egy mód van rá.

Ha a hörcsögöd étvágya hirtelen megcsappan, napokon át nagyon keveset, vagy egyáltalán nem eszik, mindenképp fordulj vele állatorvoshoz, hiszen akár komolyabb emésztőrendszeri probléma is fennállhat az állatkádnál!

Ahogy már említettem, a hörcsögök nemcsak magukat szeretik "elásni" az almukba, hanem a rágcsálnivalójukat is, így ne lepődj meg, ha takarítás közben akár több kupacnyi tápot vagy zöldséget találsz majd az alomban. Ezeket nyugodtan kidobhatod, jobbat is tesz nekik, ha friss étel kerül a házuk tájára, hiszen így biztosan nem szállják meg különböző kártevők és bogarak a magvakat, az almukat, illetve ez által a hörcsögöket is.

Nem árt figyelni!

A hörcsögödet bármennyire is tisztán tartod és figyelsz rá, elég sok egészségügyi probléma támadhatja meg, melyek táptalaja legtöbbször a nem megfelelő étkezés. Éppen ezért fontos, hogy a magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket és takarmányokat folyamatosan, kis adagokban add kis kedvencednek. 

Mivel a hörcsögök (és a legtöbb rágcsáló) metszőfoga folyamatos növésben van, ezért fontos, hogy olyan száraz tápot, illetve magvakat is kapjanak, melyekkel folyamatosan tudják köszörülni a fogaikat. Emellett a kis szőrösök szeretik majszolni a speciális rágórudakat is, melyekben a kedvenc magjaik nem mással, mint mézzel vannak összetapasztva.

A hörcsögök, főként az aranyhörcsögök hajlamosak rá, hogy ne csak a pofazacskójukban rejtsenek el túlságosan is sok élelmet, hanem meg is egyék azt és méretesre hízzanak. Egyszer-egyszer nagyon aranyosan mutatnak kis gömböcként ezek az állatkák, de hosszútávon az elhízás nagyon is megrövidítheti az életüket. 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon kell-e fürdetni a hörcsögöket? Sok más szőrös állattal ellentétben nem kell, sőt inkább azt mondanám, hogy nem is szabad, hiszen nagyon könnyen meg tudnak fázni, illetve akár bőrgyulladást is kaphatnak, hiszen a csapvízben olyan kémiai anyagok is vannak, melyek károsak lehetnek rájuk (ilyen például a klór). A hörcsögök nem a legkényesebb állatok, már ami a saját maguk tisztántartását illeti, de "megfürdetik" magukat naponta többször.

Együtt vagy külön?

Az állatvilágban a hörcsögök nem híresültek el a legbarátságosabbaként, már ami a társaikkal való együttélést illeti. Fiatal korukban még el-elélnek testvéreikkel, ha születésüktől egy terráriumban vannak tartva, ám ha hazavitted a hörcsögödet és a későbbiekben szeretnél mellé egy másikat is, akkor bizony problémás lehet a helyzet.

Én elkövettem azt a hibát, hogy a dzsungáriai hím hörcsögöm mellé egy másik hímet vásároltam (mentségemre legyen, félretájékoztattak az állatkereskedésben) és mikor összeeresztettem az állatkákat, véres verekedés lett a végeredménye. Bizony, a hörcsögök nem szeretik, ha a territóriumukat egy másik nemükhöz tartozó hörcsöggel kell megosztaniuk.

Éppen ezért, ha több hörcsögöt is vásárolnál, mindegyik állatkának külön életteret kell biztosítani. Hidd el, ettől függetlenül, nem lesz magányos a hörcsögöd, sőt, hosszútávon még meg is köszöni majd neked, hogy nyugodt életet biztosítasz neki, a territóriumát pedig nem kell megosztania egy másik állattal.
 
Emellett, ha szeretnéd, hogy a hörcsögöd mindig kiegyensúlyozott legyen, ne keltsd fel hirtelen az álmából. Ezek a szőrös kis állatok szeretnek nap közben lustálkodni, ellenben, ahogy mi emberek, ők sem szeretik, ha hirtelen ki kell pattanniuk az ágyból. Ha játszani szeretnél vele, rögtön ébredés után tedd, hiszen ilyenkor még nem olyan elevenek, mint pár órával később, mikor már teljesen "bepörögnek".

Jöhetnek az utódok?

Ahogy azt már említettem, a hörcsögök nem társas lények, érdemes őket külön-külön terráriumban tartani, ha szeretnénk elkerülni a verekedést, ám ivarérett koruk után a tüzeléskor érdemes párt keresnünk (ha nem vásárolunk, akár tenyésztői fórumokon keresni ellenkező nemű hörcsögökkel rendelkező embereket), ha szeretnénk, hogy otthonunkban sok-sok kis hörcsög jelenjen meg néhány héten belül.

A hörcsögök rendkívül szapora állatok, bár aktusaik nem hosszabbak 3-5 másodpercnél, bizony ha megfelelő társat találnak, akár 45-ször is párosodhatnak röpke háromnegyed óra alatt. 

A vemhesség időtartama az aranyhörcsögök esetében 16-18 nap, míg a dzsungáriai törpehörcsögnél valamivel hosszabb, 21 nap. Fontos tudni, hogy a vemhes állat jóval többet alszik a szokásosnál, akár agresszívabb is lehet, főképp ha nem hagyjuk aludni. Emellett táplálékra is többre van szüksége, érdemes a megszokott 10-15 grammnyi étel dupláját is odaadni neki, hiszen több kis állat fejlődését szolgálja ez az étel. 

Egy alomban általában 4-6 kölyök születik, de nem kirívó az ennél nagyobb szám sem. A jövevények felneveléséről az apaállat nem gondoskodik, így csakis az anyaállat van kicsikkel. A hörcsögök jó anyák, figyelnek a kölykeikre, védelmezik őket, így ha nőstény hörcsögöd van, ne lepődj meg, ha kissé ingerlékenyebb ebben az időszakban.

A kölykök szeme 15-18 napos koruk környékén nyílik ki, három hetes korukra már önállóan táplálkoznak, ám az elválasztással, véleményem szerint még érdemes várni egy hetet, hogy a kölykök önállóbbá váljanak, jobban elkezdjenek futkározni.

Boldog hörcsög, boldog gazdi

Végezetül ismételjük át a legfontosabb pontokat, melyeket érdemes betartani azért, hogy egészséges, boldog és hosszú életű hörcsögöt nevelj otthon:

 • Mielőtt hazavinnéd az állatkereskedésből a hörcsögöd, gondosan figyeld meg a viselkedését, nézd meg, hogy nem látszanak-e rajta betegség jelei, ha lehet, vedd a tenyeredbe.
 • Ha van rá lehetőség, még a megvásárlás előtt rendezd be a hörcsög terráriumát!
 • Csakis faforgácsot, szalmát vagy más hasonló, természetes almot használj.
 • Legalább hetente egyszer cseréld az almot!
 • Biztosíts változatos étrendet a kedvencednek, legyenek benne magvak, gyümölcsök, zöldségek és akár állati eredetű fehérjék is.
 • Az ételekből kinyert folyadék kevés a hörcsögök számára, így ne felejts el tiszta vizet készíteni a kedvencednek, naponta cseréld!
 • A K-betűs zöldségeket lehetőleg kerüld, mert felfújódhat tőle a hörcsög!
 • A hörcsögök hízásra hajlamosak, így lehetőleg ne lépd túl a napi 10-15 g (aranyhörcsögöknél lehet 20 g) táplálékot. Ha egy mód van rá, ne adj csokoládét a kedvencednek!
 • Nem kell fürdetni a hörcsögöket.
 • A hörcsögök nem társas lények, főképp ne akard összezárni őket egy ugyanolyan nemű állattal, mert verekedés lesz a vége!
 • Ha gyerek is van a családban, tanítsd meg neki, hogy kell bánni a hörcsöggel, így nem lesznek balesetek és sérülések a találkozásukból.
 • A hörcsögök a vemhesség ideje alatt ingerlékenyebbek a szokásosnál.

És még valamit ne felejts el: bármennyire kicsik is a hörcsögök, nekik is szükségük van a figyelemre, a törődésre és a társaságra, ha ezt megadod neki, sokáig élvezhetitek majd egymás társaságát!


Hozzászólások (34)

  • Vendég (#15CB8)

   Köszönöm a tanácsokat!

   2018. 08. 18. 06:38
  • Vendég (#177B2)

   Köszönöm a tanácsot♡♡♡♡♡

   2018. 09. 09. 11:55
  • Vendég (#18EC8)

   Sziasztok nekem is van hörcsögömén most csak három nagyon fontos tudni valót fogok megosztani veletek az első az lenne hogy a kis házi kedvencedet ne etesd túl mert felfújóthat és a felfújódásból halálos esetek is ki jöhetnek. A második az lenne hogy egy héten csak egyszer takarítsd a házi kedvenced. A harmadik tanácsom pedig az lenne hogy sose nyomd meg a hörike hasát mert halálos esetek lesznek.😆

   2018. 09. 30. 09:37
     • Vendég (#5950)

      olvasd vissza mert benne van :D

      2017. 10. 22. 09:00
    • Vendég (#4A4D)

     Köszi a leirást hiszen majdnem én is megmérgeztem a kisállatomat.

     2017. 09. 14. 14:58Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#155D1)

      Köszi!

      2018. 08. 12. 15:44
    • Rágcsaokosgazdija

     Ez nagyon jó kis szöveg, mindenkinek ajánlom, minden jól volt megfogalmazva! Grat!

     2017. 10. 28. 16:35Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#1688B)

        Hány éves a hörcsög?

        2018. 08. 28. 07:29
       • Vendég (#1CDFE)

        Sajnos majdnem az összes addig él :(

        2018. 11. 12. 18:13
      • Vendég (#8071)

       Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Nagyon sok mindent tudtam meg a hörcsögökről!

       2018. 01. 02. 13:04Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#82CF)

         nekem nagyon tetszett ez a cikk ugyan is majd lessz nekem is egy hörcsögöm (nagyon várom már ) köszönöm a tájékoztatást!!!!!!😁 (nagyon jó hogy én is megtaláltam ezt az oldalt!!!!!!!!!!😊 (én is hörcsögimádó vagyok !!!!💖

         2018. 01. 05. 16:02Válasz a hozzászólónak
            • Vendég (#11B42)

             Persze, akár 45 alkalommal is 45 percen belül, ahogy a cikk is írja. Ha nem tennék, akkor igen hamar kihalnának. Ha úgy gondoltad, hogy a törpe és az aranyhörcsög egymással, az bizonyos inkompatibilitási problémák miatt nel lehetséges. :-)

             2018. 06. 22. 08:20
             • Vendég (#9A36)

              A törpehörcsög tartása nagyon egyszerű és akár 5 napig is otthon hagyhatjuk egyedül, ha kellő mennyiségű élelmet hagyunk. A törpehörcsögnek nincs szaga, ha jó minőségű pellet alom van alatta. Ez minden szagot felszív, takarítani is ritkábban kell, mintha faforgácson tartjuk az állatot. Sok esetben felesleges nagy ketrecet teli csövekkel venni, mert a hörcsög lehet hogy fél, és egyáltalán nem használja. Mi is így jártunk. Amit nagyon szeret a kisállat, a " hörcsög ágy" puha vattaszerű... 😀

              2018. 02. 12. 08:25Válasz a hozzászólónak
              • Vendég (#1C30F)

               Szia. Mekkora terráriumban van a hörid? Fiú vagy lány? 😉

               2018. 11. 04. 19:51
               • Vendég (#B2AB)

                A cikk tényleg jó, de a második képen egy mongol futóegér látható :)

                2018. 03. 20. 12:59Válasz a hozzászólónak
                       • Vendég (#17CB9)

                        Nekem eddig 7 hörim volt, lehet lesz még nagyon örülnék neki, nagyon köszönöm a tájekozatást! 😃😊😋🐹

                        2018. 09. 13. 18:54Válasz a hozzászólónak
                        • Vendég (#18832)

                         Nagyon hasznos volt ez a kis szöveg, De azt szeretném megkérdezni hogy hogyan szokatassam a hörcsögom (Szíria Arany hörcsög) a kezemhez?

                         2018. 09. 24. 14:46Válasz a hozzászólónak
                         • Vendég (#18E62)

                          Nagyon köszi. Most fogok kapni egy hörcsögöt és minden tanács jól jön. Mégegyszer köszi.

                          2018. 09. 29. 21:16Válasz a hozzászólónak
                           • Vendég (#1D446)

                            Nagyon jól jött az infó, mert négy nap múlva nekem is lesz egy dzsungáliaim. Nagyon kössz az infót.

                            2018. 11. 16. 20:14Válasz a hozzászólónak

                             Oszd meg a véleményed!