Így tanítsd meg a kutyádat az eldobott labda vagy apport visszahozására

A következőkben az apportírozásról osztanám meg röviden a gondolataimat veletek. Akinek esetleg ez a szó kicsit idegenül hangzik, az apportírozás az, amikor a kutya visszahozza az eldobott tárgyat - például egy labdát vagy egy speciálisan erre a tevékenységre kialakított tárgyat, az apportot -, és visszaadja azt a gazdinak.

Korábban azt gondoltam, hogy a kutyák ezt automatikusan tudják. Annyi kutyát láttam a közeli parkban, és mindegyik az apportírozást gyakorolta, hogy nagyon nem is gondolhattam mást. Aztán amikor saját kutyám lett, akkor tapasztaltam, hogy bizony nem olyan egyszerű ez a dolog.

Vannak olyan kutyafajták, amelyek hosszú évtizedek, akár évszázadok óta arra lettek nevelve, hogy visszahozzák az elejtett vadat. Ezek közé tartozik például a labrador. Az ilyen kutyafajták ösztönösen jók az apportírozásban – azért persze őket sem árt egy kicsit tanítani.

Labrador visszahozza az elejtett zsákmányt

Vannak viszont olyan kutyák is, melyek nem igazán figyelnek az eldobott tárgyakra, őket ezért igen nagy kihívás megtanítani a tárgyak visszahozására. Persze semmi sem lehetetlen, csak jóval több erőfeszítést igényel a dolog részedről.

Így tanítsuk meg a kutyánkat az eldobott tárgyak visszahozására

Szeretnéd megtanítani kutyádat, hogy visszahozza az általad eldobott tárgyakat, például egy labdát? Akkor olvasd el tanácsaimat ezzel kapcsolatban.

Érdemes kicsiben kezdeni a tanítást. Ha a kutyádat egyelőre még nem is érdeklik az eldobott tárgyak, akkor ki kell választani mondjuk egy megfelelő méretű labdát, és hozzá kell szoktatni a kutyát ahhoz a tárgyhoz. Dicsérd meg, amikor foglalkozik a labdával, simogasd meg, amikor szaglássza, vagy a szájába veszi. Ez a lépés talán nem tűnik fontosnak, de különben miért akarná visszahozni a tárgyat a kutyád, ha az egyáltalán nem is izgalmas a számára?

Amikor már szívesen szájába veszi a labdát, utána következhet az „ereszd el” parancs megtanítása. Mindenképp ezzel kezd a tanítást, ne a visszahozással, mert különben nem fogja odaadni a labdát. Mondd ki a parancsszót: „ereszd el”, hajolj előre és mutass a földre. Az elején mindig jutalmazd meg, amikor elereszti a labdát. Gyakoroljátok sokszor a parancsot, hogy jól megjegyezze.

A visszahozást is fokozatosan tanítsd neki, először csak ejtsd le a tárgyat a közeledben. Várd meg, amíg a szájába veszi, és akkor hívd oda magadhoz a „hozd vissza” paranccsal. Dicsérd meg, amikor odajött. Mondd neki az „ereszd el” parancsot is, és utána is dicsérd meg!

Szépen lassan dobd egyre távolabb a labdát, és minden alkalommal mondd a „hozd vissza” parancsot! Jutalmazd és dicsérd, amikor teljesen végrehajtotta a feladatot, vagyis vissza is hozta és el is eresztette a labdát!

Collie labda után szalad

Érdemes naponta többször is gyakorolni a feladatot, de egy alkalommal ne vidd túlzásba, könnyen unalmassá válhat a játék. 10-15 visszahozás általában elég egy kutyának. Amikor már biztosan teljesíti a parancsot, akkor elkezdheted variálni, hogy milyen tárgyakat dobsz el (pl. fadarab, frizbi), csak arra vigyázz, hogy ne legyen törékeny vagy szúrós a tárgy. Ekkor lassan abbahagyhatod az állandó jutalmazást (de azért dicsérd sokat), és legyen az apportírozás a mindennapos testmozgás része!

Ha úgy gondolod, hogy kutyád különlegesen tehetséges az apportírozásban, akkor elkezdhetitek versenyszerűen űzni ezt a sportot. A versenyeken a gyorsaság a lényeg, de hogy unalmas ne legyen, különböző akadályokon (pl. palánk, magasugró akadály) át kell visszahoznia a kutyádnak az eldobott, speciálisan kialakított fadarabot. Ezt hívják apportnak, és innen ered az apportírozás. Ez a fadarab leginkább egy kézisúlyzóhoz hasonlít, de annál jóval könnyebb, hiszen fából, gumiból vagy műanyagból van.

Trixie kutya apport fából

Akár versenyszerűen szeretnétek űzni ezt a sportot, vagy csak hobbiból, mindenképp érdemes megtanítani a kutyádnak, hiszen remek szórakozás ez, sok mozgást biztosít neki, és sok szabad levegőn töltött időt neked.


Hozzászólások (11)

 • Vendég (#14302)

  Oké, de akkor hogyan is tanítsam meg hogy visszahozza? Mert csak ezt nem írtad le.
  Ha kaja van a kezemben le sem bagózza a labdát.
  Ritkán kergeti amíg mozog, de ha már nem akkor elveszíti az érdeklődését.
  Pl. Ha pattintom ügyesen elkapja levegőben, de 2 ilyen után megunja akárhogy dícsérem vagy jutalmazom... Ha kajával jutalmazom akkor nem izgatja a labda, csak a kaja.

  2018. 07. 25. 15:15Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#30DD5)

   2 napig ne adj neki enni (semmi baja nem lesz-vize legyen)ülj le a kutyával szemben és tedd a labdát a szájába "fogod" a parancs, ha a szájába veszi azonnal kérd vissza "ereszd" a parancs és ha oda adja a labdát azonnal juti fali -ismételd el élősszőr 4-5 alkalommal aztán hagyj egy kis szünetet és ismét. A kutya ennyit evett mára amennyi a juti falat volt. Másnap ugyan ez de 5-10 ismétléssel 2x
   és ismét hagyd abba a kutya ma is ennyit evett. Harmad nap hívd magad elé a kutyát és amikor már közel van legalább 2-3 méterre gurítsd oda neki a labdát "fogd meg" ha megfogja "hozd ide" paranccsal ütögetve a combodat kedvesen hívd magadhoz, ha sikerült nagyon ajnározva dicsérd meg miközben bőségesen elárasztod juti falival. Azt kell megértesd a kutyával, hogy csak akkor
   Van kaja ha megfogja a labdát és oda viszi hozzád. Még lehet finomítani több módon de ezt rád és az intellektusodra bízom. Sok sikert!

   2019. 04. 26. 15:37
  • Vendég (#99610)

   Nálam megcsinálja, de csak akkor amikor jutalomfalat van a kezembe 😂😂😂

   2020. 08. 24. 06:54
 • Vendég (#2C881)

  A kutyám nem hozza vissza, nem tudom, hogy tanítsam meg, nem érti azt, hogy hozd vissza stb.

  2019. 03. 23. 16:42Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#6F745)

   Hello. Tudna nekem valaki segíteni abban hogy mièrt morog a kutya rám ha a szájában van a játèk?

   2020. 04. 23. 16:43Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#DAA43)

    Akkor már préda a labda és védi

    2021. 03. 24. 15:02
  • Vendég (#71C17)

   Szia! ÉS mi a helyzet akkor, ha szeret labdázni, de nem adja vissza?

   2020. 04. 29. 18:14Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#158E2D)

    Szia! A válasz engemet is érdekelne. Köszönöm

    2022. 03. 07. 09:50
  • Vendég (#7E790)

   Szia van egy kiskutyám aki 1 éves. Amikor a táp a kezemben van nemigazán ízgatja a nagyobb laszti, és azt hogyan tudná m megtanítani, hogy mindjárt a kezembe is adja a kutyus a lasztit? Köszönöm a választ szeretettel: Katica látás sérült gazdia Ginakutyusnak.

   2020. 06. 01. 12:06Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#94E91)

     Az én kutyusom 2és fél hónapos. De visszahoz mindent!! Alig kellett tanítani. Ösztönösen teszi. Az odaadással volt pici probléma. De amint adtam neki jutalomfalatot, kénytelen volt elengedni a szájából, hogy enni tudja.
     Nagyon szereti visszahozni a dolgokat...

     2020. 08. 10. 21:34Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#101F02)

      Szia! Az én kutyám 3 hónaposan már visszahozta a labdát, nem kellett rá tanítani. A lakásban a labda mindenhova begurult, ezért gumikacsát kezdtünk neki rúgni, dobni. Azt is visszahozza, nem tudom, hogyan tanulta meg. A gumikacsa sajnos tönkrement (3 ugyanolyan)hogyan kelthetném fel az érdeklődését másik gumiállat, szabadban vízben pedig pl. Frizbi visszahozása iránt?

      2021. 07. 22. 13:12Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#15827B)

       Az én kutyám felveszi viszont azonnal kiköpi és sehogy semmit sem akar a szájában tartani

       2022. 03. 05. 13:51Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#1C0C06)

        Az én kutyusom elszalad a játékért, szájába veszi és mikor jön felém, félúton leteszi es csak anelkul jon hozzam. Hogy tudom elerni, hogy odahozza?

        2022. 11. 10. 01:04
      • Vendég (#16CE4C)

       Ha én a földre mutatok és azt mondom, hogy ereszd el, megpróbálja leharapni az ujját 🤣😖🫣

       2022. 04. 25. 07:51Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#1A7CE5)

        Nekünk van 2 sziámi macskánk akik vissza hozzák az eldobott kislasztikat amit még a szájukba tudnak venni. :)

        2022. 09. 22. 01:49Válasz a hozzászólónak

        Oszd meg a véleményed!

        Utoljára módosítva: 2024.02.13