Így utazz a kutyáddal!

Egy kisállattal - jelen esetben kutyával - való utazás bizony okozhat nem várt kellemetlenségeket, ezért érdemes jó előre felkészülni és utánajárni a teendőknek. Legyen szó akár egy rövid városi sétáról, egy hosszabb belföldi kirándulásról, esetleg külföldi nyaralásról, mindenképpen ajánlatos előre tervezni. Ebben az írásomban igyekszem csokorba szedni a legfontosabb információkat és tudnivalókat, amelyeket egy (vagy több) kutyával való utazáskor ismerned kellhet. Remélem segítségedre válik majd.

Kutyus utazásra készül

A kutyasétáltatás aranyszabályai

Bár az "egyszerű" séták nem feltétlenül merítik ki a kirándulás fogalmát, mégis szeretnék erről a témáról beszélni elsőként, hiszen ez is szorosan kapcsolódik a kutyával való utazás témaköréhez.

Már egy közterületen megejtett egyszerű séta alkalmával is több olyan alapvető eszközt kell használnod, illetve magadnál tartanod, amelyek természetesen egy utazás során se nélkülőzhetőek. Ilyenek a kutyád póráza, oltási könyve és az ürüléktartó zacskók. Ezek hiányában szabálysértést követsz el, ami közterület felügyelő általi ellenőrzésnél nem csak felesleges fejfájást okozhat neked, hanem bizony kemény pénzbüntetéssel is járhat.

"Az én kutyámnak nem kell póráz, anélkül is sétál mellettem." - Sok kutyával találkozni, amint póráz nélkül sétálnak gazdájuk mellett. Ilyen esetekben a gazdi, amennyiben így sétáltatja a kutyáját- még, ha egy jól képzett, szófogadó kutyája is van - hivatalosan szabálysértést követ el. 

Ez, a némelyek által fölöslegesnek és túlzónak tartott szabályozás jó okkal jött létre: éspedig, hogy óvja kutyádat és a séta során környezetetekben lévő embereket és egyéb állatokat az esetleges balesetektől. Hiába ugyanis a kiképzés, történhetnek váratlan események. Gondolok itt például egy hangosabb, a kutyád számára ijesztő zajra, például autódudára, építkezés robajára, vagy akár tűzijátékra. A váratlan, ismeretlen és erőteljes hangok megrémíthetik négylábú barátodat és ezáltal rögtön menekülésre késztethetik őt.

Póráz hiányában arra szalad kutyád, amerre lát, a vakszerencsén múlik csak, hogy sikerül-e utólérned, vagy sem. Ilyen esetekben persze nagy az esély arra, hogy olyan messzire menekül, hogy már nem talál vissza hozzád, és forgalmas területen akár tragédia is előfordulhat.

+TIPP: Ha szeretnél nagyobb teret engedni kutyádnak a sétáláshoz, akkor tökéletes választás lehet számotokra a fix póráz helyett egy kihúzható póráz.

Figyeljünk egymásra! - Nem csak kutyád épsége miatt kötelező pórázon tartani őt a séták során. Gondolnod kell azokra az emberekre is, akik nem "kutya pártiak", esetleg egyenesen rettegnek a kutyáktól.

Egy szabadon "kószáló" kutya - különösen nagyobb termetű kutya – megrémítheti a kisgyermekeket és azokat, akik félnek az ebektől. Biztosítsuk hát az aggódó szülőket és a kutya fóbiásokat, hogy kordában tartjuk a számukra "őrült fenevadakat", ezért nincs mitől félniük!

"Tényleg mindig magamnál kell tartanom az oltási könyvet?" - Igen, a szabályok értelmében kutyád oltási könyve mindig nálad kell hogy legyen. A közterület felügyelet bármikor elkérheti tőled ellenőrzésképpen, hogy meggyőződjön arról, hogy kutyád rendelkezik a megfelelő, szabályok által előírt oltásokkal, illetve mikro chippel.

"Miért kell az ürüléktartó zacskó? Más sem szedi össze..." - A kutyakaki probléma egy örökös, nem múló "jelenség". Az emberek többsége nem takarít össze kutyája után, mondván: "Úgyis lebomlik. Más sem szedi össze. Ott nem zavar senkit."

Való igaz, a kutyaürülék szerves anyag, ami egy idő után lebomlik, viszont ez nem pár órát, vagy egy-két napot napot vesz igénybe. Így jó eséllyel valaki át fog gyalogolni rajta, ami semmiképpen se lesz kellemes élmény a számára. Gondoljunk másokra és szedjük össze kutyánk végtermékét. Hidd el, nem leszel magányos hős, hiszen igenis sok más, felelősségteljes gazdi gyakorolja ezt a tevékenységet. Ha nem így lenne, akkor mára már eltévedtünk volna a kutyagumi hegyek beláthatatlan útvesztőjében.

Amennyiben mégis fontolgatnád, hogy landolási helyén hagyod kutyád ürülékét, vedd figyelembe a körülbelül harmincezer (!) forintos büntetést, amit emiatt kiróhat rád egy közterület felügyelő. Ugye, hogy ennek tudatában máris megéri lehajolni azért a kakiért?

Utazás tömegközlekedéssel

A kutyával való tömegközlekedésről megoszlanak a gazdik tapasztalatai. Nekem személy szerint sosem volt problémám ezen a téren (a szolgáltatókat illetően), bár nem is túl gyakran használjuk Rockoval ezt az utazási formát.

Vannak nagyon szélsőséges, negatív tapasztalatok, ugyanakkor sok gazdi, aki napi szinten közlekedik kutyával, teljesen zökkenőmentesnek írja le ezzel kapcsolatos élményeit.

Kutya buszon utazik gazdájával - Fotó: Richard Masoner / Cyclelicious - Flickr

Hogy elkerüld a negatív élményeket, fontos, hogy minden, az utazást biztosító szolgáltató által elvárt követelményt, szabályt betarts a kutyáddal való utazás során.

"Mikre lesz szükségem az utazás során?" - A pórázon, oltási könyvön és ürüléktartó zacskón kívül szükséged lesz még szájkosárra/harapásgátlóra. A tömegközlekedési eszközökön jellemzően előírás, hogy kutya csak pórázon és szájkosárral tartózkodhat a járművön.

Máris látom magam előtt az arcod, ahogy ezt a szabályt olvasod. Természetesen a gazdik jelentős része nem ért egyet a szájkosár kötelező használatával (én sem), ugyanakkor sajnos ez mégis előírás, akár nyugodt természetű kutyád van, akár nem.

Sokszor látni, hogy szájkosár nélkül utazik egy kutya a tömegközlekedési eszközökön. Ez a jelenség tulajdonképpen a járművezető vagy ellenőr jó szívén múlik. Sok elnéző, kutyabarát vezetővel találkozni, akik nem"kényszerítik" a harapásgátló használatát. Van olyan vezető is viszont, aki felszállás után figyelmezteti a gazdit, hogy az utazás csak ennek használatával megengedett. Szájkosár hiányában a vezető jogszerűen megvonhatja a kutyától és gazdájától az utazáshoz való jogot.

"Nincs a kutyámra való szájkosár." - Vannak olyan lapos fejű fajták (mint az én mopszom is), akikre nem kapható szájkosár. Természetesen ebben az esetben meg kell próbálni megmagyarázni a vezetőnek, vagy ellenőrnek a szájkosár mellőzésének okát.

+TIPP: Ha biztosra mennél és szeretnéd megspórolni a magyarázkodást, akkor írathatsz egy "igazolást" az állatorvossal, miszerint a te kutyádra fizikailag lehetetlen szájkosarat adni. 

"Hoppá, kicsit túlzása vitte a kutyám a sárfürdőzést. Nem baj, a busz így is elvisz, ugye?" - Ápolatlan, koszos, saras kutyával nem használhatod a tömegközlekedést. Természetesen nem fog leszállítani a buszvezető, vagy az ellenőr a saras tappancsok miatt, de egy teljes iszappakolásos kutya utazását nem engedélyezik semelyik járművön.

"Utazhat a kutyám szállítóboxban?" - Nincs akadálya kutyád szállítódobozban való utazásának. Amennyiben az utazás ezen formáját választod, érdemes minél hamarabb hozzászoktatnod kutyusod, hiszen annál könnyebben fogja viselni az akár még hosszabb távokat is.

Szállítóbox kutyák részére

Én személy szerint nem ajánlom viszont a boxban való szállítást a nyári, forró napokon, hiszen a szabad levegőn is érzékelhető forróságot a doboz még elviselhetetlenebbé teszi. Ha még sincs más megoldás csak a szállítódoboz, akkor győződj meg róla, hogy az kellően szellőzik, valamint lehetőség szerint helyezz egy hűtőmatracot az aljára.

+TIPP: Érdemes már elsőre olyan szállítódobozt vásárolnod, amit bármilyen járműre felvihetsz, akár repülőre is, így ha arra kerülne a sor, már nem kell annak beszerzésével vesződnöd.

"Hány kutyát szállíthatok egyszerre?" - Az erre a kérdésre vonatkozó szabályok eltérőek minden tömegközlekedési cégnél.

Összeszedtem neked a három legnagyobb magyar cég előírásait ezzel kapcsolatban:

 • A fővárosi BKK szabályai szerint egy személy csak egy kutyát szállíthat magával és mindösszesen maximum két kutya engedélyezett egy buszon, metró-, illetve villamoskocsin. Példának okáért, ha két másik "kutyás" barátoddal szeretnél utazni és mindhármótoknak van egy-egy kutyája, akkor hármótok közül egyikőtök hivatalosan már nem szállhat fel a buszra a kutyájával.
 • A Volánbusz Zrt. csak egyetlen kutyát engedélyez a buszjáratain. Ebből kifolyólag tehát te és másik "kutyás" barátod nem utazhattok együtt egy buszon.
 • A MÁV járatain már "lazábbra engedték a gyeplőt". Az ő vonatkocsijukban két személy két-két kutyát szállíthat, tehát összesen négy kutya tartózkodhat egy szerelvényen.

"Kell fizetnem a kutyám utaztatásáért?" - Mindegyik utazási cégnél díjat kell fizetned a kutya utazásáért. Ennek mértékét megtalálhatod a cég hivatalos oldalán, vagy érdeklődhetsz személyesen az irodájukban.

Ingyenesen és szájkosár nélkül utazhatnak viszont a segítő-, vakvezető- és rendőrkutyák, illetve a kézipoggyász méretét meg nem haladó szállítódobozban lévő állatok.

Utazás autóval

A kutyával való kocsikázás jó móka tud lenni, viszont megvannak a maga szabályai, amiket be kell tartanod ahhoz, hogy a legnagyobb biztonságban tudd kis barátodat.

Kutya utazásra készül

"Hogyan utazhat a kutyám a kocsiban?" - Bár Magyarországon nem igazán volt példa arra, hogy valakit pénzbírsággal büntettek volna kutyája nem megfelelő szállításáért, mégis vannak erre vonatkozó jogi szabályok.

Büntetés ide, vagy oda, felelősségteljes gazdiként nincs szükséged szabályozásra, hisz magadtól is arra törekednél, hogy kutyád biztonságosan utazhasson. Ennek érdekében úgy kell "rögzítened" őt az autóban, hogy ne zavarjon téged a vezetésben, illetve, hogy ő se sérülhessen meg például egy nagyobb fékezés alkalmával.

Erre több eszköz is alkalmas lehet:

 • egy olyan szállító box, amit a biztonsági öv segítségével az üléshez tudsz rögzíteni;
 • egy kifejezetten biztonsági öv csatlakozóval ellátott hám;
 • egy biztonsági öv adapter, melynek másik vége egyszerű hámhoz rögzíthető karabinerrel rendelkezik.

"A kutyám imád a fejét a kocsiból kilógatva bámészkodni." - Meg kell vallani, bizony nagyon kedves és mókás látvány, mikor a kutyák fejüket az ablakon kidugva, nyelvüket oldalra csapva élvezik, ahogy "hajukba tép a szél". Azonban hiába szívmelengető, mégis veszélyes lehet ez a mutatvány. Egy hirtelen fékezésnél kieshet a kutya, de a kocsi álló állapotában egyet gondolva akár ki is ugorhat a járműből, hogy elcsípjen egy vele kekeckedő mókust.

"Beugrom a boltba. Nincs olyan meleg, kibírja a kocsiban azt a húsz percet." - Soha, semmilyen körülmények között ne hagyd kutyádat a zárt kocsiban a nyári melegben! Az ilyen cselekedet állatkínzásnak minősül. Bár a kinti, kültéri hőmérséklet elviselhetőnek tűnhet, egy zárt autó pillanatok alatt a kétszeresére fel tud melegedni, különösen, ha napos helyen parkolsz vele. Az ilyen mértékű meleg hőgutát és ezáltal akár kutyád halálát is okozhatja.

Külföldi utazás

Egy külföldi nyaralás alkalmával rengeteg a tervezni-, szervezni való. Ha kis barátod is veled utazik, akkor még egy sor tennivalót írhatsz fel magadnak a listára, amelyek a követezők:

 1. Már az utazás előtt egy-két hónappal érdemes ellátogatnod az állatorvoshoz és útlevelet igényelned kutyád számára. Az útlevél tényleges kézbe kapása eltarthat egy ideig, ezért nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni az igénylést, hiszen csak ennek birtokában utazhat veled külföldre a kutyád.
 2. EU-n kívülre való utazás esetén külön egészségügyi bizonyítványt kell igényelned, ami viszont csupán 6 napig érvényes, ezért az utazás előtt két-három nappal kell erről gondoskodnod.
 3. Kérd állatorvosod segítségét az oltásokkal kapcsolatban! A legtöbb EU-s ország kizárólag érvényes veszettség elleni oltásra kötelez, az EU-n kívüli országok viszont egyéb követelményeket is írhatnak elő. Tehát gondoskodj róla, hogy kutyád minden előírt oltást megkapott, s ezek dokumentálva lettek az útlevelében!

Kutyád máris kalandra kész. Nem is volt olyan bonyolult, igaz?

Utazás repülővel

A mai világban már teljesen elfogadott és biztonságosnak tartott utazási eszköz a repülő. Ebből kifolyólag nem meglepő az sem, hogy már négylábú barátoddal is osztozhatsz a repülés "élményén".

Kutya helikopteren

Nem féltétlen pozitív élmény ez viszont a kutyák számára. A hosszú bezártság és a légnyomásváltozás nagyon megterhelő számukra, ezért csak a legvégső esetben válaszd ezt az utazási lehetőséget.

Alapvetően elmondható, hogy a kutya repülőgépen való tartózkodásának két formája lehet: 

 • Utastérben való utazás – Az utastérben általában 8-10 kg alatti súlyú, a repülés alatt szállítódobozban tartott és ülés alá behelyezett kutya utazhat. A szállító box mérete maximum 42 x 32 x 29 cm lehet.
 • Csomagtérben való utazás – A csomagtérben a 32 kg-ot meg nem haladó kutya az utasok csomagjaival utazik egy helyen. A szállítóketrec mérete maximum 125 x 69x 80 cm lehet.

Mint bármely más, fentebb felsorolt utazási formának, ennek is megvannak a sajátos, egyéb szabályai és előírásai, amik repülőgép társaságonként változnak. Ezen szabályokat illetően a repülőtéren, a kiszemelt légitársaság információs pultját felkeresve kaphatsz pontos információkat. Természetesen telefonon is utánakérdezhetsz, jobb esetben pedig az Interneten is megtalálhatod az adott légitársaság ez irányú előírásait.


Hozzászólások (4)

 • tappancsok

  Buszon jeggyel és szájkosárral utazunk. Autóban a lábamnál, de biztonsági hámon van bekötő.

  2016. 12. 21. 13:20Válasz a hozzászólónak
  • Eszti

   "Az Én kutyámnak nem kell póráz, magától is sétál mellettem" részhez akarok hozzáfűzni valamit. Nem csak szabálysértés, (ilyen már velem is volt egyébként, csak nem séta hanem egyszerűen "vendég elébe megyek és jött a kutyám is" féleség) hanem ha megijed a kutya valamitől, főleg ha ilyen pici mint Ő, akit sétálni szoktam vinni, és elszalad. Aztán kerestük egy napig, szerencsére hazajött, de az infarktus kerülgetett mindenkit!

   2016. 12. 30. 11:09Válasz a hozzászólónak
   • Kata

    Remek kis összefoglaló :) Köszönjük! Kb. egy hónap múlva tervezem, hogy tömegközlekedéssel fogunk viszonylag sokat utazni, jó tudni, hogy mire kell számítani. Előtte azért érdemes lesz rövidebb próbát is tartani, úgy érzem :) Bár autózni imád, remélhetőleg a busszal, vonattal, sok idegennel sem lesz gond! :)

    2017. 01. 04. 15:34Válasz a hozzászólónak

     Oszd meg a véleményed!

     Utoljára módosítva: 2024.02.13