Csivava, az egóbajnok gazdimániás kutya

Dj csivi

"What can make you move?
Chihuahua
Can you feel the groove?
Chihuahua
What can make you dance?
Chihuahua
Oh, Chihuahua"

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki ha meghallja a “csivava” szót, egyből DJ BoBo fülbemászó dalának, a Chihuahuának a dallama jut az eszébe. Amitől persze képtelenség szabadulni, és az ember a legváratlanabb helyzetekben kezdi el újra és újra a refrént… amitől a család már természetesen a falra mászik.

Pedig maga a csivava kutya ránézésre egy igen cuki fajta, aki nem egy hírességnek elrabolta már a szívét. Úgy is mondhatnánk, hogy a csivava a dívák kutyája, hiszen Marilyn Monroe mellett Madonnának és Paris Hiltonnak is volt már ilyen picinyke kutyusa. A szőke szépségek mellett a “kutyasuttogó” néven elhíresült mexikói kutyapszichológus, Cesar Millan falkájának az egyik tagja szintén csivava volt.  

Emellett olyan hollywoodi filmekben is feltűnt már ez az intelligens apró négylábú, mint a Gazdátlanul Mexikóban című Disney-film és folytatásai, valamint a Doktor Szöszi 1-2., melyben a Reese Witherspoon által megszemélyesített Elle Woods kutyusa volt a Gyilkos nevezetű csivava.

Csivava fajtajellemzők

A csivava története - áldozati kutyából amerikai kedvenc

A csivava kutyafajta Mexikó egyik legnagyobb állama után kapta a nevét, ebből kifolyólag, minden valószínűség szerint a közép-amerikai államból származik ez a miniatűr négylábú. Chihuahua államban egyébként számos hasonló küllemű kutya él a természetben, ami arra enged következtetni, hogy a csivava az itteni techichis, mára már régen kihalt fajta utóda. A teachichis egy áldozati kutya volt a régi időkben, mely szerepet később a csivava vette át. Az akkori vallási nézetek szerint a csivava volt az, aki a halott lelkét a másvilágra kísérte, ennek megfelelően pedig számos ilyen kutyát feláldoztak e "nemes" cél érdekében.

Csivava az áldozati kutya

A származását tekintve egyébként vannak bizonytalanságok, így egyesek úgy vélik, az aztékok idejéből jön a csivava, míg mások szerint az 1000 évvel ezelőtt élt közép-amerikai indiánok, a toltékok voltak azok, akik e kutyatípus ősét már tenyésztették, háziállatként tartották. Megint mások viszont arra esküsznek, hogy a csivava típus a 15. században hajózott be spanyol hajókon Mexikóba.

Mivel azonban egyik elmélet sem bizonyított, így csak a 19. század az, amikortól valóban hiteles adataink vannak erről a fajtáról. Ekkor történt, hogy az Amerikai Egyesült Államokból egyre többen érkeztek Mexikóba, akiket első perctől fogva magával ragadtak az elbűvölő kiskutyák. Olyannyira, hogy haza is vitték őket, amitől fogva a csivava villámgyorsan meghódította az USA-t.

Még egy dolog, ami igaz, hogy nem a csivava történetének a része, ugyanakkor érdekességként érdemes megemlíteni ... a csivava név eredeti helyesírása, a chihuahua bizony sokaknak feladja a leckét, hiszen a Google-be beírt szavak közül ez az egyik olyan, amit a legtöbbször pötyögnek be helytelenül.

A csivava külső megjelenése - a világ legkisebb kutyája

A csivava a maga 15-23 cm-es marmagasságával és 1,5-3 kg-s súlyával a világ legkisebb kutyája. Ha hupikék törpikés hasonlattal szeretnénk élni, akkor úgyis mondhatnánk, hogy körülbelül "három alma magasak".

Csivava hetedik kép

Feje, ami termetéhez képest nagy, alma alakú, vagy szarvasfejre emlékeztető, amit sokan csak őzfejű csivavaként emlegetnek. Fülei első ránézésre olyanok, mintha csak denevérfüleket látna az ember, nagyok és hegyesek. Orra csúcsos, szemei - a szarvasfej típusú csivavánál - kidüllednek, míg az alma alakú fejjel rendelkező példányoknál ez nem fordulhat elő.

A csivavák egyik "hibája", hogy nyitott kutaccsal (koponyán, koponyacsontok közt lévő lágy rész) születnek, ami az idő múlásával sem záródik be teljesen, ezért az apró termetük mellett emiatt is rendkívül sérülékenyek. Másik hibájukat, a foghiányt viszont a fajtastandard abszolút elfogadja, ami apró állkapcsuk miatt egyáltalán nem szokatlan jelenség a csivaváknál.

Csivavák együtt

Ami a szőrzetet illeti, kétféle típust különböztetünk meg, a rövid szőrű, és a hosszú szőrű csivavát. Érdekesség, hogy előbbi típusnál a szőrzet egy kicsivel hosszabb a faroknál, míg a hosszú szőrű példányok esetében ez a terület egyenletesen bozontos.

Bár bundájuk minőségét tekintve különbözik egymástól a két típus (a rövid szőrűek bundája puha és fényes, a hosszú szőrűeké pedig aljszőrzettel rendelkező egyenes vagy hullámos), a színvariációk esetében azonban teljesen azonosak egymással. Talán nincs is másik olyan kutyafajta, aminél ennyire sok színkombináció megengedett, mint a csivavánál. A teljesség igénye nélkül csak néhány gyakoribb színvariáció: fekete-fehér, fekete-ezüst, fekete-vörös, őzbarna-fehér,  csokoládé-cser, amik mellett az egyszínű - fehér, fekete, szürke, őzbarna stb. - változat sem ritka. Ezek mellett három színben is pompázhatnak, de a pöttyös és csíkos mintázat is teljesen elfogadott az esetükben. És bár merle változatban is előfordul a fajta, az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) ezt a típust nem ismeri el.

A csivava gondozása - kiegészítőket csak a macskarészlegről

Csivava és macska

Értelemszerűen a rövid szőrű csivava gondozása nem igényel túl nagy erőfeszítést a gazdi részéről, a hosszú szőrű változat bundáját viszont rendszeresen fésülni kell. Vedléskor mindkét típus szőrzetét sűrűbben kell kefélni.

A fürdetés gyakoriságát nem kell túlzásba vinni; ráadásul a mérete miatt ez a nagyobb testű kutyáknál inkább katonai hadműveletnek beillő akció a csivava esetében akár fél kézzel teljesíthető. Tegyük őt egy kisebb lavórba, vagy jobb híján a mosdókagylóba, nyomjunk egy félkörömnyi kímélő, például levendulás kutyasampont a kezünkbe, dörzsöljük át jól, majd jöhet az öblítés, törülközés és voilá, mini kedvencünk olyan, mint a patyolat.

Ahhoz, hogy csivavánk karmai ne nőjenek túl hosszúra, rendszeresen vágjuk vissza azokat. Mivel azonban a világ legkisebb kutyája sokszor még egy macskánál is kisebb, pont elegendő számára a cicáknak való karomvágó. És persze ez a mini kutya nyakörvből sem XL-eset visel, ezért ez ügyben is jobb, ha inkább a cica-részlegen nézelődünk megfelelő kiegészítőt keresve.

csivava karom

Mivel a csivava fogazata sokszor hiányos, és/vagy nem túl egészséges, az ő esetében még fontosabb a rendszeres fogmosás. Ha már kiskorában hozzászokatjuk ehhez a művelethez, akkor később teljesen természetesnek veszi majd, és nem kell küzdenünk vele, ha csicsikálás előtt szeretnénk, hogy tiszta fogakkal és kellemes lehelettel bújjon a saját vackába, vagy a mi ágyunkba :)

A csivava jellemzői - a latin vér nem válik vízzé

Csivava hatodik kép

Bár első ránézésre a csivava maga a megtestesült jóság és cukiság, "bensőjében" egy valódi fenevad rejtőzik. Kevésbé irodalmi nyelven: annyira sokat képzel magáról, hogy egy tigrist is gondolkodás nélkül megtámadna.

Ennek oka lehet, ha úgy érzi, hogy valaki veszélyes a gazdájára. Ő ugyanis úgy őrzi a gazdit, mintha a tulajdona lenne (és nem fordítva), ráadásul ez a féltés olykor mint "zöld szemű szörnyeteg" tör elő belőle. Ha ne adj Isten a gazdi őt látszólag háttérbe szorítva más kutyussal kedveskedne, egyből támad a kis féltékeny minikutya. De valójában nem is érzi, hogy támadását az esélytelenek nyugalmával hajtja végre, ő, mint egy kis egóbajnok, csak a győzelmét tekinti egyedüli lehetséges végkimenetelnek. A mexikói latin vér tehát nem vált vízzé a csivavában a hosszú évek folyamán sem, bárhová is került szerte a nagyvilágban.

A csivava egyébként az egész családot védelmezi, de mindig van egy személy, akit kiválaszt: ő lesz az abszolút kedvence, akit - mint már írtuk - az élete árán is megvédene. Testi méretei és sokszor be nem záruló kutacsa miatt azonban jobb, ha nem hagyjuk, hogy "ő legyen az erdő felől", és a saját érdekében óvjuk az ilyen túlkompenzált akcióktól.

Egyébként a csivava kiváló riasztóként is funkcionál. Bármi hangot, vagy icipici neszt észlel, ő már csipog is… azaz, elnézést, már ugat is. Éppen ezért remek jelzőkutya, ugyanakkor mini méretéből adódóan a házat, vagy lakást már nem tudná megvédeni.

Az idegeneket egyébként egyáltalán nem kedveli, ezért ha olyan vendég jön hozzánk, akit ő nem ismer, akkor arra folyamatosan ferde szemmel fog tekintgetni, de akkor se lepődjünk meg, ha mint tűfogú kis csipesz akaszkodik rá ismerősünk nadrágjának szárára.

Agresszív csivava

Alacsony vadászösztönéből fakadóan a macskákkal és más kisállatokkal jól kijön, kisebb gyerekek mellé azonban nem ajánlott. Ha a családban 8-10 év alatti gyermek vagy gyermekek vannak, semmiképp ne a csivavát válasszuk, hiszen a gyerkőcök könnyen megnyomhatják, vagy rátaposhatnak, aminek súlyos, vagy akár végzetes kimenetele is lehet. Plusz a gyerekek is sok-sok törődést igényelnek a felnőttek részéről, amit szegény, birtoklási vággyal jócskán "megáldott" csivavánk bizony nagyon rossz néven fog venni… bosszúból talán még a szőnyeg közepére sem átall odarondítani.

A magányt viszont képtelen elviselni. Mintha aprócska méretével üzenni akarna gazdájának: "Olyan pici vagyok, hogy bárhova magaddal vihetsz." És a gazdi jobban is teszi, ha viszi magával kedvencét. A csivava inkább csendben üldögél az öledben, vagy a kutya táskádban a buszon, mintsem hosszú órákra egyedül maradjon. Ő cseppet sem az a "nincs otthon a gazda, cincognak az egerek"típus, ő inkább itatja az egereket, ha nincs otthon a gazdi.

Egy megfelelően szocializált és jól nevelt csivava egy mozgékony, jópofa kiskutya, akiben él a szereplési vágy, éppen ezért mindent megtesz a család, de főleg a gazdi szórakoztatásáért. Mikor pedig úgy érzi, hogy elfáradt - a dorombolást leszámítva akárcsak egy macska -, szorosan melléd, vagy az öledbe fekszik. Hát, nem imádnivaló?

A csivava nevelése, tanítása - okosabb, mint sokan gondolnák

Csökönyös és csaholós… mindkét jelző tökéletesen illik a csivavára, amiket következetes neveléssel azonban minimálisra csökkenthetünk. Akármilyen kicsi is, a csivava kölyök nevelését időben el kell kezdeni. Mivel rendkívül intelligens ebről van szó, a kis csivava szívesen és gyorsan tanul, ám nem mindegy, hogy milyen módszertant alkalmazunk az esetében.

Csivava pórázon

Mivel módfelett érzékeny és sértődékeny kutyusról van szó, ezért nála a büntetés és a szidás nem a legmegfelelőbb nevelési technikák. Helyettük a jutalmazás és a dicséret eszközeivel éljünk, valamint igyekezzünk játékos feladatokkal okítani, ez a típus ugyanis a kedvence.

És ha csak nem akarunk egy félős, félelmi agresszióval dúsított rezgő nyárfalevelet nevelni belőle, tényleg hanyagoljuk a hangos és mérges szidalmazást. Nem bírja a kis lelke!

Ha azonban úgy érezzük, a nevelési és oktatási feladatokhoz önmagunkban kevesek vagyunk, vigyük őt kutyaiskolába, ahol első látásra lehetséges, hogy mosolyra húzódik majd sokak szája, ám a csivava büszke jellem, és csak azért is meg fogja mutatni a többieknek, hogy nem a méret a lényeg. Higgyük el, nem fog csalódást okozni!

A csivava etetése - csekély adagokkal beéri

Persze, már első ránézésre is látszik, hogy nem a csivava az a fajta, aki "kizabálja az embert a vagyonából", ám ennek ellenére nála is nagyon ügyelni kell arra, hogy minőségi kutyaeledel kerüljön a tálkájába. És mivel a fajta hajlamos bizonyos szívbetegségekre, az Omega-3 zsírsavakban gazdag eledel és/vagy étrendkiegészítő (pl. lazacolaj) az igazán neki való. Kutyáknak való Omega-3-at egyébként külön is adhatunk neki.

csivava etetés

Bár egy jó minőségű száraz- vagy nedvestáp, esetleg ezek kombinációja is remek választás lehet a csivava számára, ne feledjük, hogy apró mérete ellenére is vérbeli kutyáról van szó, aki húsevő. Szervezete kiválóan dolgozza fel a nyers húst, de még a porcokat és csontokat is, ezért, ha kutyusunk ízlésének megfelelő, akkor akár a BARF étrendet is választhatjuk a számára.

Ajánlatos a csivava napi adagját kisebb részletekben odaadni: a kölyök csivava akár 5-6-szor is kapjon egy nap enni, míg a felnőtt kutyus tápját két-három adagban kínáljuk.

A csivava betegségei 

Összességében a csivavát egészséges fajtának mondják… nem véletlen az általában hosszú élettartam (kb. 12-20 év), ugyanakkor ennél a pici kutyusnál is előfordulhat néhány jellemző betegség, mint a különböző szívbetegségek, a vízfejűség, a légcsőösszeesés, a légcsőszűkület, a térdkalácsficam, az alacsony vércukorszint és a remegés.

A csivava egyik gyenge pontja a szíve. Előfordulhat náluk szívzörej jelentkezése, aminek esetében diétára, kevesebb mozgásra és akár még gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet kedvencünknek. Ez a kutyafajta a billentyűproblémákra is hajlamos lehet.

A vízfejűség egy komoly betegség, ami vagy baleset következtében alakul ki a csivavánál, vagy öröklött betegség formájában jelentkezik. Ekkor az agyban túl sok folyadék gyűlik össze, ami károsíthatja az agyszöveteket. Ha kölyökkorban kupola alakú lesz a kutyus feje, erre a betegségre gyanakodjunk. A vízfejű kis csivavák élettartama mindössze 1-2 év.

Csivava az orvosnál

A légcsőszűkület tünetei a száraz, ütemes köhögés, ami éjszaka vagy ha a kutya izgatott, még fokozódhat is. A betegség elhízás következménye is lehet, ezért igyekezzünk a megfelelő súlyban tartani az apró kutyust. A betegség nem gyógyítható, de gyógyszerrel a tünetek csökkenthetők.

A térdkalácsficam a kis termetű ebek jellemző betegsége, amikor is a térdkalács kimozdul, ami fájdalmat és sántítást eredményez.

Alacsony vércukorszint azért léphet fel a csivava esetében, mert apró testükben csak kevés szénhidrátot képes elraktározni, ami aktívabb mozgás esetén okozhat problémát. Ilyenkor görcsrohamot is kaphat a kutyus, vagy akár kómába is eshet. Utóbbi történésnél tegyünk egy kis mézet csivavánk szájába, majd haladéktalanul keressük fel az állatorvost.

Ha bármilyen stressz éri a világ legkisebb kutyáját, vagy esetleg nagyon fázik, akkor remegni kezd. Hogy ez egyes típusoknál miért fordul elő, míg másoknál soha, arra a tudósok még keresik a választ.

Mini csivava

A csivava önmagában is egy nagyon apró kis eb, aminél a 1,5-3 kg közötti példányok az elfogadottak, az 500 g körüli mini csivava azonban már nem felel meg a fajtastandardnak. Mivel egy almon belül általában születnek kisebb és nagyobb példányok is, a tenyésztők a legkisebb ebeket mint mini csivavákat értékesítik extrém magas áron.

Mini csivava

Míg a normál csivava összességében egészségesnek mondható fajta, a miniről ez már egyáltalán nem mondható el, ezért aki csivavát szeretne vásárolni, inkább a hagyományos méretű ebet részesítse előnyben.

Kinek való a csivava?

A csivava talán egy egyedülálló ember számára a legideálisabb kutyatárs, de ha megfelelően foglalkoznak vele, akkor egy olyan családba is remek választás lehet, ahol már elég nagyok, 8-10 évesek a gyerekek.

Az mindegy, hogy fiatal vagy idős gazdija lesz a csivavának, ilyen téren nem válogatós a fajta, ugyanakkor azt elvárja gazdijától, hogy neki ő legyen az életében a középpont. Ő is így áll a gazda felé, viszonzásként csak ugyanazt várja el. Logikus, nemde?

Csivavava ötödik kép

A kis "pióca" típusú csivavát természetesen ahová csak tudjuk, vigyük magunkkal, hiszen az egyedüllétet nagyon rosszul viseli, ráadásul bosszúálló is.

Mindemellett a csivava egy rendkívül jó kedélyű, aranyos kis négylábú, akivel, ha betartatjuk a szabályokat, öröm az élet.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13