Petamin Omega Komplex lágyzselatin kapszula kutyáknak és macskáknak

3 370Ft
Betöltés alatt...

A Petamin Omega Komplex lágyzselatin kapszula egy prémium táplálékkiegészítő kutyáknak és macskáknak. Természetes halolaj és tiszta növényi olajok keveréke. Omega-3, Omega-6 és Omega-9 zsírsavakat tartalmaz optimális arányban. Ezen zsírsavak nélkülözhetetlenek a kedvenced egészségéhez. Támogatja az ízületeket, a szív -és érrendszert, az emésztést, az immunrendszert, az agyi működést, a látást és a bőr és szőr egészségét.

Táplálékkiegészítő kisokos kutyáknak és macskáknak:

Táplálékkiegésztő kisokos kutyáknak és macskáknak

Termékvariánsok betöltése...

Hasonló termékek
Kapcsolódó termékkategóriák
Részletes termékinformációk

Petamin vitaminok kutyáknak és macskáknak

A zsírtól a mai napig sokan félnek, még kedvenceik etetésekor is, pedig a kutyák és a macskák étrendjének is egyik legfontosabb eleme. Nemcsak hasznos, hanem szó szerint létfontosságú az állatok számára – a mennyiségére és a minőségére azonban mindenképpen oda kell figyelni.

A zsír a legkoncentráltabb energiaforrás, több mint kétszer annyi energiát ad, mint a fehérje vagy a szénhidrát. Szükséges a sejtek, idegek, izmok és szövetek normál fejlődéséhez és működéséhez, segíti egyes vitaminok felszívódását, illetve hozzájárul a bőr és a szőrzet egészségéhez is.(1-3) A gyulladáscsökkentő, hormonhatással rendelkező prosztaglandinok is a zsírsavakból keletkeznek.(3)

De mit is jelent a kiegyensúlyozott zsírbevitel?

A kutyáknak és macskáknak omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakra van szükségük, méghozzá megfelelő arányban, ahhoz, hogy a fentebb felsorolt pozitív hatások érvényesüljenek. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak ráadásul esszenciálisak, ami azt jelenti, hogy az állatok szervezete nem képes előállítani ezeket, egészséges működéséhez azonban elengedhetetlenek.(1,2)

Természetes omega-3, -6 és -9 zsírsavak kutyáknak és macskáknak

Petamin Omega Komplex lágyzselatin kapszula optimális arányban tartalmazza az egészséges omega-3, -6 és -9 zsírsavakat, ezzel támogatva a kutyák és macskák kiegyensúlyozott zsírbevitelét. Természetes halolaj és tiszta növényi olajok keveréke, amelyek az esszenciális zsírsavak legjobb forrásai.

A Petamin Omega Komplex lágyzselatin kapszulában található zsírsavak:

 • Omega-3: eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA)
 • Omega-6: linolsav (LA) és gamma-linolénsav (GLA)
 • Omega-9: oleinsav (OA)

A kutyákkal ellentétben a macskák szervezetéből hiányzik az az enzim, amely szükséges a linolsav (LA) gamma-linolénsavvá (GLA) történő átalakításához.4 A GLA többek között fontos szerepet játszik a bőr és szőrzet jó állapotának, egészségének megőrzésében, ezért kritikus fontosságú, hogy a macskák számára biztosítsunk megfelelő GLA forrást.(5-7)

A kapszulákban található omega zsírsavak forrásai az alábbi természetes olajok:

 • Lenmagolaj (575 mg)
 • Halolaj (hideg vízi szardellából) (210 mg)
 • Ligetszépeolaj (25 mg)
 • Borágóolaj (23 mg)
 • Extra szűz olívaolaj (20 mg)

A különböző omega zsírsavak jótékony hatásai

Omega-3

Többszörösen telítetlen zsírsavak, melyeket az állatok szervezete egyáltalán nem vagy csak nagyon korlátozott mennyiségben képes előállítani, így külső forrásból kell hozzájutniuk. Az omega-3 kutyáknak és macskáknak is létfontosságú. Kutatások alapján rendkívül hatékonyan csökkentik a gyulladásokat, ezért segíthetnek a gyulladásos bőrproblémák, allergia, viszketés, illetve az ízületi gyulladás kezelésében és megelőzésében is. (1, 8)

Nélkülözhetetlenek számos szerv és szövet egészséges működéséhez, például: emésztőrendszer, bőr, vesék, idegszövetek, szív- és érrendszer, csontok. Kritikus szerepük van a kölyök állatok fejlődésében és növekedésében, az egészséges látás, agyi működés, izomműködés, immun- és idegrendszer kialakulásában és fenntartásában.(8-10)

Az EPA és DHA zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, védelmet nyújthatnak a vérrögök, az érszűkület és a szívritmuszavar ellen, illetve csökkenthetik a triglicerid (a vér zsírtartalma) szintet és a magas vérnyomást is.(8,11)

Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak a vese egészségét is támogatják, csökkentik a vesekövek képződését és a vizelet kalciumtartalmát.(12-14) Veseelégtelenségben szenvedő állatoknál a megnövelt omega-3-beviteltől javult a vesefunkció, csökkent a vérnyomás, a vérzsírszint és a gyulladás.(8,12,15)

Omega-6

Az omega-3-hoz hasonlóan az omega-6 zsírsavak is többszörösen telítetlenek. A kutyák és macskák szervezete ezeket a zsírokat sem képes előállítani, mindenképpen külső forrásból kell hozzájutniuk. Az omega-6 zsírsavak közül a linolsav a lenmagolajban, a borágóolajban és a ligetszépeolajban is előfordul, míg a gamma-linolénsav legjobb forrásai a borágóolaj és a ligetszépeolaj.

Az omega-6 zsírsavak számos egészségügyi probléma ellen nyújtanak védelmet. Szükségesek a szaporodáshoz, fiatalkorban a zavartalan növekedéshez, a normál immunműködéshez, a normál agyi működéshez, és a bőr és a szőr egészségének fenntartásához.(1,10,16-19) A gamma-linolénsav rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő.(20)

Az omega-6-hiány gyakori, szemmel látható jelei közé tartoznak a bőrproblémák, a fakó, fénytelen szőrzet, a szőrhullás és egyéb szőrproblémák.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó olajak hatását már számos alkalommal vizsgálták allergiás panaszoktól szenvedő kutyák és macskák esetében. A kutatási eredmények alapján ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk révén segíthetnek az allergiás tünetek (pl. légúti panaszok, bőrgyulladás, hámlás, viszketés) elleni küzdelemben.(7,10,21)

Omega-9

Az omega-9 zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak. Habár hivatalosan nem esszenciálisak, ám az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében és hatékonyabb leküzdésében nagy jelentőséggel bírnak. Fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az immunrendszer normál működésében, illetve a bőr egészségének támogatásában.(22-24)

Az omega-9 zsírsavak az agyi működésre is jó hatást gyakorolnak, így pozitív hatással lehetnek a kedvencek nevelhetőségére és viselkedésére.(25)

Milyen esetekben javasolt a Petamin Omega Komplex lágyzselatin kapszula használata?

A Petamin Omega Komplex lágyzselatin kutyák és macskák számára is rendkívül hasznos, életkortól, nemtől és fajtától függetlenül. Az omega-3 és omega-6 kutyáknak és macskáknak egyaránt esszenciális, az egészséghez elengedhetetlen.

Ezekben az élethelyzetekben kifejezetten előnyös, ha kedvenced étrendjét naponta kiegészíted a Petamin Omega Komplex lágyzselatin kapszulában található zsírsavakkal:

 • növekedés időszaka
 • vedlési időszak
 • bőr- és szőrproblémák (pl. korpa, száraz bőr, szőrvesztés, fakó szőr)
 • allergiás légúti tünetek, viszkető, gyulladt bőr
 • ízületi panaszok
 • szív- és érrendszeri problémák
 • legyengült immunrendszer
 • betegség, műtét utáni lábadozás

Adagolás:

 • Kutyáknak:
  • < 10 kg 1 kapszula/2nap
  • 10-20 kg 1 kapszula/nap
  • 20-40 kg 2 kapszula/nap
  • >40 kg 1 kapszula/ 20ttkg/nap
 • Macskáknak:
  • Kétnaponta 1 kapszula

Összetétel: Lenmagolaj 575 mg, Zselatin 285 mg, Halolaj: 210 mg, Glicerin 177 mg, USP tisztított víz 160 mg, Ligetszépe olaj 25 mg, Borágóolaj 23 mg,  Extra szűz olivaolaj 20 mg

Eszenciális zsírsavak:

 • Omega 3 zsírsavak 544 mg
  • ALA 410 mg
  • EPA 79 mg
  • DHA 55 mg
 • Omega 6 zsírsavak 229 mg
  • LA 225 mg
  • GLA 4 mg
 • Omega 9 zsírsavak 80 mg
  • OA 80 mg

Hivatkozások:

1 National Research Council. Fats and fatty acids. Nutrient Requirements of Dogs and Cats. Washington, DC: The National Academies Press, 2006, pp 81-110.

2 Bauer JJE. Essential fatty acid metabolism in dogs and cats. Rev Bras Zootec. 2008;37(SPE):20–27.

3 Sanderson SL. Nutritional requirements and related diseases of small animals. Merck Manual Veterinary Manual Online. 2013. https://www.merckvetmanual.com/management-and-nutrition/nutrition-small-animals/nutritional-requirements-and-related-diseases-of-small-animals.

4 Pereira SL, Leonard AE, Mukerji P. Recent advances in the study of fatty acid desaturases from animals and lower eukaryotes. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2003;68(2):97-106.

5 Bunglavan SJ, Pratheesh, Anoopraj R, Harish C, Davis J. Therapeutic uses of omega fatty acids in cats. Indian Pet Journal. 2011;12:1-2.

6 Logas D, Kunkle G. Double-blind study examining the effects of evening primrose oil on feline pruritic dermatitis. Vet Dermatol 1993;4(4):181-184.

7 Mueller RS, Nuttall T, Prost C, Schulz B, Bizikova P. Treatment of the feline atopic syndrome - a systematic review. Vet Dermatol. 2021;32(1):43-e8.

8 Bauer JE. Therapeutic use of fish oils in companion animals. J Am Vet Med Assoc. 2011;239(11):1441-1451.

9 Bauer JE. The essential nature of dietary omega-3 fatty acids in dogs. J Am Vet Med Assoc. 2016;249(11):1267-1272.

10 Biagi G, Mordenti AL, Cocchi M, Mordenti A. The role of dietary omega-3 and omega-6 essential fatty acids in the nutrition of dogs and cats: a review. Prog Nutr. 2004;7(2):1-12.

11 Freeman LM. Beneficial effects of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease. J Small Anim Pract. 2010;51(9):462-470.

12 Plotnick A. Feline chronic renal failure: long-term medical management. Compend Contin Educ Vet. 2007;29(6):342-351.

13 Bauer JE. Responses of dogs to dietary omega-3 fatty acids. J Am Vet Med Assoc. 2007;231(11):1657-1661.

14 Hall JA, Brockman JA, Davidson SJ, MacLeay JM, Jewell DE. Increased dietary long-chain polyunsaturated fatty acids alter serum fatty acid concentrations and lower risk of urine stone formation in cats. PLoS One. 2017;12(10):e0187133.

15 Neumayer HH, Heinrich M, Schmissas M, Haller H, Wagner K, Luft FC. Amelioration of ischemic acute renal failure by dietary fish oil administration in conscious dogs. J Am Soc Nephrol. 1992;3(6):1312-1320.

16 Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998;128(12 Suppl):2783S-2789S.

17 Marchegiani A, Fruganti A, Spaterna A, et al. Impact of Nutritional Supplementation on Canine Dermatological Disorders. Vet Sci. 2020;7(2):38.

18 Lenox CE. Role of dietary fatty acids in dogs & cats. TVP Journal. 2016;6(5):83-90.

19 Saini RK, Keum YS. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: Dietary sources, metabolism, and significance - A review. Life Sci. 2018;203:255-267.

20 Kapoor R, Huang YS. Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol. 2006;7(6):531-534.

21 Magalhães TR, Lourenço AL, Gregório H, Queiroga FL. Therapeutic Effect of EPA/DHA Supplementation in Neoplastic and Non-neoplastic Companion Animal Diseases: A Systematic Review. In Vivo. 2021;35(3):1419-1436.

22 Johnson M., Bradford C. Omega-3, Omega-6 and Omega-9 Fatty Acids: Implications for Cardiovascular and Other Diseases. J. Glycomics Lipidomics. 2014;4:1–8.

23 Sales-Campos H, Souza PR, Peghini BC, da Silva JS, Cardoso CR. An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease. Mini Rev Med Chem. 2013;13(2):201-210.

24 Alagawany M, Elnesr SS, Farag MR, et al. Nutritional significance and health benefits of omega-3, -6 and -9 fatty acids in animals [published online ahead of print, 2021 Jan 20]. Anim Biotechnol. 2021;1-13.

25 Hussain G, Schmitt F, Loeffler JP, Gonzalez de Aguilar JL. Fatting the brain: a brief of recent research. Front Cell Neurosci. 2013;7:144.

Értékeld a terméket!

Oszd meg a véleményed a termékről, ezzel segítve a többi gazdit!

Fontosnak tartjuk, hogy csak tartalmas és megfelelően szerkesztett, a felhasználók számára értékkel bíró tartalom jelenjen meg az oldalon. Ebből adódóan csak olyan hozzászólásokat tudunk megjeleníteni, amelyek ezen feltételeknek megfelelnek.

Utoljára módosítva: 2024.02.13