Segítség kezdő akvaristáknak

Segítség kezdő akvaristáknak

Kezdő akvarista vagy, akinek segítségre van szüksége első akváriumának elindításához? Akkor jó helyen jársz, ez a cikk neked szól, amelyben a Greenman szakemberei összegyűjtötték számodra a legfontosabb tudnivalókat, információkat egy új akvárium elindításával kapcsolatban.

Sarkalatos pontok:

 • Akvárium előtisztítása
 • Aljzat kiválasztása és annak feltöltése
 • Növények kiválasztása és telepítése
 • Víz kezelése és annak feltöltése
 • Szűrők kiválasztása
 • Halak kiválasztása
 • Vízcsere
 • Sós (tengeri) és édesvízi akváriumok

Akvárium előtisztítása

Soha nem szabad mosószerrel vagy más vegyszerekkel kezelni az akváriumot!

Ajánljuk inkább a Greenman AquaClean élőflórás akvárium tisztító spray-t, amely egy vegyszermentes, élőflórás akvárium tisztító spray. Koncentráltan tartalmaz jótékony hatású, élő, Greenman mikroorganizmusokat, amelyek hatékonyan távolítják el az akváriumok falára, szűrőire, berendezési tárgyaira rátapadt szennyeződéseket.


Aljzat kiválasztása és feltöltése

Minden halnak más az igénye, ezt szükséges a telepítés előtt felmérni.  Az aljzat lehet pl. sóder, gyöngykavics vagy kvarchomok. Kb. 2 mm-es szemcseméret az ideális ez nem túl kicsi és nem is túl nagy, ahhoz sem, hogy az üledék leüljön közé.

Előszőr megfelelően meg kell tisztítani. Sósavval át kell mosni, amely a meszet eltávolítja. Ennek azért van jelentősége, mert a mész megváltoztathatja a víz keménységét, amelyre egyes halak érzékenyek. A sósavval történő átmosás után alaposan, többször át kell öblíteni vízzel. Az átmosásnak nem csak a víz keménységének szempontjából van jelentősége, hanem a por és egyéb szennyeződések eltávolítása miatt is, amelyek szervesanyag többlethez, ezáltal a víz opálosoásához vezethet.

Az akvárium aljzat részt vesz a biológiai egyensúly kialakításában és életteret ad a hasznos baktériumok számára.

Az akvárium aljzatán idővel felgyülemlenek a különböző szennyeződések, például az elhalt apró növény részek, és a halak ürüléke. Ennek eltávolítására használhatóak az iszapoló, aljzattisztító és vízleszívó felszerelések.


Csodálatos akváriumi növények

Növények kiválasztása és telepítése

A növények telepítésénél, illetve a növények teljes vízcsere után a vízbe történő visszahelyezésekor nagyon fontos, hogy a rossz gyökereket el kell távolítani. Ezek a gyökerek kocsonyás, bebarnult gyökerek, amelyek rohadást okozhatnak az aljzatban és ennek következtében mérgező gázok keletkezhetnek és az algák is elszaporodhatnak.

A természetes növények alternatívája lehetnek az akváriumi műnövények, amely nyilvánvalóan nem igényelnek túl sok figyelmet.


Víz kezelése és annak feltöltése

A víz pH-ja 5-9 között kell, hogy legyen. Amire érdemes ezzel kapcsolatban figyelni:

 • A túl sok növény lúgosíthat.
 • Kevés UV sugárzás (kevés megvilágítás) savasíthat.

A víz keménységét figyelembe kell venni, vannak olyan fajok, amelyek a lágyabb vizet tolerálják jól.

A víz oxigéntartalmát a növények asszimilációja és a víz mozgása fogja növelni. Akváriumokban a légpumpa és a porlasztókő használatával érhető el a megfelelő O2 tartalom.

A víz hőmérsékletének figyelembevétele szintén fontos a halak szempontjából. A víz hőmérsékletét automata akváriumi fűtővel szabályozhatod.

Víz feltöltése akváriumba

 • A vizet a feltöltés előtt 2-3 napig állni kell hagyni, hogy a klór távozzon belőle. Akváriumi vízkezelők is használhatóak a klór és a nehézfémek eltávolítására.
 • A feltöltéskor érdemes 1/3 részt már érett akvárium vizet az akváriumba tenni, ez segít abban, hogy a biológiai egyensúly hamarabb helyreálljon.

A víz az első 2-3 napon beopálosodik. Ennek oka lehet:

 • nincs megfelelően kimosva az aljzat
 • a víz alumínium-hidroxid tartalma is okozhatja
 • biológiai egyensúly hiánya
 • lebegő zöldmoszatok

Szűrők kiválasztása

Szűrés módja:

 • mechanikai: kisebb szennyeződések eltávolítása
 • biológiai: tisztítóbaktériumok

Szűrés fontossága:

A vízben felhalmozódhat a szerves anyag, amely a megmaradt ételből, díszhaltápból, halak ürülékéből és vizeletéből valamit a levelekből keletkezik rothadásnak indulhat, mely ammónia képződésével jár. Az ammónia káros a halaknak és algásodáshoz vezethet. A biológiai szűrők nitrifikáló baktériumokat tartalmaznak, amelyek képesek ezt nitráttá alakítani. A baktériumok működéséhez oxigén kell, ezért a szűrőt soha nem szabad kikapcsolni.

A mechanikai szűrés is fontos, mivel kiszűri az étel és levélmaradványokat, amelyek rothadásnak indulnának.

Akváriumi szűrő tisztítása:

A biológiai szűrőt nem szabad csapvízzel elmosni, csak az akvárium vízével átöblíteni, mivel a csapvízben lévő klór elpusztítja a jótékony baktériumokat.

A mechanikai szűrőt el lehet mosni sima csapvízzel.

Édesvízi akváriumnál ajánlott a szűrőbe tenni a Greenman AquaStone termékét, amely élő, jótékony hatású, Greenman mikroorganizmusokat tartalmaz természetes kőzet hordozón, különleges eljárással megtelepítve. Ezen organizmusok javítják a víz minőségét, visszaszorítják az algaképződést, egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot. Az üledékes eredetű, természetes, porózus kőzet kiváló élőhelyet biztosít a készítmény mikróbáinak, így kifejezetten az akvárium alján lévő szerves üledéket tudják megcélozni és az abban lévő, zavarosodást okozó, feldúsult szerves anyagokat lebontani. A Greenman AquaStone akváriumi vízkezelő a Greenman akváriumkezelő termékcsalád tagja. Alkalmazása a leghatékonyabb a folyékony Greenman FreshAqua készítménnyel együtt használva.

Greenman vegyszermentes, élőflórás akváriumkezelő termékcsalád


Halak kiválasztása

A halak betelepítése előtt 3-4 hetet várni kell. Várni kell, hogy a baktériumok megtelepedjenek a vízben és elegendő legyen benne ahhoz, hogy az ammóniát el tudják bontani. Akkor is várni kell, ha bármely baktériumkultúra-elősegítő terméket használunk.

Halak számára figyelni kell, az akvárium méretének megfelelő mennyiségű halat kell telepíteni.

Víz hőmérsékletére is figyelni kell:

Akváriumi halak főként melegvíziek 18-27 fokos vízben élnek. Az akváriumi halak telepítésekor figyelembe kell venni a különböző halfajok egyedi igényeit.


Szép akvárium

Vízcsere

Az akvárium vizét 1-2 hetente részlegesen le kell cserélni, evvel jól karbantartható és megkímélhetjük magunkat a későbbi problémáktól.

A részleges vízcsere esetén az akvárium 10-15 % maximum 25 % lehet lecserélni. Ezzel mentesítjük a vizet a felhalmozódó ammóniától.

A halakat nem muszáj kivenni a vízcsere idejére, annál jobb minél kevésbé vannak megzavarva.

Kezelt csapvízzel lehet pótolni a lecserélt vizet:

 • állni hagyjuk 2-3 napot a klór miatt
 • felforralhatjuk lágyabb víz elérése érdekében
 • tengeri akváriumoknál lágyítjuk, majd sóval keverjük és beállítjuk a pH-t
 • fontos megvárni, hogy a víz azonos hőmérsékletű legyen

Érdemes a takarításkor leszívni az aljzatból a mulmot (természetes szennyeződés), speciális erre kifejlesztett eszközök segítségével. Az akváriumi víztisztítás, vízcsere során nagy segítségedre lehetnek a kínálatunkban is elérhető termékek.


Tengeri akvarisztika

Tengeri (sós vízű) akváriumok

A tengeri akváriumban használt víznek lágyvíznek kell lennie (RO víz, amely majdnem desztillált víz minőségű). A tartandó fajták típusától függően kell kiválasztani az akváriumban használt só típusát.  A sós vízi halak rendkívül érzékenyek a víz foszfát, nitrát, kalcium szintjére és a pH értékre. A tengerben hatalmas víztömeg van, melynek a minősége állandó és ezek a fajok az évek során ehhez szoktak hozzá.

Nélkülözhetetlen eleme:

 • fehérje lehabzó: még a méreganyagok termelése előtt távolítja el a szervesanyagot, mivel a tengeri fajok sokkal érzékenyebbek a nitrogén tartalmú hulladékra
 • emellett szükség van nagy mennyiségben az élőkövekre is, amelyek olyan baktériumkultúrát tartalmaznak, amelyek elbontják az anyagcseretermékeket

Vízcsere: csak 20%-os vízcsere a megengedett


Kapcsolódó cikkünk: Akvarisztikai alapismeretek trópusi díszhalak tartásához


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13