Kutyáink legnagyobb félelme a tűzijáték

Magyar nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a, majd pedig Szilveszter, az év utolsó napja közeledtével az emberek többsége - különösen a gyerekek - nagy izgalommal várja az ezeken a napokon, az éjszakai égboltot beragyogó, lélegzetelállító tűzijátékokat. Kiváltképp Szilveszter éjjel, ünneplő tömegek vonulnak az utcára szerte az országban, hogy tűzijátékokkal és petárdákkal köszöntsék az új évet.

Az emberek már hetekkel előre készülnek erre a vidám eseményre, beszerezve minden szükséges eszközt: tűzijátékot, petárdát, rakétákat, tűzijátékbombákat, sípokat stb. Amikor eljön a várva várt nap, kiválasztanak egy helyet, akár a kertjükben, akár a forgalmas belváros utcáin, majd sorra lövik fel az égbe a rendkívüli robajjal járó, különböző pirotechnikai csodákat és önfeledten élvezkednek a látványban.

Ugyanezekben a percekben Magyarország körülbelül 2,5 millió (!) kutyája mit sem sejtve gyakorolja napi rutinjának egyik elemét: evést, alvást, játékot, vagy bármilyen, kutya léthez nélkülözhetetlen tevékenységet. Minden nyugodt. Minden a megszokott. Minden csendes. Míg egyszer csak...

...BUMM! Egy borzalmasan hangos és félelmetes hang, ismeretlen fény kíséretében. Majd ezt egy újabb és egy újabb követi, mintha soha nem akarna abbamaradni. Kutyák százai rohannak menekülve az idegen hang és fény elől. Fejvesztve próbálják életüket menteni, maguk mögött hagyva mindent, még az eddig biztonságot adó otthont is.

Tűzijátéktól ijedt kutya

"Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól?"

Nekünk, embereknek teljesen egyértelmű és előrelátható alkalom a tűzijátékkal való ünneplés. Ennek fényében már jó előre feltudunk készülni az ezekkel járó zajokra, anélkül, hogy meglepetésként érne minket.

A kutyák (a többi állattal egyetemben) viszont figyelmeztetés és előrejelzés hiányában maximálisan ki vannak szolgáltatva a körülöttük zajló eseményeknek. Nekik semmilyen arra utaló jel nincsen, hogy ezek a napok bármiben is különböznének a megszokott mindennapoktól.

Miért félnek tehát az állatok ettől, az ember számára szórakoztató eseménytől? Erre nagyon egyszerű a magyarázat: egyszerűen megijednek a hirtelen zajtól és fényektől.

Gondolj csak bele, mikor békésen sétálsz estefelé az utcán, majd egyszer csak kiugrik eléd valaki a bokrok közül. Felborul tested nyugalmi állapota, a szíved hevesen kalapálni kezd, az adrenalin szinted az egekben és egész tested remeg: megijedtél.

Pontosan így reagálnak a kutyák, macskák és minden egyéb állat az előreláthatatlan zajokra. Oly mértékben megijednek, hogy az életüket féltve próbálnak elbújni, elmenekülni az ismeretlen forrású veszély elől.

"Egy vihar mitől másabb a kutyáknak, mint a tűzijáték?"

A tűzijátékkal ellentétben a vihartól nem minden kutya fél. Jelentős részüknek nem okoz problémát még egy igazán hangos mennydörgésekkel tarkított vihar sem. A viharoknak ugyanis vannak előjelei, mint például az erős szél, a légnyomás változás, vagy a levegő páratartalmának változása.

Kutya vihar előtt

Mivel a kutyák érzékelik ezeket a jeleket, ezért nem éri őket váratlanul az ég villámokkal kísért dobkoncertje, így sok kutya nem is rémül meg különösebben. Továbbá maga a vihar hangjai is megszokottabbak számukra, mint a tűzijátékok és petárdék dörrenései.

Sok kutya azonban ugyanúgy fél a hangos mennydörgéstől és villámlástól, mint a tűzijátéktól. Ezek a kutyák érzékenyebbek az erős hangokra, vagy esetleg kölyökkori nevelésük során rossz megerősítést kaptak gazdáiktól a viharokkal és az erős zajjal járó eseményekkel kapcsolatban.

Nem mindegyik kutya fél a vihartól

Egy barátom kertben tartott staffordshire terrireje például - erőteljes, magabiztos megjelenését meghazudtolva - minden egyes vihar és tűzijáték alkalmával igyekszik a lakásban meghúzni magát. Amikor viszont egyedül marad, a biztos menedék és gazdi hiányában, órákon át tartó vonyításnak és ugatásnak lehetnek fültanúi a kedves szomszédok.

"Honnan tudom, hogy a kutyám komolyabban megrémült-e?"

A félelemnek nem csak biológia, belső jelei vannak, hanem kívülről egyértelműen megfigyelhető tünetei is. Ilyen esetekben a kutya erősen liheg, nyáladzik, megállás nélkül ugat, vagy fülét-farkát behúzva szaladgál a ház, illetve lakás körül, menedéket, esetleg kiutat keresve.

Előfordulnak olyan esetek is, hogy a kutyára görcsroham, epilepsziás roham formájában ül ki a rémület. Ilyenkor a kutya öntudatlan állapotba kerül, lábaival futó mozdulatokat végez, szája szorosan összezárt, habzik.

"Hogyan készíthetem fel kutyámat a hangos zajjal járó eseményekre?"

Minél korábban elkezded kutyusod zajokhoz való szoktatását, annál könnyebb dolgod lesz a jövőben. Én például szerencsésnek mondhatom magam, mivel Rocko (a mopszom) karácsony előtt érkezett meg hozzám, és vált családtaggá.

Tökéletes időzítés lévén adott volt az alkalom, hogy Szilveszterkor megismertessem őt a tűzijátékokkal. Nem is volt kérdés, hogy szórakozás helyett inkább vele maradjak itthon és segítsek neki "átvészelni" ezt az alkalmat.

A nap során már lehetett hallani egy-két durrogatást, de természetesen a ricsajozás az éjféli órával érte el tetőfokát. Ekkor szépen felkaptam őt az ölembe és kisétáltunk az udvarra, hogy együtt csodáljuk meg a tűzijátékot.

Folyamatosan, vidám és nyugodt hangon beszéltem hozzá, ezzel próbálva érzékeltetni, hogy bár rendkívül hangos és fura fényekkel teli az ég, mégsem kell megijedni tőle. Úgy tűnik jó munkát végeztem, mivel azóta sincs semmilyen problémája sem a tűzjátékokkal, sem a hangos viharokkal.

+TIPP: Ha nem vagy olyan szerencsés, mint én, akkor használhatod az internet segítségét, hogy felkészítsd kutyusod a zajos eseményekre. Hangosítsd fel a hangszórót és rendszeresen, akár minden nap játszd le neki tűzijátékok és viharok videóit. Jutalmazd őt jutalomfalattal, vagy simogatással, ha nyugodtan viselkedik. Egy idő után megszokja majd a hangokat és később kevésbé, vagy egyáltalán nem lesz ijesztő számára.

"Hogyan könnyíthetném meg kutyám számára ezeket az alkalmakat?"

Amennyiben a felkészítés elbukott és kutyádat felzaklatják a hangos zajok, neked kell gondoskodnod arról, hogy megkönnyítsd számára ezen alkalmak átvészelését. A legalapvetőbb dolog amit tehetsz az az, hogy a lehető legnagyobb figyelmet fordítod kutyád biztonságára.

Ha a kutyusod a kertben tölti mindennapjait és alapvetően nincs bejárása a lakásba, akkor a legjobb döntés, ha ilyen esetekben kivételt teszel. Hiába az erős kerítés, vagy a láncra kötés (amit velem együtt sok gazdi 100%-osan ellenez), egy halálfélelmet átélő kutyát semmi sem állíthat meg.

Miután beengedted a lakásba, zárd be az ablakokat, húzd be a függönyöket, vagy esetleg a redőnyöket, ha van, hogy ezzel a lehető legjobban kizárd a beszűrődő hangokat és fényeket. Foglald le őt játékkal, vagy ha esetleg nem vagy otthon vele, akkor mindenképp add neki oda kedvenc játékát, vagy akár egy új darabot, ami sokáig lefoglalhatja.

+TIPP: Hogy még jobban lecsökkentsd a beszűrődő zajt, akár hangos zenét is kapcsolhatsz.

"Vannak olyan szerek kutyáknak, amik stresszoldó, nyugtató hatásúak?"

Természetesen vannak olyan készítmények, amik segíthetnek a kutyáknak, hogy jobban viseljék a tűzijáték, vagy vihar okozta zajokat. Ezek a termékek megtalálhatóak bőrre csepegtethető (mint a kullancs elleni szer), tabletta, párologtató, vagy akár hámbetét formájában is.

Ezek a típusú szerek általában mind úgynevezett macskagyökeret, vagyis egy nyugtató, lazító hatású gyógynövényt tartalmaznak. Ez a gyógynövény megfelelő adagolás mellett (!) nem bódító hatású, tehát az állat teljes mértékben tudatában van a történéseknek, uralni tudja testét, csupán nem reagál olyan hevesen, mint azt "normál" esetben tenné.

Ez azért nagyon fontos, mert egy leszedált, "lebénított" kutya számára még félelmetesebb lehet az ilyen alkalmak megélése. Talán volt már olyan rémálmod, amikor veszély közelgett, de te mozdulni sem bírtál. Pontosan ilyen érzés egy kutyának, ha ilyen esetben erősen be van nyugtatózva: retteg, menekülne, de nem tud.

Fontos tehát, hogy ne akarj önkényesen erős, emberi fogyasztásra alkalmas nyugtatókat adni a kutyádnak, hiszen egészen biztos, hogy csak ártani fogsz vele. Amennyiben nem váltak be a macskagyökeret tartalmazó szerek és úgy ítéled meg, hogy kutyádnak mindenképp szüksége van gyógyszeres segítségre, feltétlenül konzultálj az állatorvossal!

"Mit tehetek, hogy megnyugtassam a már rémült kutyámat?"

Rendkívül fontos, hogy ne kezdj el pánikolni és babusgatni a kutyádat, amikor az meg van rémülve. Ezzel a viselkedéssel megerősíted őt és azt fogja gondolni, hogy ez a helyes reakció az ilyen helyzetekben.

Nagyon nehéz látni kis barátod félelmét, de nem szabad tudomást venned róla. Mivel a kutyád megérzi milyen hangulatban vagy és ezáltal ő is akképpen viselkedik, ezért fontos hogy higgadt és határozott maradj. Egy idő után megérti majd: "Ha a gazdi nem fél, akkor nekem sincs mitől félnem."

+TIPP: Próbáld elterelni a figyelmét játékkal és mindig jutalmazd őt, amikor higgadtan viselkedik!

Amennyiben olyan erős kutyád félelme, hogy epilepsziás rohamot produkál, ne ess kétségbe! Vidd őt biztos, sötét helyre, ahol nem sértheti meg magát a roham alatt és semmiképpen se próbáld őt lefogni, mivel ezzel akár újabb rohamot is előidézhetsz! 

"Elszökött a kutyám."

Ha mégis megtörtént a baj és a kutyusod valahogy elszökött, akkor azonnal meg kell kezdened a keresést, mivel sajnos szinte biztos, hogy magától nem tud hazatalálni.

Első lépésként keresd fel a közeledben lévő állategészségügyi szolgálatot, vagy menhelyt és jelentsd be az eltűnést, ugyanis, ha esetleg valaki megtalálja a kutyád, ott tudni fogják már, hogy hozzád tartozik.

+TIPP: Nagyon fontos, hogy kutyád beregisztrált (!) mikrochippel rendelkezzen, hiszen ez alapján könnyedén utol tudnak téged érni, ha a kutyusod elkóborolt.

Természetesen neked is kezedbe kell venned a keresést és figyelned a környéket, illetve akár kiskutyád fényképét tartalmazó plakátokat is kihelyezhetsz az utcákon és a közeli állatorvosoknál.


Hozzászólások (6)

 • tappancsok

  Az én kutyám egy mopsz keverék, 1 éves koráig nem félt, de az utána való években elkezdett félni, és én hiába maradok ilyenkor nyugodt ő nagyon fél a kosarában, se játékkal se jutifalattal nem lehet megnyugtatni. Állatorvosnál veszek neki Calmex kapszulát, így vészeljük át a hangos Szilvesztert!!

  2016. 12. 27. 13:09Válasz a hozzászólónak
  • Bree80

   Szerencsére a görényeim le se tojják a szilveszteri durrogásokat :) Egyiknek már a 3. szilvesztere, másiknak a 2. lesz...Se a petárdák (persze nem mellettük durrantva, hanem csak az utcán), se a tűzijáték zaja nem hatja meg őket :) Békésen szunyókálnak :)

   2016. 12. 29. 12:32Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#287A58)

    Nagyon jó neked! A mi kutyánk nagyon fél remeg, Bebújik az asztal alá és liheg 😞

    2023. 12. 31. 17:48
  • Eszti

   Az Én kutyáim nem félnek egyébként, de most Én kicsit félek, mivel most költöztünk és mi lesz ha meglógnak?

   2016. 12. 31. 16:26Válasz a hozzászólónak
   • Booka

    Szerencsére az én nyulamat sem érdekli különösen a szilveszteri petárdázás. :) Viszont a szomszédban lévő kutyus ilyenkor úgy vonyít, mintha kínoznák. Remélem a gazdija minél előbb belefut egy hasonló cikkbe, mivel szörnyű hallgatni ahogy szegénykém szenved.

    2017. 05. 05. 13:08Válasz a hozzászólónak
    • Kata

     Szerencsére a kutyusunk nem fél a tűzijátéktól. Ha tudjuk, hogy ilyen esemény lesz, akkor aznap igyekszünk extrán lefárasztani. De ha véletlenül "futunk bele" ilyesmibe, akkor sem veszi figyelembe. Mi sem váltunk izgatottá, nyugtalanná, ő sem :) Egyébként tényleg jó lenne, ha több gazdi olvasna ilyen jellegű cikkeket és nem lenne tele szilveszter után az internet elveszett kisállatokkal!

     2017. 05. 18. 08:48Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#AF873)

      No kérem ezek mind nagyon okos tippek csak az élet nem igy működik. A cikkirónak is inkább szerencséje van. Az első Szilveszteren a délutáni sétánál a házunktólkb. 100 méterre 2 barom elkezdett fellőni tüzijátékot, az akkor 7 hónapos (egyébként a tűztöl sem félő)kutyám őrjöngve rohant hazáig. A 2. Szilveszternél viszont elég jól tűrte a dolgot. Most augusztusban meg már tudomást sem vett róla. Erre ma pontmikor sétáltunk tőlünk 3 utcányira tüzijátékozott valaki. 2 másik kutyabarát le se reagálta, de ő sokkott kapott. Most a lakás végében bújt el... Pedig előszőr úgy tettem ahogy irtátok. Tudomást sem vettem róla sétáltunk tovább, nyugodt voltam de ő egyre jobban besokkolt. Hazajöttem vele és bár teljes erőből húzott próbáltam lassitani meg nyugtatóan beszélni hozzá. Most is a lakás legmélyebb, leghátsóbb részén fekszik...

      2020. 11. 01. 21:31Válasz a hozzászólónak

      Oszd meg a véleményed!

      Utoljára módosítva: 2024.02.13