Német boxer - Markáns külső, összetett személyiség

Német boxer fajtajellemzők

A német boxer története egészen az ókorig vezethető vissza. Bár távoli őseit nehéz meghatározni, de valószínű, hogy a tibeti dog távoli leszármazottja. Legközvetlenebb őse a brabantai bullenbeisser nevű agresszív, erős vadászkutya volt. A bullenbeissereket eredetileg nagyvadak vadászatára használták, de a lőfegyverek térnyerésével a vadászatban betöltött szerepük egyre inkább háttérbe szorult. Az 1800-as évektől kérdésessé vált a fajta további tenyésztése, főleg a rossz természete miatt. Azonban a fajtát keresztezték az angol bulldoggal és a 19. század végére sikerült kitenyészteni azt a fajtát, ami megőrizte a bullenbeisserek testi adottságait, de jóval könnyebben kezelhető és barátságosabb jellemmel rendelkezik.

A boxer a 20. század elejére elérte végleges formáját, az első fajtaleírás 1905-ből származik, azóta is ezt tekintjük standardnak. Népszerűsége azóta is folyamatosan nő és kiváló házőrző és családi kutyává vált.

A német boxer markáns külső megjelenéséről azonnal felismerhető

A német boxer markáns külsejét és erős, robusztus testalkatát őseitől örökölte. A test arányos és kiváló izomzat jellemzi. A testépítés szimmetrikus, a vállszélesség és csípőszélesség között harmonikus arány figyelhető meg. Fajtajellemzőnek tekinthető a széles és erős mellkas, mely könyökmagasságig ér, a marmagasság felét teszi ki.

A bokszer egy közepes testű kutya, méretei jellemzően az 53-62 centiméteres marmagasság, súlya a kanok esetében 26-32 kg, míg a szukák 25-29 kg nehezek. Élettartama jellemzően 10-12 év körül van, de egyes szerencsésebb egyedek akár 15 évig is elélhetnek.

Német boxerek

Az erős, szögletes állkapcsok és az egyenletesen rövid orr, az előrehajló fül, a markáns arcvonal és az izmos nyak mind-mind hozzájárulnak a fajta karakteres megjelenéséhez.

A szőrzet rövid és közepesen sűrű, könnyen kezelhető, különleges gondoskodást nem igényel. Színe változatos, előfordul a világos- és sötétbarna, a fekete, a sárga különböző árnyalatai és a csíkos is. A fehér jegyek sem kizártak.

A boxer kutya személyisége, jelleme és vérmérséklete

A boxer nem csak a különleges megjelenésével hívja fel magára a figyelmet, hanem egyedülálló személyisége és kifinomult jellemvonásai révén is. Kiváló családi kutya, ez részben annak köszönhető, hogy alapvetően barátságos és gyermekkedvelő jellemmel rendelkezik, játékosak, energikusak, türelmesek és kiválóan alkalmazkodnak.

Gyermekbarát német boxer

Általában nyugodtak, kiegyensúlyozottak, erős idegzetűek. Öntudatosak, bár néha kissé makacsak. Nem agresszívek, de idegenekkel jellemzően bizalmatlanok és ha a helyzet komolyra fordul, nem ismernek félelmet, bátorságuk legendás.

Rendkívül aktív és játékos kutyák, szeretnek szórakozni és részt venni minden családi tevékenységben. A mozgás iránti szeretetük és intelligenciájuk teszi őket kiváló kutyákká a különféle sportokban is.

Előbbiek mellett rendkívül intelligensek és könnyen tanulnak, ennek köszönhetően gyorsan elsajátítják a különféle parancsokat, ezért őrző-védő vagy munkakutyaként is tökéletesen megállják a helyüket.

A boxer a kitenyésztése során felhasznált fajták előnyös tulajdonságainak nagyszerű ötvözete. Jellemző rá az angol bulldog nyugodt és barátságos jelleme, de szükség esetén megmutatkoznak a „harcos” tulajdonságai is. Rendes nevelés, szocializáció esetén kizárt, hogy agresszívvé, vagy alattomossá válna.

A boxer nevelése és tanítása - Erős akarat és intelligencia

Megfelelő nevelés és tanítás révén ez a kutya egy kiegyensúlyozott, engedelmes és szeretetteljes társsá válhat, de fontos, hogy a német boxer kölyök nevelését kellő türelemmel és következetességgel végezzük.

Ahogy arról már volt szó, meglehetősen intelligens kutyák, jól reagálnak a pozitív megerősítésre, azonban a bulldog vérvonalnak köszönhetően előfordulhat, hogy makaccsá, kissé engedetlenné válnak. Ennek érdemes már korán elejét venni, különben a „fejünkre nő”, de a durvaságot, vagy a túl szigorú büntetést kerüljük.

Kedveli a társaságot, a kölyök boxer kutya jellemének alakulása során fontos, hogy elég időt töltsön a családjával, így egy megfelelően szocializált bokszer fantasztikusan ragaszkodó és hűséges barátunk lesz, akire bármikor számíthatunk.

Német boxer kölyök autóban

A boxer aktivitása - Séta és edzés

A boxer, mint eredetileg vadász- és munkakutya fajta, rendkívül aktív és energikus. Az elég mozgás, mentális stimuláció és a megfelelő edzés nélkül könnyen unatkozhat, ami viselkedési problémákhoz vezethet.

Már a bokszer kölyköknek is  szükségük van rendszeres, intenzív fizikai edzésre, mozgásra. A rendszeres futtatás, séták, játékok és labdázás mind kiváló módszerek arra, hogy levezessék az energiájukat. Minimum napi 30-60 perces intenzív testmozgásra van szükségük, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak maradjanak.

Ha a fizikai aktivitást logikai játékokkal is kiegészítjük és az elméjét is tornáztatjuk, akkor nagyon hálás lesz.

A következetesség a séták és edzések során is fontos, érdemes kialakítani a megfelelő napi rutint és ragaszkodni hozzá.

Rövid szőre miatt előfordulhat, hogy nagyon hideg, vagy nedves időben a kutyaruhára, kabátra lesz szüksége.

Boxer kutyaruhában a hóban

A boxer etetése - Egészség a tányéron

A boxer tartása során figyelembe kell venni, hogy egyedi igényekkel rendelkeznek a táplálás terén. Mivel aktív és izmos kutyák, szükségük van megfelelő mennyiségű fehérjére az izomtömeg fenntartásához. Fontos egy magas fehérjetartalmú kutyaeledel választása, amely megfelel a fajta szükségleteinek. Az ennek megfelelő jó minőségű kutyaeledel a magas hús- és fehérjetartalom okán jó eséllyel már önmagában is tartalmazza legfontosabb zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, de azért nem árt olyan eledelt választani, amely esetleg egyéb összetevői révén további egészségmegőrző összetevőket tartalmaz (pl. zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, zöldkagyló stb.) Mindenképpen figyelemmel kell lenni az összetevőkre és azok arányára, különösen, ha a száraztáp mellett további eledelt is adunk neki. Továbbá a kutya tápanyagszükséglete aktivitása, általános egészségügyi állapota, vagy kora miatt időben változhat. Szükség esetén kérjük szakértő, pl. tenyésztő, vagy állatorvos tanácsát.

Amúgy több gyártó készít kimondottan boxerek számára eledelt, úgynevezett boxer fajtatápot, például az Eukanuba, vagy a Royal Canin is. Ezek választása esetén nyugodtak lehetünk, hogy az eledel megfelel a kutya igényeinek.

A minőség mellett a mennyiség is fontos tényező. Ne etessük túl a kutyát, az étel mennyiségének is az állat szükségleteihez, így pl. aktivitási szintjéhez kell igazodnia.

Nevelés, tanítás és edzés során jutalmazáshoz is igyekezzünk jól emészthető, minőségi termékeket választani.

A boxer jellemző betegségei

Bár erőteljes és aktív kutyafajta, hajlamos lehet bizonyos genetikai betegségekre. Annak érdekében, hogy a német boxer hosszú és egészséges életet élhessen, fontos ismerni ezeket a potenciális egészségügyi kihívásokat, valamint azokat a lépéseket, amelyek azok megelőzhetők vagy kezelhetők.

A boxer hajlamos a fogínygyulladásra és más szájüregi problémákra. Fontos rendszeresen ellenőrizni a fogakat, és akár fogmosást is alkalmazni, ha szükséges a fogazat egészségének megőrzése érdekében.

Hajlamosak bizonyos szív- és érrendszeri betegségekre, főleg idősebb korban. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés is segíthet az időben történő felismerésben és kezelésben.

Az öregedő boxer hajlamosabb lehet daganatok kialakulására. Az időben történő diagnózis és a rendszeres szűrés segíthet az esetleges daganatok korai felismerésében és kezelésében.

Az ízületi problémák, például az ízületi gyulladás és az ízületi diszplázia, a nagytestű kutyafajtáknál, ideértve a boxert is, gyakoribbak lehetnek. Az egészséges testsúly, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet az ízületek egészségének megőrzésében.

Gyakran előfordulhatnak bél- és gyomorproblémák, szemproblémák, például szürkehályog, ételallergia, bőrallergia és más szőrhullással, irritációval járó bőrbetegségek. Nagyon figyeljünk négylábú barátunk állapotára és ha szükséges, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

A genetikai eredetű betegségek nagy része elkerülhető, ha megbízható német boxer tenyésztőtől, jó nevű kennelből vásárolunk boxer kölyköt. Természetesen ezeknek a kölyköknek az ára sok százezer forint is lehet, de ezek a tenyésztők kiszűrik a genetikai problémákat a tenyésztés során.

Érdemes felkeresni a Hungária Boxer Klubot, itt megtalálhatjuk azokat a megbízható tenyésztőket, akik a segítségünkre lehetnek, ha boxer kölyök vásárlása mellett döntöttünk, például a Sangreal Boxer Kennel, vagy a Ká-Zsé Box Kennel.

Kázsé Box Kennel


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13