Minden, amit a macska száraztápokról tudnod érdemes

Magyarországon rengeteg, különböző márkájú és minőségű száraztáp kapható, és egy felelős macskatartó nem csak arra gondol, hogy kedvence jóllakott legyen: fontos, hogy milyen összetevőket, mennyi tápanyagot tartalmaz az adott táp. A macskák is rendelkeznek saját ízléssel és szükségletekkel, ezért szükséges összeállítani egy kellőképpen tápláló és vonzó ízesítésű menüt száraz- illetve nedvestápokból. 

Meglátásom szerint nem különösen érdemes száraztáp teszteket olvasgatni, hiszen sokszor az nyer, aki a legtöbb jutalékot fizeti; javaslom, hogy inkább olvass tovább, és a cikkben foglaltak alapján szerintem majd magad is el tudod dönteni, hogy mi a legjobb a kedvencednek. 

Először is érdemes áttekinteni, milyen anyagokra van szüksége a macskák szervezetének, így megtudhatod mit kell mindenképpen tartalmaznia egy száraztápnak.

Macskák – a kényes ragadozók

Habár a macskák sok proteint képesek felvenni a növényekből is (a mi macskánk is előszeretettel megkóstol mindent a kertben), valójában növényi anyagokra csak minimális mennyiségben van szükségük, mivel azokat nem tudják úgy feldolgozni, mint a húsokat. A macskák elsődlegesen ragadozók, ezért emésztőrendszerük másként működik, mint a kutyáké vagy éppen az emberé. Macskáink rövidebb emésztőrendszerrel rendelkeznek, amelyet nem a növényi cellulóz feldolgozására találtak ki. Az emésztési és egyéb egészségügyi problémák elkerülése érdekében érdemes megfontolnod a továbbiakat.

Legfontosabb számukra a taurin, ami természetes formában csak a húsokban van jelen. A taurin egy kéntartalmú aminosav, ami többek között segíti a kalcium és a glükóz feldolgozását, illetve széleskörű egészségjavító hatása van, például a méregtelenítésben is komoly szerepet játszik. Az idegrendszer fejlődése szempontjából is kardinális fontosságú. Taurin-hiány okozhat látás-romlást (vakságot is), a fogak pusztulását, de akár szívelégtelenséget is.

Jó tudnod: a vegetáriánus étrend, vagy a csak főtt húsból álló menü növeli a taurin-hiány kialakulásának esélyét!

Szóval, ha jót akarsz a cicádnak, figyelsz, hogy a száraztáp kevesebb növényi anyagot és több húst tartalmazzon.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tápot? 

Ez a kérdés bizonyára nagyon sokat foglalkoztat mindenkit, és létezik néhány alapvető szabály, amelyeket betartva cicusod jól járhat, és ha körültekintően választasz, még spórolhatsz is az ügyön.

Amire a tápok kapcsán talán a legjobban figyelned kell az azok összetevői. Kezdeném is rögtön azokkal az összetevőkkel, amelyeket érdemes kerülni. Ha ezek szerepelnek az első öt összetevő között, akkor az adott száraztáp valószínűleg egy gyenge minőségű terméknek tekinthető.

1)    Húsféleségek, hús-származékok: erősen kerülendő, mivel ez jellemzően húsipari hulladék (bőr, porc, egyebek). Ennél ezerszer jobb, ha elmész egy henteshez, veszel csirke-apróhúst és azt adod a cicusnak (főzve, sütve – de mindenképp só nélkül).
2)    Kukorica-fehérje és/vagy szója-fehérje: ezek nem ajánlottak, ha fehérje, akkor már inkább állati eredetű legyen elsődlegesen, és lehetőleg kisebb százalékban tartalmazzon növényi fehérjét.
3)    Gabonafélék: például búza és fehér rizs. Túl sok szénhidrát a cicának.
4)    Rozs: a macskák (igazából a legtöbb állatra igaz) nem szeretik, és nagyon nehezen tudják megemészteni.
5)    Burgonya: glükóz tartalma miatt kiugrásokat okozhat a cica vércukor-szintjében. 
6)    Tápióka: szintén erősen glükóz-tartalmú.
7)    Mesterséges színezékek és tartósítószerek: ezeket neked sem kéne enned, és ha tudod, hogy neked rossz, akkor gondolhatod, hogy a cicának mennyire nem tesz jót.
8)    A felsorolt első 5 összetevőben legalább három gabonaféle (nézd a százalékokat is): ez különösen fontos, mert az ilyen száraztáp csak nyomokban tartalmaz húst, amúgy emészthetetlen és egészségtelen katyvasz a macska számára.

Összefoglalva, amire mindenképpen oda kell figyelned az az, hogy lehetőleg természetes alapanyagokból készüljön az étel, főleg húst tartalmazzon. Nem árt, ha magas a  vitamintartalma, és különösen szerencsés, ha csak kisebb mennyiségben tartalmaz növényi anyagokat. Mindig érdemes ellenőrizni a csomagolást, és ha nincs konkrét hús megnevezve rajta, akkor akár mehet is vissza egyből a polcra.

A legjobb száraztápok

Szinte mindig igaz: a legjobb, legtáplálóbb száraztápok a legdrágábbak – a prémium és szuperprémium jelölésűek. A szuperprémium tápok jóformán csak húst tartalmaznak, ami nagy királyság, de az áruk igencsak magas.

Oké, senki sem tart aranytojást tojó tyúkokat otthon, így aztán a legtöbbször az olcsóbb szárazkaja kerül a cica táljába. Ez persze nem olyan nagy probléma, ha odafigyelsz a fentebb írtakra, simán találhatsz olcsón finom és egészséges száraztápot, anélkül, hogy anyagi csőd várna. 

Jó, de megfizethető tápok olyan 1200-1400 Ft per kiló áron mozognak. Honnan tudod, hogy jófajta a száraztáp? Az első összetevő mindig legyen hús, mivel a gyártók a mennyiség alapján sorolják fel az összetevőket. Csirkehús az első? Csodás, akkor abból van benne a legtöbb. Magas taurin tartalmuk miatt a bárány és a hal a leginkább ajánlott.

A jó száraztápok minimális hús-származékot tartalmaznak. Ha választani kell, akkor inkább húslisztet tartalmazzon az étel. A húsliszt szárított, darált színhús, tehát nem lehet a tápban durva porc vagy csontdarabka.

A módszerek

Igazából te döntöd el, hogy mit veszel a cicádnak, és hogy adagolod neki, de egy kis iránymutatás mindig jól jöhet. 

A legtöbb macskatulajdonos (az állatorvosokkal egyetértésben) amellett foglal állást, hogy nem szabad a macskát csak száraz- vagy csak nedvestápon tartani, kiegyensúlyozott menüt kell alkalmazni. A nedves macskatáp folyadékot is juttat a szervezetbe (ami a macskák esetében különösen fontos), és könnyebben emészthető, míg a száraztáp adhat a képlethez egy kis változatosságot és plusz tápanyagokat is. 

Az összetevők megvizsgálásával és összevetésével összeállíthatsz egy optimális étrendet a cicádnak, ezzel biztosítva, hogy minden számára fontos tápanyagból megfelelő mennyiség jusson neki. Például: folyadék és protein a nedves tápból, taurin és vitaminok a szárazból. Nálunk ez például úgy néz ki, hogy őfelsége, a csodás Pamacs úrnő naponta kétszer kap alutasakosat és egész nap van kint egy maroknyi száraztáp meg friss víz.

Esetünkben ez így teljesen jól működik, és így a cicának is van miért visszajönni egy kis kalandozás után. Így legalább napközben is ad hírt magáról. A minap elfogyott a táp, és bizony le lettem teremtve, hogy miért üres a tápos edényke! Őmacskasága olyan hisztit rendezett, hogy végül a jutalomfalatból kellett egy maroknyit lerakni, hogy végre abbahagyja.

Az általunk használt száraztáp egy multiból származik, és habár nem éppen a legjobb fajta, de többségében húst tartalmaz, és alig van benne gabona, színezék és szója. Ebből egy maroknyit kap a cica (jó nagy markom van), és amikor úgy gondolja, bejön, eszik, iszik, aztán teszi tovább a macskás dolgokat. 

Van egy másik, jó minőségű száraztáp, amit jutalomfalatként alkalmazunk. Erre jobban rá van kattanva, és nagyon hasznosnak bizonyult a nevelésében: tűri a bolhariasztóval való befújást; vagy eső után, ha loncsosan bejön, így hagyja magát megtörölgetni. Illetve a kullancs kiszedését is egyre nyugodtabban tűri, hála az utána kapott falatkáknak.

Szóval, mi a végszó?

Macskát tartani nem egyszerű, de nem kell pánikba esni. Vannak ízek, amiket szeretnek, vannak, amiket nem. Ez van, te sem biztos, hogy szereted, mondjuk a hagymát. Ha több macska van, bizony rá kell szánni az időd és megtalálni azt a közös pontot, ami mindenkinek jó, ne legyen az, hogy Cirmi csak halasat, Kormi meg csak marhásat eszik. Mivel a legtöbb száraztáp csak egy ízű, így a közös nevező még fontosabb.

Sokan kérdezik, hogy melyik a jobb: a száraz vagy a nedves? Az igazság az, hogy vegyesen érdemes alkalmazni. Nálunk Pamacs kap reggel egy alutasakos eledelt, az finom szaftos, utána még néha csócsál a szárazból. Valójában mindegy a sorrend, de figyelni kell az adagolásra – minden gyártó tesz javaslatot rá, érdemes tartani. Két tasakos, kb. 5 dkg száraztáp és friss víz minden nap, ha van rá lehetőség, akkor a vizet érdemes cserélni többször is egy nap.

A végszó legyen az, hogy ha megengedheted, akkor inkább prémium száraztápot kapjon a cica. A legfontosabb hogy az első öt összetevő között minél kevesebb gabona, színezék és mesterséges anyag legyen.


Hozzászólások (4)

 • Vendég (#95F5)

  Kezdjük "az állatorvosokkal egyetértésben" "nem szabad a macskát csak száraz- vagy csak nedves tápon tartani" témával. Ha a doki vagy valamelyik macskatulajdonos megmutat nekem egy macskát amelyik egér pattogatóval jár vadászni mert a friss egér mellé kell száraz egér is akkor majd elhiszem, hogy a macskának kell száraz táp. A tápkiválasztására felsorolt 8 pont érvényes a nedves tápra is. Mivel a macska ragadozó és nem kérődző így a macskatápba nem való a gabona és a cukor. Egy jó tápnak legalább 60-70%a hús és belső szervek és a macska igényeihez van igazítva. Az hogy a száraz táp segíti a fogkő megelőzését az csak városi legenda. Mindenki teletömheti a száját keksszel, szétrágja és meglátja, hogy a fogaira tapad. Na a macskánál is ugyan ez van a száraz táppal. A macska fogait pl. Nyers zúzával és baromfi szívvel lehet tisztán tartani.

  2018. 02. 05. 14:20Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#CC19)

   1. Az egérnek vannak csontjai is, azokat is elropogtatja a macska. 2. A te fogazatod meg az ő fogazata teljesen más, illetve nem tudom, kóstoltál-e már macskakekszet, de annak is teljesen más az állaga, mint az emberkeksznek. 3. Az állatorvos hat évig tanult ilyeneket egyetemen, nekem még érettségim sincs biológiából, hadd értsen már ehhez nálam jobban...

   2018. 04. 28. 03:17
 • Vendég (#18E11)

  Imádom ezeket a földtől elrugaszkodott egeres példákat. Ennyi erővel miért nincs egér ízű táp..? Baromság. A macskát háziasítottuk. A legtöbbünk állatának felmenői között akár 100 évre visszamenőleg sincs már pusztán egerésző macska. Ki vannak szolgáltatva nekünk és ehhez a helyzethez már alkalmazkodott az emésztésük, a fogazatuk stb. Én speciel mindhárom macskámat szinte kizárólag szuperpremium minőségű száraz eledellel etetem mióta hozzám kerültek. Az egyikük már 8,5 éves volt, Mikor hozzám került, fajtatiszta keleti orientális sziámi. Gyulladt volt az ínye, büdös a szája, fogköves volt. Az előző gazdája szinte kizárólag nedves táppal etette. Az állatorvos és a jómagam tanácsára ő is átszokott a száraztápra, és láss csodát, már nem jön vissza a fogköve! Előtte nyilván leszedettük neki ultrahanggal, de ez azért mégis jelent valamit. A másik kettő még csak beteg sem volt, pedig 6,5 évesek és 3 hónapos koruk óta nálam vannak. Aki ennyire sötét, az ne tartson állatot. Legfeljebb egeret... Azt meg biztos sajttal etetné! Amúgy majdnem maximálisan egyetértek a cikkben leírtakkal.

  2018. 09. 29. 15:22Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#52A1A)

   Egyetértek. Száraztáp öt kapnak, este nasinak ketten 1 zacsis, vagy 8,5 gr-os nedveset. Jutifalat, váltogatom, taurinos, stb..

   2019. 12. 28. 22:35
 • Vendég (#359DD)

  A mi macskánk nem eszi meg a nedves tápot, hiába próbálkoztam több félével is. 5 évig panelban élt, most meg fogja az egeret, meg is eszi, ha hagyom, sőt élő vakondot is hozott egyszer.

  2019. 06. 04. 11:19Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#384C4)

   Amikor anyám vagy a nagyanyám csirkét vágott, akkor a macskák megkapták a nekik járó részeit, utána két napig a színüket sem lehetett látni. Az elég vegyes táplálék volt, amit 30 vagy 40 évvel ezelőtt a macskáknak adtunk. Most meg a gyártók és a kereskedők számára állandó, jól előre kiszámítható bevételi forrásokat biztosítunk azzal, hogy az állati eredetű származékot 30%-ban tartalmazó valamit adjuk a kedvenceinknek. Ilyen világ van. Tartsunk és vágjunk csirkét ma is, annak örülnének igazán a macskák :-)

   2019. 06. 23. 05:39Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#C74B9)

    Szerintem is ez a legjobb a macskáknak. Mi még tartunk falun csirkét, és mindig azt veszem észre, hogy akkor a legszebbek a macskák, meg akkor a legselymesebb a szőrük, mikor felfalják azt, amit az ember eldob a csirkéből. Némelyik macsek már nem eszi meg, mert annyira hozzászokott a táphoz, hogy csak azt hajlandó, de látszik is a különbség a beleket is megevők javára.

    2021. 01. 20. 12:56

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13