Segítünk átvészelni a vedlési időszakot!

A kutyák tavasszal és ősszel is vedlési fázison esnek át. A szőrhullajtás tavasszal az intenzívebb, mert ilyenkor válnak meg a vastag téli szőrbundától. A vedlést a nappalok hosszának növekedése és az átlaghőmérséklet emelkedése indítja el és akár 6-7 hétig is eltarthat. A fiatalabb kutyáknál ez sokkal gyorsabban zajlik le.

A kutyák intenzíven vedlenek tavasszal

A kutyusodnak több dologgal is segíthetsz ilyenkor. Egy megfelelő diéta nemcsak a szőrére, hanem a bőrfelületre is jótékony hatással lehet.

A telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a fényes és egészséges szőrzet megőrzésében. Többek között ezek is megtalálhatóak például a kutyák (és macskák) számára készült étrend kiegészítő olajokban, fontos tápanyagokat biztosítva a vedlési időszakban. A biotin és a B-vitamin jótékony hatással van a bőrre és elősegíti az új szőrzet növekedését. Egyes speciális élesztőt tartalmazó termékek, valamint vitamin tabletták és paszták szintén hozzájárulhatnak az ilyenkor optimális tápláláshoz.

Előbbiek mellett a rendszeres fésülés és alapos kikefélés ilyenkor alapvető fontosságú. Az elhalt szőrszálak eltávolítása segít gyorsabban túljutni a vedlésen. Amennyiben a kisállatod már gyermekkorától fogva szoktatva van ehhez a procedúrához, abban az esetben ez nem jelent stresszes állapotot sem a kutyának sem a gazdinak. Szőrzet erősség és hosszúság szerint többféle kefe, fésű és további eszköz is létezik a kényelmes és gyors ápoláshoz.

A legjobb, ha az átfésülést a szabadban végezzük. Amennyiben ez nem megoldható, a kutyaszőr speciális állatszőr eltávolító kefével vagy ragadós görgővel könnyedén eltávolítható a szőnyegből, kárpitból vagy akár az autóból is.


Hozzászólások (3)

 • tappancsok

  Minél fiatalabban hozzá kell szoktatni a fésűléshez a kutyust és akkor semmi problémát nem okoz a vedlési időszakban a szőr ápolása. Igaz ez a kutyafodrászhoz járásra is, ő is szépen kifésüli az ebet!!

  2017. 04. 07. 13:12Válasz a hozzászólónak
  • Booka

   Nekem igazából nyuszim van, de teljesen igaz rá az, amit leírtál! Azon kívül, hogy (mivel hosszú szőrű) olyan, mintha állandóan vedlene! Nekem leginkább a napi kétszeres fésülés, egy erre kijelölt pokrócon vált be. Általában (ha tehetjük) akkor is visszük állatorvoshoz, amikor vedlik, mivel ott egy kalap alatt megis nyírják. :)

   2017. 05. 02. 15:08Válasz a hozzászólónak
   • Kata

    Remek összefoglaló :) Külön köszönet a termékajánlásokért is, ez nagyban megkönnyíti az választást! :)

    2017. 05. 03. 09:30Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13