Agility versenyszellemű kutyáknak és gazdijuknak

Szeretnél a kutyáddal még szorosabb kapcsolatot? Szeretnéd, hogy még jobban megbízzatok egymásban? Szeretnéd, hogy többet mozogjatok, több időt töltsetek együtt aktívan? Örülnél, ha a kutyáddal versenyekre járhatnátok? Akkor az agility nektek való!

Az agility egy olyan sportág, amelyben a kutyának egy akadálypályán kell minél gyorsabban végighaladnia, miközben a gazdija utasításait követi. A kutyák különböző akadályokkal találkoznak a pályákon, például lehetnek ezek alagutak, ugratók, mérleghinták, szlalompályaként elrendezett rudak. Az akadályok elrendezése, sorrendje versenyről versenyre változik, ezért a kutyáknak mindig a gazdi utasításait kell követniük, nincs egy jól megszokott rutin, mint az engedelmességi versenyeken.

Agility - Kutya alagútból jön ki

Az agility versenyeken a gyorsaságért és a parancsok végrehajtásának helyes sorrendjéért lehet pontot kapni, és végül a leggyorsabb és legügyesebb kutya győz.

Az agility története

Az agility kialakulása valószínűleg a játszóterekhez kötődik, ahol a kreatív kutyák felmentek például a mérleghintákra. Nagyobb eseményen először 1978-ban jelent meg az agility.

Eleinte csupán szórakoztatásként funkcionált a nagyobb kutyakiállítások alkalmával, még nem volt verseny, nem volt hivatalos pontozása. A közönségnek viszont annyira tetszett az új produkció, hogy rövid időn belül nagyon népszerű versennyé nőtte ki magát. 1979-ben már több kutyaiskola fel volt készülve az agility tanítására, 1980-ra pedig már az új sport szabályai is rögzültek.

Néhány év elteltével a brit eredetű sport teret hódított a tengerentúlon is, eleinte az Egyesült Államokban és Kanadában, majd sok más országban is gyorsan elterjedt.

Milyen kutyáknak ajánlott az agility?

Először is fontos tudni, hogy bármilyen fajta kutya indulhat agility versenyen, nincsen semmilyen megkötés. Lehet kicsi vagy nagy, fajtiszta vagy keverék, mindez itt egyáltalán nem számít.

Agility szlalompálya

Korábban a nagyobb kutyák előnyben voltak egyes akadályoknál, például az ugratásnál minden kutyának 30 centiméteres akadályt kellett átugrani. Mára ez megváltozott, most már 3 kategóriában indulhatnak a kutyák: a kis-, a közepes- és a nagytermetű kutyáknak különböző magasságú akadályokat állítanak fel a pályán, és a szintidők is csoportonként vannak megállapítva a selejtező versenyeken.

Ennek ellenére vannak olyan tulajdonságok, melyek egy kutyát kifejezetten alkalmassá tehetnek agility versenyeken való szereplésre. A nagy mozgásigényű fajták számára például ez az egyik legjobb sport, hiszen egy-egy tréning leköti a felesleges energiát, kiválóan fejleszti izomzatukat és koncentrálóképességüket, és egyre fegyelmezettebbé válnak.

Aki szeretné, hogy kutyája a tréning után otthon már csak békésen szundikáljon, az vigye el őt egy agility tréningre; biztos, hogy jól elfárad tőle, ugyanakkor az edzés a kutya egészségének is jót tesz.

Alkalmas kutyafajták:

  • pásztorkutyák, terelőkutyák (mudi, puli, német juhász stb.)
  • vadászkutyák (vizsla, terrier fajták, agár stb.)

Ugyanakkor a fajta nem minden. Te ismered a legjobban a kutyádat, te tudhatod, hogy a temperamentuma alapján tetszene-e neki az agility. Attól még, hogy egy elméletileg alkalmas kutyafajtád van, nem biztos, hogy pont a te kutyádnak tetszeni fog ez a sport. Márpedig ha a kutya nem élvezi, akkor nem érdemes erőltetni. Mindig figyeld a kutyád reakcióit, és ha megunná, akkor pihentesd egy ideig.

Mikor érdemes elkezdeni?

Az agility-t legjobb kölyökkorban elkezdeni. 4-5 hónapos kortól a kutyák járhatnak kutyaóvodába, ahol megismerkedhetnek a sport alapjaival, valamint más kutyákkal is, mely szintén elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy a kutyád eredményes legyen majd a versenyeken. 1 éves kor alatt azonban még célszerű kisebb akadályokon kezdeni az edzést, hogy a fejlődésben lévő szervezet ne legyen túlterhelve.

Az első kutya felkészítése eltarthat 2-3 évig is, hiszen nem csak neki, hanem neked is meg kell tanulnod, hogy hogyan tudod legeredményesebben rávenni a kutyádat a különböző utasítások végrehajtására. Ez az idő lehet rövidebb is, hosszabb is, attól függően, hogy mennyire vagytok kitartóak, fegyelmezettek, mennyi időtök van gyakorolni. Második kutyánál valószínűleg néhány hónap felkészülési idő is elegendő, különösen, ha az agility sportra választottál kutyát.

Lehet, hogy még korábban nem hallottál az agility-ről, és már nem kölyökkutyád van. Ilyenkor is elkezdheted a felkészítést, de lehet, hogy még több időbe fog telni, és nem biztos, hogy olyan jó eredménnyel fogtok szerepelni. Ettől függetlenül a dolog így is jó hatással lesz a kutyád egészségére, több időt tölthetsz a kutyáddal, és jobban fog engedelmeskedni neked.

Sérülésveszély

Mint minden sportnál, az agility-nél is fennáll a sérülés veszélye. Különösen a kutyák válla, valamint háta van kitéve nagy megerőltetésnek. Gyakoriak a húzódások, rándulások, zúzódások. Körülbelül a kutyák 30%-a esetében fordul elő, hogy legalább egyszer megsérül agility közben. Ezt mindenképp vedd figyelembe, amikor gondolkozol, hogy érdemes-e elkezdened ezt a sportot.

Agility - Magasugrás

Általában a sérülések nem túl veszélyesek, azonban amikor egy kutya leesik például egy magas akadályról, akkor szenvedhet olyan sérülést is, amiből nem épül fel. Ha otthon tervezel akadálypályát kialakítani, akkor mindenképp tégy a magas akadályok alá például egy puha matracot, mely tompítja az esést!

Akadálytípusok

  • Magasugró akadályok: 25 és 65 cm között a kutyák méretétől függően vannak felállítva. Egymás után akár több magasugró akadály is következhet. Állhatnak lécekből, mint a díjlovaglásnál alkalmazott akadályok, vagy lehet fal- és sövényszerű akadály is. Egy különleges magasugró akadály a karika, melyen keresztül kell ugrania a kutyának, de nem szabad a karikát érintenie.
  • Távolugró akadály: a kisebb kutyák számára 40-50 centiméteres akadályt szoktak kihelyezni, míg a nagyobb kutyák akadálya 1,5 méter hosszú is lehet. Az akadály általában több elemből áll, az első elem magassága kb. 15 cm, az utolsóé valamivel magasabb, és az elemek felszíne kissé lejtős. Az akadályok mindig olyanok, hogy ha rá is esik a kutya, akkor sem lesz tőle baja, biztonságosak.
  • Asztal: ezen az akadályon a kutyának meg kell „pihennie”, le kell ülnie az asztal közepére legalább 5 másodpercre úgy, hogy az asztal széleitől legalább 10 centire legyen. Általában a versenyeken szereplő asztalok elektronikusan tudják mérni az 5 másodpercet, és jeleznek, amikor a kutya tovább mehet.
  • Palló: legalább 30 cm széles lécből áll, mely 120-130 cm magasságban helyezkedik el. A fel- és levezető elemeket kapaszkodólécekkel szerelik fel, melyek segítik a fel- és lemászást.
  • Hasonló elem a palánk is, csak a vízszintes elem itt hiányzik. A mászást szintén kapaszkodólécek segítik.
  • Hinta: mérleghintához hasonlító elem, melyen nincsenek kapaszkodólécek. Ez az egyik legbonyolultabb elem, sok gyakorlás szükséges ahhoz, hogy a kutya a billenés alatt meg tudja tartani egyensúlyát. Fontos, hogy a léc felülete csúszásmentes legyen!
  • Szlalom: a szlalompálya 8-12 rúdból áll, melyek egymástól kb. 60 centiméterre vannak elhelyezve. A rudak merev anyagból készülnek.
  • Alagút: ennek az akadálynak két típusa is van, a kukac, mely egy stabil falú, 3-6 méter hosszú alagút, illetve a zsák, melynek csak a bejárata stabil, a kijárata puha anyagú zsákból készül.

Az akadályok nagyobb részét otthon is el tudja készíteni az ember, bár jó nagy kertre van szükség egy agility pálya kialakításához. Néhány akadályhoz viszont érdemes egy helyi agility klubot felkeresni, hiszen például a mérleghinta vagy a palló veszélyes lehet, ha nem elég stabil, vagy esetleg csúszós.

Agility - Kutya pallón megy át

Ha mégis a kertben van az akadálypálya, akkor olyan akadályokat használj, melyek teljesen biztonságosak, a kutya nem tud megsérülni használatuk során. Kerüld a kemény, éles, szúrós tárgyakat, inkább legyen kevésbé strapabíró a pálya, minthogy sérülést okozzon a kutyádnak. Ha van veszélyes elem a pályán, akkor az legyen elzárva, felügyelet nélkül ne használhassa a kutya.

Érdemes kipróbálni ezt a sportot, hátha megtetszik nektek, még az is lehet, hogy bajnokok lesztek. De ha nem is juttok el olyan magas szintre, a testedzés és a szabad levegő jót fog tenni neked is és a kutyádnak is.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13