Shar pei, egy domináns, akaratos kínai kutyafajta

Tudtad, hogy a ráncos bőrű shar pei egy kínai kutyafajta, amelyet a 20. században a kihalás fenyegetett? Természetét tekintve konok, akaratos, domináns fajta, így tapasztalt, következetes gazdit igényel. Mérsékelt mozgásigényű kutya. Ha többet is szeretnél megtudni róla, olvass tovább.

Shar pei kutya jellemzői

A kínai shar pei egy közepes méretű kutyafajta, amely jellegzetes ráncairól könnyen felismerhető. Ezen királyi kutyafajta története szorosan összefonódik ősi hazájával, a Kínai Birodalommal, az onnan hozzánk is elvezető útja pedig mindenek előtt kalandosnak mondható. A rengeteg múltbéli atrocitást szerencsére sikeresen túlélve a shar-pei napjainkban világszerte nagy sikernek örvend.

Ez az ősi, lenyűgöző, nemes kutyafajta, mely leginkább szabadságszeretetéről híres, a távoli Kína földjéről származik. Az ókori Kínai Birodalom, amely otthont adott megannyi bölcsnek, magas tudománynak, hatalmas dinasztiáknak és kiemelkedő uralkodóknak, ugyanúgy otthona volt egykor, több, mint 2200 évvel ezelőtt a mai sharpei ősének is.

Akkoriban a han kutya, amely külsejét és felépítését tekintve leginkább utódaihoz, mai a kínai rövidszőrű shar-pei vagy a chow chow kutyafajtákhoz, illetve a köztudatban kevésbé ismert chongqing kutyához (kínai pitbull) lehetett hasonló. Egyes időszakokban komoly adót kellett fizetnie annak, aki egy ilyen kutyát akart tartani, így sokáig csak a kiváltságos rétegek élvezhették a társaságát.

Kutyaszobrok a Han dinasztia idejéből

A han kutyát jelenlegi ismereteink szerint főként házőrző, illetve általános őrző-védő szerepre tenyésztették. Sajnos nem sok írott forrás maradt fenn, amely részletesen leírná a han kutya szerepét az akkori kínai társadalomban, akadnak azonban festett képek és kerámia szobrocskák, melyek valósághűen visszatükrözik megjelenését és fontosságát a már akkor is hatalmas birodalomban.

Nincs írott emlékünk arról sem többek között, hogy pontosan mikor jelent meg a shar-pei maihoz közeli formájában. Annyit azonban tudunk róla, hogy mind őrző-védő szerepben, mind pedig vadászatokon is fontos társa volt az embernek. Továbbá a han kutyával ellentétben már nem csak az uralkodó osztály élvezhette társaságát, hanem nagy népszerűségre tett szert az egyszerű emberek körében is.

Kínai shar pei

Sajnos meg kell említenünk azt is, hogy igen nagy sikernek örvendett, sőt örvend még jelenleg is a helyi körökben harci kutyaként is. Jellegzetes ráncai, melyek egyben könnyen felismerhetővé teszik bűrki számára, remek védelmet nyújtottak a másik kutya harapása ellen. Kínában még mindig legálisak és népszerűek is a kutyaviadalok, amelyre csak épp fogadni nem lehet, legalábbis hivatalosan ez utóbbi tevékenység tiltott. 

A sharpei másik különleges tulajdonsága a kék nyelve, mellyel az egész kutyabirodalomban egyedül ő, és testvére a chow chow (vagy magyarul gyakran: csau csau) rendelkezik. Ezen ismertetőjegye nagyban hozzájárult népszerűségéhez, nem evilági tulajdonságokkal felruházva őt az emberek szemében. Misztikus harcosként tekintettek rá, aki megvédi a családot az ólálkodó gonosz szellemektől.

Kína bezárkózása okán a shar pei sokáig "rejtve maradt" a világ szeme elől, sem ő, sem híre nem nagyon hagyta el a Birodalom határait.

Ahogy idővel Kína egyre inkább nyitni kezdett a világ felé a 19. század vége felé, illetve a 20. század fordulóján, úgy kezdtek begyűrűzni az országba különböző, addig még nyugati szokások. Ilyen volt például a pusztán házikedvencként való állattartás, amely lassan növekvő népszerűségre tesz szert a kínai középosztály körében.

Sajnos azonban ez az új hagyomány sem tudta megvédei a sharpei-t attól, hogy hamarosan üldözötté váljon saját, ősi otthona területén. A szegénység, az ország japán megszállása, majd a politikai összecsapások, melyek teljesen szétrombolták az ország stabilitását, idővel majdnem teljesen a kihalás szélére sodorták ezt a nemes, egyértelműen jobb sorsra érdemes kutyafajtát.

Sőt, az újonnan feltörekvő kínai kommunista párt elnöke, Mao Zedong többek közt programjára tűzte azon nézetét is, hogy végleg megtiltsa a kínai nép számára a házikedvenc tartást. A nem haszonból való állattartást a kommunista ideológiával ellentétesnek tartotta. Ezen határozata, valamint más, politikai döntések végül szerencsétlen eseményekhez vezettek. Az országban egyre inkább elhatalmasodó szegénység többek közt arra kényszerítette az embereket, hogy más élelemforrás híján megegyék kutyáikat.

Mao Zedong a kutyák ellen

Ha nincs egy bizonyos, az akkoriban brit fennhatóság alatt lévő Hong-Kong területéről származó kutyatenyésztő, név szerint Matgo Law, a shar pei jó eséllyel nem éli túl a kínai történelem ezen szomorú korszakát. Matgo Law azonban nemcsak, hogy visszahozta a fajtát a kihalás széléről, de fel is élesztette annyira, hogy azt ne fenyegesse tovább az eltűnés veszélye.

Ezt követően a sharpei a tengerentúlon is felkeltette a figyelmet, az 1966-os évben pedig hivatalosan is bemutatásra került az Egyesült Államokban. Az ország területén az első shar-pei kölykök 1973-ban születtek meg, ahol azóta is nagy sikernek örvendenek.

A kutyafajta az 1978-ban bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mind a legritkább kutyafajta, pusztán 60 megmaradt egyeddel. 1979-es évben hírneve eljutatta a LIFE magazin címlapjára is. Sikere ezt követően egyre magasabbra ívelt, mondhatni, megnyílt számára a világ.

A modern shar pei jellemzői

Pusztán érdekességként megjegyezhetjük, hogy a shar pei kutyafajta neve eredetileg kantoni nyelven (helyi dialektus szerint shah pei-ként kiejtve) csiszolópapírt jelent. Bár sajnos nem rendelkezünk részletes leírásokkal a fajta evolúciója tekintetében, a köztudományban a han kutya közvetlen leszármazottjaként tartják számon, csakúgy mint testesebb, zömökebb testvérét, a csau csaut.

A felnőtt sharpei marmagassága átlagban 44 és 51 centiméter között mozog, míg súlya többnyire a 20-28 kilós tartományban helyezkedik el.

Shar pei

Fontos megjegyezni, hogy a shar-pei mai, modern változata már leginkább az Egyesült Államokból származik, annak következményeként, hogy a fajta a múlt század során a kihalás szélére került az ősi otthonában, Kínában. A modern shar-pei-re jellemző az úgynevezett “víziló-küllem”. Feje négyzet formájú, széles és lapos, szeme mélyen ülő, mandula alakú, fülei, a klasszikus típustól eltérően rövidek, vastagok, és egyenlőszárú háromszög formájúak. Kínai nevéhez hű maradva bundája rövid, tapintásra inkább durva, sűrű ráncokkal mintázva, amelyek védelemmel szolgáltak az esetleges fenyegetőkkel szemben. Érdekesmód a fajtára jellemző, hogy ezek a ráncok a korral némiképp kismulnak.

Sharpei a családban

A sharpei-ről általánosságban elmondható, hogy egy empatikus, ragaszkodó, gyengéd és barátságos kutyafajta. Család és gyerekbarát, szívesen tartózkodik otthoni környezetben, azonban fontos észben tartani, hogy mindemellett akaratos természettel bír, konoksága és domináns természete pedig akár ellenszegülésre is hajthatja, amennyiben nem vagyunk kellően következetesek vele, illetve nem neveljük megfelelően kölyökkorától fogva.

A sharpei egy domináns, konok kutyafajta

Ez a kutyafajta mindenképp tapasztalt gazdát és egyben kiváló trénert igényel. Igen fontos, hogy kora kölyökkorától megfelelően szocializáljuk és idejében megismerje mind leendő otthonát és ezzel párhuzamosan a külvilágot. A shar pei esetében erre azért is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, mivel míg lakásban tartott kutyaként is remek választás, könnyen ingerlékennyé válhat, ha idegenekkel, macskával vagy kutyával találkozik.

A sharpei más kutyákkal szemben domináns

Megfelelő nevelés mellett azonban megcsillogtatja rengeteg nagyszerű tulajdonságát és környezetéhez való meglepően fejlett alkalmazkodóképességét. Nyugodtan választhatjuk őt nagyvárosi környezetbe, kisvárosba, vagy akár vidékre, mindenütt remekül fogja érezni magát. Kertben és lakásban egyaránt.

Shar pei kutya kertben és lakásban

Néhányan úgy tartják, természete inkább egy macskáé, mintsem az általános, köztudatban élő átlagos kutyáé. Ha jól belegondolunk, lehet még ebben az állításban némi igazság is. Természete mindenek előtt szabad és szabadságkedvelő, domináns, így vezetőszerepben érzi igazán jól magát, ez utóbbit akár gazdájától is szívesen átvenné, ha hagyjuk számára. Ugyancsak macskához hasonlatos jellemvonása, hogy ha nincs a családja közelében, könnyen depresszív hangulatba léphet.

A kínai shar pei egy olyan családban érzi igazán jól magát, amelynek tagjai sok időt töltenek otthon, egyben elegendő mozgási lehetőséget biztosítanak számára minden nap a szabad levegőn (kb. 1 óra elegendő). 

Séta shar pei kutyával

Aludni azonban legszívesebben gazdája mellett szeret, ezen tulajdonságában is inkább olyan, mintha igazából cica volna, nem pedig kutya. Nincs is ezzel semmi baj, leszámítva azt az “apróságot”, hogy ragaszkodó kedvencünk igen hangosan horkol és morog álmában. Leginkább talán ezt az apró esetleges kellemetlenséget ajánlott figyelembe venni, mielőtt családtaggá fogadjuk ezt a ráncos, bájos, szeretetteljes négylábút.

Alvó shar pei

A shar-pei szőre

A shar-pei esetén bundája alapján három típust tudunk megkülönböztetni, amelyek egyenként egyéb eltérő fizikai tulajdonságokkal is rendelkeznek:

  • Horse coat: Ez a típus, amely őshazájában, Kínában örvend nagy népszerűségnek, többek közt abban is megkülönböztethető társaitól, hogy kifejezetten atletikus testalkattal rendelkezik. Ennek a szőre a legdurvább, egyben a legrövidebb is.
  • Brush coat: Előbbinél valamivel puhább és hosszabb szőrzetű változat, az Egyesült Államokban, illetve a világ többi részén ez a változat terjed el leginkább, méreteit tekintve kínai társánál kisebb, bundája sűrű, ráncai hangsúlyosak.
  • Bear coat: Ez a típus hasonlít leginkább rokonára, a csau-csaura. Ahogy neve is utal rá, bundája vastag, sűrű, szőrzetének hossza meghaladja a 2.5 centit, inkább a hidegebb éghajlathoz alkalmazkodott. Ez a típus manapság sokkal ritkább a fentebb említett két változattal szemben.

Shar pei fajták

Színeit tekintve a modern sharpei igen változatos palettával rendelkezik, a halvány és élénk vörös, a barackszín, a krémszín, a barna, a szürke és a fekete árnyalataiban egyaránt megtalálhatjuk példányait.

Shar pei kutyák - Színváltozatok

Mini shar pei

Mint manapság sok más kutyafajta esetén, ez esetben is sikeresen tenyésztettek ki mini shar pei változatot, ami persze nagy sikernek örvend a modern, nagyvárosi életvitelt folytató kutyatartók köreiben. A törpe shar-pei tisztavérűnek számít, nem került keresztezésre más kutyafajtákkal, példányai esetén a kívánt méret egy a fajta DNS-ében amúgy is jelen lévő recesszív génre vezethető vissza. Nem kizárt, hogy a szelektív tenyésztés eredményeként ez a recesszív gén idővel dominánssá fog válni.

Mini shar pei

A mini shar-pei marmagassága mindössze 40 centiméter, súlya pedig átlagosan 15 kilogramm, ideális választássá téve őt azon kutyatartók számára, akik szívesen tartanának sharpei-t, viszont helyszűke miatt nem engedhetik meg maguknak kényelmesen a fajta átlagos méretű példányait.

Hogyan előzzük meg és kezeljük a betegségeket kedvencüknél

A modern sharpei esetében egyértelműen elmondhatjuk, hogy nagy hálával tartozunk a mai tudománynak, valamint a szakértő tenyésztőknek, ugyanis egy olyan kutyafajtáról beszélünk, amely a múlt században még a kihalás szélén állt - mindössze 60 fennmaradt példányt számlálva.

A célzott újratenyésztés kezdetén alig-alig állt a tenyésztők rendelkezésére felnőtt szaporodóképes példány, így a beltenyészet elkerülhetetlen volt. Ennek eredményeképpen sajnos erre visszavezehető betegség is jelentkezett. Szerencsére néhány évtizeddel később már elég szélessé vált a genetikai készlet, hogy a tenyésztőknek ne kelljen ezzel a problémával szembesülniük többé. Ennek eredményeként nagy mértékben javult a születendő kiskutyák egészsége is.

Mindazonáltal teljesen kiírtani az összes lehetséges betegséget máig sem sikerült. Ezért is különösen fontos, hogy egy jó hírnévvel rendelkező kennelből válasszunk shar-pei kölyökkutyát, amennyiben emellett a fajta mellett döntünk. Egy felelős tenyésztő számos fajtaspecifikus betegségre is teszteli a shar pei kölyköket, amit igazolni is tud a leendő gazdinak.

A fajtát érintő lehetséges betegségek közül joggal állíthatjuk, hogy a legsúlyosabb talán az úgynevezett shar-pei láz. Ahogy a neve is mutatja, ez egy lázas betegség, amely epizódokban jelentkezik. Először a kölyökkor, illetve a fiatalkor 12-18 hónapos korszaka táján lép fel, és magas, akár 40-41 fokos látszólag minden ok nélkül kialakuló láz jellemzi.

Ez a betegség, amely a statisztikák szerint körülbelül minden negyedik sharpei-t érint, sajnos sokszor vezet tartós egészségügyi komplikációkhoz, a legrosszabb esetben pedig akár végzetes is lehet. A shar-pei láz esetén egy örökletes, genetikai betegségről van szó, amely esetén a szervezetben található citokinek, illetve proteinek láncreakciója vezet a lázat okozó gyulladáshoz. Érdekes megjegyezni, hogy az a bizonyos citokin, amelynek a túlzott reakciója a shar pei esetén az említett shar pei lázhoz vezet, megegyezik ugyanazzal a reakcióval, ami az emberi szervezetben a COVID-19-el való fertőzés során lép fel.

Beteg sharpei

A shar-pei láz akut epizódjait hidratációs terápiával kezelhetjük, valamint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek adagolásával enyhíthetjük a fájdalmakat és a további kísérő panaszokat. A kezelésnek azonban minden esetben állatorvos felügyelete mellett kell történnie.

Egy, a sharpei láz során előforduló szövődmény, amely súlyos és adott esetben sajnos akár az állat elpisztulásáhot is vezethet, az az úgynevezett amyloidosis. Az amyloidosis egy betegség, amely során az amylose nevű protein összegyűlik a belsőszervekben és meggátolja azok rendeltetésszerű működését, ami idővel egyre súlyosbodó veseelégtelenséghez vezethet. Minden shar pei lázas epizód ezen protein valamilyen fokú kibocsátásával jár.

A betegség tünetei a fáradtság, fokozott szomjúság és vizeletürítési kényszer. Az amyloidosis sajnos nem gyógyítható, viszont felismerését követően a rendszeresen állatorvosi látogatással ellenőrzés alatt tarthatjuk ezt a betegséget, valamint az ezzel összefüggésbe hozható más, súlyos, kedvencünk egészségét veszélytető állapotokat.

E fajta másik gyenge pontja egészségügyi szempontból egyértelműen a látása. Az entropion nevű betegség során a szempillák súrolni kezdik a szem érzékeny, felszíni területét. A legrosszabb esetben ez a kondíció akár részletes vagy teljes látásvesztéshez is vezethet. Kezelése történhet egyaránt sebészi és nem sebészi úton, a betegség súlyosságától függően az állatorvos dönt a szükséges beavatkozási módról.

Shar pei szemcsepp

A további betegségek közé tartozik például a pajzsmirigy alulműködés, a könyök diszplázia, a gyomor torzió valamint a glaucoma, más néven zöldhályog. Ezen betegségek azonban nincsenek jelen feltétlen nagyobb mértékben a shar pei példányoknál sem, mint más kutyafajtáknál.

A shar pei jellegzetes ráncai sajnos szintén baktériumok melegágyává vállhatnak. Ennek elkerülése érdekében naponta ajánlott mosni és szárítani kedvencünk bundájának ráncait. Nedves ronggyal simogassuk át a ráncokat, figyelve sebek esetleges jelenlétére, pirosságra, szőrtüsző gyulladásra vagy más, irritációra utaló jelekre. Ezt követően alkalmazzunk egy száraz törülközőt és finoman de alaposan szárítsuk meg kedvencünket. Semmiképp ne hagyjunk nedves foltokat, mivel az melegágya lehet a gyulladásokat, fertőzéseket előidéző gombáknak.

Aranyos shar pei kutya

A shar pei bundáját ajánlott hetente fésülni, fürdetni azonban elég havi rendszerességgel - gyakoribb fürdetés szintén vezethet irritációhoz.

A fogíny-, és szájgyulladás elkerülése érdekében ajánlott kutyánk fogait rendszeresen tisztítani. A körömvágás szintén rendszeres része kell legyen a gondozási rutinnak. Megfelelő törődés és helyes táplálkozás mellett a shar pei akár 8-12 évig is hűséges társunk lehet.

A shar pei helyes táplálása

Javasoljuk, hogy egy prémium minőségű, közepes testméretű kutyáknak készült száraztápot válassz számára, életkortól függően kölyök, junior, felnőtt vagy senior változatot.

A legfontosabb az egészséges etetési ritmus kialakítása, hogy elkerüljük az étkezések közti nassolnivaló kéregetés kialakulását, valamint a kellemetlen puffadást.

A shar pei kölykök esetén 6 hónapos koruk eléréréséig napi három-négy étkezés számít optimálisnak.

Shar pei etetése

6 hónapos életkorban megkezdhetjük a napi két étkezésre való áttérést, amit utána a továbbiakban is megtarthatunk.

A felnőtt shar-pei esetén az ideális étkezési rutin kialakítása során ajánlott figyelembe venni olyan tényezőket, mint kedvencünk mozgásigénye, súlya, kísérő kondíciói, valamint bundájának állapota. Az állatorvos szintén nagy segítségünkre lehet egy személyre szabott diéta meghatározásában.

Idősebb korba lépve kedvencünk javára válhat, ha a fehérjék helyett részben hasznos szénhidrátra váltunk étrendjében. A sütőtök például remek választás az emésztés segítésére, míg a csökkentett proteinbevitel enyhíti a terhet az idősödő veséken.

Ne ijedjünk meg azonnal, ha kutyánk étvágya bármely életszakaszban alkalomadtán némileg csökken, ennek következtében pedig kihagy egy étkezést, vagy esetenként egy egész napot. Ez a fajtára kifejezetten jellemző viselkedés, annak jele is lehet, hogy próbálja a tápanyagbevitelét aktuális szükségleteihez, bioritmusához igazítani.

Amennyiben esetleg rágcsálnivaló csonttal szeretnénk kedveskedni kedvencünknek, ragaszkodjunk a nagy méretű marhacsonthoz. A kisebb méretű csontok, pl. csirkecsontok sajnos egészségügyi kockázatokhoz vezethetnek esetében is.

A fajta jelene és jövője

A shar pei az elmúlt évtizedek ellenálhatatlan ráncos külsejével gazdik millióinak szívébe lopta be. Kissé cicára hasonlító jellemével és hűséges, megbízható természetével mára már megannyi család elengedhetetlen tagja.

dog 1817949 1920

Miközben a shar pei folytatja útját az idők során új országokat és új társadalmakat meghódítva, egyre többen fogják felismerni, hogy egy olyan együttérző, kedves, új családtagot visznek haza, aki hosszú évekig elkíséri majd őket hűséges és kedves társként, és hogy azon évek során kétségtelenül számtalan mosolyt varázsol majd az arcukra bájos, ellenálhatatlan ráncos külsejével és odaadó természetével.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13