Furcsa kutya szokások és magyarázatuk

Gazdiként rengeteg bizarr, esetleg taszító, vagy egyenesen mókás kutya viselkedésnek, szokásnak lehetsz szemtanúja. Ezek a megmozdulások lehetnek ártalmatlan, jelentéktelen jelenségek, azonban előfordulhat az is, hogy valamilyen egészségügyi-, vagy nevelési probléma áll a hátterükben. Lássunk is akkor néhányat ezek közül.

Az a bizonyos fej forgatás

Mindenképp elsőként kell mégemlítenem ebben a cikkben, azt, amikor a kutyák jobbra-balra forgatják fejüket és közben angyali, ártatlan szemekkel bámulnak ránk. Véleményem szerint ez a legédesebb dolog, amit egy kutya csinálhat. Ha egyszer te is tanúja leszel ennek, biztos vagyok benne, hogy osztozol majd a nézetemben.

A kutyák igenis odafigyelnek ránk

Jómagam mindennapos gyakorisággal szórakozom azzal, hogy a hangtónusokat váltakoztatva, teljes monológokat, vagy verseket szavalok a kutyámnak és türelmesen várok a reakcióra. Elmondható, hogy nagy átlagban sikerrel járok és kutyám elkezdi jobbra-balra forgatni a fejét, miközben azt gondolnám, hogy azon töpreng: "Ez meg mit magyaráz itt nekem már megint?".

Több magyarázat létezik azonban erre a viselkedésre, de az első és legegyértelműbb az miszerint a kutyák az emberekkel való együttélés során megismerték testbeszédünk, arckifejezéseink és hanglejtésünk változásának jelentőségét. Ezeket a változásokat fürkészve szeretnék jelezni felénk, hogy figyelnek ránk és átérzik a hangulatunkat, vagy a mondanivalónk mivoltát.

A másik magyarázat szintén az empatikussággal köthető össze. Eszerint az indoklás szerint a fejforgatás segíti a kutyákat, hogy jobban lássák a beszéd során használt arckifejezéseidet, illetve hogy tisztábban hallhassák a szavakat, amiket használsz és ezáltal megértsék mit szeretnél közölni velük.

Az új árnyékod

Nekem, mint mopsz gazdinak, mindig van egy árnyékom, aki mindenhová követ. Semmi sem állhat kutyám útjába, ő mindig és minden körülmények közt a lábam mellett akar lenni. Ha főzök, vagy mosogatok, ő a lábamon alszik. Még fürdés során is a kád mellett fekve vár, hogy mikor végzek már.

Söprögetés vagy felmosás során például folyamatosan a két lábam közt ácsorog ő is. Mikor észreveszi, hogy túl sokat mozgok, vagy mászkálok, nemes egyszerűséggel lefeszik egy még érintetlen, de hozzám a lehető legközelebb eső pontra, majd ott vár türelmesen míg befejezem a dolgom.

Amennyiben a te kutyád is ezt csinálja, egy dolog nagy bizonyossággal állítható: rettenetesen szeret téged. Szeretve és biztonságban érzi magát melletted, ezért nem akar egy pillanatot sem elszalasztani a veled tölthető időből.

Előfordulhat azonban, hogy a túl nagy ragaszkodás zavaró számodra. Ebben az esetben hozzá kell szoktatnod a kutyádat ahhoz, hogy egyedül is ellegyen. Ez azért is fontos lehet, mert ezzel megkönnyíted számára azokat az időszakokat, amikor egyedül tartózkodik a lakásban, ezzel csökkentve az esélyt az úgynevezett szeparációs szorongás kialakulására.

A "bosszúálló"

Nem mindenki hallott még konkrétan, a kutyák körében ma már népbetegségnek számító szeparációs szorongásról, vagy stresszről. Ez a jelenség akkor mutatkozhat meg, mikor egy kutyát – különösen kölyök kutyát – hosszabb időre egyedül hagynak a lakásban.

Mivel a kutyák társas lények, egyedül hagyva magányosnak, kirekesztettnek érezhetik magukat, ami később félelemérzetet is kelt bennük. Ebben a félelmi állapotban hangos ugatásban, vonyításban törnek ki, ami a szomszédok nagy örömére órákig, a gazdi hazatértéig megállás nélkül folytatódhat.

Ha a hangoskodás nem lenne még elegendő, megpecsételik a dolgot a rongálással. Az én kutyám például mikor egyedül hagytam őt kölyök korában, mindig elvitte az egyik cipőmet és megrágcsálta. Mindig ugyanazt az egy darab cipőt és csak akkor, mikor egyedül kellett maradnia. Eleinte kedvesnek találtam, hogy ennyire ragaszodó, de tudtam, ebből később akár nagyobb gond is adódhat.

Elmondható viszont, hogy én még a szerencsésebbek közé tartozom. Vannak ugyanis olyan extrém esetek, amikor a kutya konkrétan lebontja a lakást. Falat, ajtót kaparva próbál menekülni az egyedüllétből.

Szeparációs szorongásban szenvedő kutya - Fotó: Sheila Sund - Eviscerated - Flickr

Kizárólag megfelelő képzéssel és szigorral lehet leszoktatni a kutyát erről a viselkedésről. Fokozatosan kell hozzászoktatni őt az egyedülléthez. A túlzottan ragaszodó ebnél kezdetnek elég őt kis időre egyedül hagyni a szobában, majd később növelni az időtartamot. Idővel már a házat is gond nélkül el tudod majd hagyni, akár hosszabb időre is.

+TIPP: Segítségedre lehet egy olyan játék beszerzése is a folyamat során, ami sok időre leköti kutyád figyelmét. Add neki oda a különleges játékot és surranj ki az ajtón. Szinte észre sem fogja venni, hogy elmentél.

A lábad, mint ülőalkalmatosság

Biztosan gyakran láttál már olyat, hogy a kutyák gazdájuk lábára ülnek. Az én kutyám is gyakran csinálja ezt, sőt, előszeretettel el is szundikál rajta. Eme viselkedés több okból is fakadhat, ezáltal több jelentése is lehet.

A legtöbb esetben szeretetből, illetve a szoros kötődés miatt pihennek meg a gazdi lábán a kutyusok. Mikor a hőn szeretett ember elfoglalt és nincs ideje a simire, ők még akkor is megragadják az alkalmat a fizikai kontaktusra.

Vannak azonban olyan esetek, amikor problémás viselkedés jele a gazdi lábára ülés. A domináns kutya gyakran ül gazdája lábára. Azzal, hogy a lábadra ül, nem hagy téged mozogni, tehát az ő jóindulatán múlik, hogy te arrébb sétálhatsz-e vagy sem. Abban az esetben, ha ilyet tapasztalnál, érdemes még csírájában elfojtani és nem ráhagyni ezt a viselkedést.

Féltékeny és birtokolni vágyó kutyák is előszeretettel alkalmazzák a lábra ülés módszerét. A szomszédom kutyusával való séta során gyakran tapasztaltam, hogy milyen egy féltékeny kutya. Amint a szomszéd lány megsimogatta volna az én kutyámat, a kis francia bulldog odaszaladt, kitúrva az én mopszomat, majd kecsesen helyet foglalt az őt megillető helyen.

Szerencsére viszonylag könnyedén és gyorsan orvosolható ez a probléma. Amint ez az eset állna fent, kicsit lökdösd odébb, helyet adva ezzel a másik kutyának a simihez. Ezzel tudatod vele, hogy bizony nem csak őkelme örül forog a világ.

Folyamatos nyalakodás

A folyamatos nyalakodásnak több oka lehet. Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben, ezért érdemes állatorvostól segítséget kérni a baj gyökerének felkutatásához.

Nagy rá az esély viszont, hogy kutyád csak kiváncsiságból nyalja meg a körülötte lévő dolgokat. Kezek hiányában nem marad más, mint hogy nyalakodjon vagy a szájába vegye ami épp felkeltette az érdeklődését. Pont mint a kisbabák, akik még nem tanulták meg hogyan kell használni a kezüket.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor csak figyelemfelkeltésből nyalakszik a kutya. Az én kutyám például rájött, hogy két perc alatt halálra tud idegesíteni azzal, ha a "levegőt" nyalja. Ilyenkor persze minden figyelmem rá terelődik, tehát elmondható, hogy remekül működik a kis trükkje.

Nem hivatásos kert- és tájrendező

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák nagy többsége szeret gödröt ásni, vagy legalábbis kaparászni a kertben. Ennek sok ösztönös, evolúciós oka lehet, de sokszor egyszerűen csak unaloműzésként, vagy egy esetleges szökési terv részeként teszik.

Hogy megelőzd az ásási kísérleteket, érdemes minél több időt töltened kutyáddal. Lehet az játék, vagy egy hosszú séta, a lényeg, hogy levezesse azt a felesleges energiát, amit később az ásásra fordíthatna.

Fokozottan figyelj a kerítés mellett található gödrökre! Valószínűsíthető, hogy nem a ház biztonsága érdekében készül várárok. Nagyobb az esély arra, hogy kutyád erős késztetést érez a nagyvilág felfedezésére.

Ha kutyádra egyébként nem jellemző az ásás, de mégis gödröt vélsz felfedezni a kertben a nyár folyamán, ne légy rá túlzottan dühös. A kutyád valószínűleg csak egy kellemes, hűvös helyre vágyott, ahol a nagy hőségben megpihenhet.

Amikor bocinak képzeli magát

Nagy bizonyossággal állítható, hogy nem létezik olyan kutya, aki ne evett volna még füvet. Séta partnerünk, a francia bulldog kislány például minden kiruccanás alkalmával "legelészik" egy kicsit. Ilyenkor csak viccesen megjegyezzük: "Na Kellyke megint átment bociba."

Mivel a kutyák alapvetően mindenevők, ezért a "legelés" természetes dolognak számít náluk. A zöldségek és gyümölcsök, valamint a fű fogyasztása során bevitt rostok jótékony hatással vannak az emésztésére.

Gyakran esznek füvet a kutyák gyomorbántalom esetén is. A fű nagy eséllyel hányásra készteti a kutyát, ezzel segítve a gyomor, a nyelőcső és a torok tisztulását. Gyanús lehet azonban a folyamatos, túl gyakori fű evéssel járó hányás. Érdemes felkeresni ebben az esetben az állatorvost, hiszen lehetséges, hogy komolyabb gyomor betegség, vagy élősködők jelenléte áll fent, mint probléma.

Az "ínyenc" kutya

Tény, hogy a legtöbb kutya előszeretettel fogyasztja az ember számára kifejezetten visszataszító dolgot: fajtársai, vagy más állatok ürülékét.

A végtermékek lakmározásának több oka is lehet, de elsősorban az, hogy a kutyák egyszerűen szeretnek mindent megnyalni és megkóstolni. Az is lehetséges viszont, hogy a hiányos táplálkozás miatt vetemednek a számunkra elképzelhetetlenre.

Veszélyes szokás ez azonban, különösen ha idegen környezetből csemegézik a kicsike. A séták során utatokba kerülő ürülékek ugyanis betegségeket, vagy élősködőket hordozhatnak, amik megfertőzhetik a kutyádat. Az ilyen jellegű potya nassolás mellé tehát érdemes desszertként féreghajtót szervíroznod számára.

Egy igazán különleges parfüm

Képzeld csak el: a séta során kutyád mit sem sejtve szaglászik körül a fűben, míg meg nem érez egy igazán hívogató illatot. Ez az ellenállhatatlan aroma rögtön odavonzza, rabul ejti és azonnal tudja: ez az. "Ez az, ami mindig is hiányzott az életemből. Gazdi hogy fog örülni, ha megérzi ő is."

Nekiugrik hát és beleveti magát ebbe a mennyei aromába. Addig hempereg míg kis testét teljesen beborítja ez az illat. Egy folt sem maradhat ki, egyetlen szőrszál sem. Hátára fordulva bizonyosodik meg róla, hogy már teljesen beborította azt, jól beledörzsölődve bőrébe is.

Mikor végzett, büszkén sétál vissza hozzád. "Érzed ezt gazdi?". Bizony, hogy érzed. Már 5 méterről arrébb érezted ezt a leírhatatlan dögszagot, amibe a kutyád két perccel előtt fetrengett bele nagy vidáman.

Mire föl tehát ez a vonzalom a számunkra gusztustalan dolgokba való hempergéshez? A válasz: ösztön. Az emberrel való együttélés előtt a kutyák bizony vadászni jártak. A vadászat során mindent meg kellett tenniük ahhoz, hogy ne hívják fel magukra a préda figyelmét. Az erős szagokba (dögbe, ürülékbe) való dörgölőzéssel elfedték saját szagukat, ezzel összezavarva jövendőbeli vacsorájukat. Bár a kutyák ma már nem szorulnak vadászásra, mégis megmaradt náluk ez a természetes ösztön.

"Itt jártam. Szagolja hát ezt mindenki!"

Ürítés után gyakran figyelhető meg – főleg fiú kutyáknál –, hogy lábaikkal kaparó, ásó mozdulatokat tesznek. Mivel az én kutyám rendszeresen cselekszik így, nekem minden alkalommal készenlétben kell állnom, hogy a megfelelő irányba tudjak ugrani, mielőtt be lennék temetve fűvel, sárral stb.

Ennek szintén evolúciós oka van, mégpedig az, hogy a farkasok/kutyák falkában élnek/éltek és a domináns falkavezért leszámítva a többi állat ezzel csökkentette az általa "produkált" szagot annyira, amit a falkavezér már nem érzett fenyegetőnek.


Hozzászólások (9)

 • tappancsok

  Nálunk a kaparás megvan, ürítés után nagyon élvezi látszik rajta. Más szagába szintén belehemperg és utána olyan szagot áraszt, hogy megyünk is utána fürdeni!!

  2017. 01. 02. 14:40Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#89B3)

   Egy kiskutya érezheti ha a gazdája várandós vagy stb. Én úgy tudom hogy egy kiskutya inkább a szívhangol megy és nem a gazdi pocakjára ez most mit jelent het vagy csak tudatni szeretne velem valamit? ?

   2018. 01. 17. 08:16Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#17BDB)

    Én is úgy hallottam, hogy megérzik, ha terhes illetve, ha beteg valaki. És ezt jelzik is.

    2018. 09. 12. 21:18
   • Vendég (#117C7)

    Mi kutyánk is. Este úgy alszik el.

    2018. 06. 18. 23:48
   • Vendég (#24520)

    Az biztos kígyó

    2019. 01. 09. 15:13
  • Vendég (#19C45)

   Én amint lefekszem az ágyra vágódik is a lábaim közé mindegy melyik napszak van.

   2018. 10. 11. 01:25Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#526D8)

    Miért rúgkapál a séta alatt a két hátsó lábával?

    2019. 12. 27. 17:22
  • Vendég (#1AFA1)

   Kedves Zsanett! Jó a cikk, gratulálok! Egyetlen kiigazítást tennék (sokáig én is rosszul tudtam). A pisi-kaki utáni kaparással nem akarják elfedni a szagokat. Ha azt akarnák sokkal ügyesebben tennék, ezzel szemben gyakran látni, hogy szinte teljesen mellé kaparnak. A valódi célja ennek kettős. Egyébként, valóban evolúciós hagyaték. :)Egyrészt felsértik a föld felületét, így további szagnyomokat hagynak a talpukkal, másrészt az ottmaradó árulkodó csíkok még feltűnőbben jelzik, hogy itt járt a kutya, otthagyta a névjegyét. Amikor valóban el akarnak ásni valamit, azt mindig a mellső lábukkal teszik és nagyon hatékonyan képesek elrejteni így a zsákmányt. Mikor örökbe fogadtam a kutyámat (Billt), egyszer kapott egy nagy csontot a teraszon. Egyszer csak azt láttam, hogy a csont eltűnt.??? Kiderült, hogy a korábbi életmódja (utcán bóklászott)még óvatos tartalékolásra intette és elásta a csontot egy az egyik nagy növény földjébe, az edénybe(!). :)

   2018. 10. 26. 14:02Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#1CB6A)

    A kutyusomnak most vannak kicsinyei az összes jàtèkàt ràgókàt labdàt behordja a picúrokhoz de a csipogós jàtèkokra érdeke módon reagàl vèdi hordja mintha a kicsinye lenne ha nem talàlja föl alà szaladgàl.

    2018. 11. 10. 21:36Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#1E334)

     Hosszú szőrű csivavátok van 1 lesz decemberbe
     Pelenkás de egy ideje fojton mellé ürít
     És persze nyilván nem örülök neki
     Ezt miért csinálhatja? Aki hasonló esetbe van vagy esetleg tud tanácsot adni írjon
     Előre is köszi

     2018. 11. 21. 13:53Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#20E99)

      Minden igaz amit írtatok. Nekünk kettő kaukázusi farkasölőnk van. Egy óriási hím, és egy köjök szuka. Leírhatatlan örömöt, szeretetet adnak. De kapnak is! Oly üres lenne az életünk nélkülük. Amit le írtatok, a mieink is azt teszik. De így aranyosak.

      2018. 12. 12. 14:00Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#3AF4B)

       Nem akar a kutyám az óljába menni. Egy bokor alatt fekszik ahonnan látja a lakás ajtaját.

       2019. 07. 16. 11:42
     • Vendég (#3F9FA)

      Szuper cikk, csak egy dolog. A kutyák nem mindenevők, hanem ragadozók, és nem tudják megemészteni a zöldségeket és gyümölcsöket. :)

      2019. 08. 25. 09:46Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#92908)

       Akkor még te nem tartottál kutyát

       2020. 08. 01. 15:18
      • Vendég (#92908)

       Akkor te még nem tartottál kutyát :)

       2020. 08. 01. 15:19

     Oszd meg a véleményed!