Bichon frisé, a bájos, négylábú vattapamacs

Képzelj el egy pillanatra egy zöld mezőt egy nyári délutánon a végtelen, csodálatosan kék ég alatt. A fák koronái a zöld árnyalataiban pompáznak, körülöttük pedig gyerekek játszanak, vigyázó szüleiktől nem messze. Egyszercsak egy apró bolyhos kiskutya rohan keresztül köztük a fűben, láthatóan élvezve a játékot a gyerekekkel a napsütésben. Göndör bundája és kerek fejecskéje leginkább egy bájos vattacsomóra vagy éppen, lévén nyár, pongyola pitypangra emlékeztet. Még ha épp nincs is sok ismeretünk a kutyákról általában, akkor sem tudjuk figyelmen kívül hagyni, mennyi energia van ebben az apró, bolyhos gombolyagban. Ez az apróság pedig nem más, mint a kedves, barátságos, méretéhez képest pedig lenyűgöző mennyiségű energiával rendelkező bichon frisé. Egy kiskutya, akit egyáltalán nem lepődnénk meg, ha bárki könnyen összetévesztene egy szaladgáló bárányfelhővel.

Bichon frisé szalad a parkban a fűben

A bichon frisé azonnal kitűnik pezsgő, nyitott, extrovertált, temperamentumos természetével, sokszor vattapamacs-szerű megjelenésével. Az elmúlt évtizedekben már Magyarországon is igen nagy sikernek örvend, ezért mindenképpen érdemesnek találtuk rá, hogy egy nagyobb lélegzetvételű cikkben bemutassuk Őt Nektek. Reméljük örömmel olvassátok cikkünket, valamint, hogy sok újdonsággal és érdekességgel szolgálhatunk számotokra erről a szeretetteljes pici fehér kutyáról.

Bichon frisé jellemzői

A bichon frisé fordulatokkal teli története

A bichon (magyarul: pincsi vagy pincs) szó, amely 14-17. század idején használt francia nyelvből ered, szabadfordításban kis méretű kutyát jelent, manapság pedig a kistestű kutyák egy családját jelöli. Közéjük tartozik többek között a bichon bolognese vagy bolonyai pincs, a bichon havanese, azaz a havannai pincs, a máltai selyemkutya, valamint az ezen cikkben bemutatásra kerülő bichon frisé is.

Első ránézésre a bichon frisé apró, ártatlan, kölyökkutyaszerű külsejével könnyedén elbűvöl mindenkit, aki csak találkozik vele, legyen az illető tapasztalt kutyatartó, vagy épp csak lelkes kutyarajongó. Ne tévesszen azonban meg senkit a bájos és törékeny külső, nem éppen egy naív négylábú aprósággal állunk szemben; ez a kutyafajta ugyanis hosszú és kalandos történetet mondhat magáénak. A bichon frisé-hez számos szempontból is nagyon hasonló sajátosságokkal bíró elődök a mediterrán térség első civilációinak hétköznapjaiban már léteztek. Csakúgy, mint a többi pincsi, a bichon frisé közvetlen ősének is a vízikutya tekinthető, amely már a főníciaiak idején egy elterjedt fajta volt a Földközi-tenger partvidékén. A görögök, kárthágóiak és a rómaik is előszeretettel alkalmazták a fajtát, amely nagy segítségükre volt a halászoknak. És habár ezen ókori civilizációk eltűntek, Európa pedig belesüllyedt a "sötét" középkorba, ugyanezt nem mondhatjuk el a vízikutyára, amely ehelyett tovább evolválódott, több ma ismert típusa is kialakult, pl.:

  • lagotto romagnolo (olasz vízikutya változat), 
  • barbet (francia vízikutya),
  • spanyol vízikutya,
  • portugál vízikutya,
  • ír vízispániel.

Az alábbi képeken spanyol vízikutyákat és lagotto romagnolo kutyákat tekinthetsz meg:

Spanyol vízikutyák és lagotto romagnolo kutyák

Tehát ezen kutyák víz iránti szeretete nagy segítségére volt az embernek a halászatokon, valamint a vízparti vadászatokon. És részben ezen kutyák a már említett különböző bichon fajták közvetlen ősei.

Az a kutyafajta, amit ma bichon frisé néven ismerünk, Franciaországban terjedt el először széles körben, amire a teljes neve is utal "bichon à poil frisé", azaz "göndör szőrű pincs". Itt a nemesség, arisztokrácia körében vált eleinte igen népszerűvé, a 15-16. századok fordulójától kezdődően. Egyfajta státuszszimbolumá vált a tartása. Így érkezett meg Versailles-be is, ahol a királyi udvarban uralkodóknak kijáró bánásmódban részesült, csakis a legfinomabb ételeket fogyasztva, és a legpuhább párnákon aludva. A 16. században I. Ferenc (1494-1547), majd III. Henrik (1551-1589) francia uralkodók udvarában szintén jelen voltak a fajta egyedei. A hírhedten "rosszéletű", közel 2000 kutyát tartó III. Henrik valójában annyira szerette ezt a fajtát, hogy egy különleges nyakba akasztható kutyakosara is volt a hordozásukra.

III. Henrik francia király bichon frisé kutyáival

A bichon frisé kutyák szintén népszerűek voltak a spanyol nemesség körében, amiről híres festők művei is tanúskodnak, akik megrendelőik kérésére szintén belecsempészték őket festményeikbe.

A francia forradalmat követően a köznép vette gondjaiba ezeket a kutyákat, de vándorcirkuszi előadásokban is rendszeresítették őket, aminek révén tovább terjedt népszerűségük az átlagemberek körében, a bichon frisé számára tehát új lehetőség nyílt, hogy ismét elbűvöljön időset és fiatalt egyaránt. Sikerének nem csak kedves külseje és szeretnivaló természete volt az oka, hanem azon tulajdonsága is, hogy ez a kis fehér kutya, sok más vonása mellett, meglepően tanulékony és ügyes is volt. Amennyiben megfelelő környezetben nő fel, és elegendő törődésben részesül, már három hónapos korától nagyon könnyen megtanítható számos trükkre.

Igyekezete pedig nem maradt jutalom nélkül. A 20. század fordulóján hatalmas kereslet alakult ki a kedvtelésből tartott, méretükből és természetükből adódóan a nagyvárosi élethez kitűnően alkalmazkodni képes kiskutyák iránt. A bichon frisé pedig egyike volt ezeknek a kutyafajtáknak. És habár a két világháború, ezt a folyamatot nyilvánvalóan megtorpantotta, azt követően a bichon frisé népszerűsége tovább növekedett Európa-szerte, sőt második otthonra is talált az Egyesült Államok területén, ahol az 1972-es évben önálló kutyafajtaként is elismerték.

Bichon frisé kutyakiállítás, kutyaverseny az Egyesült Államokban

A bichon frisé, amely jópár évszázaddal ezelőtt státuszszimbolumként az uralkodók és a legmagasabb társadalmi osztály kegyeit élvezhette, majd vándorcirkuszok sztárjaként tündökölt, a mai modern időkben is megtalálta útját a siker felé a világ minden táján, így például a mai fiatalok körében világszerte igen népszerű koreai K-POP sztárok közkedvelt négylábú társaként.

K Pop sztárok bichon frisé kutyákkal

Miben hasonlít és tér el leginkább a bichon frisé pincsi társaitól?

Napjainkban több, különböző pincsi fajta közül választhatja ki minden lelkes leendő gazdi a számára leginkább szimpatikus apróságot. Első ránézésre ugyan nagyon hasonlítanak egymáshoz, de vajon meddig terjed ez a hasonlóság? És mi alapján válasszunk?

A bichon frisé külsőre való megkülönböztetése egyes pincsitársaitól könnyebb, másokétól nehezebb feladat. Így míg például a havannai pincs, vagy a máltai selyemkutya hosszú, egyenes, egységes szerkezetű, selyemszerű bundával büszkélkedhetnek, addig a bichon frisé bájos göndör bundájáról ismerhető fel. Igaz a hullámos-göndör szőrzetű bolognai pincsivel azért egy laikus számára e jellemzője alapján könnyen összekervehető. 

A bichon frisé kiskutya bundája két egymástól igencsak eltérő rétegből tevődik össze - mégpedig egy sűrű, puha alsó, valamint egy dugóhúzószerűen göndör felső rétegből, amely könnyen kócossá vállik, ha nem gondozzuk megfelelően. Ebben nagyban hasonlít a bichon bolognese kutyusra.

Szőrzetének színe csakis fehér, hasonlóan a bolognai pincsiéhez vagy a máltai selyemkutyáéhoz, viszont eltérően például a havannai pincsiétől, amely utóbbi bundája egyéb színű is lehet.

A többi pincsihez hasonlóan a bichon frisé farka is felfelé áll és visszafelé kunkorodik. Szintén minden pincsire igaz, hogy ölebek, ebből kifolyólag leginkább gazdijuk közelében érzik magukat a legjobban. Ha sokáig nélkülözniük kell a figyelmünket, az negatívan hathat ki a lelki egészségükre.

Az állandó figyelem mellett azonban nincsenek más komoly igényei a gazdája felé, így ideális kiskutya lehet első kutyás vagy kezdő gazdik számára is. A bichon frisé - csakúgy, mint a legtöbb pincsi - aktivitás igénye közepes szintre tehető, apró méretüknek köszönhetően pedig már napi kb. fél óra sétával is boldoggá tehetjük kedvencünket.

Bichon frisé pórázon séta közben

Általánosan elmondhatjuk, hogy minden pincsi egészséges fejlődése érdekében elengedhetetlen a kora kölyökkori aktív szocializáció, illetve a pozitív visszajelzésen alapuló tréning, a bichon frisé képzése azonban, társaival ellentétben, valamivel összetettebbnek bizonyulhat. A fiatal, mondhatni tinédzser korba lépett bichon frisé kiskutyák hajlamosabbak makacskodni és amúgy is egy temperamentumosabb fajta. Előbbi korrigálása okán ajánlott minden bichon frisé kiskutya számára a professzionális tréning beiktatása már fiatal kortól.

Ellenőrizzük és tisztítsuk rendszeresen kedvencünk füleit, szemkörnyékét és száját, mivel nyáridőben néhány élősködő, mint például a kullancs, előszeretettel telepszik meg és rejtőzködik kiskutyánk ezen testrészein. Éppen ezért azt különösen körültekintéssel kutyassuk át ilyenkor.

Más pincsikutyákkal ellentétben, amelyek bundájának gondozása kis gyakorlattal akár otthon is megoldható, a bichon frisé, sűrű, göndör, nehezebben kezelhető bundájából kifolyólag professzionális figyelmet is igényel, így alkalmanként mindenképp vegyük igénybe kutyakozmetikus segítségét. Amúgy pedig heti, sőt akár pár naponta is érdemes kutyánk szőrét gondozni.

Bichon frisé kutyakozmetikusnál

Sajnos egyetlen kutyatípus sem tekinthető száz százalékban biztonságosnak azon kutyakedvelők számára, akik allergiával küzdenek, a bichon frisé azonban pár másik pincsi fajtához hasonlóan, mondhatni teljesen hipoallergén, ugyanis igen kevéssé vedlik. Ez a tény fontos lehet azok számára, akik akár életkorukból kifolyólag, akár más indokból legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, vagy allergiákra hajlamosak, ennek ellenére szívesen fogadnának otthonukba kiskutyát.

Mely leendő gazdik számára lehet ideális kedvenc a bichon frisé?

A mai modern világban az intelligens, apró és érzékeny kiskutyák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kutyakedvelők körében. Sok, főként nagyvárosi gazdi számára például már csak a térhiány miatt sem jön sokszor szóba egy nagytestű kutyafajta. Az ölebek viszont ideális választásnak minősülnek mindenkinek, aki kisebb otthonát szeretné megosztani négylábú kedvencével. De ami még a bichon frisét különlegessé teszi, és ami miatt egyre többen döntenek mellette, az a már említett, relatív alacsonyabbnak tekinthető aktivitásigénye - akár már napi 30 perc séta elegendő a számára.

Semmiképp ne erőltessük kedvencünk, vagy próbáljuk meg elérni, hogy túlteljesítse határait. Ha például lelkes túrázó vagy, a bichon frisé sajnos nem lesz ideális társad ebben az aktivitásban - ez a kiskutya ugyanis inkább „otthonülő” típus.

Remek választás azonban azon családok számára, ahol több generáció tagjai élnek egy fedél alatt, ugyanis ez a kedves, bájos kiskutya mindenkivel megtalálja a közös hangot, legyen az idős vagy fiatal.

Bichon frisé egy gyerekbarát kutya

Cicákkal is remekül megbarátkozik - amennyiben persze bajuszos, doromboló kedvenceink is hajlandóak vele barátságot kötni.

Ha otthonról dolgozol, vagy megoldható, hogy mindig legyen valaki mellette a lakásban, a bichon frisé egész biztosan gondoskodni fog a kellemes hangulatról otthonodban. Ha azonban ritkán tartózkodsz otthon, a bichon frisé semmiképp sem lesz ideális négylábú társad, ugyanis ez a kiskutya mindenek előtt gazdájához és otthonához ragaszkodó természetéről ismert, társasági kutyának tekinthető. Amennyiben hosszabb időre vagy gyakran egyedül hagyjuk, akkor szeparációs szorongás alakulhat ki nála, ami destruktív viselkedéshez vezethet, valamint állandó, hangos ugatásban is megnyilvánulhat.

Bichon frisé a szőnyeget rágja

Mit tegyünk kedvencünk egészségének megőrzéséért

Hosszú, körülbelül 14-16 éves várható élettartamának köszönhetően a bichon frisé megfelelő gondoskodás mellett sokáig hűséges társad lehet. Ennek ellenére, pont hogy hosszú élettartamából adódóan akadnak bizonyos aspektusok, amikre különleges figyelmet kell fordítson minden felelősségteljes gazdi.

Csakúgy, mint más pincsikutyák, sajnos a bichon frisé is hajlamos egy alattomos májbetegségre, nagy a rizikója esetében a portoszisztémás májsönt kialakulásának. Ezen állapot jellemzője, hogy a vérkeringés során a vér nem ér el a májig, hanem ehelyett a szívbe tér vissza. A legsúlyosabb esetekben ez a betegség a máj teljes leállásához, annak következtében pedig néhány héten belül bekövetkező elhalálozáshoz vezet. Ezen betegség súlyos esetében tapasztalt sebész állatorvos beavatkozására van szükség. Amennyiben még nincs szó életveszélyről, a speciális diéta - amelynek célja a májra tett terhelés csökkentése a kontrollált adagok által -, is megoldás lehet kiskutyánk egészségének megőrzésében.

Az ízületi gyulladás leginkább a kor előrehaladtával veszélyeztetheti kiskutyánk egészségét. Ez a betegség nem válogat, egyaránt érinthet kis- és nagytestű kutyákat. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítével hatékonyan csökkenthetjük a fájdalmat, megfelelő tápok etetésével és étrendkiegászítők adagolásával pedig sikeresen késleltethetjük ezen állapot kialakulását. A megfelelő alatt itt elsősorban olyan termékeket értünk, amelyek megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazzák például a következők valamelyikét:

  • glükozamin és kondroitin
  • zöldkagyló por
  • tojáshéj-membrán

A kutya patellaficam egy gyakori egészségügyi állapot a pincsik, illetve más ölebek esetében. A betegség a térdkalács kificamodásával jár, amely vizuálisan leginkább „kihagyó” járásként jellemezhető, ami akár háromlábú sántaságnak is tűnhet; azonban jellegzetesen, néhány lépés megtétele után kiskutyánk járása megint visszatér a normálishoz. Egy enyhébb ficam konzervatív megoldásokkal is kezelhető, a súlyosabb esetek azonban minden esetben műtéti beavatkozást igényelnek. A betegség megjelenése kedvencünknél sokszor genetikai okokra vezethető vissza. Az állatorvos a diagnózis felállítása során először fizikai kivizsgálás, majd pedig CT vagy MRT képek segítségével bizonyosodik meg ezen állapot jelenlétéről, illetve súlyosságáról.

Bichon frisé az állatorvosnál

Kedvencünk bundája ugyancsak speciális figyelmet igényel. Ez a puha, bájos, négylábú vattacsomó sajnos mágnesként vonza a koszt. Amennyiben viszont megfelelően tisztán tartjuk, gyakran fésüljük, valamint rendszeres időközönként fürdetjük, akkor több betegség kialakulását is hatékonyan megelőzhetjük. Így például kiskutyánk bundájának napi fésülésével, amihez egy hosszúfogú fésű a legalkalmasabb segédeszköz, jó eséllyel távol tudjuk tartani az olyan élősködőket, mint például a tetű és az atka. A bichon frisé bundájának lelkiismeretes karbantartása esztétikai előnyökkel is jár: a fésülés során megszabadulunk az elhalt szőrszálaktól, egészséges, puha, bolyhos kinézetet kölcsönözve ezzel kedvencünknek.

A napi fogmosás, valamint a számára megfelelő kis tápszemcsés száraztáp késleltetheti, de akár meg is előzheti a dentálhigiéniás problémákat, betegségeket.

Mivel várható élettartama meghaladja sok más kutyáét, a kor előrehaladtával kedvencünk egyre fogékonyabbá válhat különböző egészségügyi problémák kialakulására. Idősebb korban különböző daganatos és szívproblémák is jelentkezhetnek nála. Így a megfelelő gondoskodás mellett elengedhetetlen a bichon frisé optimális egészségének fenntartása érdekében a rendszeres állatorvosi kivizsgálás. Ragaszkodjunk választott állatorvosunkhoz. Ideális esetben kedvencünk, legyen szó akár kiskutyáról, akár cicáról, ugyanazt az állatorvost látogassa egész élete, de legalábbis élete nagyrésze során. Egy olyan állatorvos, akit kedvencünk már ismer, és akiben bízik, ahogy mi is, nagyban megkönnyíti majd számára ezeket a kötelező látogatásokat.

A bichon frisé megfelelő etetése

Ezt a kedves fehér kiskutyát, lehetőségeinkhez mérten olyan minőségi kutyatáppal etessük, amely segít fizikai aktivitása támogatásában, ragyogó bundát biztosít számára, valamint nem vezet jelentős súlygyarapodáshoz, ugyanis a bichon frisé hajlamos az elhízásra.

Ilyen például a Royal Canin Bichon Frisé fajtatáp, amely eledel kifejezetten ezen kutyafajta speciális igényei szerint került kifejlesztésre. Nem csak megfelelő forrásból származó minőségi állati proteint tartalmaz, de esszenciális olajokat is, amelyek gátolják a gyulladások kialakulását kiskutyánk szervezetében. Emellett hozzáadott, zöldségekből és gyümölcsökből származó vitamintartalma, valamint a részletes adagolási útmutató kedvencünk korára és súlyára helyezett hangsúllyal, ugyancsak remek választássá teszik ezt a tápot. Ha gazdag és kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk biztosítani kiskutyánk számára, kombináljuk a száraztápot jó minőségű nedveseledellel.

Szintén ajánljuk még a kifejezetten fehér kutyáknak készült tápokat, ezek közöl is különösen a Nature's Protection Superior Care White Dogs Grain Free Small & Mini sorozatát. Ez a kistermetű fehér szőrű kutyák számára készült kutyatáp család egyedülálló módon segít kifehéríteni a kutya szőrét és megőrízni annak ragyogását.

Táp fehér kutyának, pl. bichon frisének

Fontos figyelemben tartani, hogy ne etessük kiskutyánkat semmi nyers vagy házilag főzött ennivalóval anélkül, hogy előzőleg konzultáltunk volna választott állatorvosunkkal, másként ugyanis előfordulhat, hogy kedvencünk nem jut hozzá minden számára fontos tápanyaghoz.

Emellett a bichon frisé igencsak válogatósnak számít, nem beszélve az esetleges emésztési bántalmakról, amik sajnos könnyen felléphetnek ennél a kutyafajtánál. 

Amennyiben emellett a kedves, fehér kiskutya mellett határoztál...

...akkor őszintén gratulálunk, ugyanis ebben az apró, bájos, négylábú vattapamacsban garantáltan hűséges társra lelsz majd. Egy olyan négylábú családtagot, aki akár mindig melletted lenne, ugyanis a bichon frisé nagyon ragaszkodó és bárhová szívesen követné gazdáját.

Mivel ezen kiskutya várható élettartama szerencsére igen hosszú, komoly és hosszútávú elkötelezettséget jelent, ha mellette döntesz. Mindemellett azonban egy egyedi és lenyűgöző élményben lesz részed általa, ugyanis a bichon frisé sok más pozitív tulajdonságán túl, kiemelkedő intelligenciájáról is ismert, melynek segítségével mély és nagyon kifinomult kapcsolat kialakítására képes gazdájával.

Bichon frisé kutyus

Tehát nem maradt más hátra, mint találni egy megbízható magyar bichon frisé tenyésztőt, akitől boldogan hazahozhatsz egy egészséges, aranyos és életteli apróságot. Javasolnám, hogy ha lehet, olyan tenyésztőt válassz, aki a fajta tenyésztésére specializálódott. Fontos, hogy a kérdéseidre szakértői tanácsokat kapj olyasvalakitől, aki mindenki másnál jobban kiismeri magát ezen pincsifajtát illetően. És ki lehet jobb e tekintetben, mint egy elkötelezett bichon frisé tenyésztő.

Ha megtaláltad a számodra legszimpatikusabb és legmegbízhatóbbnak ítélt bichon frisé kennelt, előzetes egyeztetés után látogass el hozzájuk, így személyesen is megtekintheted leendő kedvenced családját és szülőhelyét. Ha pedig ott sikeresen kiválasztottad a számodra legbájosabb, legegészégesebbnek és legvirgoncabbnak tűnő négylábú vattapamacsot, nem marad más hátra, mint befogadni őt otthonodba, hogy hosszú, boldog és felejtehetlen éveket tölthessetek el együtt :)

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások 

Utoljára módosítva: 2024.02.13