Mudi, a játékos magyar hajtókutya

Szeretném bemutatni nektek a mudit, ezt a rendkívüli képességekkel bíró magyar kutyafajtát. Tényleg nem akármilyen kutyáról van szó, akinek aztán az égvilágon semmi szégyenkeznivalója sincs, még ha egy border collie-val vagy ausztrál juhászkutyával is vetnénk össze, legalábbis ami az intelligenciáját, képezhetőségét, játékosságát vagy éppen a mozgékonyságát illeti.

Mudi fajtajellemzők

A mudi az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya fajta, amely kialakulásának történetére több elképzelés is létezik, egyesek szerint a puli és a pumi kistestű pásztor- és terelőkutyák ősi rokona, mások szerint, a mudi a magyar és a német juhászkutyák - pl. német spicc jellegű kutyák - kereszteződéséből fejlődött ki. Bárhogy is volt, szinte lehetetlen pontosan visszakövetni ezen magyar kutyafajta kialakulását, mindazonáltal a két elmélet nem is feltétlen mond egymásnak ellent, hiszen a kettő együtt is igaz lehet, sőt valószínűleg az is. Mindenesetre az első mudi jellegű kutya írásos említése 1773-ból származik, majd 1815-ben Pethe Ferenc a Természet Históriája című művében is bemutatásra került, míg a mudi fajta nevet valószínűleg egy bugaci juhász Mudi névre hallgató kutyája ihlette a XX. század elején.

Dr. Raitsits Emil (1882-1934), a XIX. és XX. század fordulóján élt híres állatorvos és kutyatenyésztő számos magyar fajta, így a puli és pumi mellett az előbbi kettőnél kevésbé népszerű hajtókutya (akkoriban így emlegették hazánkban a terelőkutyákat), a mudi tenyésztésével is foglalkozott. 

Az 1930-as években Dr. Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató és zoológus volt, aki néprajzi gyűjtőútjai során vásárolt néhány ilyen kutyát, majd megkezdte a mudik céltudatos tenyésztését és kiállításokra is vitte őket. Dr. Fényes Dezső az 1936-os "A hajtókutya" című újságcikkében a következőket írja a mudiról: "A palóc pásztornak ez a valóságos hajtókutyája. Juhot, szarvasmarhát és sertést is hajt."

Az alábbi képen a békéscsabai Bariguard Kennel mudija látható munka közben:

Mudi terel  Bariguard Kennel, Békéscsaba

Első hivatalosnak tekintett fajtaleírását Anghi Csaba Geyza szerkesztette 1936-ban "A magyar pásztorkutyák és a külföldi rokonfajták" című könyvében.

Az 1963-as évben Balássy Zoltán újabb fajtastandardot határozott meg, melyet már az FCI (Fédération Cynologique Internationale) el is fogadott, majd a 2000-es években többször is frissített. E szerint a mudi az I. fajtacsoportba (Őrző- és terelőkutyák) tartozik.

A Hungarikum Bizottság 2017-ben a Hungarikumok közé emelte a 9 magyar kutyafajtát, köztük a mudit. A további 8 magyar kutyafajta: erdélyi kopó, puli, pumi, komondor, kuvaszrövid szőrű magyar vizsla, drót szőrű magyar vizsla, magyar agár

Az Amerikai Kennel Klub 2022-ben ismerte el, mint önálló kutyafajtát.

A mudi külső megjelenése - a csibész szemű bundás

Mivel eredetileg juhászkutya volt, így mozgékonysága, képezhetősége, szogálatkészsége és munkabírása mellett megjelenése sokadlagos szempont volt eredeti gazdái, azaz a juhászok számára. Így a sokféle, tarka színekben is előforduló mudi első ránézésre egy egyszerű keverék kutyának tűnhet. A fajtastandardban meghatározott leggyakoribb mudi színek:

 • fekete,
 • hamvas,
 • cifra (blue merle),
 • fehér,
 • barna,
 • fakó (sárga).

Fehér mudi kutya

A standardban meghatározott színek kombinációi elfogadottak, például barna-cifra és hamvasbarna. Azonban a nem elfogadott színekből levezethető mintázatok nem megengedettek. A korábban már bemutatott Dr. Fényes Dezső szerint amúgy a legeredetibb színváltozatú a cifra mudi, amely szürke alapon feketés, foltos.

A mudik marmagassága kanok esetében 41-47 cm, szukák esetében 38-45 cm. A mudi kanok testsúlya 10-13 kg, míg a szukáké 8-11 kg.

Szőrzete a végtagok elülső részén rövid, sima, máshol hosszabb és inkább hullámosabb, göndörödésbe hajló. Létezik hosszú és rövid farkú változatban is, de ritkán az is előfordul, hogy farok nélkül jön a világra.

Törzsének felső vonala hátrafelé enyhén lejt. Marja egyenes, jól kirajzolódik.

Felfelé álló fülei magasan tűzöttek.

Szemei keskenyek, sötétek, valamint kissé ferdén dőlnek, ami csibészes tekintetet kölcsönöz nekik.

A mudik orra leginkább fekete, a fehér és tarka mudi színváltozatoknál jellemzően barna, illetve a hamvas szürke mudi esetében pedig hamvas színű.

A mudi mozgása úgynevezett tipegő; lendületes ügetés és térnyerő vágta jellemzi.

Mudi agility vesenyen vesz részt

A mudi tulajdonságai, természete, jelleme

A mudi intelligens, tanulékony, terhelhető és kiváló munkaképességgel rendelkezik. Még talán a pulinál és a puminál is jobb munkakutya:

 • hajtja és tereli a nyájat, kis termete és gyorsasága révén egy pillanat alatt képes a nyájat rendre igazítani,
 • őrzi a házat,
 • vaddisznó vadászatokon is szerepet kap,
 • valamint rendkívül jó kártevőirtó is egyben.

Napjainkban jó sportverseny kutya is lett (pl. terelőversenyek, agility, obedience, szimatmunka, frizbi, dog dancing).

Mudi kutya agility versenyen

A mudi jellemzői közül talán a legszembetűnőbbek, hogy rendkívül energikus, lelkes és játékos, valamint, hogy hűségesen csüng gazdáján, tartja is róla egy mondás, miszerint "egy mudit szinte lehetetlen elveszíteni" :)

Aktív játszótársat, négylábú túrapartnert keresel? Akkor a mudi neked való!

Hajtókutya, azaz terelőkutya lévén a mudi igen nagy mozgásigényű, így kifejezetten ajánlható a sportversenyek szerelmeseinek, aktív életet élőknek. Remek túratársad lehet, de egy kis játékban, így labdázásban, frizbizésben is mindig partnered lesz.

Mudi kutya frizbivel

Kiválóan alkalmazkodik a városi léthez is, így a mudi akár lakásban is tartható, de fölösleges energiáinak lemozgatásáról ebben az esetben különösképpen gondoskodnunk kell. Azt sem árt tudni, hogy nagy felelősségtudata okán hajlamos ugatni (azért valamivel kevesebbet, mint egy puli vagy pumi), így korai szocializációja és nevelése elengedhetetlen. Illetve, ha sokat egyedül hagyják, mindenféle rossz szokást fog felvenni, rongál, ás, szökik...

A mudi mindazonáltal jól szocializálható, gyerekekkel és más állatokkal is jól kijön. A 13-14 éves mudik is sokszor kölyökkutyaként játszanak a gyerekekkel. 

A mudi ápolása, gondozása gyerekjáték a gazdiknak. A mudi szőrének ápolása egyszerű, bundája viszonylag könnyen tisztítható, amit rendszeresen ellenőrizni kell bolha, kullancs és egyéb kártevők ellen.

A mudi etetése nem igényel kimondottan speciális étrendet, fontos a tápanyagdús és megfelelő fehérje bevitel, kölyökkutya korától kezdődően. 

A 13-16 év várható élettartamú mudi egy szívós, életerős fajta, különösebb betegségek nem jellemzik.

A mudi kiképzése, nevelése - csupa fül

Az értelmes tekintetű, éber mudi kölyök tanítása viszonylag "egyszerű", hiszen tanulékony és engedelmes, mondhatni szolgálatkész, így könnyen képezhető, egy idő után már szó nélkül érti, hogy a gazdája mit is szeretne tőle. Természetesen mint bármely más kutyafajtánál, így esetében is megfelelő határozottság és tapasztalat szükségeltetik a neveléséhez. Mindenesetre más, makacsabb fajtákhoz képest a mudi nevelése érezhetően könnyebb.

Mudi kölyökkutyák

Kitartása, bátorsága, tanulékonysága, no meg kitűnő szimata miatt katasztrófavédelmi feladatok ellátása során és mentőkutyaként is alkalmazzák.

Mudi tenyészetek, egyesületek, fajtamentés

A két legismertebb mudi népszerűsítő közösség a Magyar Mudi Egyesület és a Fényes (Dezső) Mudi Klub.

A Fényes (Dezső) Mudi Klub 2002-ben alakult és a mudi fajtamentés mellett nagyban hozzájárul a fajta népszerűsítéséhez, terelési bemutató munkát is végez. Weboldalukon számos esemény, közösségi tevékenység, mudi kennel és tenyésztői elérhetőség is megtalálható. Rajtuk keresztül történik a kiállításokra és tenyészszemlékre történő nevezés is.

A Fényes (Dezső) Mudi Klub a mudi tenyésztők mellett mudi tenyészkanokat is ajánl, azok részletes bemutatásával, kiállítási, terelési és egyéb sport eredményeikkel. Valamint a klub tagjai meghirdethetik eladó törzskönyves mudi kutyáikat is. A különböző mudi színváltozatok gazdikereső mudi kiskutyáit a Magyar Mudi Egyesület weboldalán is megtaláljuk.

A két egyesület nagyon sok mudi kennel elérhetőségét listázza, a magyar mudi kennelek országszerte aktívan tevékenykednek.

A mudi mentés egyik legismertebb közössége a magyar Mudi Fajtamentő Egyesület, akik 2005 óta segítenek a bajba jutott mudiknak otthont találni. Menhelyük nincsen, a tagok otthonukba viszik a megmentett kutyusokat, és dolgoznak azon, hogy a mudi örökbefogadás megvalósuljon. Weboldalukon megtaláljuk az aktuális gazdikereső mudikat, részletes információkat a felelős kutyatartásról, az örökbefogadás lépéseiről. Nemcsak fajtiszta, hanem mudi keverék kutyusoknak is segítenek gazdit találni.

Továbbá a Hungarikumok Mentése Facebook csoportban is találhatunk sok gazdikereső mudi hirdetést.

Mudik világszerte

Becslések szerint jelenleg világszerte körülbelül 1500-2000 mudi élhet.

Hollandiában, Csehországban, Finnországban, Svédországban, Amerikában és Kanadában is tudunk helyi mudi klubról. Az Amerikai Mudi Klub például 2004-ben alakult és arra törekszik, hogy népszerűsítse, védje és megőrizze a mudit, mint egy egészséges, sokoldalú munkakutya fajtát és a mudi gazdikat a fajta felelős tartására nevelje.

Mudi kutyák az Egyesült Államokban

Az első mudi világtalálkozó 2017-ben került megrendezésre, Nyíregyházán, melyre a világ számos tájáról érkeztek.


Hozzászólások (2)

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13