Így etesd a macskád

Ahhoz, hogy macskánk kiegyensúlyozott és egészséges legyen nagyon fontos egy ezt biztosító étrend kialakítása. Így felelős macska gazdiként valószínűleg te is kiemelt figyelmet szeretnél fordítani kis kedvenced optimális étrendjének kialakítására és betartására. Tapasztalt macska gazdiként igyekszem minél hasznosabb hasznos tanácsokkal szolgálni számodra e tekintben. Remélem tudok segíteni a kevésbé tapasztalt gazdi társaimnak.

A macska helyes etetése

A megfelelő eredetű, minőségű, mennyiségű táplálék biztosítása komoly felelősség, hiszen ezen a téren házi kedvenceink sok esetben ránk vannak utalva. Lehet, hogy a cicád jóízűen megeszi a székelykáposzta maradékodat, de az így bevitt tápanyagok egy részről nem fedezik a szükségletét, más részről rengeteg olyan anyag jut így az emésztőrendszerébe, amelyekre nincs szüksége. 

Macska étek, macska érdek

Gazdiként érdemes elvonatkoztatni a cicáink cicás image-től és elfogadni, hogy igenis ragadozó állatokról van szó, akik ha nem is feltétlen élnek ragadozó életmód szerint, fiziológiai szempontokat szem előtt tartva, étrendjük egy ragadozó étrendje kell, hogy legyen. 

Az én esetemben a cicáim kint és bent is „előfordulnak” így gyakran megesik, hogy egy kint töltött éjszaka után kedves ajándékokat hagynak az ajtóban. A fél patkány, negyed egér, egy szegény madárnak a feje és tollai, egy szinte felismerhetetlenségig összerágcsált gyík teteme, mind arról tanúskodnak, hogy ők nem csak játszanak. Persze szigorúan bent tartott cicánál az ilyesmi nem fordul elő – hacsak nem tartasz hörcsögöket, papagájokat is a házban, de ez már egy másik, sokkal tragikusabb történet.

A lényeg, hogy ne felejtsd el, hogy az öledben békésen doromboló, a nap nagy részében lustálkodó, elragadóan flegma cicád honnan is jött, hogy és milyen körülmények között evolválódott sok ezer éven át azzá a tökéletes ragadozóvá, aki nem mellesleg a legkedveltebb háziállatunk is lett.   

Ahogy nálunk, embereknél is kulcs fontosságú, hogy olyan ásványokat, rostokat, zsírokat, olyan és annyi szénhidrátot vigyünk be szervezetünkbe, hogy mennyiségük és kombinációjuk, harmóniában legyen szervezetünk szükségleteivel, úgy a házi kedvenceinknél is figyelembe kell vennünk szervezetük valós szükségleteit.  

Vissza az alapokhoz, vagy haladjunk a korral?

Mostanság, lépten, nyomon azt látjuk, hogy akkor haladunk a korral, ha visszatérünk az alapokhoz. Nincs ez másképpen ebben az esetben sem. És akkor most azt gondoljátok: „nehogy már azt mondjam, hogy nyers hússal kell etetni a macskát.” 

Hát dehogy már!

Persze nem kell ezt olyan „véresen” komolyan venni, hiszen léteznek alternatívák is.

Érdemes elgondolkodni a nyers étrendre való részleges, illetve teljes átálláson is, de ha ettől ódzkodunk, manapság már kitűnő minőségű cicaeledelek is kaphatóak. (Abban az esetben, ha az áttérés mellett tesszük le a voksunkat, ezt mindenképpen kezeljük folyamatként és tervezzük fokozatosra, hiszen ez jár a legkevesebb kényelmetlenséggel. A hús kiválasztásánál (szárnyas, hal, nyúl) törekedjünk a jó minőségre, ne daráljuk le, ne tároljuk túl sokáig.)  

A macskaeledeleknél maradva körültekintően - számos egészségügyi és praktikai szempontot figyelembe véve - kell eljárnunk a kiválasztás során.

Szimuláljuk az életet! Víz?

Az eredetüket tekintve a macskák a bolygó szárazabb területein jelentek meg először. A kialakult életmódjuk és táplálkozási szokásaik nyomán általánosságban elmondható, hogy természetes körülmények között viszonylag kevés vizet isznak, vízszükségletüket nagy részben a bevitt táplálékkal fedezik. A macska prédaállatai (madarak, rágcsáló, hüllők, kétéltűek, stb.) mint táplálék, nagy protein, magas nedvesség, alacsony zsír és minimális szénhidrát tartalmú étrendet biztosítanak.

Ha a fentieket nem vesszük figyelembe az eledel kiválasztásakor, akkor szükségtelen okozhatunk nagy károkat kedvencünknek.

Történt például, hogy első cicámat a TV reklámokból merítve etettem – főleg szárazeledellel. Ugye a természetes táplálékuk (a prédaállatok) 70-75%-a víz. Ha egy házimacska főleg száraz táplálékon van tartva, akkor a bevitt vízmennyiség a cicára van bízva, ami sokszor rosszul sülhet el. Eredendően hiányzik belőlük a késztetés arra, hogy rendszeresen igyanak. 

1 g egészséges macska ≥ 1 g arany

Így történhetett meg, hogy a teljesen egészséges és jó ütemben fejlődő cicámnak egy éves kora körül egyszer csak vese és hólyagproblémái lettek. Az ilyesmi, költség oldalát (műtétek, gyógykezelések, antibiotikumok és az állatorvosi díjak) talán nem kell bemutatnom, de ha még is, akkor legyen elég annyi, hogy a macska egészsége, aranyárban mérhető. 

Sajnos sokszor ilyen szituációban sem kerül előtérbe az állat táplálkozása, mint kiváltó ok és esetleges „gyógymód”. Ezért kell preventíven, majd idővel magától értetődő jelleggel ügyelni a cicánk étrendjére. A biztonság kedvéért persze tegyünk ki vizet is neki amit gyakran cseréljünk is, mert abban biztosak lehetünk, hogy ha iszik is azt csak és kizárólag tiszta friss vízből hajlandó megtenni. Kerüljük a klórral, illetve fluoriddal kezelt csapvizet és inkább esővízzel, vagy ásványvízzel kínáljuk.

A mesterséges is lehet tisztességes

Nos, ha a bolti tápok mellett döntünk, nem árt, ha előzetesen kutatunk is a témában. Legyünk szkeptikusak a tévéreklámokkal és mindenféleképpen kérjük ki egy vagy akár több állatorvos véleményét is.

Íme, egy-két ökölszabály:

A kiválasztásnál törekedjünk arra, hogy az eledel a szárazanyagtartalmát (DMB -Dry Matter Basis) tekintve, több mint 45% fehérjét, 25 - 35% zsírt és kevesebb, mint 10% szénhidrátot tartalmazzon.

A szárazanyag, valamely anyag, a nedvesség szabványos körülmények között történő eltávolítása után kapott része. Tehát például, ha minden nedvességet eltávolítunk egy konzerves eledelből a visszamaradó rész lesz az eledel szárazanyagtartalma.

A protein a macskánk étrendjének egyik legfontosabb összetevője. Szükséges az izmok felépítéséhez és az egészséges izomzat karbantartásához, valamint egyéb szövetek (bőrszövet, nyálkahártya, stb.) regenerálódásához és nem utolsó sorban, ez a cicánk fő energiaforrása. Persze nem minden protein egyforma – nagy különbségeket találunk például az aminosav (az aminosavak olyan molekulák melyek a proteinek felépítéséhez kellenek) tartalmukban és abban, hogy mennyire könnyen bontja le őket a cica szervezete aminosavakká. A húsból származó proteinek különböznek a tejben találhatóaktól és szintén különböznek a növényi eredetűektől.

Fontos utánajárni, hogy a készítményben lévő protein növényi vagy állati eredetű! Természetesen az állati eredetű protein az optimális a cicánknak. A jó minőségű ételeken az is fel van tüntetve hogy a benne található protein színhúsból (mell, comb, nyak stb.) illetve a mellékes részekből (hát, fej, bőr, csontok, stb.) származik. Itt is természetesen a színhúst kell előnyben részesítenünk. Gondold csak el, ha egy steak-imádó ismerősödnek virslit tálalsz ebédre, ne adj isten, növényi eredetű vegetáriánus fasírtot készítesz, milyen lesz a fogás fogadtatása. Már érted mire célzok? 

A zsírok szerepe is jelentős a macska kiegyensúlyozott étkezésében. A zsír nem csak energiaforrás, de jobb ízt is ad az eledelnek és zsírban oldódó vitaminokat – mint például az A, D, E és K vitamin – juttat az állat szervezetébe. Ezen felül, elengedhetetlen az egészséges szőrzet megőrzéséhez.

A szénhidrát az, amiből csak egy csipetnyit igényel kis kedvencünk. Egy vadonban élő macskának a tápláléka nagyjából 5% szénhidrátot tartalmaz. Ezzel szemben a legtöbb macskaeledel – és főképp a szárazeledelek – 30-70% szénhidrátot is tartalmazhatnak. Cicád ugyan képes megemészteni a szénhidrátot és energiaforrásként használni azt (e tekintetben hasonlóak a kutyákhoz), de könnyen el is hízhat tőle, ami pedig azt mutatja, hogy a tényleges tápértéke az állat szempontjából igen alacsony. Továbbá számos szénhidrát - mint például a laktóz - emésztési problémákat okozhatnak ezért, ha tejet adsz a kis szőrmóknak, ügyelj rá, hogy az csökkentett laktóz tartalmú vagy optimális esetben laktóz mentes tej legyen. 

Egy példa a szárazanyag-tartalom kiszámítására:  

Száraz és nedves macskaeledelek összetevői
  Száraz macskaeledel Konzerves macskaeledel
Protein 36% 10%
Zsír 18% 5%
Nedvesség 10% 78%

 

Proteintartalom a szárazeledelben = 36%
Ugyanitt a nedvességtartalom = 10%
100% (szárazanyag + nedvesség) – 10% (nedvesség) = 90% szárazanyag
(36% protein / 89% szárazanyag) x 100 = 40% a száraz eledel protein szárazanyag-tartalma 

Proteintartalom a konzerves eledelben = 10%
Ugyanitt a nedvességtartalom =78%
100% (szárazanyag + nedvesség) – 78% (nedvesség) = 22% szárazanyag
(10% protein / 22% szárazanyag) x 100 = 45% a konzerves eledel protein szárazanyag-tartalma 

Figyelmesen olvassuk el dobozon/konzerven/tasakon lévő leírást az összetevőkről, adalékokról. Az, hogy már kiválasztottuk a márkát, termékcsaládot esetleg egy konkrét terméket, nem jelenti azt, hogy ez örökre szól. A gyártók nem minden esetben közlik kiemelten, ha az eledel összetétele megváltozik, ezért érdemes időnként ellenőrizni ezt is. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az alaposnak szánt kiválasztásunk eredményeként vásárolt eledel tartja is a minőségét. 

Ásványok

Az ásványok nagyon fontosak cicánk egészségének szempontjából és szinte minden fiziológiai reakcióban - az enzimek termelésétől kezdve a ph - egyensúly fenntartásán a tápanyagok megfelelő felszívódásán át, az oxigén hatékony szállításáig - szerepet játszanak. 

Fontosabb ásványi anyagok:

 • Kalcium: mennyisége kiemelt jelentőséggel bír. Ez a legfontosabb ásvány a cicádnak. Optimális mennyisége a táplálék 0.6%-a. A kalcium segíti az információ áramlását a sejtek között.
 • A foszfor (optimális mennyisége a táplálék 0.5%-a) és a kalcium egymáshoz viszonyított aránya (optimálisan 1:1) kulcsfontosságú. A foszfor, energiával látja el a sejteket.
 • Kén: az egészséges, fényes szőrzet fenntartásában játszik szerepet.
 • A vas (optimális napi mennyisége 80mg/testsúly-kg) a mioglobin valamint a hemoglobin előállításához kell. Az oxigén vérben való szállítását a hemoglobin, míg az izmok oxigénellátását a mioglobin biztosítja.
 • A cink (optimális napi mennyisége 75mg/testsúly-kg) kollagént és kreatint segít előállítani a bőrben, melyek annak rugalmasságáért felelnek. Ezen kívül szerepe van az A-vitamin szállításában és a szaporodásban.
 • Réz: szerepe fontos, a sötétebb árnyalatú szőrzet kialakulásánál.
 • A vitaminok elengedhetetlenek az anyagcsere rendes működéséhez és az állat normál ütemű fejlődéséhez. Lehetnek vízben, illetve zsírban oldódóak. Egy részük a táplálékkal kerül be, egy részüket viszont az állat szervezete állítja elő. 

Vitaminok

Fontosabb vitaminok és optimális mennyiségeik:

 • A-vitamin: elengedhetetlen a látás és főképp a cica szemének a fény-árnyék viszonyok változásához való adaptációjához. Szintén kulcsfontosságú a szaporodásban, a fehérjeszintézis során valamint az egészséges bunda fenntartása szempontjából. A cica A-vitamin szükséglete 100 NE (Nemzetközi Egység)/testsúly-kg/ nap. Káros azonban az állatnak, ha ez a mennyiség meghaladja az 5000 NE/kg-ot.
 • B8-vitamin: feltétlenül szükséges az állat szőrzetének, illetve bőrének megfelelő állapotban való megőrzéséhez, valamint az idegrendszere makulátlan működéséhez.
 • B9-vitamin: az egészséges emésztést segíti elő valamint, a vemhesség alatt fellépő esetleges idegrendszeri elváltozások megelőzésében segít. Előmozdítja továbbá a vérszegény, emésztési problémákkal küzdő cicák állapotának a javulását.
 • B6-vitamin: vérképzőszervek működésében van jelentős szerepe. Hiányát megszenvedheti cicánk bőre.
 • B2-vitamin: az állat szőrének és bőrének egészségére van jótékony hatással.
 • B1-vitamin: az idegpályák fejlődési elváltozásait és egyes szívproblémákat gyógyít. A fenti B-vitaminok komplexen vannak jelen a cicád táplálékában, forrásuk pedig a hús és húsból készült eledelek.
 • D-vitamin: a kalcium valamint a foszfor felszívódását és beépülését segíti. Fontos, hogy ezek mennyisége a szervezetben optimális legyen, hiszen így lesznek egészségesek és erősek macskánk csontjai. Az állat napi D-vitamin szükséglete 10 NE/ testsúly-kg. A D vitaminnál is ügyelned kell a napi mennyiség betartására, hiszen nagy mennyiségtúllépés káros lehet a cicádnak.
 • E-vitamin: Az esetleges szabad gyökök semlegesítésében van nagy szerepe. Az állat napi E-vitamin szükséglete 2-20 NE/ testsúly-kg.
 • K-vitamin: hiánya vérzékenységet okozhat. Mivel a K vitamin a szükséges mennyiségben a cica bélrendszerében állítódik elő, ezért nincs megszabva napi optimális beviteli mennyiség.
 • PP-vitamin: az egészséges szőrzet fenntartását segíti elő. 

A minőségi készítményeken, mindig fel vannak tüntetve a fenti alkotóelemek és mennyiségeik, ezért mindig olvasd el figyelmesen a csomagoláson található leírást.

Egyáltalán nem biztos, hogy az olcsó eledel olcsó, a drága pedig drága 

A készítmény emészthetőségét is szem előtt kell tartanunk, hiszen amikor eledelt veszünk, a vásárlókosár tartalmáért fizetünk, nem pedig a cicánk által megemésztett és végül a szervezete által valóban felszívott tápanyagért. Itt most megint arra kérem az olvasót, hogy vegyen egy mély levegőt és őrizze meg praktikus látásmódját, mert az eledel emészthetőségének a megállapítására legjobb módszer; ha mérjük a fogyasztott étel és a széklet mennyiségeit.

Az eledel emészthetősége és minősége (és persze a bolti ára) között a fenti módszer tekintetében a következő összefüggéseket lehet megállapítani. Gyengébb minőségű, kisebb tápértékű eledeleknél az állat akár napjában háromszor is székelhet, jellemzően nagyobb mennyiségeket, mivel az eledel egy jó része emésztetlenül távozik.

A koncentráltabb, mondjuk 90%-ban emészthető eledelen tartott cicák már ritkábban (napi egyszer) székelnek és székletük keményebb, formáltabb. Az ilyen ételből kevesebbet is vesz magához az állat egy étkezés alkalmával.

Tehát:

 • Jobb minőségű (kompakt) eledel  > Kisebb adagok étkezésenként > Ritkább székelés >  Kevesebb takarítás
 • Gyengébb minőségű eledel> Nagyobb adagok étkezésenként  > Gyakoribb székelés >  Több takarítás  

Az eledel valós ára

A fentiek fényében tehát nem lehet olyan fekete-fehéren kezelni a jobb minőségű drága eledelek és a silányabb olcsó eledelek témakörét.  Legyen az nyers táplálék, olcsóbb vagy drága bolti eledel, a legérdemesebb az egy étkezés alkalmával elfogyasztott mennyiség árával számolni.

Amit a saját bőrünkön/szőrünkön tapasztaltunk

Óvakodj a nagyitól: történt egyszer, hogy feleségem nagymamája látogatóba jött és a cicáinknak hozott ajándékba egy tálca csirkemájat. Teljesen rábíztuk ennek az adagolását, ami neki talán hosszútávon, a cicáknak rövidtávon szerzett, nekem és feleségemnek pedig egyáltalán NEM szerzett örömet. A cicák túlették magukat és még miután összehányták a teraszt, sem tértek magukhoz még vagy egy álló napig.

Mi volt itt a baj?

A máj nagyon tápláló belsőség, ami rengeteg A és B vitamint valamint vasat tartalmaz, de töménységénél fogva nem lehet egy étkezés első számú összetevője. Adhatsz nyugodtan májat a macskádnak, de kis mennyiségben, kiegészítésként. Mindig tartsuk szem előtt, hogy például egy egér, kismadár, stb. elfogyasztásakor mennyi májat enne a cica.  

Nincs önkiszolgálás: sokáig az volt a szisztémám, hogy a rendes etetések között is hagytam eledelt (szárazeledelt vagy konzerveset) a cicáim tálkáiban. Ezzel több bibi is volt. Több kosszal járt, hiszen a cicákon kívül egy kisfiam is van, aki bizony gyakran borogatta játék közben az edényeket. Az eledelnek szaga van és legyeket vonzhat, ami főképp nyáron okozhat gondot, amikor a legyek bizony be is köpik a nedves, konzerves eledelt. És egyáltalán nem utolsó sorban szót ejtenék a dolog egészségügyi vetületéről is. Akármennyire is vagány Garfield, azért ne engedd meg a cicádnak, hogy testalkatilag ilyen szintre jusson. A túl gyakori étkezés hosszú távon diabéteszt okozhat, hiszen minden evésnél inzulin kerül a véráramba, ami – ha ez napi akár 10-12 alkalom - túlterhelheti a hasnyálmirigyet. Ezért én már egy ideje, a folyamatos eszegetés helyett, étkezéseket vezettem be, aminek látványos jótékony jeleit vélem felfedezni. A cicáim sokkal kiegyensúlyozottabbak, székelésük ritkább, de rendszeresebb lett. Ez jobb érzés nekik és kevesebb takarítás nekem. Mindenki nyer!    

Cica-menyország

Talán a legfontosabb általános irányelv a fenti témánál, hogy bármi is legyen a választásunk, mindig legyünk körültekintőek. Cicánk se nem kísérleti cica se nem bútordarab. Legyünk empatikusak és ne sajnáljuk az időt arra, hogy utánajárjunk a témának, mielőtt döntenénk. Ne feledd; egy kiegyensúlyozott, nyugodt, szép cica igazán őszintén csak akkor dorombol, ha boldog a pocakja.  

Összefoglalásként kiemelném, hogy az én tapasztalatom jobban mondva a cicáim tapasztalata alapján elmondhatom, hogy a nyers húsos étrend nagyon bevált. Az egész napos eszegetést felváltották az étkezések – ami azért fontos, mert ilyenkor beszélhetünk egyáltalán éhségről, ami egyáltalán nem egy rossz dolog. 

Jó éhesnek lenni, főleg ha az éhségét szabályos időközönként a legoptimálisabb tápanyagokkal csillapíthatja a macska. Az egyetlen nehézség az ilyen étrendnél az étel kitálalása és tárolása. A húsokat igyekezzünk optimális méretű falatokra darabolni, amit még kényelmesen le tud nyelni az állat, mert hisz ők nem épp a rágcsálás bajnokai ezt lássuk be. Amint látjuk, hogy alább hagy a lendületük evés közben esetleg szünetet tartanának vegyük el az ételt és tegyük el szem elől. Az étrendnek legyen része belsőség (szív, máj, stb.) is, de ügyeljünk a mennyiségekre, mert mint ezt már korábban írtam, bizony jóból is megárt a sok.


Hozzászólások (5)

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13