A bichon havanese kutya világhódító útja Kubából

Apró, bolyhos, puha, bájos játékos gombolyag - talán ezekkel a jelzőkkel lehet a legvalósághűbben jellemezni ezt az apró havannai kiskutyát, aki Kuba szigetéről elindulva világkörüli útjára sikeresen meghódította számos gazdi és kutyarajongó szívét. Ismerd meg a bichon havanese kutya kubai gyökereit és bájos jellemét. Tudj meg mindent a bolyhos havannai pincsről és szakszerű tartásáról.

Bichon havanese jellemzői

A bichon havanese a bichon kutyák, azaz pincsikutyák családjába tartozik. Ez a kutyafajta leginkább a kicsitől az egészen apróig terjedő méretéről, hosszú, göndör bundájáról és ellenállhatatlan, kedves természetéről vált ismertté. Csakúgy mint más pincsikutyák, mint például a máltai selyemkutya, a bichon frisé, a bolonyai pincs, vagy a löwchen, ismertebb nevén kis oroszlánkutya, a havannai pincs is a barbet, avagy a francia vízikutya valamilyen fokú leszármazottjának tekinthető. Testalkata inkább hosszúkás, mind magas. Méretét tekintve a legnagyobb bichon kutyafajtának tekinthető, súlya a felnőtt havanese 4-7 kg között van.

Kuba szigetére először másik ismert elődje, a tenerifei kutya került a 16. században, ugyanis Kuba első telepesei a Kanári-szigetekről, köztük Teneriféről érkeztek. Korabeli hajónaplók tanúskodnak arról, hogy ezen telepesek csomagjaik mellett ilyen kutyákat is vittek magukkal. Ez a tenerifei kutya fehér, göndör szőrű fajta volt, sok jegyében már hasonlatos a mai havannai pincsre, viszont annál nagyobb méretű.

Kubában aztán ezt a kutyát keresztezték többek között az uszkárral, valamint a fajta adaptálódott is új környezetéhez, annak klímájához is, mindezek eredményeként született meg a havannai pincs mai alakjában. A bichon havanese bundája selymes, egyhén hullámos szőrzete puha, könnyű és szellős, amely nagyban védi a kiskutyát a nap sugaraitól.

Bichon havanese az út mentén

Egy köztes fajtát is említenek még a szakértők, a Blanquito de la Habana-t, amely nevében már egyértelműen utalt kubai származására. Szintén hívták és hívják még mindig kubai vagy havannai selyemkutyának (Havana Silk Dog) is, hiszen igencsak hasonlít a máltai selyemkutyára.

A gyarmati Kuba szigetén a bichon havanese státusszimbólummá vált a helyi felső osztály számára, ahol gazdái egyben szeretett családtaggá is fogadták őt. A 19. század fordulóján már minden tehetős kubai család, aki hírnevét köreiben fontosnak tartotta, rendelkezdett otthonában már legalább egy ilyen bájos, szeretetreméltó négylábú aprósággal is. Sőt, Európában is ismertté és divatossá vált a fajta, a 19. század közepén Viktória királynő, valamint Charles Dickens is gazdája volt egy-egy ilyen kutyának.

Bichon havanese témájú olajfestmények, illetve egy fotó a k és festmények alkotói és címe:

 • Fénykép portré Cassandra Alice-ról kutyájával, Watt-tal - Tallahassee, Florida (Készült: 1902)
 • Vicente Escobar (1757 - 1834) kubai portréfestő - Portré egy fiatal hölgyről (Készült: 1797)
 • Jean Jacques Bachelier (1724–1806) francia festő - Havanese kutya (Készült: 1768)
 • Charles Demarne festő Mirza című műve (Készült: 1904)

Bichon havanese olajfestményeken

Az 1959-es évben, a sikeresnek bizonyult kommunista felkelést, illetve hatalomátvételt követően, Fidel Castro a szocialista kormánya megalakítása során úgy határozott, teljesen meg kell szabadulni mindentől, ami a régi, korrupt gazdag társadalmi osztály szimbólumaként élt a köztudatban, ideértve a havannai pincs kutyafajtát is, amely igen nagy csapást jelentett erre a kedves kis kutyafajtára. Szerencsére a kommunista diktatúra elől való menekülés során sok kubai család magával vitte kedvencét az Egyesült Államokba és a környező szigetekre, így Costa Ricára, Puerto Ricóba.

A helyiek közt "El blanquito de la Havana" vagy szabadfordításban "Havanna fehér aprósága" néven ismertté vált pici fehér kiskutya hatalmas népszerűségre tett szert most már az Egyesült Államok területén is. A korai Hollywood nagy nevei, mint például Elizabeth Taylor, Natalie Wood, sőt Marylin Monroe is elengedhetetlen miniatűr négylábú társává fogadta ezt a kedves és játékos kiskutyát. Ezt követően már nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az egész nyugati társadalom rajongójává váljon ennek a leginkább egy apró, puha plüssmedvére hasonlító kiskutyának.

Fehér bichon havanese

Mielőtt azonban a híres hollywoodi sztárok felfedezték volna maguknak, szükség volt Dorothy Goodale neves kutyaszakértő és tenyésztő közreműködésére is, aki "felfedezte" a fajtát, beszerzett több példányt is a kubai emigránsoktól, amelyekkel elsőként bele is kezdett az amerikai tenyésztésébe.

Amúgy a legtöbb az Egyesült Államok területén jelenleg élő havannai pincs kiskutya valójában azon mindössze maroknyi, az 1960-as évek kezdetén Kuba szigetéről Floridába sikeresen kimentett példány leszármazottja.

Szerencsére azonban Kubában maradt testvéreiket sem érte el a kommunista rendszer által meglebegtetett szomorú vég - idővel a rezsim felhagyott ezen kutyafajta iránt gyakorolt ellenségeskedésével és végül engedélyezte a szigeten a bichon havanese kennelek visszaállítását. Napjainkban ez a csöppnyi méretű kiskutya egyben Kuba hivatalos kutyájának számít.

Havanese, Kuba nemzeti kutyája

Bichon havanese, ideális kiskutya kezdő gazdik számára

A bichon havanese remek választás kezdő és elsőkutyás gazdik számára. Amire egyedül szüksége van, az egy szerető gazdi, aki veszi a fáradtságot, hogy kölyökkorában megfelelően szocializálja.

A havannai pincs egy intelligens, valamint igen kíváncsi apróság, aki örömmel fedezi fel környezetét mind a lakásban, mind pedig a séták során. A bichon havanese szívesen ismerkedik, a szociális interakciók és minden újdonság pedig, melyet egy rövid séta során felfedezhet, egész napra kielégíti négylábú kedvencünk kíváncsiságát. Amennyiben ezt azonban elmulasztjuk, csillapíthatatlan, kétségbeesett ugatással kell számolnunk kiskutyánk részéről.

Tökéletes lakásban való tartásra, méretéből adódóan pedig térigénye is könnyen kielégíthető, akár kisebb otthonokban is. Minden otthonba könnyedén beilleszkedik, és jelenéte hatalmas örömöt okoz majd család összes tagjának.

Gazdija mellett lustálkodó havannai pincs

Mozgásigénye mérsékelt, napi 20-40 perc séta számára elegendő. A séta történhet a parkban, bevásárlóközpontban, vagy akár csak kint az utcán pár sarokra otthonunktól.

A havannai pincs egy nagyon barátságos kutyafajta, szívesen ismerkedik más kisállatokkal, gyerekekkel. Várható élettartamuk pedig igen hosszú, 14-16 év közé tehető, így ha kisgyermek mellé választjuk kedvencül, kiskutyánk szerencsésen végigkísérheti társként annak egész gyermek-, illetve tinédzserkorát.

Annak ellenére, hogy a havannai pincsi trópusi környezetből, Kubából, a tüzes salsa és a lenyűgöző naplementék otthonából származik, meglepően otthonosan érzi magát bármely földrajzi szélességen és szinte minden éghajlat alatt. Fontos szemmel tartanod azt a tényt, hogy bichon havanese a trópusokról származik. A téli séták alkalmával mindenképpen adj rá meleg kutyaruhát, a fagyos napokon pedig inkább ne is vidd az utcára. A sétát számára ilyenkor helyettesítheted más, lakásbeli aktivitásokkal.

Bichon havanese kutyaruhában

A bichon havanese esetén is, csakúgy mint más apró méretű kutyafajtáknál, javasolt már kölyökkorában megismertetni őt nála nagyobb termetű kutyákkal. Ezen korai szocializáció célja, hogy segítségével megelőzhessük, hogy a parkban a napi séta során kedvencünk más kutyákkal találkozva minden alkalommal bősz ugatásba kezdjen. 

A havannai pincs tanítása: hogyan képezzük kedvencünket

A havannai pincs tanítása, szerencsére nem minősül bonyolult feladatnak, függetlenül attól, hogy épp csak saját és/vagy családunk örömére fogadtuk-e be, esetleg komoly karriert szánunk számára kutyakiállítások aktív résztvevőjeként. Ez az apró kiskutya igen intelligens és tanulékony, mindössze egyértelmű instrukciókra van szüksége ahhoz, hogy gyorsan elsajátítsa mindazt, amit gazdája elvár tőle. Nem véletlen, hogy a bichon havanese kutyákat rendszeresen nevezik a kutyaversenyek engedelmességi, rally, agility vagy freestyle tánc kategóriáiban.

Havannai pincs agility

Egy dologra viszont mindenképp oda kell figyeljünk tanítása során - mégpedig hogy ne essünk áldozatul ellenálhatatlanul bájos természetének közben. Mivel egy igen okos kutyafajtáról van szó, a havanyéz kutya pontosan tudja, hogyan használja ki a legjobban mentális és fizikai adottságait, hogy minden szituációból a lehető legjobban profitáljon. Csakúgy mint egy pajkos hároméves kisgyerek, aki fagylaltot szeretne, ez a kiskutya is pontosan tudja, mit kell tennie, hogy végül te kövesd az ő utasításait, ne pedig fordítva, ahogy annak eredeti forgatókönyv szerint történnie kellett volna. Ennek ellenére, - vagy talán éppen ezen tulajdonságából kifolyólag is -, az elmondhatatlanul édes havannai pincsi teli van gazdája iránti feltétel nélküli szeretettel és ragaszkodással, mindig jókedvű, óvatos, de sosem agresszív, és örökké készen áll az újabb játékra és aktivitásra. Intelligenciájának és tanulékony természetének köszönhetően gyorsan elsajátítja a trükköket, amelyeket lelkesen be is mutat gazdájának. Valójában a havannai pincs annyira jól tanítható, hogy régebben gyakran alkalmazták cirkuszi kutyaként is. Alább, Charles Van Den Eycken, "A Circus Trio" című 1890-ben készült olajfestményén ilyen cirkuszi havanese kutyák láthatóak.

Circus Entertainers  Charles Van Den Eycken

A havannai pincsi tanítása során fontos fenntartani a kiskutya szeretetét irányunkba, ám ezzel párhuzamosan egészséges határokat is fel kell tudnunk állítani, megkísérelve kiküszöbölni a nemkívánatos viselkedésformákat már kölyökkortól kezdődően.

Mint a legtöbb kutyafajta esetében, a havannai pincs számára is élete első hat hónapja számít a legmeghatározóbbnak felnőttkori jelleme alakulása szempontjából. Így amint kiskutyánk abba a korba lépett, amikor már elkezdi felfedezni a körülötte lévő világot, eljött az idő arra, hogy megtanítsunk számára bizonyos viselkedési normákat. Gazdájaként a mi felelősségünk kiküszöbölni a havannai pincs alaptermészetéből adódó automatikus "félelem-válasz reakciót" (i.e. ádáz ugatás). Erre a legjobb megoldásnak számít a már kora kölyökorban megkezdett szocializáció, így ahogy arról már volt szó, például mielőbb ismertessük meg nála nagyobb kutyákkal is. Ez a kiskutya nyitott és kíváncsi, amennyiben pedig korán megtanítjuk rá, hogy nem minden, ami idegen és nagyobb jelent számára feltétlenül veszélyt, nagyon barátságossá válik.

Ha pedig egyszerű parancsok teljesítésére is ki szeretnénk képezni őt, igazán könnyű dolgunk lesz. Mivel nem domináns fajta és mindennél előbbre tartja gazdája szavát és szeretetét, lelkesen hallgat majd annak minden utasítására. Ez a kutyafajta igen tanulékony, így ha nem tetszik ahogy kedvenced az adott pillantban viselkedik, egy egyszerű "nem" vagy "nem szabad" felszólítás is megteszi, hogy felhagyjon vele.

Hatalmas előnnyel jár, ha már egészen kicsi kortól elkezdjük kiskutyánk tanítását. A picik még egészen formálható jellemmel jönnek a világra, így nincsenek már kialakult és rögzült nemkívánatos szokásaik, amelyeket ki kellene küszöbölni, teljesen tiszta lappal indulnak. Ezzel szemben egy már fiatalkorba lépett kutya tanítása sokkal több esetleges kihívással rendelkezik és számolnunk kell azzal is, hogy bizony nem minden esetben járunk majd sikerrel.

A helyes tanítás kulcsa, hogy mindig jutalmazzuk kedvencünket, ne pedig folyamatosan büntetéssel fenyegessük, vagy ténylegesen megbüntessük. A jutalom lehet bármi, jutalomfalat, kutyajáték, de akár csak a kedves szavak is meglepően hatékonynak bizonyulhatnak a bichon havanese nevelése során.

A megfelelő képzés része kell legyen többek közt az is, hogy egyértelmű instrukciókkal lássuk el kedvencünket arra vonatkozóan, mi a szabad és mi a tilos számára közös otthonunkban. Ezen kiskutya szobatisztaságra, esetleg alomra szoktatása is könnyen megugorható feladat.

Havanese kutya szobatisztaságra nevelése

Érdekesség, hogy míg a havannai pincs, aki első ránézésre talán nem a legmegfélelmítőbb jelölt a testőr szerepére, lelkesen védelmezi nála kisebb négylábú társait, mint például a tengerimalacokat, illetve szárnyas pajtásait is :)

Ellenálhatatlan külsejéből és odaadó, szeretetteljes jelleméből adódóan ideális kiskutya lehet mind kezdő, mind tapasztalt gazdik számára, kortól függetlenül. Nem csoda tehát, hogy a havanese világszerte hatalmas sikernek örvend - az Amerikai Kennel Klub nemrég publikált felmérése alapján a 25. helyet foglalja el az összesen 1999 kutyafajtából népszerűség szerint.

A havanese táplálása és egészségének megőrzése

A lelkes gazdik örömére a bichon havanese várható élettartama sok más kutyafajtával összehasonlítva igen hosszú, jellemzően 14-16 év. Ezen magas életkor eléréséhez kedvencünk számára azonban elengedhetetlen a megfelelő gondoskodás és táplálás. Mivel a bichon havanese esetében genetikailag adott, hogy kis szerencsével és sok törődéssel hosszú ideig velünk marad majd, fontos alaposan átgondolnunk, hogy ilyen időtávon is képesek leszünk-e felelősen gondoskodni róla.

A jellegzetesen magas kort megélő kutyafajtákra általánosan jellemző, hogy inkább az emberhez hasonló betegségekre fogékonyak. Ezen betegségek részben genetikai eredettel rendelkeznek, részben pedig az előrehaladott kor velejáróinak tekinthetőek.

Az egyik, felelős gondoskodással kordában tartható egészségügyi probléma, amely a havanyéz kutyát fenyegeti, a fogászati problémák. Amennyiben kiskutyánk esetén már kialakult a periodontális betegség (foggyökérhártya-gyulladás), várható élettartama akár 1-3 évvel is csökkenhet.

A fogkövesedésre is fontos odafigyelnünk, mert ennek következtében nagyobb eséllyel kerülhetnek baktériumok a fontos szervekbe, például a szívbe és a vesékbe. Ezt helyes táplálással, például száraz kutyatáp etetésével gátolhatjuk.

Bichon havanese táp

Fontos, hogy prémium eledelt válassz számára és messziről kerüld el a hipermarketek polcain lévő gyenge minőségű kutyaeledeleket. Amikor kutyatápot választasz, mindig alaposan tanulmányozd át a kiválasztott termék összetevőit. Ha sok benne a gabona és a fehérjeforrása kizárólag húsliszt, akkor keress másik tápot, amelynek készítésekor friss húst és egészséges szénhidrátforrásokat használtak fel. Ajánljuk például az Ambrosia Grain Free nyúlhúsos és lazacos tápját, amelyet kistestű kutyáknak készítettek és amelynek kiemelkedő a hústartalom kiemelkedő, valamint teljesen mentes a gabonától. Emellett a táp apró tápszemcse mérete is ideálisan illeszkedik a fajta igényeihez. A tápban található lazac és lazacolaj és egyéb hasznos tápanyagok biztosan támogatni fogják kedvencünk emésztését és küllemét egyaránt.

Kistestű kutyáknak ajánlott táp

Továbbá helyes fogápolással, mint például kiskutyánk napi fogmosásával és kétévente végzett szakszerű ellenőrzésekkel drasztikusan csökkenthetjük ezen állapot kialakulásának kockázatát.

Egy genetikai hajlammal járó betegség, amely ezt a kutyafajtát társainál sokkal nagyobb mértékben fenyegeti az a portoszisztémás máj sönt, amely egy a máj elégtelen mennyiségű vérellátásával jellemezhető rendellenesség. A vér - amelynek először a májba kellene ömlenie -, ezen betegség esetén részben egyenesen a szívbe áramlik. A fellépő oxigénhiány a máj hibás működéséhez vezet, ami a korábban aktív és játékos kiskutyánk esetén letargikus állapottal, étvágytalansággal, rosszabb esetben drasztikusabb következménnyel is járhat. Az erre a betegségre való hajlam szerencsére a havannai pincs élete hatodik hónapjában már sikeresen kimutatható, megfelelő étkezéssel kordában tartható, szükség esetén pedig műtéti úton korrigálható.

Bichon havanese kölykök

Hosszú várható élettartamából adódóan a bichon havanese egészségét szívproblémák is veszélyeztethetik - olyannyira, hogy leginkább ezek a betegségek számítanak a vezető haláloknak ezen kutyák esetében. Tartsuk kiskutyánk minőségi proteinekben gazdag étrenden és ne etessük túl, hogy megakadályozzuk az elhízást, ami minden lakásban tartott kutya esetén komoly rizikó. Az omega zsírsavakban gazdag étrend, vagy az ilyen jellegű étrendkiegészítők (pl. lazacolaj) pedig csökkentheti a szívproblémák előfordulásának esélyét, súlyosságát. Az omega zsírsavak továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonságokban gazdagok, amelyek késleltetik az ízületi gyulladás kialakulását, illetve elősegítik a vitaminok felszívódását. A lazacolaj kutyánk szőrének állapotát is nagyban javíthatja, fénylővé, ragyogóvá teheti.

Más, kedvencünk egészségét veszélyeztető betegségek például a csontozatot érintő chondrodysplasia, amely idősebb korban ízületi gyulladáshoz vezet, valamint a szemhályogok különböző típusai (időskori szürkehályog, zöldhályog ~ glaukóma).

A betegségek hatékony megelőzése szempontjából javasolt, ha bichon havanese kiskutyánkat rendszeresen hordjuk állatorvosi kontrollra, alkalmanként pedig szakodosott állatorvos is látja.

Havanese állatorvos

Mindenesetre talán a legfontosabb tényleg az, hogy olyan étrenden tartsuk, amely segít az elhízás megelőzésében. Mivel a kutyák természetüktől fogva ragadozók, étrendjük egy részét zsírok kell, hogy kitegyék, mind a telített, mind telítetlen trigliceridek elengedhetetlenek számukra. Viszont mindig törekedjünk az egyensúlyra - ha kell, akár szakértőhöz is fordulhatunk kedvencünk helyes étkezését illetően.

A minőségi proteinek, melyek megtalálhatóak a különböző húsokban, valamint a tojásban megfelelő tápanyagokkal látják el bichon havanese kutya csontozatát és izomzatát, valamint támogatják az immunrendszerét.

A magas szénhidráttartalmú étkezés sem kutyák, sem macskák esetében nem javasolt - ennek ellenére azonban a havanese kutyák számára előnyös lehet olyan növényi szénhidrát fogyasztása, amely vitaminokban is gazdag; a gyümölcsök, mint például a bogyók, az alma, a mangó és a szilva, jótékony hatású A- és C-vitamint tartalmaznak, valamint egészségesebb emésztést biztosítanak kedvencünk számára. Szintén jó választás, ha sütőtököt tartalmaz az eledel, amely szintén igen jótékony hatással lehet kedvencünk egészsére.

És ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is fontos az aktivitás, ahogy arról már volt szó, napi 20-40 perc séta, esetleg esetenként ennél aktívabb tevékenység nagyban hozzájárulhat a bichon havanese egészségnek megőrzéséhez.

Havannai pincs aktivitása

A havannai pincs külleme: különböző bundavariációk, és a helyes szőrápolás

Bundájuk színe alapján rengeteg havannai pincs változatot különböztethetünk meg. Az egyszínű változatok mellett a foltos változat is elfogadott, sőt kifejezetten gyakori. Az eredeti, vintage változat fehér színű, azóta azonban sokféle egyéb színváltozatban is kitenyésztették, amik közt minden leendő gazdi megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt. A barna, őzszín, fekete, vörös és arany csak néhány a lehetséges színváltozatok közül. Bundája azonban, színétől függetlenül, mindenképp alapos gondoskodást igényel. Fésüljük ki gondosan hetente 2-3 alkalommal, fürdetni pedig bundájának állapotától függően havi egy, max. két alkalommal ajánlott.

Bichon havanese fürdetése

Fontos, hogy sose fésüld kiskutyád bundáját teljesen száraz állapotban. A megfelelő hidratálás érdekében enyhén nedvesítsd meg őt pár csepp vízzel egy jó porlasztású, tiszta, szórófejes flakonból.

Ha létezik tökéletes kiskutya kezdő és leendő fodrászok, kutyakozmetikusok számára, a havannai pincs egészen biztosan az. Bundája remekül variálható és formázható, az Interneten pedig rengeteg hasznos videót találsz arra vonatkozóan, hogyan nyírd helyesen kiskutyád bundáját, bármely fazon, bichon havanese frizura legyen is a kedvenced.

Ha nem nyírjuk, akkor a szőre gyorsan és hosszúra megnő. A bichon havanese nyírása megoldható házilag is, amihez számos praktikus kutyakozmetikai eszközt is találsz kínálatunkban, így szőrvágó ollókat, kutyafésűket és kutyakeféket is.

Néhány záró gondolat

Látva az elmúlt időszak trendjeit, ez bichon kutya fajta igen jó eséllyel igen divatos fog maradni a következő években is. Nem lenne meglepő, ha a következő évtizedben az eddig büszkén őrzött 25. helyről akár a tizedikre is előretör. Végülis ez a kiskutya megtestesíti mindazt, amire a fiatalabb generációk törekednek: aranyos, okos és fotogén

Bichon havanese a szabadban

Szeretnék még néhány utolsó gondolatot is megosztani, mielőtt rohannál az első havanese kennelbe beszerezni egyet ezek közül a kedves, bájos és puha apróságok közül.

Nem létezik havannai pincs menhely - ez a kutyafajta kizárólag csak fajtisztaként, tenyésztőtől vásárolható. Leendő kedvenced származását és egészségügyi állapotát tenyésztőjének papírokkal kell igazolnia. Szerencsére Magyarországon ma már több szakértő tenyésztő is foglalkozik ezzel a kutyafajtával, aki szívesen a segítségedre lesz minden kérdésedben a bichon havanese nevelését és egészségét illetően.

Ha pedig már minden a helyes tartásához szükséges információval tisztában vagy és készen állsz ezen kedves apróság családtaggá fogadására, nem marad más hátra, mint élvezni a boldog, örömteli napokat ezen kis szeretetteljes apróság társaságában. A havannese egy kiváló kutyafajta, amely minden bizonnyal elválaszthatatlan társad lesz, remélhetőleg hosszú időn keresztül.

Bichon havanese kutyatáska


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#2C1562)

  Nagyon hasznos, széleskörű ismeretterjesztés erről a kutyafajtáról!

  2024. 06. 11. 08:53Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13