Bichon bolognese, a lenyűgöző reneszánsz kiskutya

A bichon bolognese, magyarul bolognai pincs (ejtsd bolonyéze), egy a pincsik családjába tartozó, apró - testhossza körülbelül 25-30 centiméter -, kedves, kis fehér kutya. Ne tévesszen meg senkit azonban pici mérete, ez a kiskutya lenyűgöző utat járt be, míg elfoglalta méltó, mai helyét a lelkes kutyarajongók szívében. Ez a bolyhos négylábú bájos külseje mellett magas intelligenciájáról is ismert, aminek köszönhetően egyre több leendő gazdi, legyen kezdő vagy épp tapasztalt kutyatartó, választja őt kedvencévé. Ismerd meg a bichon bolognese kiskutya lenyűgöző útját az uralkodói udvarokból a nappalinkba :)

Bichon bolognese jellemzői

A reneszánsz Olaszország kultikus kedvence, avagy a bichon bolognese története

Ezt a bájos apró kiskutyát első ránézésre bárki könnyen összetéveszti a bichon frisével, ami nem is csoda, hiszen a kutya amúgy közeli rokonságban is áll egymással - egyaránt a pincsik közé tartoznak. A pincsi család rajtuk kívül számlál még néhány (többnyire) kis fehér kutyafajtát (összesen 8 bichon fajtát), mint például

  • a bichon havanese, avagy havannai pincsit,
  • a máltai selyemkutyát,
  • vagy a Löwchen-t, más néven kis oroszlánkutyát.

A pincsik a vízikutya család egyik oldalága. Egyes vízikutya fajtákat már a föníciai és karthagói civilizációk is ismertek és előszeretettel tartottak; bár akkor még inkább négylábú segédjükként a folyami vadászatok során, mintsem kényeztetnivaló házikedvencekként. Később szintén ezek a civilizációk járultak hozzá hadjárataik és kereskedelmi útjaik során a vízikutya elterjedéséhez, végig a mediterrán partok mentén.

A bichon bolognese, csak úgy, mint más pincsifajták, idővel megtalálta útját a társadalom magasabb köreibe, mégpedig egyenesen az uralkodói udvarokba. Míg unokatestvére, a bichon frisé a francia királyi udvar tagjaival "vetette körül magát", addig a bolognese kutya az olasz uralkodók elengedhetetlen négylábú kedvencévé vált. Ez a kiskutya először a 11. században jelent meg Olaszországban, Bologna városában és természetesen a nevét is erről a gyönyörű, többek között húsos ragujáról, magas középkori tornyairól és rengeteg árkádjáról is híres közép-olasz városról kapta.

Bologna városa

Népszerűsége a 15-16. századtól, a reneszánsz korszak beköszöntével még jobban megnőtt. Ez a korszak annak hedonizmusával, felvilágosodott nézeteivel és kitűnő esztétikai érzékével "kényelmes otthont" nyújtott ennek az édes, puha fehér kistestű kutyának. Ennek a kornak a nemessége kész volt visszaszerezni, újrateremteni azt, ami középkor sok-sok évszázadán át elveszett; közte a természettel való egységet, és az ember mint lény lenyűgöző képességét, hogy irányítsa, formálja azt. A vadon visszhangját utánzó barokk zenétől, a beltéri kertek, terráriumok és akváriumok fejlődésén át a "vadállatok" háziasításáig, és az emberi kifinomultság kiterjesztéseivé alakításáig, ez az új tudat elterjedt Európa-szerte. A feltörekvő burzsoázia, mint például a Mediciek, a régi uralkodókkal azonos státuszba kerültek, általuk pedig kialakult egy új és kifinomult, eddig még nem ismert, nagy hatalmú nemesi osztály.

Ebben az időszakban Bologna számított az egyik leggazdagabb olasz városállamnak, és lett végül a bolonyai pincsi születési helye is. Kezdetben inkább csak arisztokraták státusszimbólumaként, és bájos, bolyhos négylábú kiegészítőként tekintettek rá. Ez a kiskutya azonban nem erre a szerepre született, és hamarosan felül is múlta ezt, kiemelkedő intelligenciájának és lenyűgöző természetének köszönhetően. Nem csoda, hogy a korabeli felső osztály menthetetlenül beleszeretett ebbe az apró kiskutyába és hamarosan minden magát valamire tartó európai arisztokrata udvarnak tagjává vált a bichon bolognese. Becses ajándékként vett részt a diplomáciai értekezéseken, fegyverszünetek bejelentésén és új szövetségek megköttetése során. Népszerűsége így végigsöpört Európán, rajta hagyva apró ám jelentős mancsnyomát számos műalkotáson, pl. festményeken, szobrászalkotásokon, gyakran főszerepet is kapva ezen műalkotásokban. A korszak neves festői közül jópárat megihletett, köztük Goya-t, Tiziano-t, Carpaccio-t és Watteau-t is.

Néhány híres festmény, amelyeken szerepel a bolognai pincs:

  • Tiziano Vecellio - Vénusz és Cupidó egy orgonistával, valamint egy bolognai pincsivel (circa 1550)
  • Tiziano Vecellio - Federico II Gonzaga portréja (1529)
  • Francisco José de Goya y Lucientes - A fehér hercegnő (1795)
  • Vittore Carpaccio - A kereszt csodája a Rialto hídnál (1496)

Bolognai pincs híres festményeken

A bichon bolognese iránti rajongás az európai arisztokrácia körében még évszázadokig nem látszott alábbhagyni. Több jelentős uralkodó, mint például II. Fülöp spanyol király, Nagy Katalin orosz cárnő és Mária Terézia német-római császárné és magyar királynő is lelkes rajongói voltak ennek a pici fehér kiskutyának.

Míg a bolonyai pincs szerencsésen elkerülte unokatestvére, a bichon frisé sorsát, - aki a francia forradalom kitörése során kis időre elvesztette népszerűségét a francia uralkodóosztály megszűnését követően -, a 20. század két világháborúja az ő esetében is vízválasztó volt. Fontos volt, hogy az ekkorra jelentősen lecsökkent populáció néhány elkötelezett tenyésztő segítségével újra növekedésnek indult a második világháborút követően.

1956-os évben a FCI (Fédération Cynologique Internationale) hivatalosan is elismerte a bolognai pincsit, mint önálló kutyafajtát.

Az 1980-as évek során szintén néhány olasz kutyatenyésztő értékes munkájának köszönhetően, akik közül leginkább Gian Franco Gianelli nevét érdemes említeni, a bichon bolognese kutya állomány szerencsésen stabilizálódott, valamint megkezdődött a kiskutyák exportálása más országokba is. Manapság, bár a többi pincsifajtához képest jelentősen kisebb számban, a bichon bolognese is rendszeres résztvevője a kutyakiállításoknak és versenyeknek. Ez a bájos fehér kistestű kutya ígéretes jövő előtt áll, készen nem csak a modern paloták, de a hétköznapi otthonok és gazdi szívek tömeges meghódítására is.

white lake view dog portrait mammal 718928 pxhere.com

A bichon bolognese külseje és természete - Mit érdemes tudni? 

A többi pincsivel ellentétben, akik a legtöbben széles színskálával rendelkeznek bundájukat illetően, a bichon bolognese leginkább fehér színben fordul elő. Azért írjom, hogy leginkább, mert a 2016-os új bolognai pincs standard szerint a fehér mellett már az enyhén krémes színárnyalat is megengedett. 

Amúgy kölyökkorban előfordul, hogy a testén itt-ott, illetve a fülén barnás foltok is vannak, de ahogy a bichon havanese levedli a kölyökszőrt, ezek a foltok megszűnnek.

2.5 hónapos bichon bolonese fehér szőrű kutya barna foltokkal

Ezen kutyafajta példányai 10 hónapos korukra elérik felnőtt, 25-30 centiméteres méretüket, súlyuk pedig 2.5 kg és 4 kg között állapodik meg.

A bolognai pincs kisebb, mint a havanese vagy a frisé fajták, valamint neki van ezek közül a leggöndörebb szőre.

Sűrű hullámos bundája, ha nem formázzuk, kissé tömzsi kinézetet kölcsönöz neki, ez azonban csak a látszat, felépítése valójában inkább karcsú és törékeny.

Azon tény, hogy a bolonyéze más kutyafajtákhoz képest meglehetősen kis mennyiségben hullajtja, vedli szőrét, remek hipoallergén kutya. Ennek ellenére és mivel szívesen alszik gazdája mellett az ágyban, javasolt bundáját minden másnap alaposan kifésülni, hogy megszabadulhassunk a napi séta során kíváncsi kedvencünk által összegyűjtött portól és kosztól.

Fotó: Bellissibolo-Bolognese KennelBolognese fürdetés

Bichon bolognese fürdetése: Kiskutyánk egészséges és puha, bolyhos kinézetéhez már havi egy, esetleg két fürdetéssel is hozzájárulhatunk, ennél gyakrabban mosdatni tényleg nem indokolt. Fontos, hogy minden a szőrébe ragadt dolgot eltávolítsunk a kutya fürdetése előtt, ugyanis ezeket sokkal nehezebb lenne a nedves bundájából eltávolítani. Fontos, hogy a víz ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg. A bolognese fürdetésekor alaposan masszírozzuk bele a sampont a kutya bundájába, hogy jó hab képződjön. A kutya fejének, így arcának és fülének tisztítását hagyjuk utolsónak, hogy ne menjen túl sok víz a kutyánk szemébe. Léteznek kifejezetten fehér kutyák számára készült samponok, lehetőség szerint válasszunk ilyet vagy pedig egy filcbontó sampont. Ügyeljünk arra is, hogy ne nagyon kerüljön víz kutyánk hallójárataiba, ezzel csökkentve a fülgyulladás esélyét. A füleit finoman, vattakoronggal tisztítsuk meg. Fülápoláshoz számos kiváló terméket találsz kínálatunkban. Arcmosáshoz különleges könnymentes sampont is használhatunk, a kutya szemének védelme érdekében. Ezt kövesse a balzsam. Végezetül fontos, hogy alaposan megszárítsuk a kutyát törülközővel, majd pedig óvatosan keféljük, fésüljük ki a szőrét. A hajszárítót alacsony hőfokon használjuk a szárítás során és győződjünk meg róla, hogy a szárító nem melegszik túl. Kefélés vagy fésülés közben figyeljünk a bunda bolyhosítására is, így biztosak lehetünk benne, hogy nem melegszik túl a kutya szőre. Ne feledd, ha száraz és ápolt a bolognai pincs szőrzete, akkor az egyben jóval kevésbé gubancolódik.

1-2 havonta érdemes kutyakozmetikába vinnünk, illetve nem árt otthon naponta fésülnünk, mert amúgy a szőrzete sajnos filcesedik, rasztásodik, csomósodik. Ennek oka, hogy dupla réteg szőre van, aljszőre és fedőszőre. És ahogy arról már volt szó ez a kutyafajta kevéssé vedlik, így jóval inkább gubancolódik a bundája. Éppen ezért a keféléshez nem árt egy jó filcbontó kefe és hozzá valamilyen filcbontó spray is.

Bichon bolognese kozmetikusnál

Amúgy vastag bundájának köszönhetően jól alkalmazkodik a hidegebb éghajlathoz is. Ennek ellenére viszont télen nem árt kabátot adnunk rá, hogy a hó és a nedvesség ne fagyjon bele a bundájába.

Bichon bolognese télen a hóban

Míg nagy, kerek, barna szemei és értelmes tekintete visszatükrözik magas intelligenciáját, fekete, gombszerű orrocskája egy apró, fehér, bájos plüssmackóhoz teszi hasonlóvá. Annak ellenére, hogy ez az apróság rengeteg energiával rendelkezik és szívesen játszik gazdájával, a bichon bolognese kutya inkább a nyugodtabb természetű bichon fajták közé tartozik. Szívesen tartózkodik otthon a lakásban, leginkább szorosan a gazdija mellett.

Bár a bichon bolognese nem különbözik pincsitársaitól ragaszkodó természetében, korlátlan hűségében és gazdája iránti feltétel nélküli szeretetében, pár tulajdonságában némileg mégis eltér közeli rokonaitól - ahogy arról már volt szó, valamivel visszafogottabb és egy egészen picit szégyenlősebb is náluk.

Választhatjuk négylábú családtagként akkor is, ha kisgyermekekkel vagy idősebbekkel osztjuk meg otthonunk. Az egyetlen, amire oda kell figyeljünk, hogy ne hagyjuk egyedül kiskutyánk a kisgyerekekkel, ugyanis egy hevesebb játék során könnyen előfordulhat, hogy véletlenül kicsit megharapja őket.

Felnőtt bichon bolognese kutyák

A bolognai pincs nem kifejezetten ugatós, legfeljebb, ha nem kellő mértékben szocializált és ismeretlen helyzetekkel, idegen személyekkel vagy más kutyákkal találkozik. Korai pozitív képzéssel azonban az ugatás miatt egyáltalán nem kell aggódnunk. 

Soha ne büntessük kiskutyánk, ha pozitív változást szeretnénk elérni viselkedésében, helyette inkább jutalmazzuk minden sikeresen teljesített feladatért. Így segíthetünk számára a könnyebb alkalmazkodásban, ami pozitív jellembeli alakulást eredményez majd. Ha megfelelő módon neveljük, ez a kiskutya végtelenül lojális, barátságos és játékos társunk lesz.

Csakúgy, mint más pincsifajták, a bolonyai pincs sem viseli könnyen, ha hosszabb időre egyedül hagyjuk. Ezen kiskutya számára, ha sokáig távol kell maradnia gazdájától, szorongáshoz vezethet, amelyet állandó sírással, esetleg ugatással fejez ki.

A bichon bolognese nevelése: hogyan tanítsuk helyesen kiskutyánkat?

Annak ellenére, hogy a bolognai pincs leginkább kényelmes, otthonülő és egy kicsit szégyellős természetéről ismert, ez az apró, bolyhos, porcukor színű kiskutya remekül képezhető és könnyen betanítható különféle trükkökre, mind versenycéllal, mind pedig a kutya-gazdi kapcsolat mélyebb megerősítéséhez. A havannai pincsi és a bichon frisé ugyan sokkal gyakoribb vendégei a kutyakiállításoknak és versenyeknek, napjainkban azonban a bolognai pincsi is egyre többször lép fel.

Ezen kiskutya kiemelkedő intelligenciája már kora kölyökkorában megmutatkozik. Ha megfelelő mentális stimulációban részesül, amit játékokon és kommunikáción keresztül tudunk biztosítani kedvencünk számára, azzal megelőzhetjük az ennél a kutyafajtánál esetleg fellépő hangulatingadozásokat. Mivel a bolonyéze aktivitásigénye nem túl magas, egyetlen figyelmes gazdinak sem okoz majd gondot kielégíteni azt. Az együtt töltött pillanatok és a közös játék pedig már kora kölyökkortól segíthet az elválaszthatatlan kötődés kialakításában és elmélyítésében.

Bichon bolognese kutyus gazdijával

A bichon bolognese élvezi a kihívásokat; remekül tejesít a kiskutyák számára tervezett sportfeladatokban és engedelmességi próbákon. Mindemellett együttérző és nyitott hozzáállásának köszönhetően ez a fehér apróság terápiás kutyaként is remekül teljesít.

Határozott temperamentuma ellenére nem ideges természetű.

A bolognese kutya életútja: az újszülöttkortól az időskorig

A nőstény bolognai pincsi általában egyszerre 2-4 kiskutyának ad életet, kivételes esetekben azonban előfordulhat, hogy egy adott alomban akár 5-7 kiskutya is szülessen.

Bolognese kölyök

Csakúgy, mint más kisméretű kutyafajták esetén, a bichon bolognese kiskutya esetében is a hosszú - átlagban 12-14 éves - várható élettartamukból kifolyólag az egyes életciklusok (újszülöttkor, kölyök, junior, felnőtt, senior) sokkal hosszabb időre nyúlnak. Elengedhetetlen, hogy mindig megfelelő törődést biztosítsunk kedvencünk számára, bárhol is tartson fejlődése során.

Az újszülöttkor a bolognai pincs esetén élete második hónapjának betöltéséig tart (8 hetes koráig), ami során végig édesanyja és testvérei mellett kell maradnia. A pici kutyakölyök ebben az időszakban elkezd lassan hozzászokni otthona, környezete zajaihoz. 8 hét után már elválaszthatjuk az apróságot édesanyjától - új gazdijához kerülhet - és elkezhetjük szilárd élelmiszerre való szoktatását. A megfelelő mentális és fizikai fejlődéshez elengedhetelen, hogy proteinben gazdag étkezést biztosítsunk kedvencünk számára. Ez az az időszak, amikor már aktívan is megkezdhetjük a kutya-gazdi kötődés kialakítását. Ennek legjobb módja a közös játék, illetve a séták, amiket ebben a korban már szintén rendszeres szokássá alakíthatunk. A pozitív tréning, jutalmazás, illetve az egyértelmű határok kialakítása arra vonatkozóan, mi szabad és mi tilos kedvencünk számára, segítenek megelőzni a később másként esetleges fellépő viselkedésproblémákat.

Bolognese kölyökkutya

A 3-6 hónap közötti kölyökkort követi a junior, másképp növendék vagy fiatalkor, de nevezhetjük ezt tinédzserkornak is. Ez a bichon bolognese esetében a hat hónapos kor betöltésével kezdődik és körülbelül a tizedik hónap elteltével ér véget (junior életkor ~ 7-10 hónap között). 

A bolognai pincs 11 hónapos korában már eléri a felnőttkort. Ekkorra nagyrészt rögzülnek a viselkedésminták és tisztán láthatjuk sikeres nevelésünk eredményét. Ezen életkor betöltése után már nem számíthatunk jelentős változásokra kiskutyánk természetében.

Bichon bolognese

Gyakori hiba sajnos, nem csak a bichon bolognese, de több más pincsi esetében is, hogy sok kutyatartó, úgymond, elsieti az első pároztatást. Ha lehet, ne rohanjunk, várjuk meg, míg kedvencünk eléri legalább az egy és fél éves kort, az ideális időszak azonban még ennél is később jön el, két és három éves kor között, nemtől függetlenül. Ezen életkor elérésével kiskutyánk már kész arra, hogy egészséges apróságoknak adjon életet.

Sok, többnyire még kezdő kutyatartó nem számol azzal a ténnyel, hogy a nőstény kutyák, az emberekkel ellentétben, nem esnek át a változókoron, tehát életük utolsó időszakáig, vagy addig, ameddig gazdájuk nem ivartalanítja őket, rendszeresen, - a legtöbb kutyafajta esetében hat havonta tüzelnek. Elméletben tehát egy idősebb, tegyük fel akár 9 éves bolognai pincs nőstény még szaporodóképes, viszont ebben a korban a pároztatás már nem ajánlott, ugyanis ezzel egyaránt veszélyeztethetjük kedvencünk, valamint a születendő kiskutyák életét és egészségét.

Amennyiben a számára legjobb időszakban szeretnéd, hogy kedvencednek kölykei legyenek, időzítsd a pároztatást a fentebb említett javasolt életkorra. Ha pedig nem tervezünk kiskutyákat, ajánlott minél korábban elvégezni az ivartalanítást, hogy sikeresen elkerülhessük többek közt olyan súlyos egészségügyi komplikációk kialakulását, mint például a méhrák vagy az emlőrák.

Első ránézésre nincs komoly különbség egy felnőtt és egy már idős korba lépett bolognai pincs között. Kedvencünk körülbelül 8 éves kora körül kezd lassítani életvitelén. Ez az az időszak, amikortól már ajánlott az eddiginél gyakoribb látogatás az állatorvosnál. Ebben a korban még mindig lehetőségünk van hatékonyan megelőzni és kezelni az esetlegesen fellépő egészségügyi problémákat, mielőtt azok elharapódzhatnának. Sokan sajnos elhanyagolják ennek fontosságát annak ellenére, hogy ez az a korszak, amikor még a korábbinál is fontosabb figyelemmel kísérni kedvencünk egészségét, hogy továbbra is sokáig mellettünk maradhasson.

A 12. életévét betöltött bolognai pincs már minden tekintetben idősnek tekinthető (senior). Legyünk türelemmel kedvencünk felé, töltsünk sok időt mellette, és biztosítsunk számára nyugodt környezetet. Választott, megbízható állatorvosunk ebben az életkorban is hasznos tanácsokkal láthat el arra vonatkozóan, hogyan tudjuk meghosszabbítani és boldoggá tenni kedvencünk senior éveit.        

A bichon bolognese egészsége: mire figyeljünk

Annak ellenére, hogy a bolognai pincs génállománya kicsinek tekinthető, elhivatott, szakértő tenyésztők gondos odafigyelésének köszönhetően megfelelően karbantartott. Erre a kutyafajtára szerencsére kevésbé jellemzőek a genetikai, veleszületett egészségügyi problémák, megfelelő gondoskodással pedig sokáig mellettünk maradhat. Ennek ellenére elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő tenyésztőt válasszunk.

Bolognese kölyökkutya

Egy felelős bichon bolognese tenyésztő, mielőtt új otthonukba engedné az apró kutyakölyköket, elvégeztet minden szükséges állatorvosi vizsgálatot - amelyek túlmutatnak az általános vérvételen -, hogy minden felmerülő egészségügyi problémát idejében kizárhasson. Miután hazahoztuk kiskutyánkat, elengedhetetlen, hogy még kölyökkorban átessen a szükséges kivizsgálásokon, főként a patellaficamm és a szemproblémák kizárása és megelőzése érdekében, amik sajnos előfordulnak ennél a kutyafajtánál.

A patellaficam, másképp térdkalácsficam egy a bichon fajtákra jellemző betegség, aminek tünete a sántítás, bicegés. Kezdetben időszakos sántaságként jelenik meg, majd idővel, az ízületi gyulladás előrehaladtával, teljesen mértékben veszélyeztetheti kiskutyánk járóképességét.

A Legg-Calvé-Perthes szindróma, egy főleg kan kistestű kutyáknál jelentkező csípőízületi rendellenesség, amely a combcsont felső részét érintik. Ez valamint a csípő diszplázia egyaránt kezelhetőek amennyiben időben diagnosztizálják. Ezek az elváltozások a kutya számára komoly fájdalommal járnak, egyik tünetük, hogy a kutya húzza a lábát.

Kiskutyánk látását leginkább a progresszív retina atrófia és a szürkehályog veszélyeztetheti. Az általános állatorvosi látogatások mellett ajánlott a szakértő állatorvos szemészt is évente felkeresni.

Bison bolognese állatorvosnál

Az ínyproblémák megelőzése érdekében ajánlott már kölyökkortól hozzászoktatnunk kutyánkat a napi fogmosáshoz. Mivel sajnos a fogkő a rendszeres fogmosás ellenére is felhalmozódhat, ami hosszútávon ínybetegségekhez vezethet, a baktériumok jelenléte pedig rosszabb esetben létfontosságú szerveket, mint például a veséket is veszélyeztetheti. Azt követően, hogy kiskutyánk állandó fogazata megjelent, javasolt számára az évenkénti professzionális fogtisztítás.

Táplálkozási tanácsok: mivel etessük kedvencünket

Függetlenül attól, milyen kutyafajta kedvencünk, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és egészséges táplálása. A bichon bolognese esetében ez főként állati eredetű proteint (fehérjét), vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint omega zsírsavakat jelent. Ezek az értékes tápanyagok segítenek kedvencünk számára az egészéges fizikai és mentális fejlődésben, illetve támogatják a szervezetet a gyulladások kialakulásának megelőzésében.

Apró méretéből kifolyólag fordítsunk különös figyelmet az adagokra, a bolognese kutya ugyanis könnyen hajlamossá válhat az elhízásra. Kínálatunkban jó minőségű, kifejezetten kistestű kutyáknak készült száraztápokat is találsz, amelyekben megtalálható minden szükséges tápanyag kutyánk egészséges és teljeskörű táplálásához. Egy felnőtt bolognai pincs napi adagját javasolt két két étkezésre elosztani. Az ideális és személyre szabott étkezés kialakítása érdekében értekezzünk állatorvosunkkal, illetve mindig vegyük figyelembe a kuyatáp zsákon szereplő adagolási és etetési útmutatót.

Bichon bolognese etetése

Ajánlom még figyelmedbe a kifejezetten fehér szőrű kistestű kutyáknak készült száraztápokat. Azt illetően, hogy ezek a tápok milyen előnyökkel járnak, olvasd el az előbb linkelt kategória oldalunkon található leírásunkat.

Szintén érdemes még figyelemmel lenned a bolognai pincs elszíneződött szemkörnyékének gondozására, amire sok terméket is találsz kínálatunkban, pl. szemfolteltávolító, szemkörnyék tisztító oldatokat és kendőket.

A bichon bolognese Magyarországon 

Ez a bájos, fehér kistestű kutya meglepően nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ahol több különböző kennel is foglalkozik a bolognai pincs tenyésztésével. Amennyiben elismert tenyésztőtől származó törzskönyvezett kiskutyát választunk garantáltan biztosak lehetünk leendő kedvencünk kitűnő egészségében.

Bolognai pincs  kiskutya játszik egy terrierrel a parkban

A hazai tenyésztőktől származó kiskutyák amúgy igen sikeresek, nyertek már nemzetközi versenyeket is. A pincsik gyengédségükkel, végtelen szeretetükkel, lojális és játékos természetükkel pótolhatatlan társnak bizonyulnak idős és fiatal számára egyaránt. Legyen az illető tapasztalt kutyatartó, vagy épp kezdő gazdi, ezek a lelkes apróságok gyorsan bárki otthonának elengedhetetlen részévé válhatnak.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13