Furcsa kutya szokások és magyarázatuk

Gazdiként rengeteg bizarr, esetleg taszító, vagy egyenesen mókás kutya viselkedésnek, szokásnak lehetsz szemtanúja. Ezek a megmozdulások lehetnek ártalmatlan, jelentéktelen jelenségek, azonban előfordulhat az is, hogy valamilyen egészségügyi-, vagy nevelési probléma áll a hátterükben. Lássunk is akkor néhányat ezek közül.

Az a bizonyos fej forgatás

Mindenképp elsőként kell mégemlítenem ebben a cikkben, azt, amikor a kutyák jobbra-balra forgatják fejüket és közben angyali, ártatlan szemekkel bámulnak ránk. Véleményem szerint ez a legédesebb dolog, amit egy kutya csinálhat. Ha egyszer te is tanúja leszel ennek, biztos vagyok benne, hogy osztozol majd a nézetemben.

A kutyák igenis odafigyelnek ránk

Jómagam mindennapos gyakorisággal szórakozom azzal, hogy a hangtónusokat váltakoztatva, teljes monológokat, vagy verseket szavalok a kutyámnak és türelmesen várok a reakcióra. Elmondható, hogy nagy átlagban sikerrel járok és kutyám elkezdi jobbra-balra forgatni a fejét, miközben azt gondolnám, hogy azon töpreng: "Ez meg mit magyaráz itt nekem már megint?".

Több magyarázat létezik azonban erre a viselkedésre, de az első és legegyértelműbb az miszerint a kutyák az emberekkel való együttélés során megismerték testbeszédünk, arckifejezéseink és hanglejtésünk változásának jelentőségét. Ezeket a változásokat fürkészve szeretnék jelezni felénk, hogy figyelnek ránk és átérzik a hangulatunkat, vagy a mondanivalónk mivoltát.

A másik magyarázat szintén az empatikussággal köthető össze. Eszerint az indoklás szerint a fejforgatás segíti a kutyákat, hogy jobban lássák a beszéd során használt arckifejezéseidet, illetve hogy tisztábban hallhassák a szavakat, amiket használsz és ezáltal megértsék mit szeretnél közölni velük.

Az új árnyékod

Nekem, mint mopsz gazdinak, mindig van egy árnyékom, aki mindenhová követ. Semmi sem állhat kutyám útjába, ő mindig és minden körülmények közt a lábam mellett akar lenni. Ha főzök, vagy mosogatok, ő a lábamon alszik. Még fürdés során is a kád mellett fekve vár, hogy mikor végzek már.

Söprögetés vagy felmosás során például folyamatosan a két lábam közt ácsorog ő is. Mikor észreveszi, hogy túl sokat mozgok, vagy mászkálok, nemes egyszerűséggel lefeszik egy még érintetlen, de hozzám a lehető legközelebb eső pontra, majd ott vár türelmesen míg befejezem a dolgom.

Amennyiben a te kutyád is ezt csinálja, egy dolog nagy bizonyossággal állítható: rettenetesen szeret téged. Szeretve és biztonságban érzi magát melletted, ezért nem akar egy pillanatot sem elszalasztani a veled tölthető időből.

Előfordulhat azonban, hogy a túl nagy ragaszkodás zavaró számodra. Ebben az esetben hozzá kell szoktatnod a kutyádat ahhoz, hogy egyedül is ellegyen. Ez azért is fontos lehet, mert ezzel megkönnyíted számára azokat az időszakokat, amikor egyedül tartózkodik a lakásban, ezzel csökkentve az esélyt az úgynevezett szeparációs szorongás kialakulására.

A "bosszúálló"

Nem mindenki hallott még konkrétan, a kutyák körében ma már népbetegségnek számító szeparációs szorongásról, vagy stresszről. Ez a jelenség akkor mutatkozhat meg, mikor egy kutyát – különösen kölyök kutyát – hosszabb időre egyedül hagynak a lakásban.

Mivel a kutyák társas lények, egyedül hagyva magányosnak, kirekesztettnek érezhetik magukat, ami később félelemérzetet is kelt bennük. Ebben a félelmi állapotban hangos ugatásban, vonyításban törnek ki, ami a szomszédok nagy örömére órákig, a gazdi hazatértéig megállás nélkül folytatódhat.

Ha a hangoskodás nem lenne még elegendő, megpecsételik a dolgot a rongálással. Az én kutyám például mikor egyedül hagytam őt kölyök korában, mindig elvitte az egyik cipőmet és megrágcsálta. Mindig ugyanazt az egy darab cipőt és csak akkor, mikor egyedül kellett maradnia. Eleinte kedvesnek találtam, hogy ennyire ragaszodó, de tudtam, ebből később akár nagyobb gond is adódhat.

Elmondható viszont, hogy én még a szerencsésebbek közé tartozom. Vannak ugyanis olyan extrém esetek, amikor a kutya konkrétan lebontja a lakást. Falat, ajtót kaparva próbál menekülni az egyedüllétből.

Szeparációs szorongásban szenvedő kutya - Fotó: Sheila Sund - Eviscerated - Flickr

Kizárólag megfelelő képzéssel és szigorral lehet leszoktatni a kutyát erről a viselkedésről. Fokozatosan kell hozzászoktatni őt az egyedülléthez. A túlzottan ragaszodó ebnél kezdetnek elég őt kis időre egyedül hagyni a szobában, majd később növelni az időtartamot. Idővel már a házat is gond nélkül el tudod majd hagyni, akár hosszabb időre is.

+TIPP: Segítségedre lehet egy olyan játék beszerzése is a folyamat során, ami sok időre leköti kutyád figyelmét. Add neki oda a különleges játékot és surranj ki az ajtón. Szinte észre sem fogja venni, hogy elmentél.

A lábad, mint ülőalkalmatosság

Biztosan gyakran láttál már olyat, hogy a kutyák gazdájuk lábára ülnek. Az én kutyám is gyakran csinálja ezt, sőt, előszeretettel el is szundikál rajta. Eme viselkedés több okból is fakadhat, ezáltal több jelentése is lehet.

A legtöbb esetben szeretetből, illetve a szoros kötődés miatt pihennek meg a gazdi lábán a kutyusok. Mikor a hőn szeretett ember elfoglalt és nincs ideje a simire, ők még akkor is megragadják az alkalmat a fizikai kontaktusra.

Vannak azonban olyan esetek, amikor problémás viselkedés jele a gazdi lábára ülés. A domináns kutya gyakran ül gazdája lábára. Azzal, hogy a lábadra ül, nem hagy téged mozogni, tehát az ő jóindulatán múlik, hogy te arrébb sétálhatsz-e vagy sem. Abban az esetben, ha ilyet tapasztalnál, érdemes még csírájában elfojtani és nem ráhagyni ezt a viselkedést.

Féltékeny és birtokolni vágyó kutyák is előszeretettel alkalmazzák a lábra ülés módszerét. A szomszédom kutyusával való séta során gyakran tapasztaltam, hogy milyen egy féltékeny kutya. Amint a szomszéd lány megsimogatta volna az én kutyámat, a kis francia bulldog odaszaladt, kitúrva az én mopszomat, majd kecsesen helyet foglalt az őt megillető helyen.

Szerencsére viszonylag könnyedén és gyorsan orvosolható ez a probléma. Amint ez az eset állna fent, kicsit lökdösd odébb, helyet adva ezzel a másik kutyának a simihez. Ezzel tudatod vele, hogy bizony nem csak őkelme örül forog a világ.

Folyamatos nyalakodás

A folyamatos nyalakodásnak több oka lehet. Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben, ezért érdemes állatorvostól segítséget kérni a baj gyökerének felkutatásához.

Nagy rá az esély viszont, hogy kutyád csak kiváncsiságból nyalja meg a körülötte lévő dolgokat. Kezek hiányában nem marad más, mint hogy nyalakodjon vagy a szájába vegye ami épp felkeltette az érdeklődését. Pont mint a kisbabák, akik még nem tanulták meg hogyan kell használni a kezüket.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor csak figyelemfelkeltésből nyalakszik a kutya. Az én kutyám például rájött, hogy két perc alatt halálra tud idegesíteni azzal, ha a "levegőt" nyalja. Ilyenkor persze minden figyelmem rá terelődik, tehát elmondható, hogy remekül működik a kis trükkje.

Nem hivatásos kert- és tájrendező

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák nagy többsége szeret gödröt ásni, vagy legalábbis kaparászni a kertben. Ennek sok ösztönös, evolúciós oka lehet, de sokszor egyszerűen csak unaloműzésként, vagy egy esetleges szökési terv részeként teszik.

Hogy megelőzd az ásási kísérleteket, érdemes minél több időt töltened kutyáddal. Lehet az játék, vagy egy hosszú séta, a lényeg, hogy levezesse azt a felesleges energiát, amit később az ásásra fordíthatna.

Fokozottan figyelj a kerítés mellett található gödrökre! Valószínűsíthető, hogy nem a ház biztonsága érdekében készül várárok. Nagyobb az esély arra, hogy kutyád erős késztetést érez a nagyvilág felfedezésére.

Ha kutyádra egyébként nem jellemző az ásás, de mégis gödröt vélsz felfedezni a kertben a nyár folyamán, ne légy rá túlzottan dühös. A kutyád valószínűleg csak egy kellemes, hűvös helyre vágyott, ahol a nagy hőségben megpihenhet.

Amikor bocinak képzeli magát

Nagy bizonyossággal állítható, hogy nem létezik olyan kutya, aki ne evett volna még füvet. Séta partnerünk, a francia bulldog kislány például minden kiruccanás alkalmával "legelészik" egy kicsit. Ilyenkor csak viccesen megjegyezzük: "Na Kellyke megint átment bociba."

Mivel a kutyák alapvetően mindenevők, ezért a "legelés" természetes dolognak számít náluk. A zöldségek és gyümölcsök, valamint a fű fogyasztása során bevitt rostok jótékony hatással vannak az emésztésére.

Gyakran esznek füvet a kutyák gyomorbántalom esetén is. A fű nagy eséllyel hányásra készteti a kutyát, ezzel segítve a gyomor, a nyelőcső és a torok tisztulását. Gyanús lehet azonban a folyamatos, túl gyakori fű evéssel járó hányás. Érdemes felkeresni ebben az esetben az állatorvost, hiszen lehetséges, hogy komolyabb gyomor betegség, vagy élősködők jelenléte áll fent, mint probléma.

Az "ínyenc" kutya

Tény, hogy a legtöbb kutya előszeretettel fogyasztja az ember számára kifejezetten visszataszító dolgot: fajtársai, vagy más állatok ürülékét.

A végtermékek lakmározásának több oka is lehet, de elsősorban az, hogy a kutyák egyszerűen szeretnek mindent megnyalni és megkóstolni. Az is lehetséges viszont, hogy a hiányos táplálkozás miatt vetemednek a számunkra elképzelhetetlenre.

Veszélyes szokás ez azonban, különösen ha idegen környezetből csemegézik a kicsike. A séták során utatokba kerülő ürülékek ugyanis betegségeket, vagy élősködőket hordozhatnak, amik megfertőzhetik a kutyádat. Az ilyen jellegű potya nassolás mellé tehát érdemes desszertként féreghajtót szervíroznod számára.

Egy igazán különleges parfüm

Képzeld csak el: a séta során kutyád mit sem sejtve szaglászik körül a fűben, míg meg nem érez egy igazán hívogató illatot. Ez az ellenállhatatlan aroma rögtön odavonzza, rabul ejti és azonnal tudja: ez az. "Ez az, ami mindig is hiányzott az életemből. Gazdi hogy fog örülni, ha megérzi ő is."

Nekiugrik hát és beleveti magát ebbe a mennyei aromába. Addig hempereg míg kis testét teljesen beborítja ez az illat. Egy folt sem maradhat ki, egyetlen szőrszál sem. Hátára fordulva bizonyosodik meg róla, hogy már teljesen beborította azt, jól beledörzsölődve bőrébe is.

Mikor végzett, büszkén sétál vissza hozzád. "Érzed ezt gazdi?". Bizony, hogy érzed. Már 5 méterről arrébb érezted ezt a leírhatatlan dögszagot, amibe a kutyád két perccel előtt fetrengett bele nagy vidáman.

Mire föl tehát ez a vonzalom a számunkra gusztustalan dolgokba való hempergéshez? A válasz: ösztön. Az emberrel való együttélés előtt a kutyák bizony vadászni jártak. A vadászat során mindent meg kellett tenniük ahhoz, hogy ne hívják fel magukra a préda figyelmét. Az erős szagokba (dögbe, ürülékbe) való dörgölőzéssel elfedték saját szagukat, ezzel összezavarva jövendőbeli vacsorájukat. Bár a kutyák ma már nem szorulnak vadászásra, mégis megmaradt náluk ez a természetes ösztön.

"Itt jártam. Szagolja hát ezt mindenki!"

Ürítés után gyakran figyelhető meg – főleg fiú kutyáknál –, hogy lábaikkal kaparó, ásó mozdulatokat tesznek. Mivel az én kutyám rendszeresen cselekszik így, nekem minden alkalommal készenlétben kell állnom, hogy a megfelelő irányba tudjak ugrani, mielőtt be lennék temetve fűvel, sárral stb.

Ennek szintén evolúciós oka van, mégpedig az, hogy a farkasok/kutyák falkában élnek/éltek és a domináns falkavezért leszámítva a többi állat ezzel csökkentette az általa "produkált" szagot annyira, amit a falkavezér már nem érzett fenyegetőnek.


Hozzászólások (14)

 • tappancsok

  Nálunk a kaparás megvan, ürítés után nagyon élvezi látszik rajta. Más szagába szintén belehemperg és utána olyan szagot áraszt, hogy megyünk is utána fürdeni!!

  2017. 01. 02. 14:40Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#89B3)

   Egy kiskutya érezheti ha a gazdája várandós vagy stb. Én úgy tudom hogy egy kiskutya inkább a szívhangol megy és nem a gazdi pocakjára ez most mit jelent het vagy csak tudatni szeretne velem valamit? ?

   2018. 01. 17. 08:16Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#17BDB)

    Én is úgy hallottam, hogy megérzik, ha terhes illetve, ha beteg valaki. És ezt jelzik is.

    2018. 09. 12. 21:18
   • Vendég (#117C7)

    Mi kutyánk is. Este úgy alszik el.

    2018. 06. 18. 23:48
   • Vendég (#24520)

    Az biztos kígyó

    2019. 01. 09. 15:13
  • Vendég (#19C45)

   Én amint lefekszem az ágyra vágódik is a lábaim közé mindegy melyik napszak van.

   2018. 10. 11. 01:25Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#526D8)

    Miért rúgkapál a séta alatt a két hátsó lábával?

    2019. 12. 27. 17:22
  • Vendég (#1AFA1)

   Kedves Zsanett! Jó a cikk, gratulálok! Egyetlen kiigazítást tennék (sokáig én is rosszul tudtam). A pisi-kaki utáni kaparással nem akarják elfedni a szagokat. Ha azt akarnák sokkal ügyesebben tennék, ezzel szemben gyakran látni, hogy szinte teljesen mellé kaparnak. A valódi célja ennek kettős. Egyébként, valóban evolúciós hagyaték. :)Egyrészt felsértik a föld felületét, így további szagnyomokat hagynak a talpukkal, másrészt az ottmaradó árulkodó csíkok még feltűnőbben jelzik, hogy itt járt a kutya, otthagyta a névjegyét. Amikor valóban el akarnak ásni valamit, azt mindig a mellső lábukkal teszik és nagyon hatékonyan képesek elrejteni így a zsákmányt. Mikor örökbe fogadtam a kutyámat (Billt), egyszer kapott egy nagy csontot a teraszon. Egyszer csak azt láttam, hogy a csont eltűnt.??? Kiderült, hogy a korábbi életmódja (utcán bóklászott)még óvatos tartalékolásra intette és elásta a csontot egy az egyik nagy növény földjébe, az edénybe(!). :)

   2018. 10. 26. 14:02Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#1CB6A)

    A kutyusomnak most vannak kicsinyei az összes jàtèkàt ràgókàt labdàt behordja a picúrokhoz de a csipogós jàtèkokra érdeke módon reagàl vèdi hordja mintha a kicsinye lenne ha nem talàlja föl alà szaladgàl.

    2018. 11. 10. 21:36Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#1E334)

     Hosszú szőrű csivavátok van 1 lesz decemberbe
     Pelenkás de egy ideje fojton mellé ürít
     És persze nyilván nem örülök neki
     Ezt miért csinálhatja? Aki hasonló esetbe van vagy esetleg tud tanácsot adni írjon
     Előre is köszi

     2018. 11. 21. 13:53Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#20E99)

      Minden igaz amit írtatok. Nekünk kettő kaukázusi farkasölőnk van. Egy óriási hím, és egy köjök szuka. Leírhatatlan örömöt, szeretetet adnak. De kapnak is! Oly üres lenne az életünk nélkülük. Amit le írtatok, a mieink is azt teszik. De így aranyosak.

      2018. 12. 12. 14:00Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#3AF4B)

       Nem akar a kutyám az óljába menni. Egy bokor alatt fekszik ahonnan látja a lakás ajtaját.

       2019. 07. 16. 11:42
     • Vendég (#3F9FA)

      Szuper cikk, csak egy dolog. A kutyák nem mindenevők, hanem ragadozók, és nem tudják megemészteni a zöldségeket és gyümölcsöket. :)

      2019. 08. 25. 09:46Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#92908)

       Akkor még te nem tartottál kutyát

       2020. 08. 01. 15:18
      • Vendég (#92908)

       Akkor te még nem tartottál kutyát :)

       2020. 08. 01. 15:19
     • Vendég (#BF530)

      Sziasxtok. Nekem egy nagy oroblémám adódott a 2 éves kistermetű, lány kutyus, faját nem lehet megállapitani / utcai kutys/... Mar amikkr hazahizfa a férjem, akkor lehetett kb 6-7 hetes. Hiperaktiv volt, és már akkor harapott. Gondoltam, leszoktatom róla. Ahivá mentem, előszeretettel követett, de csak mögöttem, hogy a bokámat harapni tudja. Amikkr hosszabb nadrag melegítő volt rajtam, azt rángatta. Volt egy 13 éves husky keverékem, aki nagyon beteg volt, 4 évig ápolásra szorult. Utolso fél év, pont akkor amikor a kicsi hozzánk került, a nagy kutyus napjai megvoltak számlálva. Önállóan már nem tudott az ágyáról leszállni, és vissza fekükdni. Éjjel nappal mellette kellett lenni. Séta már nem volt, csak annyi, higy elvégezte dolgát. Hozzáteszem, ekkorra már teljesen elveszitette látásat 😭😭
      Bekövetkezett az a bizonyos nap, amitől a doki is tartott. A kicsinek megmutattam, akkor körbe szagolta, nem ért hozzá, csak szagolta a száját, amit azelőtt naponta többször nyalogatott. A kiskutyus ezutan 100% változást mutatott viselkedés terén. Egy nagyon kedves kiskutyus volt, vidám, igényekte a törődést, játszást, futást, mivel a hiperaktivitása megmaradt, egyedül a csiokedés maradt el a hegyes fogaival...
      Most egy ideje megváltozott. Én bekerultem a belgyogyaszatra a szivem végett, ahol elkaptam a sars civ 2 vírust, és élethalál között voltam. Amikkr már lélegeztetés nélkül is kaptam keves oxigént, a teszt eredmény még pozitiv volt, a doki úgy döntött, próbaljuk meg idehaza, a szivemre valo tekintettel, nem jo a fertőző légkör... Idehaza 2 hét katantén, a kutyus azert nem johetett hozzam, mert a szőrén terjesxthette volna a virust a ferjemre. Hisszu idő utan amikor végre mellem került, nagyon boldog volt. De furcsa dolgokat észleltem, amit azelőtt nem csinált. Többszö rám mordult. Most 1 hónap elteltével, hozta egyik kedvenc csipogo labdáját, hogy játszak vele. Eldobtam, de csak bent a konyhában. Rövid volt a futási táv, miutan visszahkzta a labdát, gondoltam, kidobom az udvarra, futhasson hosszabbat. Amikor a labda felé nyúltam, látram, hogy támadó állásba helyezte magát, és figyelmeztető agressziv morgás volt. Hagytam, elmentem tőle. Lefeküdtem, mivel a szivem miatt nem tudok soká talpon lenni, ő jött az ágy elé, maga elé tette a labdát, és provokáló agressziv mkrgás követte. Éreztem, én jtt le zem léphetek az kanapéról. A férjem felállt, hogy megszüntesse a fenyegető helyzetet, elakarta venni a labdát, higy elteszi egy időre. Még csak esélye sem volt, hogy lehajoljon, csak belépett az aurájába, maris neki támadt, és haraota, vicsoritva agressziven, papucsán keresztul megharapta, nagylábujja vérzett... Ekkor rászóltam, hogy kifelé. Ki is ment, és nem engedtük be, tudatosuljon benne, hogy rosszat csinált. Másnap reggel, bejöhetett, és furcsán viselkedett. A testbeszéde elárulta, nincs minden rendben. Farka nem volt gyűrűben, a lába körött sem, csak félig kiegyenesedve. Igy sosem láttam. A tekintete is megváltozott. A férjem felment a háloszobába este aludni, én a konyhában maradtam, feküdtem a kanapén, filmet néztem a YouTubon. A kutyus nem jött a lábamra feküdni, hanem az agy elott aludt a kis szőnyegen. Felakartam állni, és amint a lábam a föld közelébe került, nekirontott, mintha egy pitbul harc lett volna. Orditottam, Molly Molly mit csinalsz.. Ekkor egy métert hátrált, gyorsan papucsba dugtam a lábam, es ő foltamatosan vicsorgott, és agressziv támadó állasban volt. A másik lábamra akartam huzni a papucsot, ekkor azt támadta meg. Háromszor egymas utan, hiaba orditottam, nem segitett. Téote a lábam, mig egy flakon viz mellettem volt, azzal keöntöttem, és meghátrált. Lekuporodott az ajtohoz, es ott morgott. Telefknon hivtam a férjem, jójjön le, és engedje ki. A lábamból, talpamból ómlött a vér.. Kiengedte, és kint maskepp viselkedett. Másnap hivtam a dokit, de mondta, milyen lehetòségek vannak. 1. Figyeljuk, mj váltja ki nála az agresszivitást.. 2. Gyogyszeres kezelés, de még fiatal, és élete végéig nyugraton kellene élnie. Ha tovabb is fennall, hogy a gazdáját harapja, kennel, vagy pedig altatás, amit a doku sem szeretne, es persze mi sem. Most bent van, de tartok tőle, mivel nem ugyanaz a kutyus aki volt. Oltása rendben, mindig kombinált oltást kap. Tehát veszettség szóba sem jöhet. Étrend? Kiskirály.. Mindig a legfinomabb... Játszás mindennapos.
      Kérem, csak az írjkn, aki tudna segiteni hasznos tanáccsal, vagy esetleg van saját tapasztalata.
      Még elfelejtettem, higy kb 1-2 hete a kanapén a takaró alá bújik el naponta többször. Ha felül, fekszik a csípőmre, fejjel a fal felé fordul, gondolja, úgy nem látjuk. Mitől lehet ez? Elképzelhető, hogy a tőlem valo hosszú távollét tette deoresszióssá? Köszi előre is a válaszotokat. Most per pillanat a talpam nyalogatja, amit a 2 cm fogaival átharapótt. Közéotermetű, nyújtott pofija, nagy hófehér fogak, harapása mint a krokodil 😃
      A nagy husky fogazata kisebb volt mint ennek.. Ősrégi keverék kutyus, faha megállapithatatlan.

      2020. 12. 16. 16:22Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#1C2736)

        Törpe spitz kutyánk aki mindig a házában töltötte az éjszakát, olykor nappal is bement, két hete nem hajlandó a házába be menni! Mi lehet az oka?

        2022. 11. 11. 15:28Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#1C8A51)

         Sziasztok...
         Van egy féléves Bishon kislány kutyusunk.
         Olyan kérdésem lenne H a kutyus miért csinálja evés előtt mintha rá szeretne vmit söpörni az alátétre amin van neki a kis tálkája. Kb 2-3 hete kezde el csinálni. Délelött nedves kutyatápot kap és délután szárazat. Első kutyagazdik vagyuk. Köszönöm a válaszokat.

         2022. 11. 20. 09:42Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#27A822)

          El akarja "ásni" (rejteni)az ételt, "szűkösebb időkre". Lehet, hogy még nem éhes. Ha délután kap másodszor enni, tegyék későbbre, kora estére az utolsó étkezését. Az sem kizárt, hogy nem a fogára való a menü. Ha nem akarják, hogy szelektáljon, válogasson, jobb lenne a húsos eledelt alaposan összekeverni a szárazzal. (Első kutyás vagyok, de lassan 13 éve együtt élünk a westie-havanese keverék, válogatós kutyámmal. Nálam ez a módszer vált be. Mivel idősecske, egy ideje jobban szeret többször enni, de kevesebbet. Hogy ne pangjon az étele, reggel 7 óra felé kap először, 17 óra tájban másodszor és lefekvés előtt adok neki utoljára. Szoktam hallani este 11 és éjfél és között, hogy eszik.)

          2023. 11. 18. 15:58
        • Vendég (#259C4E)

         Sziasztok. Van egy pár éves mentett ivartalanított fiú kutyusunk. A múltkor ahogy hazaért a párom mellém sunnyogott és lepisilt. Megjelölt? Amúgy olyan, mint az árnyékom. Kicsit furcsa fiúcska, de nehéz sorsa volt mielőtt rátalàltunk. Akkor én hoztam haza, az ivartalanításkor is végig vele voltam, ébredéskor is.

         2023. 08. 19. 05:17Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#27A822)

          Rossz hírem van: a levizelés, nem "megjelölés", ha a kutya emberrel teszi. És nem a ragaszkodás kifejezése. Ez a legnagyobb otrombaság, amit kutya emberrel tehet. (Természetesen a támadás ember ellen, az más kategória.)A levizeléssel azt üzeni, hogy "kutyába sem vesz", nem tisztel, magát eléd helyezi a rangsorban, te pedig le... Talán messzire mentetek a kényeztetésben és ez a visszájára fordult. A ti viselkedésetekről nem írtál, ezért a kiváltó ok csak tipp. Érdemes lenne feleleveníteni az alapokat: ti mentek be (ki)először az ajtón, hazaérve rá sem hederíteni, csak percek múlva üdvözölni, egyidőben étkezésnél ő kapjon utolsónak, játék akkor legyen, amikor a gazda kezdeményezi, séta abban az irányban, amelyiken a gazda óhajt menni stb.

          2023. 11. 19. 14:27

        Oszd meg a véleményed!

        Utoljára módosítva: 2024.02.13