AdTab vs FrontPro - Melyik a jobb kullancs elleni tabletta? Melyik adható csak a kutyának és melyik a macskának is?

A FrontPro, illetve az AdTab tabletták a kullancs és bolha elleni védelem legújabb generációja. Egyszerű alkalmazásuk mellett kiküszöbölik a régebbi védelmi megoldások hátrányait, mint például a bonyolult applikálás, vagy a fürdetés/megázás okozta hatékonyságvesztés. A tablettákat ízesítésük miatt önmagukban is nagyon könnyű beadni, de eledel mellé keverve biztos a siker. Mivel ezen termékek a bőrrel nem érintkeznek, így biztonságosan használhatóak kisgyermekek mellett, illetve rendszeresen kozmetikázott állatokon is. Hatásuk nem gyengül a védelmi időszak alatt.

AdTab vs FrontPro

Benned is felmerült a kérdés, hogy miben is különbözik a kétféle tabletta? A cikkben összegyűjtött információkkal erre igyekszünk választ adni.

Kik gyártják az AdTab és FrontPro tablettákat?

A FrontPro esetében a tablettákat a német Boehringer Ingelheim gyógyszercég gyártja, amely olyan népszerű repellens szereket készít, mint a Frontline termékcsalád (Frontline és Frontline Combo spot-on-ok, spray-ek). A FrontPro-ban ugyanaz a hatóanyag van (lásd a következő részt), mint a szintén a Boehringer Ingelheim által gyártott, vényköteles Nexgard Spectra rágótablettában. A gyakorlatban itt arról van szó, hogy a FrontPro-val a német gyártó belépett a nem vényköteles bolha és kullancs elleni rágótabletták piacára.

Az AdTab gyártója az amerikai hátterű Elanco gyógyszercég, akiket az Advantage 40, Advantage 80, Advantix, Foresto és a Kiltix termékek kapcsán ismerhetsz.

Mindkét cég a humán gyógyszerek gyártása mellett elkötelezett a kutyák és macskák élősködők elleni védelméért folytatott harcban,  illetve mind a ketten sok évre visszanyúló, komoly tapasztalattal rendelkeznek benne. Ezek alapján alkották meg a saját új generációs rágótablettájukat, amely új fejezetet nyit az élősködők eleni védelem terén.

Milyen hatóanyag van a tablettákban és milyen adagolás jellemzi ezeket?

A FrontPro hatóanyaga az Afoxolaner, míg az AdTab Iotaliner-t tartalmaz. A készítmények hatásmechanizmusa hasonló, ellenben az adagolásuk eltér egymástól.

Az Afoxolaner az Izoxazolin családba tartozó rovar- és atkaölő szer. Az Afoxolaner elsősorban a neurotranszmitter gamma-amino-vajsav (GABA) által vezérelt kloridcsatornákon hat, hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja a kloridionok sejtmembránon keresztüli pre- és posztszinaptikus átvitelét. Mindez a rovarok és atkák központi idegrendszerének kontrollálatlan működéséhez és pusztulásukhoz vezet.

Az AdTab hatóanyaga a lotilaner túlzott stimulációt vált ki a bolhák és kullancsok idegvégződésein, és ezáltal gyors pusztulásukat eredményezi. 

A megfelelő hatóanyag mennyiséget, a kutya testsúlyának függvényében határozták meg, amelyet az alábbi képeken, illetve táblázatban tekinthetsz meg.

Frontpro tabletta

 • FrontPro:
  • Kutya:
   • 2-4 ttkg között: 1 db FrontPro 11 mg rágótabletta

   • 4-10 ttkg között: 1 db FrontPro 28 mg rágótabletta

   • 10-25 ttkg között: 1 db FrontPro 68 mg rágótabletta

   • 25-50 ttkg között: 1 db FrontPro 136 mg rágótabletta

   • 50 ttkg feletti kutyáknál: a különböző/azonos erősségű rágótabletták megfelelő kombinációját kell alkalmazni. A tabletták nem oszthatóak.

  • Macska: Macskák esetében nem alkalmazható a készítmény.

 • AdTab:
  • Kutya:
   • 1.3 - 2.5 ttkg között: 1 db AdTab 56 mg tabletta

   • 2.5 - 5.5 ttkg között: 1 db AdTab 112 mg tabletta

   • 5.5 - 11 ttkg között: 1 db AdTab 225 mg tabletta

   • 11 - 22 ttkg között: 1 db AdTab 450 mg tabletta

   • 22 - 40 ttkg között: 1 db AdTab 900 mg tabletta

   • 40 ttkg feletti kutyáknál: A különböző/azonos erősségű rágótabletták megfelelő kombinációját kell alkalmazni. A tabletták nem oszthatóak.

  • Macska:
   • 0,5 - 2,5 ttkg: 1 db AdTab 12 mg tabletta

   • 2,0 - 8,0 kg ttkg: 1 db AdTab 48 mg tabletta

   • 8 kg testtömegnél nagyobb: macskáknál a rendelkezésre álló erősségek megfelelő kombinációját kell alkalmazni, hogy az ajánlott 6–24 mg/kg-os adagot elérje.

AdTab tabletta méretek


Mennyibe kerülnek ezek, melyik az olcsóbb?

A két tablettát összehasonlítva észrevehetjük, hogy a Frontpro párszáz forinttal többe kerül, mint az AdTab tablettái. Ennek magyarázata, hogy a FrontPro az első piacra lépő, illetve a magasabb marketing költségekkel is magyarázható. A FrontPro kiterjedt tévés és online marketing kampányt indított a termék bevezetésénél, ami jelentkezik a termék árában.

Tabletta vagy spot-on? Melyiket adjuk bolha és kullancs ellen a kutyánknak?

Egy kullancs és bolha elleni spot-on-hoz viszonyítva mind az AdTAb, mint a FrontPro tabletta drágább választás, ellenben megvannak a maguk vitathatatlan előnyei is. Mivel a tablettát belsőlegesen kell alkalmazni, így nem tud leázni a kedvencünk bőréről, tehát a hatását egyenletesen fejti ki, átlagosan 1 hónapig. Adagolása egyszerűbb, mint egy cseppé, hisz a tablettákat csak a kutya/macska szájába kell juttatni. Biztonságosan használhatók gyermekek közelében is, hisz nem érintkezik az ő bőrükkel, így nem irritálhatja azt.

Sajnos van hátránya is a tablettának a spot-on-nal szemben, hisz prevencióra a kullancs elleni tabletta nem alkalmas, a tabletta csak akkor fejti ki hatását, ha bolha/kullancs már elkezdett táplálkozni.

AdTab vs Frontpro, melyik a jobb választás kutyáknak és macskáknak?

A macskák esetén könnyű a választás, hiszen ebben az esetben csak az AdTab rendelkezik macskáknak megfelelő készítménnyel. A FrontPro csak kutyáknak készít élősködök elleni tablettát.

AdTab macskáknak

A kutyáknál más a helyzet, hisz mind a kettő gyártó kiterjedt termékváltozatokkal rendelkezik, hogy minél több állat biztonságban legyen. Míg a FrontPro adagolását minimum 2 kg-os kutyának javasolják, addig az AdTab már 1.3 kilogrammos kutya esetében is elérhető. Nagyobb súlyú állatok esetén már csak az állat íz és állag preferenciája maradt a döntő tényező, hisz egyik hatóanyaggal szemben sem alakult még ki a rovarvilágban ellenálló képesség.

Milyen ízű és állagú a FrontPro és az AdTab tabletta?

A Frontpro ízletes marhás ízesítéssel, illetve puha állagával próbálja vonzóvá tenni a bevételét a kutyák számára. Ezzel szemben az AdTab kutyák részére készült tablettái sertésmáj ízesítésűek, illetve kemény tabletta formában kaphatóak. Macskák esetében az AdTab tabletták vaníliás ízesítésűek, amit a kutatások alapján a cicák kifejezett szeretnek.

A hozzánk érkezett visszajelzések alapján mindkét tablettát szívesen fogyasztották az állatok, köszönhetően a kellemes, jól megválasztott ízeknek.

Előbbiekkel összefüggésben még jó tudni, hogy egyik termék sem tartalmaz állati fehérjét, így az állati fehérjére allergiás kutyáknak is nyugodt szívvel adhatjuk.

Van eltérés a tabletták beadási módjában?

A tabletták mérete illeszkedik az adott házi kedvenc méretéhez

Ahogy arról már volt szó, a FrontPro puha, míg az AdTab kemény állagú tabletta. Ettől függetlenül mindkettő beadható egyben, de akár morzsolható is, utóbbi esetben pedig az eledelhez keverve is bejuttatható a kutya vagy macska szervezetébe. Maga a hatóanyag mindkét fajta tablettában egyenletesen oszlik el.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!