Az egészséges bunda, és bőr jellemzői; betegségre utaló jelek

Kutyád bőrének általános állapota jól tükrözi a kedvenced egészségi állapotát. Az egészséges bunda fényes, sima, nem száraz, és nem töredezik. Az egészséges bőr pedig rugalmas, tiszta, nem zsíros, nem hámlik, és nincsenek rajta, illetve alatta csomók. A kutyus egészsége és tápláléka belülről, míg a megfelelő, és rendszeres ápolás kívülről biztosítják, hogy kedvenced bundája tiszta és gubancmentes maradjon. Persze azért az is számít, milyen fajta házi kedvencced van.

A különböző szőrtípusok

A kutyatenyésztés eredményeképpen számtalan féle szőrtípussal jellemezhető kutyafajta jött létre. Vannak fajták, melyeknek a szőre folyamatosan nő, és nem vedlenek. Őket rendszeresen kell vinni kutyakozmetikába, mosás-vágásra. Az olyan fajtáknál, mint a husky, a malamut, vagy a retrieverek jellemző a dupla rétegű bunda, melynek alsó része szigetelő funkciót lát el.

Alaszkai malamut

Ezek a fajták késő tavasszal, és késő ősszel igen erősen vedlenek. Ilyenkor ez az alsó réteg szinte csomókban hullik. Ezzel szemben a rövidszőrű fajtáknál nem jelentős ez az alsó réteg, így az ő vedlésük egész éven át tart, és csak kismértékű.

A táplálék szerepe

A bőr a test legnagyobb szerve, és sejtjei gyors ütemben újulnak meg. A legtöbb kisállat esetében a teljes bőrfelület szőrrel borított, amelyet az állatok folyamatosan vedlenek, illetve a nem vedlő fajtáknál a szőr folyamatosan növekszik. Az egészséges szőr, és bőr fenntartása érdekében a kisállatoknak kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, mely tartalmaz könnyen emészthető fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, ásványi sókat, és vitaminokat egyaránt, valamint elegendő mennyiségű kalóriát az energiaigény kielégítésére. A nehezen emészthető tápanyagok nem csak elérhetetlenek a szervezet számára, de plusz terhet is jelentenek a májnak, és a veséknek, melyeknek el kell távolítani az emészthetetlen maradékokat. A megfelelő étrend minden házi kedvenc esetében személyre szabott, életkorának, aktivitásának megfelelő, és mindenképpen jó minőségű. A rosszul táplált kutyák szőre fénytelen, száraz, és gyakran jobban hullik a kelleténél.

Az általános egészségi állapot jelei

A betegség, és a stressz - különösen, ha krónikus, régóta fennálló - megviselik a kutyák bundájának fényét, és textúráját, valamint a stressztől sok kutya kezdi intenzíven hullatni a szőrét.

A leggyakoribb betegségek, amik az állat bundájában is minőségi változásokat okoznak

 • a hormonproblémák;
 • az anyagcsere gondok;
 • az olyan emésztési zavarok, mint a krónikus hasmenés; 
 • a paraziták (belsők, pl. bélférgek; és külsők, pl.: bolhák, kullancsok, atkák is);
 • valamint a rákos megbetegedések.

De még az ízületi gyulladás, vagy az elhízás is tudnak olyan bőrproblémákat okozni, mint a korpásodás, vagy a gubancolódás, ha a kutya nem tudja megfelelően ápolni magát.

Számos bőrbetegség is befolyásolja a kutyák szőrének egészséges megjelenését. Az allergiás bőrbetegségek, és a faggyú túlzott képződése például viszketést okoz, így megváltoztatják a természetes bőrolajok termelődését, és fénytelen, csomókban, vagy az egész testfelületen hulló szőrt eredményeznek.

A probléma lehet időszakos is. A száraz, téli levegő egyes kutyáknál okozhat bőr irritációt, különösen, ha otthon is száraz a levegő. Más kedvencek allergiásak lehetnek a különböző pollenekre az egyes virágzási időszakokban (tavasszal, nyáron, vagy ősszel).

Ha valamilyen mögöttes betegség áll a szőr-, és bőrproblémák hátterében, akkor a betegség kezelésével a szőr, és a bőr állapota is jelentős javulásnak indul majd.

A rendszeres ápolás fontossága

A rendszeres ápolás minden kutyusnak jót tesz. Eltávolítja a laza szőrszálakat, és az elhalt hámsejteket, tisztán tartja a bundát, és távol tartja a külső élősködőket.

A hosszú, selymes, vagy göndör bundával rendelkező kutyusok szőrét naponta kell fésülni, hogy ne gubancolódjon, különösen a fülek körül, a hónaljban, és a lábak hátulján. A rövid szőrű kutyák kevesebb fésülést igényelnek. Viszont azt érdemes megjegyezni, hogy a vedlő fajtájú kutya napi fésülésével elejét vehetjük a szőrszálak elterjedésének az otthonunkban, és így a kutya is jól jár, mert kevesebb szőrszálat fog lenyelni, amikor a bundáját nyalogatva saját magát ápolja.

A kutyád fajtájától függetlenül minden nap érdemes ellenőrizned kedvenced, hogy nem csomósodott-e össze a szőre a hónaljában, a lágyéknál, vagy a fülei mögött. Ha fűben, vagy erdőben szaladt, érdemes ellenőrizni nem ragadt-e bele bogáncs, vagy toklász a szőrébe, ami irritálhatja.

A rendszeres ellenőrzésekkel, jó eséllyel korán észrevehetjük az oda nem illő csomókat, illetve az érzékeny területeket.

Milyen gyakran kell fürdetni?

A legtöbb kutyát csak alkalmanként kell fürdetni, akkor, ha a bundájuk koszos lesz, vagy kezd „oroszlánszaguk” lenni. A nem vedlő fajtákat rendszerint 6-8 hetente szükséges fürdetni. A vastag, kétrétegű bundával rendelkező kutyusoknak jót tesz, ha tavasszal, és ősszel fürdetjük őket, amikor a vedlésük is tart.

Husky fürdik a medencében

A fürdetés szükségességének gyakorisága összességében függhet az állat életkorától, életmódjától, szőrtípusától, és egészségi állapotától. Most gondolj bele abba, hogy a kutyád olyan, aki imádja a vizet, és akárhányszor meglát egy pocsolyát rögtön beleugrik, nagyokat hancúrozik a sárban, és a mocsaras tavakban. Sőt, olyan kutyák is vannak, akik imádják a parkban heverő szeméthez dörgölni a fejüket, vagy éppen meghempergőzni más kutyák ürülékében. Természetesen ahányszor ez megtörténik, annyiszor meg kell fürdetni őket, legalábbis, ha lakásban tartod őket.

Illetve képzeld el, hogy van egy fiatal kiskutyád, aki még csak nemrég lett szobatiszta, és véletlenül bekakil. Ebben az esetben nem kérdés, hogy azonnal meg kell fürdetni. Mindazonáltal a kölyökkutyák fürdetésével legyünk különösen óvatosak, tekintve, hogy egyrészt érzékenyebb a bőrük, másrészt a még elégtelen hőszabályozásuk okán könnyebben meg is fázhatnak.

Allergiás kutyusoknak az állatorvos felírhat kezelésként olyan fürdetőt, amit rendszeresen használni kell, akár napi szinten is, amíg a probléma fennáll.

Ami nagyon fontos, hogy a kutyust mindig csak olyan samponnal mossuk meg, ami kifejezetten nekik készült. Az ő bőrük vastagsága, és pH-ja eltér az emberi bőr tulajdonságaitól, ezért az emberi sampon, még a babasampon is irritáló lehet számukra. Rendszeres fürdetéshez illatanyagmentes, hipoallergén sampont érdemes használni, utána pedig kondícionáló használata javasolt, hogy helyreállítsuk a bőr nedvességtartalmát, és minimalizáljuk a korpa kialakulásának esélyét.

Mit tehetünk...

Ha rendszeresen, és megfelelően ápolod kutyád bőrét, illetve szőrét, és úgy veszed észre, hogy a problémája mégis gyorsan visszatér, mindenképp vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. Vannak esetek, amikor az olyan előbb említett bőrproblémák, mint a korpa, az oroszlánszag, a zsíros bunda, és a túlzott vedlés súlyos betegségeket jeleznek. Néha könnyen meg lehet mondani mi a baj, de van, hogy bőrgyógyászhoz is el kell menni a pontos diagnózishoz. Mindig az a fontos, hogy megtaláljuk a kiváltó okot, mert ha ez megvan, akkor a megfelelő kezeléssel jól kordában tarthatók a tünetek. Ezért most vegyük sorra ezeket, és legvalószínűbb okaikat.

...fénytelen szőr esetén?

A kutyaszőr fehérjéket tartalmaz. Ha nem fénylik eléggé, az valószínűleg azért van, mert az étrendjében nem elég magas ezeknek a tápanyagoknak az aránya. Tehát, ha fényes szőrt szeretnénk egyen a kutyus több jól emészthető húst. Ezen kívül használhatunk teljesen természetes, hidratáló sampont, illetve megkérdezhetjük az állatorvost érdemes-e halolajat fogyasztania kedvencünknek.

...száraz bőr, vagy szőr esetén?

A bundában található hámlott bőr gyakran a bőr kiszáradásának a jele. Ez leginkább abból adódhat, ha fürdetéskor nem öblíted ki eléggé a bundát, vagy túl erős vegyszereket tartalmazó sampont használsz. Ilyenkor mindenképp szagold meg az állat szőrét, és ha kellemetlen szagot tapasztalsz, mindenképp jelentkezz be az állatorvoshoz, mert ez bakteriális fertőzésre utalhat.

...csomók estén?

Semmi sem okoz nagyobb félelmet, mint egy bőr alatti csomó. Ha ilyet találsz a kutyádon, könnyű mindjárt a legrosszabbra gondolni, de tartsd szem előtt, hogy a legtöbb ilyen csomó csak egy egyszerű zsírcsomó, ami semmi gondot nem fog okozni. Természetesen, azért érdemes minden talált csomót állatorvossal megnézetni, különösen akkor, ha azt tapasztalod, hogy növekszik, piros, duzzadt, gennyes, vagy felnyílt.

...összegubancolódott bunda esetén?

A gubancok leginkább akkor alakulnak ki, ha a kutyus valamihez dörgölőzik. Ez lehet például allergia okozta viszketés miatt. Úgy is kialakulhatnak, hogy vedléskor nem fésüljük ki rendesen a kihulló szőrszálakat. Ha a kutyus a szabadban játszik, a gubancok bogáncsot, leveleket, füvet gyűjthetnek össze, valamint megakadályozzák a bőr természetes szellőzését, így alattuk paraziták telepedhetnek meg. Kibontásukhoz először az ujjaiddal próbáld szétszedni őket, és csak utána próbálkozz a kefével.

...túlzott vedlés esetén?

Ennek oka lehet a stressz, a rossz étrend, allergia, vagy egyéb egészségügyi gond. Ha a túlzott vedléssel egyidőben sokat vakaróznak próbálj  meg száraz, viszkető bőrre való sampont használni, de ha ez nem használ mindenképp keresd fel az állatorvost.

...kopasz foltok esetén?

Ezek valószínűleg valamilyen allergiás reakcióra utalnak, viszont, ha azt tapasztalod, hogy a kutyus rágcsálja, vagy nyalogatja is az érintett területet, akkor az lehet parazita (bolha, vagy atka) jele is.

A Cushing-kór is okozhat kutyákban kopaszodást. Ez a kortizol nevű hormon túltermelése miatt kialakuló állapot, és 6 évesnél idősebb kutyákra jellemző. Jellemző tünetei lehetnek még a fokozott evés, ivás és vizelés. Minden esetben forduljunk állatorvoshoz, a legtöbb probléma gyógyszerekkel kezelhető.

...nyílt sebek esetén?

Ha ilyet találsz a kutyád bőrén a legjobb, ha rögtön állatorvoshoz viszed. Számtalan oka lehet a fertőzéstől a bőrproblémáig. Ezek közül a leggyakrabban az utóbbi a bűnös, de gyógyszeres kezelést igényel a megoldása. Azonban más is állhat mögötte, ha például nedvedzenek is, akkor valószínű, hogy gombás, vagy bakteriális fertőzésről van szó.

Ha figyelsz arra, hogy kutyád szőre mindig fényes, és egészséges legyen, akkor sokat tanulhatsz arról is, hogyan törődj az egészségével általában. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy ügyelj a táplálkozásra, kordában tartsd a parazitákat, és, hogy megértsd a kutyusod lelkivilágát.

A kutyák szőrének, és bőrének rendszeres ellenőrzése a legjobb módja annak, hogy kordában tartsuk a felmerülő egészségügyi problémákat. Építsd bele ezt kutyusod kozmetikai rutinjába. A rendszeres fésülés, és fürdetés nemcsak segíti a szőr átnézését, de hozzájárul kedvenced egészségéhez is, és a veled való kapcsolata is bensőségesebb lesz tőlük.


Hozzászólások (1)

 • tappancsok

  Maszat bundája félhosszú durva tapíntású. Vedléskor gyakran kell fésülni és a fürdés 8 hetente aktuális. Szép egészséges a szőre, adok neki tojást is igaz nem nyersen, hanem főzve, és azt nagyon szereti és a szőrének jót tesz. Kutyakozmetikushoz járunk tavasztól nyár végéig és így alaposan megfürdetik és nyírják is. Így boldog ő is és én is.

  2016. 12. 31. 13:53Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13