Amerikai pitbull terrier, kutyaviadalokra kitenyésztve

Amerikai pitbull terrier tulajdonságai

Imádja a gyerekeket, bárkit boldogan, farkcsóválva beenged a házba, a családjáért mindenre képes… Hát, nem valószínű, hogy ezek a tulajdonságok jutnak először az eszébe a laikusnak az amerikai pitbull terrier neve hallatán, pedig alapvetően ezek azok a személyiségjegyek, amik igazán jellemzőek erre a kutyafajtára. Hogyan lehetséges, hogy mégis ennyire negatív kép él sokak fejében róla, és hogy leginkább a harci és gyilkos jelzők ugranak be a pitbull elnevezés kapcsán?

Habár az amerikai pitbull terriert tényleg kutyaviadalokra tenyésztették, akár odaadó és igen szeretetteljes is lehet. A továbbiakban bemutatjuk az amerikai pitbull terrier történetét, illetve amit még érdemes tudnod erről az amúgy igen hűséges, energikus és intelligens kutyafajtáról.

Az amerikai pitbull terrier története - vérengzésre kiképezve

A pitbull egy szinte mindenki által ismert kifejezés, amiről azt gondolják, hogy ez a kutya típusának elnevezése. A valóságban azonban ez nem így van, hiszen maga a “pitbull” nem magára a fajtára utal, hanem csupán egy olyan szófordulat, ami négy terrier fajtájú kutyát (bullterrier, pitbull terrier, staffordshire terrier és staffordshire bullterrier) foglal magába.

Eredete a 18-19. századokra nyúlik vissza, amikor is az akkor népszerű, kutyaviadalokra, illetve patkányfogó versenyekre próbáltak Angliában, illetve az Amerikai Egyesült Államokban - utóbbi helyszínen elsősorban az angol és ír bevándorlók - egy új fajtát létrehozni az óangol bulldog és különböző terrier típusú ebek keresztezésével. Ezek eredménye lett például Angliában a bullterrier és a staffordshire bullterrier, valamint az Egyesült Államokban az staffordshire terrier, illetve az pitbull terrier.

Pullterrier, pitbull terrier, staffordshire terrier és staffordshire bullterrier

A fogadások célja az volt, hogy kinek a felhergelt kutyája képes adott idő alatt a legtöbb patkányt elpusztítani. És bár ez is elég szörnyen hangzik, a vérengzés itt sajnos nem állt meg, hiszen a kutyák egymás elleni vérre menő harcát is jó szórakozásnak tekintették, mind a tengerentúlon, mind az óhazában.

Kutyavidalt Tottenhamban, Londonban a 18. században

Az angol parlament 1835-ben bár betiltotta ezeket a kutya-kutya elleni küzdelmeket (kutya-bika ellen és kutya-medve ellenieket is, amelyek inkább a középkorban voltak különösen népszerűek), a háttérben, vagyis illegálisan tovább működtek a kutyaviadalok. Az USA-ban ráadásul - Európával ellentétben - sokáig még törvény sem szólt a küzdelmek betiltásáról, így ott továbbra is rendkívül népszerű maradt ez a fogadásos kutyás harc, amihez pedig egyre több és egyre kegyetlenebbé kiképzett pitbull kutyára volt szükség. A tengerentúlon ez 1976-ig így is maradt, amikor végül ott is törvény született a kutyaviadalok betiltásáról.

A számos erre vonatkozó tilalom ellenére sajnálatos módon még manapság is tartanak kutyaviadalokat, amik leleplezése esetén a szervezőket és e borzalmas eseménnyel bármilyen kapcsolatban álló személyeket, még a nézőket is(!), súlyosan bünteti a törvény. Így például 2007-ben még az egyik legnagyobb amerikai futballsztár, Michael Vick ígéretesen induló sportkarrierje is derékba tört, illetve őt magát is közel két évre börtönbüntetésre ítéltek, miután összefüggésbe hozták ilyen irányú tevékenységgel. A birtokán kutyaviadalokat tartottak, valamint ehhez pitbull kutyákat képeztek ki.

Michael Vick futballsztár kutyaviadalt szervezett a birtokán

Sajnos a világ sok táján, így például a közép-ázsiai országokban (pl. Kirgizisztánban), valamint Kína északi, észak-keleti megyéiben - utóbbi helyen különösen a kínai újévkor - sajnos a mai napig igen népszerű szórakozást jelent. Sőt, ezeken a helyeken ez teljesen szabadon zajlik, hivatalosan csak a fogadást tiltják.

Milyen kár, hogy ezekkel a jobb sorsa érdemes amerikai bullterrierekkel így elbánt az ember egy kis haszonszerzés és kegyetlen szórakozás céljából. Azt illetően, hogy milyen is a valódi természetük ezeknek a kutyáknak, jó mutatója az is, hogy az egyik becenveük “The Nanny Dog”, vagyis dajkakutya. Bár egyes források szerint az egész “dajkaság” csak egy mítosz, mégis számos olyan korabeli fénykép látható, amelyen úgy tűnik, az amerikai édesanyák és édesapák nem különösebben féltették porontyaikat ezektől a bull kutyáktól.

Pitbull kutya és gyerekek

Ezt igazolni látszik, hogy egy, a különböző kutyatípusok toleranciájára vonatkozó teszten is kiválóan végzett az amerikai pitbull terrier. A teszt keretében azt vizsgálták, hogy mennyire tűri jól az adott kutya, ha egy kisgyermek többször is a szemébe nyúl. Aranyérmes, amire talán már a neve is utal, a golden retriever lett. Na jó, nála toleránsabb eb tényleg nem létezik, de valószínűleg sokan kétkedve vonják majd fel a szemöldöküket, ha eláruljuk: az ezüstérmet az amerikai pitbull terrier szerezte meg. Pedig így van, a masszív testfelépítés lágy szívet takar.

Ne feledjük, egy kutya rossz viselkedése, vagy akár agressziója a legtöbb esetben nem a saját hibája, hanem az emberé. Minden négylábúnak megfelelő szocializációra és képzésre van szüksége.

FIGYELMEZTETÉS! BÁRMILYEN KUTYÁRÓL IS VAN SZÓ, SOHA NE HAGYJUK ŐRIZETLENÜL GYEREKKEL!

Az amerikai pitbull terrier megjelenése - mint egy törpe bika

Az amerikai pitbull terrier megjelenése elég komoly szórást mutat, tenyésztése két irányba ment el, egy zömökebb bull jellegű kutya, illetve egy ehhez képest ennél némileg kecsesebb, magasabb testalkattal, esetenként bizonyos jegyekben akár vizsla-szerű kedvenc irányába.

Pitbull terrier megjelenése

Az amerikai pitbull terrier marmagassága 35 cm és 48 cm közé esik, középtermetűnek mondhatjuk. Súlya szintén széles skálán mozog, 13 és 38 kg között található, tehát lehet kecses termetű, de akár igen “sűrű” eb is. Feje és nyaka is lehet olyan, akár egy bikáé - mely szó az elnevezésében is megjelenik -, ám ahogy arról szó volt sokan jobban preferálják a vékonyabb, magasabb pitbull kutyát, amely esetben viszont feje nem tűnik túl nagynak, teljesen arányos a testével.

Mellkasa rendkívül tömör és szilárd, háta viszont legalább ennyire rugalmas. Szőre rövid és durva, ami inkább a meleg, mint a téli zord körülményeket kedveli. Hidegben érdemes beengedni kedvencünket, nehogy meghűlés legyen a vége, vagy akár egy vagányabb szerkót vásárolni rá. Egy édibédi pink kezeslábas masnival kiegészítve egészen biztosan nem az ő stílusa, még akkor sem, ha szukáról van szó.

Füle logó/csapott, vagy pedig hegyesre vágott, háromszög alakú.

Színét tekintve létezik barna és szürke pitbull, fehér pitbull, fekete-fehér, kék pitbull, valamint tigriscsíkos pitbull, amit hivatalosan brindle-nek neveznek, ugyanakkor a merle változat nem elfogadott.

Pitbullok játszanak a fűben

Az amerikai pitbull terrier gondozása - a kulcs a kölyökkori hozzászoktatás

Rövidsége okán szőre nem igényel túlzott ápolást. Ahhoz, hogy szőrzete szép fényes maradjon, mindössze elég egy keményebb kuyakefével való átfésülés és egy ronggyal való áttörlés. Fürdetni sem kell túl gyakran, de néhány havonta azért érdemes. 

Fogait rendszeresen ápoljuk. Mossuk meg hetente néhányszor, de a legjobb, ha minden nap időt szánunk e tevékenységre, hiszen így sokkal tovább maradhat egészséges kedvencünk fogazata. Persze, sokan azt gondolhatják, milyen herkulesi bátorság kell ahhoz, hogy egy pitbull szájában matassunk, de ha már kiskorában hozzászoktatjuk kölyök pitbullunkat az ápolásával kapcsolatos tevékenységekhez, biztos, hogy nem lesz ezzel gond. Természetesen az sem árt, ha az állatorvossal is megismertetjük kedvencünket egy-egy vizsgálat, vagy kötelező oltás alkalmával. Fontos, hogy az állatorvosi rendelő várójában hivatalosan csak szájkosárral ellátva tartózkodhat bármilyen kutya, egy pitbull esetében pedig a többi gazdi megnyugtatása okán ez alapvető fontosságú kiegészítő.

Amerikai pitbull terrier szájkosárral

Az állatorvos segítségét ráadásul körömvágáskor is nyugodtan vegyük igénybe, nehogy sérülés történjen és belevágjunk a pitbull körmének azon részébe, amiben már vérerek is vannak. Ezt a műveletet akkor érdemes elvégezni, ha a kövön vagy a betonon már hallani a körmök csattogását.

A bull típusú kutya fülét hetente legalább egyszer ellenőrizni és tisztítani kell. Ha azt vesszük észre, hogy piros a füle, ami netán kellemetlen szagot is áraszt magából, akkor szintén az állatorvos lesz a megoldás, aki vagy vény nélkül kapható kutya fültisztító folyadékot javasol, vagy ha komolyabb a probléma, antibiotikumos cseppet ír fel az eb számára. 

Az amerikai pitbull terrier jellemzői, vérmérséklete, személyisége

A pitbull kutya hírneve, mint ahogyan arról korábban már szó volt, meglehetősen rossz. Harci kutyás múltja és ehhez szorosan kapcsolódva a tenyésztők, akik ily közel sem nemes célokra használták fel a fajtát, sokat ártottak neki. Ezt bizonyítja, hogy az amerikai pitbull kutya az a típus, amit évente a legnagyobb számban altatnak el az egész világon. Sajnos.

Jó esetben csak nevelés és szocializáció kérdése, hogy mi lesz belőle: odaadó eb, vagy ádáz szörnyeteg. Nem árt azonban tudni, hogy a korábbi tenyésztési gyakorlatok eredményeként egy-egy "rossz" vérvonalú, származású kutya esetén nehéz felülírni, változtatni az ősi ösztönön alapuló aggresszív természetén.

Ellenkező esetben a megfelelő szocializáció, gondoskodás és szeretetteljes nevelés csodákra lehet képes nála, ami ráadásul nem is annyira nehéz feladat, mint azt az ember első hallásra gondolná. A pitbull kutya jellemében ugyanis benne van az emberrel szembeni alázat, gazdáját pedig glóriával megdicsőült szentnek tekinti, így rá mindig hallgatni fog. Ráadásul, akit egyszer a szívébe zárt, azt az élete árán is megvédi.

Férfi szeretetteljes pitbull kutyával az ölében

Mivel alapvetően nagyon barátságos, így gondos gazdijának cseppet sem kell aggódnia, hogy fogadja majd a jól szocializált amerikai pitbull terrier az odalátogató családtagokat, barátokat, ismerősöket. Emellett a gyerekekkel is nagyon barátságos, sőt, kifejezetten imádja őket. Persze ahogy arról már szó volt, mint bármilyen más kutya esetén is, soha nem árt elég óvatosnak lenni. Különösen egy pitbull kutya esetén, amely azért mégsem egy ártatlan labrador, vagy berni pásztorkutya, felnőtt felügyelete tehát mindig szükséges a gyerekek és pitbullunk játszadozása közben.

Ugyancsak ügyeletre szorul más háziállatok társaságában is, a harcos múlt miatt ugyanis őriz vérében némi agressziót. Mondjuk ki, nem ő a legbarátságosabb fajta, ha más kutyusokról, cicákról, hörcsögről, nyusziról vagy vadászgörényről van szó. Főleg, ha saját gazdája esetleg más jószágot dédelget! Na, az az amerikai pitbull terrier vérmérsékletét tekintve olyan lehet a számára, mint bikának a vörös posztó. Természetesen, ha már kiskorától szoktatjuk más háziállatokhoz, akkor ez a lappangó agresszivitás minimálisra csökkenthető, vagy teljesen ki is radírozható. 

Amit leendő gazdijának mindenképp érdemes figyelembe vennie, hogy a pitbull kutya imád rágcsálni és kisebb-nagyobb ásatásokat végezni. Bár múltjában régész ősöket még elvétve sem találni, ő mégis rendíthetetlen szorgalommal kaparja, túrja, ássa a földet, főleg, ha unatkozik, ezért ha lehetőségünk van az udvarban kijelölni a számára egy elkerített részt, gondolkodás nélkül tegyük meg. Ha mégsem tesszük, akkor ha hazaérve tornádó erejű pusztítást tapasztalunk a virágágyások környékén, inkább számoljunk el lassan 10-ig (vagy inkább 100-ig), és csak ezt követően kezdjünk el kommunikálni kedvencünkkel. 

Az állateledel boltokban vásárolható játékok nála lehetséges, hogy csak ideig-óráig tartanak, állkapcsuk hatalmas erejének ugyanis a még erősebb anyagból készült kutyajátékok is csak minimális ideig tudnak ellenállni.

Pitbull terrier rágókötéllel és labdával

Az amerikai pitbull terrier nevelése, tanítása - következetesen és erőszakmentesen 

Talán az előzőek fényében nem nagy megállapítás, de mindenképp fontos megjegyezni, hogy az amerikai pitbull terrier nem való olyan tulajdonosnak, akinek ő lenne élete első kutyája. Mindenképp egy tapasztalt és egyben megfontolt ebtartóra van szükség az esetében, aki képes egy pitbull kutya kissé főnökösködésre hajlamos stílusát megfelelően kézben tartani.

A legcélravezetőbb, ha a gazdi a pitbull kölyköt kutyaiskolába viszi, ahol a szocializáció megtanítása lesz számára a legfontosabb tantárgy. Néhány hónapos korban ez még sokkal egyszerűbb, mint egy ivarérett példány esetében, úgyhogy az amerikai pitbull nevelése során ez a lépés kihagyhatatlan. Kiemelten fontos, hogy mindezt a “bika szarvát letörni” irányuló fejlesztés következetesen és csakis erőszakmentesen történjen.

A tanítás során az intelligenciájával nem lesz gond, hiszen tanulékonysága elsőrangú. A parancsokat nagyon gyorsan megtanulja és örömmel teljesíti, hiszen az teszi őt boldoggá, ha gazdája kedvére tehet. Cserébe csak azt kéri, hogy foglalkozzunk vele eleget. Ne teljen el úgy nap, hogy legalább egy órát nem vittük sétálni, és/vagy nem játszottunk vele olyasfajta játékot, ami nemcsak a testét, de az elméjét is kellőképpen lefárasztja. Mivel hatalmas a mozgásigénye, az amerikai pitbull terriernek lételeme az aktív kikapcsolódás. Ha viszont te az a fajta vagy, aki szabadidejében inkább a kanapén ülve olvasgat, határozottan ne ezt a fajtát válaszd, hiszen a pitbull kutya szó szerint szenved attól, ha gazdája elhanyagolja.

És hogy milyen sportokat kedvel ez a kutya? A kutyás súlyhúzás, a bicikli mellett futás (bikejöring), a kutyával együtt futás (canicross), az extrém akadályfutás (Hard Dog Race) valamint az engedelmességi bemutató mind-mind az ő ízlésének és temperamentumának megfelelő tevékenység.

Hard Dog Race   Pitbull

Az amerikai pitbull etetése

Mint a legtöbb kutyafajta esetében, a fajtatiszta amerikai pitbull terrier minőségi táplálására is nagyon ügyelnie kell a gazdinak. Napi élelme, amit két részletben rakjunk elé, nagy arányban, körülbelül 70%-ban tartalmazzon húst. Ezt minőségi kutya száraztáp formájában is megkaphatja, de előnyösebb, ha fél adag száraztáphoz fél adag nedvestápot keverünk. Ez az úgynevezett vegyes táplálás, ami sokkal ízletesebb a kutya számára. Tápváltás esetén csak fokozatosan keverjük az új terméket a már megszokott régihez, így kedvencünk könnyedén szokhat ahhoz hozzá.

Amerikai pitbull etetése

A termékeken feltüntetett adagolási útmutatót igazítsuk kedvencünk paramétereihez. Hiszen akárcsak az emberek esetében, úgy a pitbull kutyára is igaz, hogy nincs belőlük két egyforma. A mennyiségek meghatározásakor vegyük figyelembe kutyánk életkorát, aktivitási szintjét és súlyát. Ha úgy látjuk, kedvencünk felülről tekintve inkább egy gömbre hasonlít, érdemes egészen addig diétára fogni, amíg dereka jól láthatóvá nem válik, bordáit pedig ki lehet tapintani izomrétege alatt.

Az amerikai pitbull terrier betegségei

Mint sok eredendően keverék kutya esetében, úgy az amerikai pitbull terrier várható élettartama is relatív hosszú, 12-16 év közé tehető. És habár összességében egészséges fajtáról van szó, ugyanakkor náluk is előfordul néhány tipikus betegség. 

Amire a pitbull a leginkább hajlamos, az a bőrét érintő allergiás megbetegedés. Ennek többnyire környezeti okai vannak, így a pollen, az atka, a bolha, a fű vagy a penészgomba is kiválthat nála tüneteket, ami bőrpír, vakarózás, szőrhullatás, fül- és bűzmirigygyulladás formájában jelentkezhet. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük állatorvoshoz kedvencünket, akinek gyógyszeres kezelést és allergén specifikus immunterápiát javasolhat a szakember.

Pitbull terrier állatorvosnál

Nagyrészt beteg és idő kutyák esetében fordul elő a demodectic mange, ami egy olyan fájdalmas betegség, amit a szőrtüszőakták okoznak. Az atkák megtapadnak a szőrön, a bőr pedig a szőr tövénél begyullad, ami szőrhullatás és vakarózás formájában nyilvánul meg. Szerencsére a betegség se nem fertőző, se nem végzetes kimenetelű, és megfelelő kezeléssel, kenőcsökkel már könnyen gyógyítható.

Csípőízületi diszplázia is előfordulhat az amerikai pitbull terrier esetében, ám ha már a kölyök pitbull megvásárlásakor megkérjük a tenyésztőt, hogy mutasson erre vonatkozó teszteredményt, ezzel a betegséggel nem kell számolnunk ebünk élete során. A betegség megjelenése 1 éves kor alatt jellemző.

Pitbull kölyök

Amennyiben hízást, hideg intoleranciát és a szőrzet elvékonyodását tapasztaljuk amerikai pitbullunknál, gyanakodjunk, hogy kedvencünk esetleg pajzsmirigy-alulműködésben szenved. Az előbbi tünetek megjelenése mellett jellemző lehet még a száraz bőr és a lassú szívverés. Ha lehetséges, már a tünetek első megjelenésekor látogassuk meg vele az állatorvost, aki olyan gyógyszeres kezelést fog előírni a kutyus számára, amit egész életén át alkalmaznunk kell. E probléma azonban már vásárláskor szintén kiszűrhető, ha a tenyésztőtől érdeklődünk a kiszemelt amerikai pitbull terrier nagyszüleinek pajzsmirigy betegségeiről.

Az amerikai pitbull terrier megvásárlása előtt…

Mielőtt bárki e fajta megvásárlására adná a fejét, érdemes néhány dolgot számba vennie.

Rendkívül fontos, hogy olyan tenyésztőt válasszunk, aki megbízható és egy egészséges vérvonalat visz, amely esetében a harci, domináns ösztön kevésbé erős. Ahogy arról már szó volt, sajnos történetileg a fajta kitenyésztése során éppen az ellenkező irányba vitték el az amerikai pitbull terriert, ami egyes vérvonalak esetében már olyan mértéket öltött, amit gondos szocializációval se lehet teljes mértékben ellensúlyozni.

Továbbá, ha tényleg erre a fajtára tesszük le a voksunkat, akkor még ezt megelőzően még egyszer alaposan gondoljuk át, hogy valóban képesek vagyunk-e megfelelő komolysággal, határozottsággal, szakértelemmel és felelősséggel belevágni e korántsem hétköznapi kutya nevelésébe. És ha sikerül is, ami e típus intelligenciájának és tanulási vágyának hála nem a világ legnehezebb feladata, képes leszel-e elviselni azokat az előítéleteken alapuló bántásokat, amik mind egy ilyen típusú kutyára, mind rád, annak gazdájára záporozni fognak.

A világ sok országában nem legális a pitbull terrier tartása, így tenyésztése sem. Az FCI (Fédération Cynologique Internationale, azaz a Nemzetközi Kinológiai Szövetség) nem ismeri el önálló kutyafajtaként. Hazánkban 2010. szeptember 30-a óta lehet hivatalosan tartani és tenyészteni a fajtát.


Hozzászólások (1)

  • Vendég (#28820E)

    Remek cikk, köszi, örülök, hogy benne volt a hírlevélben! - Egy tündéri, imádnivaló, 4 éve örökbe fogadott amerikai staffordshire terrier gazdija. Minden hónapban többször megyünk állatmenhelyre kutyákat sétáltatni, köztük rengeteg szeretéhes bullal, mind rajong az emberekért.

    2024. 01. 02. 18:11Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!