Kutya: a kertek ősellensége?

Kutyatulajdonosként nyilván mindenki nagyon szereti a házikedvencét. Rengeteg szeretetet tudnak nyújtani, jót lehet velük játszani, futni, sétálni. Ugyanakkor, időnként előfordul, hogy bosszúságot okoznak nekünk.

Én gyerekkoromtól fogva szinte mindig kertes házban laktam, és fontos számomra, hogy szépen gondozott kertem legyen. Ebből a kutyám kedvéért sem akartam engedni. De akárhogy néztem, a goldim által ásott gödrök sehogy sem mutattak szépen, illetve arról is le akartam szoktatni, hogy odébb vigye a sziklakertből a díszköveket. Úgyhogy még kölyökkorában utánajártam, hogy vajon a kutya a kertek ősellensége-e, vagy lehet valamit tenni a kert szépségének megőrzése érdekében.

Golden retri a kertben

Szerencsére jó hírem van: sok mindent tehetsz azért, hogy a kerted szép és élvezhető legyen. Ebben a cikkben végigveszem a legjellemzőbb problémákat:

 • ugatás,
 • ásás, rágás,
 • és a fű elsárgulása.

Megelőzés

Az egyik legjobb eset az, ha még kutyavásárlás előtt kitalálod, hogy milyen óvintézkedésekkel őrzöd meg a kerted állapotát, hiszen

 • a megelőzés sokkal könnyebb,
 • mint a helyreállítás.

A másik, talán még tökéletesebb megoldás, ha a ház vásárlásakor, vagy a kert tervezésekor már fel vagy készülve arra, hogy kutya lesz a kertben, és ennek megfelelően ültetsz növényeket, vagy készítesz kerítést a kert egy részének elkerítésére. Tehát nézz utána, hogy az általad kinézett kutyafajtának mekkora a területigénye, és az alapján válassz kisebb vagy nagyobb kertet. Vagy a már meglévő kertedhez olyan kutyát válassz, amelynek helyigénye kompatibilis a terület nagyságával. Alapelvként elmondható, hogy kis kertbe kis kutyát, nagy kertbe nagy kutyát válassz. De nagyobb kutyák közül is vannak viszonylag kisebb mozgásigényű fajták, például a golden retriever is ilyen. 

A helyigény kielégítése

A hely- és mozgásigény kielégítése azért különösen fontos, mert a kert állapotát nagyban befolyásolhatja a kutya hangulata, érzelmi világa. Amennyiben a kutya jól érzi magát, mert 

 • nem érzi magát bezárva,
 • sokat mozoghat,
 • sokat foglalkozol vele

- így nem unatkozik -, akkor a kertben történő rongálás sem lesz túl gyakori, és tanítással arról is könnyebben leszoktatható.

Ellenkező esetben, ha a kutya unatkozik, akkor unalmában

 • „szórakoztató” tevékenységeket keres magának, például kiássa a szépen elültetett virágokat, gödröket ás, széttépi a lábtörlőt, stb.
 • Az is lehet, hogy depressziós lesz vagy szorongani kezd, amikor nem vagy vele, és ezt vezeti le hasonló módokon.

Ha nem áll módodban, hogy nagyobb kertet biztosíts kutyádnak, akkor a rendszeres, gyakori sétáltatás is segít a problémán. Minden kutyának szüksége van sétáltatásra, de a kis helyen tartott kutyákat nem elég naponta egyszer sétáltatni.

Bizonyított tény, hogy a szellemi kihívások (pl. egy új trükk megtanulása), valamint a fizikai aktivitás jó hatással van a kutyák lelki állapotára, és a rendszeresen sétáltatott kutyák kiegyensúlyozottabbak – vagyis kevesebb rongálás várható tőlük. Az apportírozás például elég egyszerű módja annak, hogy megfelelő mentális és fizikai feladatot kapjon a kutya; ráadásul ez a gazdinak sem túl megterhelő. Egyes kutyafajták úszni is nagyon szeretnek, akár a vízbe is dobhatsz különböző visszahozandó tárgyakat, ha esetleg a szárazföldön ez már unalmas lenne.

A kutyáknak is fontos a jó társaság

A kutyáknak nem csak mozgásigényük van, de a jó társaság is fontos nekik. Elegendő törődés, foglalkozás nélkül még a legjobban kialakított, megfelelő méretű kertben is unatkozni fognak, és megpróbálják ilyen-olyan módon felhívni magukra a figyelmedet.
Lehet, hogy ugatni kezdenek, kaparásznak az ajtón, fölugranak az ajtóra, némelyik kutya még a kilincset is le tudja nyomni. Mindezzel azt próbálják kifejezni, hogy tölts velük időt. Ezt az időt néha olyan nehéz megtalálni. Könnyebb lenne, ha hétvégén elég lenne kimenni a parkba egy pár órára, és aztán egész héten elég lenne csak egyszer-egyszer megsimogatni a kutyát. Ezt persze a kutya "nem hagyja" – és én nem is tudom érte hibáztatni.

Ha kinn tartod a kutyád a kertben, de nem tudsz elegendő időt tölteni vele, akkor megfontolandó, hogy beenged a házba. Ekkor könnyebb vele foglalkozni, akár TV nézés közben is tudsz vele játszani, nem kell hozzá kimenni a kertbe. Viszont – főleg ha hosszú szőrű kutyád van – nehezebb lesz takarítani a házat. Szóval, eldöntheted, hogy mivel töltesz több időt: porszívózással vagy játékkal a kertben. Illetve annak, hogy (alkalmanként) beenged a kutyát a lakásodba más következményei is lesznek, hiszen, ha egyszer beengeded, akkor "mindig" be akar majd jönni.

Hogyha mindezeket a szempontokat már figyelembe vetted, rendszeresen sétáltatod a kutyádat, sok időt töltesz vele, akkor is lehet, hogy néhány, már fennálló viselkedési probléma nem szűnik meg. Nézzük tehát, hogy mit lehet ezekkel kezdeni.

Ugatás

Az egyik gyakori módszer a gazdi figyelmének felkeltésére, hogy addig ugatnak, amíg el nem kezdesz foglalkozni velük. Nem tudom, hogy Te hogy vagy ezzel, de én nem igazán tudom élvezni az életet, ha a kutya állandóan ugat odakinn. A szomszédokkal való jó viszonynak pedig biztosan befellegzett, ha nem tudod elérni, hogy csendben maradjon a kutyád.

Érdemes egy-egy napot arra szánni, hogy megfigyeld, hogy mitől kezd el ugatni a kutyád. Az én goldim például az utcában elhaladó nagyobb autókat, teherautókat ugatja meg, vadul ide-oda rohangálva, valamint egyes járókelőket is, ha nem vesznek róla tudomást. Ezenkívül még éjszakánként is ugat néha, valószínűleg olyankor, amikor egy állat (pl. macska, süni) keresztülmegy a kertünkön.

Egyébként az teljesen természetes, hogy a kutya néha ugat, különösen, amikor valami különleges történik, hiszen figyelmeztetni akar, csak az nem mindegy, hogy milyen sokáig teszi ezt. Úgy tudod megtanítani, hogy néhány vakkantás után csendben maradjon, hogy azt mondod neki, hogy „csend legyen”, majd lefekteted a földre. Miközben fekszik, nem igazán tud ugatni, de legalábbis nagyon kényelmetlen a számára, úgyhogy nem valószínű, hogy folytatni fogja. Ezzel el is terelted a figyelmét arról, amit éppen megugatott. Jutalmazd meg, amikor abbahagyja az ugatást, és hamarosan a lefektetést már nem is kell alkalmaznod.

Ásás

A gödrökkel kapcsolatban először is meg kell értened, hogy miért ás a kutyád. Ennek okai nagyon különbözők lehetnek, csak az eredmény ugyanaz: a kerted úgy néz ki, mintha a Hold lenne – kráterek vannak mindenfelé.

Vannak olyan kutyafajták, melyek hajlamosabbak az ásásra. A terrierek és a tacskók például arra lettek nevelve, hogy kártevőkre vadásszanak. Ehhez szükségük volt arra, hogy szűk lyukakat kitágítsanak, így az odúban is utolérhessék a pockokat, vakondokat. Így tehát érthető, hogy a kertben is sokszor ásni támad kedvük: ösztöneik ezt sugallják nekik. Így csak akkor szabadulhatsz meg a gödröktől, ha előbb a kártevőktől meg tudsz szabadulni.

Vakond és vakondtúrás

Az is lehet, hogy felesleges energiáikat akarják levezetni a kutyák. Ez könnyebben kezelhető probléma, több testmozgásra van szükség. Ha nincs több időd a kutyádra, akkor beszerezhetsz olyan játékokat, amellyel sok időt el tud tölteni a kutyád. Hallottam például egy érdekes megoldáról, mégpedig egy buborékfújó gépről, amely húsízű buborékokat fúj. Gombnyomásra működik, szóval neked alig van tennivalód vele. Még nem próbáltam, de képzelem, hogy milyen szívesen szaladgálna a buborékok után a kutyám :)

Vannak időszakok, amikor a kutyák szívesebben ásnak. Ez azt is jelenti, hogy ilyenkor jobban oda kell figyelned, hogy csírájában el tudd fojtani az ásás iránti vágyat. Ha nemrégen ültettél valamit a kertbe, vagy hozattál valahová új földet, akkor ott még jóval lazább a föld, könnyebb benne ásni. Ezeket a területeket célszerű lehet elkeríteni, hiszen nem tudod a nap minden órájában ellenőrizni, hogy vajon nem ás-e a kutya.

Arra is figyelj oda, hogy mit ültetsz a kertbe, hiszen néhány növény (pl. tulipán, ciklámen, borostyán) mérgező a kutyák számára. Ha látod, hogy a kutyád evett valamilyen növényből, és utána hányni kezdett, vagy görcsölni kezdett, akkor fordulj minél gyorsabban állatorvoshoz.

Egy másik jellemző időszak az ásásra a nyári hőség ideje. Ilyenkor különösen a vastagabb szőrű kutyák ásnak maguknak egy árnyékos mélyedést, ahol a talaj nedvessége és a levegőnél alacsonyabb hőmérséklete miatt kellemesen tudnak hűsölni. Dönthetsz úgy, hogy nyáron elfogadod a gödröket – de nem tudom, hogy ősszel hogy magyarázod meg a kutyádnak, hogy most már nem oké ásni. Másik lehetőség, hogy alternatív hűtést biztosítasz számára.

Hogyha a rászólás, fegyelmezés nincs semmilyen hatással a kutyád ásási szokásaira, akkor megpróbálhatod azt, hogy a kertednek egy eldugottabb részében kialakítasz egy ásógödröt. Nem kell, hogy túl hosszú legyen, a kutyád testhosszának kétszerese elegendő lesz. Ásd fel egy kicsit a földet, esetleg szórj rá egy kevés homokot, hogy kellemesebb legyen ott az ásás, és talán nem is kell mást tenned, hogy odaszokjon a kutyád.

Ha ez nem lenne elegendő, akkor amikor látod, hogy máshol kezd ásni a kutya, csalogasd a kijelölt ásóhelyhez egy kis finomsággal, dobj a gödörbe egy-két jutalomfalatot, és várd meg, amíg ott kezd ásni. Ásás közben is jutalmazd még. Néhány alkalom után már biztosan a kijelölt helyen fog ásni, és Te végre élvezheted a gödörmentes kertedet.

Rágás

A kertekben mindenféle érdekes objektum található, melyeket remekül meg lehet rágni, legalábbis a kutyám szerint, és azt hiszem, ezzel a véleményével nincs is egyedül. Ennek is többféle kiváltó oka lehet. A kölyökkutyák hajlamosabbak rágcsálni, a kisgyerekekhez hasonlóan ők is a szájukba akarnak venni mindent. Türelmesnek kell lenned velük, de ez nem azt jelenti, hogy szó nélkül tűröd, hogy cafatossá rágja a lábtörlőt. A legjobb, ha veszel egy játékot, melyet kifejezetten rágásra találtak ki, például egy rágócsontot, mely még a fogaknak is jót tesz.

Gumicsont

Vannak kutyák, amelyeknek ösztönösen rágniuk kell, őket nem tudod leszoktatni teljesen erről a szokásról. Itt is a rágható játékok jelenthetnek megoldást. Az unalom miatti rágás ellen viszont bármilyen más játék is bevethető.

Előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt rág a kutya. Van egy olyan rendellenesség, ami hatására nem ehető dolgokat akar ösztönösen enni a kutya. Ha hirtelen alakult ki ez a viselkedés, akkor érdemes lehet állatorvoshoz fordulni, és megbizonyosodni arról, hogy nem beteg az állat. Emésztőrendszeri megbetegedés esetén elképzelhető, hogy füvet rágcsál a kutya, hogy ki tudja hányni a rosszullétet okozó ételt.

Az én goldim a terasz fából készült korlátját szerette rágni, valamint a lábtörlőt gondolta sajátjának, és tulajdonképpen csak az használt, hogy kitartóan, minden alkalommal, amikor rajtakaptam, rászóltam. Nem tudom, pontosan mikor hagyta abba, de egy évig kellett időnként fegyelmezni.

A fű elsárgulása

A kutyám elég sok helyen szereti elvégezni a dolgát, bár nagyon azon vagyok, hogy egy helyre szoktassam. (Általában egyébként sikerül is, de vannak kivételek.) Ebből nem csak az a probléma származik, hogy nem lehet biztonsággal közlekedni a kertben, hanem az is, hogy a fű egyes helyeken elsárgul, elhal.

Ezeknek a sárgás foltoknak a nagysága elsősorban az ivóvíz minőségétől függ. Az ivóvízben található nitrát és nitrit káros az emberi és az állati egészségre is. Az EU szigorú határértékeket szab ugyan, de kis mértékben még így is megtalálhatók az ivóvízben. Ezért érdemes víztisztító készüléket beszerezni.

Amennyiben erre nincs lehetőségünk, a kutyáinkat más módon is megvédhetjük a nitrát és a nitrit káros hatásaitól. A Dog Rocks egy olyan vulkanikus kőzet, mely megköti az ivóvízben található nitrátot és nitritet, és ezáltal a kutya vizeletében is kevesebb lesz ezekből. Csupán annyi a teendő, hogy a vulkanikus követ a kutya itatótáljába kell helyezni. Ezáltal az esetek döntő többségében jelentős javulás érhető el a kert állapotát nézve, hiszen jellemzően a nitrogénes vegyületek miatt hal el a fű.

Dog Rocks ismertető

Összegzés

Kitartó tanítással szinte mindent el lehet érni, azt is, hogy a kertünk a kutya mellett is szép maradjon. Mindenképpen érdemes sokat sétálni a kutyával, hiszen ez a mozgásigényét és társaságigényét is kielégíti. Ezen kívül jó, ha ismered az adott kutyafajta történetét, hogy jobban megérthesd kutyád különleges igényeit, hiszen sokszor ez megmagyarázza a számodra furcsa, kellemetlen viselkedést.


Hozzászólások (1)

 • tappancsok

  Nagyon hasznos információkat tartalmaz. Saját tapasztalat, ha nem unatkozik nem ássa szét a kertet a kutya. Megfelelő lefárasztás és minden a helyén marad.

  2017. 01. 23. 13:16Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13