Száraz vagy nedves macskaeledel - melyik a jobb és miért?

Az állatorvosok és macskatartók véleménye igencsak megoszlik arról, hogy száraz vagy épp nedves eledellel érdemes kedvencünket etetnünk. Bizony, mindkét fajtának megvan a maga előnye és hátránya.

Szárazeledellel vagy nedvestáppal etessük a cicánkat?

Szeretnéd tudni, hogy melyik eledelt miért érdemes adni a cicádnak? És miért nem jó megoldás a házi koszt? Most elmondjuk!

A szárazeledel előnyei:

Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy mind a prémium, mind az átlagos minőségű száraz macskaeledelek olcsóbbak a hasonló kategóriájú nedves macskaeledeleknél. Ez persze nem azt jelenti, hogy a minőségük rosszabb lenne a nedves tápoknál, egyszerűen csak kevesebb fehérjeforrást (például húst) tartalmaznak százalékos arányban és több gabonát, szóját, keményítőket és más kiegészítőket, melyek ára jóval a húsé alatt marad.

A nedves eledelek hamarabb megromlanak, ezért általában kisebb kiszerelésben, egyadagos, alutasakos csomagokban vagy konzervekként (300-1000 g) vásárolhatjuk meg őket. Ezzel szemben a szárazeledeleket jóval nagyobb zacskókban találhatjuk meg a boltok polcain, egyszerre akár 10 kg-t is hazavihetünk belőlük kedvencünk számára.

Amellett, hogy nagyobb mennyiségben vásárolhatjuk meg a száraz macskatápokat, kiporciózni is jóval könnyebb őket, mint a nedves eledeleket, hiszen egy egyszerű, műanyag mérőpohár segítségével kimérhetjük, hogy négylábú lakótársunknak korához és méretéhez képest mennyi eledelre van szüksége. Ha épp a reggeli rohanás közepette etetjük kedvencünket, ez igen jó szolgálatot tud tenni.

A szárazeledelek másik nagy előnye az állat fogazatára gyakorolt pozitív hatásuk. Több tanulmány is kimutatta, hogy azok a macskák, akik rendszeresen rágcsálnak száraz eledeleket, egészségesebb fogsorral rendelkeznek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a szárazabb falatok rágása tisztábban tartja a fogukat a fogkőtől, emellett remekül koptatják és edzik is őket rágás közben, ezáltal erősödik a fogsoruk.

A szárazeledel hátrányai:

Bármennyi előnye is van a száraz macskaeledeleknek, leginkább a cicánkon múlik, hogy megeszi-e, vagy sem ezt a fajta "tápot". A válogatósabb állatok, illetve azok, akik házi koszthoz vannak szokva, valószínűleg messziről elkerülik majd. Ha mégis szeretnénk hozzászoktatni őket, kísérletezgessünk különböző gyártókkal és ízekkel, hogy megtaláljuk a cicánknak leginkább megfelelő ételt.

Emellett fontos figyelembe venni, hogy a szárazeledelnek dehidratáló hatása van, így ha cicánk nem kap elegendő folyadékot a táp mellé, az komoly vese- és húgyúti betegségek kialakulásához is vezethet. Mindig figyelj rá, hogy a szárazeledel mellé friss vizet is készíts be kedvencednek a lakoma végére, így kikerülheted a szárazeledelek negatív hatását!

Egy másik tényező, ami a száraz eledelek ellen szól, az a magas szénhidráttartalmuk. Mivel a macskák elsősorban húsevő, ragadozó állatok, éppen ezért a szervezetüknek főként fehérjére (főként húsra) van szüksége. Mivel a szárazeledelekben magasabb a szénhidráttartalom (tehát több bennük a gabona, például), így a napi szintű fogyasztásuk könnyen vezethet elhízáshoz, cukorbetegséghez vagy a legrosszabb esetben különböző gyomor- és béldaganatok kialakulásához. 
 
További tényező az elhízás kialakulásában, hogy sok macska tulaj nem várja meg, hogy kedvence elfogyassza a kimért mennyiséget, hanem sokkal egyszerűbben odaönt kis kedvencének egy nagyobb adag eledelt, amivel egész nap eltengődik az állat. Ám ebben az esetben túl is etethetjük a macskát, hiszen kedvencünk nem fogja megállni, hogy csak annyit egyen, amennyit szabad lenne neki!

A nedves eledel előnyei:

A cicáknak a nyári nagy melegben fokozott szükségük van a hidratálásra, ám még kevésbé megterhelő időszakokban is figyelnünk kell arra, hogy eleget igyon a kis kedvencünk. Tudtad, hogy a megfelelő vízszükségletet nemcsak az italából nyerheti ki, hanem bizony a nedves ételekből is? A nedves macskaeledelek víztartalma akár a 40-50%-ot is elérheti, éppen ezért megfelelőek arra, hogy cicánk egészségét fenntartsuk velük és még a legnagyobb kánikulában is hidratált maradjon a cicánk.

Akkor is érdemes a nedves eledelek felé fordulnunk, ha a macskánk egy kissé el van hízva és fogyókúrára kell fognunk. Mivel a nedves eledelek kevesebb mesterséges hozzávalót tartalmaznak, illetve magasabb a fehérje- és víztartalmuk, ezek kevésbé terhelik le az anyagcseréjüket, így érdemesebb ezt adnunk cicánknak. Egy prémium minőségű, alacsony zsírtartalmú (például csirkés vagy halas) nedves eledel és az aktív életvitel a kulcsa lehet cicánk fogyásának.

Mivel a nagyon fiatal állatok szervezete az anyatej után még nem készült fel a száraz eledelekre, így körülbelül 4-6 hónapos korukig érdemes csak nedves eledelt adni cicánk számára. Emellett a már nagyon öreg állatok mindennapjait is megkönnyíthetjük, hogyha nedves eledelt szolgálunk fel számukra, hiszen a meggyengült fogazatú, öreg cicák sokkal könnyebben tudják megenni, illetve megemészteni ezt a fajta macska eledelt. 

A nedves eledel hátrányai:

Fontos figyelnünk arra, hogy csakis minőségi nedves macskaeledelt válasszunk kedvencünk számára, hiszen kutatások kimutatták, hogy például néhány halas macskaeledel készítésénél romlott, avas halat és hal melléktermékeket használtak fel. Ezek nemcsak gyomorrontást okozhatnak cicánknál, hanem hosszabb távon akár komolyabb pajzsmirigybetegséget is kiválthatnak és más egészségügyi problémákat is előidézhetnek. Így csakis olyan gyártótól vásárolj eledelt, amiről lehetőleg más macskatulajdonosok is elismerően nyilatkoztak, vagy amit épp az állatorvosod ajánlott.

Bár a konzerv és tasakos nedves macskaeledelek felbontás előtt hosszabb ideig is elállnak, mindenképp figyelni kell rá, hogyha egyszer már felbontottuk az eledelt, akkor a megfelelő porciókban, de minél hamarabb fogyassza el azt a cicánk, hiszen (főképp a nyári melegben) könnyen megromlik a nedves macskaeledel. Éppen ezért azt se felejtsük el, hogy felbontás után hűvös helyen, lehetőleg hűtőben tároljuk az eledelt!

És ahogy arról már volt szó, az se egy elhanyagolható szempont, hogy a nedves macskaeledelek drágábbak a szárazeledeleknél.

Mit adjunk a cicánknak?

Négylábú kedvenceink számára fontos a kiegyensúlyozott étrend. Az olyan világszerte elismert állatorvosok, mint például Jean Hofve azt tanácsolják, hogy cicáink étrendjének összeállításánál törekedjünk az arany középútra, tehát mind nedves, mind száraz eledelt is adjunk kedvencünknek. Ahogy arról már volt szó a macskák többsége a nedves eledelt részesíti előnyben.

A macskák önfejű állatok, így olyasmit rájuk erőszakolni, ami nem nagyon van az ínyűkre nem is nagyon lehet. Ám, ha mégis próbát tennénk a szárazeledellel egy korábban csakis nedvestápon tartott cica esetében, akkor eleinte érdemes a nedves ételhez keverni egy keveset és fokozatosan változtatni az arányokat, amíg kedvencünk meg nem szokja a szárazeledel ízét.

Jó taktika lehet az is, ha kedvencünknek reggel egy kis tálkába kiöntünk egy kevés száraz eledelt, egy másik tálkába pedig vizet és ezzel hagyjuk magára, amíg dolgozunk, vagy iskolában vagyunk. Mivel az állat napközben meg fog éhezni, ezért valószínűleg megkóstolja majd a száraz falatokat és elképzelhető, hogy ezáltal meg is szereti majd ezt a fajta ételt.

Fontos, hogy akár nedves, akár száraz macskaeledelről beszélünk, ha kedvencünk elutasítja azt, próbáljunk ki egy másik ízet, vagy egy másik gyártó által előállított fajtát, hiszen attól, hogy a halas, vagy a marhás íz nem a cicánk kedvence, elképzelhető, hogy egy másik épp megfelelő lesz neki.

Végső soron két fontos tanácsot érdemes megfogadni a cicánk étrendjének összeállításánál: kerüljük a házi kosztot, hiszen bármennyire is kézenfekvő a maradékokat odaadni kedvencünknek, az emberi táplálékok nem feltétlen megfelelő százalékban tartalmazzák a macskák számára fontos tápanyagokat, sok esetben jóval zsírosabbak és szénhidrátdúsabbak, mint amit kedvencünk gyomra elbír.

Emellett, akár száraz, akár nedves macskaeledel pártiak vagyunk, mindenképp érdemes a minőségi, prémium eledelek beszerzésére törekedni, hiszen ezek ellenőrzött alapanyagokból készülnek és biztosak lehetünk benne, hogy a cicánk számára legfontosabb tápanyagokat tartalmazzák.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13