Az angol bulldog - A látszat csal

Angol bulldog

Az angol bulldog eredete egészen az ókorig vezethető vissza, az eltelt évszázadok során pedig egyszerű munkakutyából különleges és kedvelt fajtává vált. A fajta története az óangol bulldogokkal kezdődött, melyek őseit még a föníciaiak vitték magukkal a brit szigetekre. A 13. századra az óangol bulldog egy keménykötésű, harcias, erős és agresszív fajtává vált, melyet munkakutyaként és állatviadalokon is használtak. Ezek a kutyák részt vettek a Bull-Baiting nevű brutális állatviadalokon is, ahol bikák ellen küzdöttek, ezáltal demonstrálva erejüket és bátorságukat.

Később, mikor a brit kormány betiltotta ezeket a viadalokat, a fajta majdnem eltűnt. Szerencsére voltak, akik próbáltak új szerepet keresni ezeknek a kutyáknak és elkezdték őket „átalakítani”. 

A Bull-Baiting tilalma után az óangol bulldogokat keverni kezdték terrierekkel, létrehozva egy könnyebben irányítható és barátságosabb fajtát. A tudatos tenyésztés során az angol bulldog különleges megjelenést kapott. Megőrizte erős, izmos testfelépítését, rövid, sima szőrzetét, de mentalitása nagyban megváltozott és a korábbi harci kutyából egy kedves, békés természetű, családcentrikus fajtává alakult.

Sajnos azonban a fajta küllemével kapcsolatos tenyésztői döntések során egyre inkább túlzásokba estek. Az egyre nagyobb fej, a túl rövid orr és rendkívül kurta lábak sok esetben szenvedést okoztak az állatoknak. A leggyakoribbak a légzési nehézségek, de a szaporodási és szülési problémák száma is egyre nőtt. Idővel a szukák 80-85%-a képtelen volt természetes úton elleni.

2009-ben új angol bulldog fajtaleírás készült. 2010 óta hivatalosan is ez a leírás az elfogadott, melyben meghatározták az angol bulldog tenyésztése és fedeztetése során követendő szabályokat.

Az angol bulldog külső megjelenése – A szépség szubjektív!

Oké, érdekes arca van, de tény, hogy az angol bulldog feje az egyik legkarakteresebb vonása a fajtának. A rövid orr és az erős állkapocs, a kerek, széles homlok, a jól elkülöníthető stop és az éles, karakteres arckifejezés mind hozzájárulnak az angol bulldog egyedi és különleges arculatához.

Angol bulldog felnőtt és kölyök

Az angol bulldogot izmos, masszív testalkat jellemzi, testi erejét harcos őseitől örökölte és szerencsére mind a mai napig megőrizte az izomtömeg optimális eloszlását. Az angol bulldog méretei jellemzően a 18-25 kilogrammos testsúly és 31-40 centiméteres marmagasság.

Az angol bulldog szőrzete rövid, de sűrű, így képes alkalmazkodni különböző időjárási körülményekhez. A szőrzet különösebb odafigyelést, vagy speciális gondozást nem igényel. A bulldog színe lehet fehér, barna, vörös, okker, csíkos, vagy foltos. Az angol bulldog fekete színben nem elfogadott.

Az angol bulldog jelleme és személyisége – Csak semmi kapkodás!

Nem csak külső jegyeiben, de az angol bulldog jelleme is igazán karakteres. Bár úgy tűnhet, hogy folyamatosan haragszik, vagy legalábbis meg van sértődve, az angol bulldog nagyon kedves és barátságos, hűsége legendás. Türelmesek, játékosak és végtelenül toleránsak a kisgyermekekkel szemben. Az angol bulldog tulajdonságai miatt nem egyszerű házikedvenc, hanem valódi családtag.

Érzékenységüknek hála akár gazdájuk hangulatváltozásait is érzékelik.

Talán első ránézésre nem úgy tűnik, de őseitől bőven örökölt bátorságot és kitartást. Ezért akár örző-védő szerepben is megállja a helyét. 

Könnyen alkalmazkodik, ha kell, akkor aktív, de inkább szívesen lustálkodik a padlón vagy a kanapén. Az angol bulldog leginkább a lakásban érzi jól magát, de tartása udvaron, vagy kertben is lehetséges.

Angol bulldog lakáskutya

Az angol bulldog tanítása és nevelése -  Életre szóló kötelék

Az angol bulldogok kiegyensúlyozott és barátságos természete miatt nevelése nem különösebben bonyolult. Bár hajlamosak a makacsságra és néha bizony megsértődnek, az alapvető dolgokat könnyen elsajátítják.

Az angol bulldogoknak szükségük van a határozott vezetésre, de mindezt a szeretet és tisztelet keretein belül, inkább a pozitív megerősítés és jutalmazás vezet megfelelő eredményre. A túl szigorú megközelítés a bulldog érzékenysége miatt káros következményekkel járhat.

Az angol bulldog kölyök nevelését magabiztosan és konzekvensen végezzük, így elég fiatalon kialakul a kívánt viselkedés.

Az angol bulldog nevelése és tanítása bőven rejt magában kihívásokat, de a megfelelő módszerekkel és tisztelettel elképesztően szoros kötelék alakulhat ki a kutyával.

Angol bulldog kölyök

Az angol bulldog edzése és sétáltatása – Nem élsportoló

Az angol bulldogok imádják az egyszerű sétákat és a laza testmozgást. A rendszeres, napi séták segítenek fenntartani a megfelelő testsúlyt és erősíteni az izomzatot. Nincs szükségük órákon át tartó rohangálásra, de érdemes minden nap időt szánni egy kellemes, laza sétára. 

Mivel a bulldog fajták hajlamosak lehetnek a hőérzékenységre, a sétákat inkább a hűvösebb reggeli, vagy esti órákra időzítsük.

Bár aktivitás terén az angol bulldog tulajdonságai eltérnek őseiétől, mindenképpen töltsünk vele megfelelő időt a szabadban, de az biztos, hogy nem fog akadályokat átugrálni, vagy labdák után rohangálni. Főleg, ha nincs hozzá kedve.

Angol bulldog sétáltatása a tóparton

Az angol bulldog etetése

Az angol bulldog speciálisabb táplálkozási szükséglettel rendelkezik az egyedi testalkata miatt. Az optimális izomtömeg és az egészséges testsúly fenntartásához magasabb fehérje- és alacsonyabb zsírtartalmú táplálékra van szükségük. Az emésztőrendszerük is érzékeny lehet, tehát a könnyen emészthető összetevők kulcsfontosságúak. 

A minőségi kutyatáp kiválasztása az angol bulldog táplálkozásának alappillére, a tápanyagok helyes arányát a kutya kora és aktivitása alapján határozzuk meg. 

Az angol bulldog kölyök napi 3-4 alkalommal, a felnőtt napi 2 alkalommal kapjon enni, kisebb adagokat. Így nem terheljük le a kutya gyomrát és segít egyensúlyban tartani az energiaszintjüket. 

Több gyártó is készít kimondottan bulldog fajták számára speciális eledeleket, mint például a Royal Canin angol bulldog fajtatáp (kölyök bulldognak Junior változat is vásárolható), de szükség esetén kérhetjük állatorvos segítségét is.

Az angol bulldog betegségei

Az angol bulldogok, mint sok más kutyafajta, hajlamosak lehetnek bizonyos genetikai vagy örökletes betegségekre, a legjellemzőbb erre a fajtára a légzési nehézség. Sajnos több bulldog fajta is küzd légzőrendszervi gondokkal, ami a jellegzetes arcforma miatt gyakran előforduló probléma.

Gyakran előfordul élelmiszerallergia vagy környezeti allergia, amelyek bőrproblémákat vagy emésztési zavarokat okozhatnak, illetve szembetegségek és szájüregi problémák is.

Az angol bulldogok hajlamosak lehetnek ízületi problémákra, például az ízületi diszplázia vagy az oszteoartritisz kialakulására is. A rendszeres állatorvosi ellenőrzések segíthetnek felismerni ezeket a problémákat korai szakaszukban.

Ha angol bulldog vásárlása mellett döntünk, fontos, hogy megbízható tenyésztőt találjunk, aki a 2009-ben elfogadott fajtaleírás alapján tenyészti a kutyákat. Természetesen ezeknél az angol bulldog kenneleknél az árak magasabbak lehetnek, viszont így nagyobb eséllyel kerülhetőek el a későbbi magas állatorvosi költségek.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13