Komondor, a kun-magyar pásztorkutya

A komondor eredetileg nyájvédő pásztorkutya volt. Egyedülálló, impozáns hosszú fehér szőrzetével és intelligenciájával kitűnik a nagy- és óriástestű kutyák közül is. Bátor, kiegyensúlyozott, rátermett, független. Általában igen nyugodt, de éberen felfigyel a legkisebb zajra is. Szeretnél többet is megtudni róla? Akkor kérlek, olvass tovább!

Komondor pásztorkutya fajtajellemzői

A komondor egy magyar őrző- és pásztorkutya, feltehetőleg ázsiai eredetű és az ősi vándorló pásztor, gulyás és csordás magyarokkal került hazánkba, hasonlóan a kuvaszhoz. Más szakértők szerint a kaukázusi juhásszal rokon fajtát később, a kunok hozták be Magyarországra a 13. században.

A komondor név, vagy Kondor kutyanév írásos forrásokban először 1544-ben jelent meg, Kákonyi Péter Astiagis király című írásában. “Gubancos magyar juhászkutyaként”, “kunok kutyájaként”, vagy “királyok kutyájaként” is hívták régen. Egyesek szerint a komondor (qumandur = cuman dog) név eredete ősi török származású, más források szerint azonban a név a „komo” szóból származik, melynek jelentése „dús” vagy „bolyhos”.

Komondor kutya a tanyavilágban

A komondor külseje erőt sugároz, a rablókban félelmet kelt, bátor és küzdő jelleme pedig példaértékű; már a régi időkben is hatalmas szerepet játszott a pásztorok és a gulyások segítésében és az állataik őrzésében. Származását tekintve ugyan ősi kutyafajta, mégis fellelhetők benne a tudatos tenyésztés jelei, az egyik legkitenyésztettebb pásztorkutya. A pásztorok “mindenüket” (~ legfontosabb vagyontárgyaikat, jelesül a juhokat) a komondorokra bízták, így igen nagyra becsülték őket. Ez a bátor őrzőkutya az ember jelenléte nélkül is pontosan tudta, mi a feladata, és irányítás nélkül is óvta az állatokat. A pásztorok kimondottan csak fehér színű komondort használtak, mivel őket tudták jól megkülönböztetni a sötétben a farkastól. Mivel a komondor nagyon jól álcázható birkának, így azok között “megbújva” eredményesen tudta a veszélyt jelentő rablók és a ragadozók támadásait meghiúsítani. A komondor harapása farkas- vagy egyéb támadás esetén hirtelen, hatékony és gyors volt a meglepetésnek, magabiztosságának és éles fogainak köszönhetően. Vastag bundája pajzsként védte a támadó vadállatok harapásaitól.

Alábbi kép forrása: Óhungarikum Komondor Kennel / ReutersÓhungarikum Komondor Kennel

Az 1800-as években már egyre kevésbé volt rájuk szükség, mivel a nyájakra leselkedő veszélyt addigra nagyrészt kiirtották. Így inkább a birtokok védelmezője maradt. Később a fajtát a második világháború megszálló katonák majdnem teljesen kipusztították a kitartó, elszánt és makacs őrző-védő magatartása miatt, becslések szerint csak pár tucat példány maradt életben.

A ‘40-es évek végén szerencsére a komondor fajta lassanként újratelepült Magyarországon, de a mai napig meglehetősen ritka fajta, a jelenlegi populáció mérete meg se közelíti a korábbi évszádok egyedszámát. Évente csak 200-500 komondor kölyök születik. Fennmaradásában komoly szerepe van az elsősorban az 1960-as években kezdeményezett több komondor fajtamentő próbálkozásnak is, amelyek habár csak mérsékelt sikert hoztak, mégis segítették a fajta megmaradását.

2004-ben magyar nemzeti kinccsé nyilvánították, több másik magyar kutyafajtával együtt. 2020-ban pedig újabb fajtamentési és tudás-megosztási programot hirdettek.

A komondor külső megjelenése - az álcázás mestere

A komondorok egyedi megjelenésűek, kevés más fajtával lehet őket összetéveszteni. Ahogy arról már szó volt, fehér színű, hosszú szőrű bundájuk miatt kiválóan beilleszkedtek a nyájba, és veszély esetén a meglepetés erejével tudták a támadókat hatástalanítani.

A kan komondor marmagassága általában 65-80 cm, a szukáé 55-70 cm. A komondor testfelépítése arányos, masszív és zömök. Súlya a 60 kg-t is elérheti. A komondor szeme sötét színű, azt hosszú szőr borítja, direkt, hogy azt ne lehessen látni, ami a harcban szintén előnyt jelentett számukra. Egyes állatorvosok szerint viszont a szemükbe lógó hosszú szőrüket javasolt levágni, hogy elkerüljük a későbbi látásromlást.

Komondor pásztorkutya

Orruk fekete, füleik közepes méretűek, míg mancsaik vaskosak.

Szőrzete egyedülálló, még a puliénál is durvább, vastagabb és hosszabb. A durva felső szőrzet alatt finom aljszőrzet található. A gubancos szőrű, vastag bundája különösen segítette a forró nyarak és a hideg telek viszontagságaiban, jó hőszigetelő képességének köszönhetően. A hosszú, zsinóros bunda akár 27 cm hosszúra is megnőhet.

Hatalmas bundájuk miatt a kutyák között a komondorok a legrosszabb úszók, hiszen a vastag szőrzet teleszívja magát vízzel, elnehezíti és lehetetlenné teszi az úszást a komondor kutyus számára.

A komondor jelleme - az éber, bundás éjjeli őr

A komondor visszahúzódó és méltóságteljes, de játékos is és alapvetően barátságos.

Nappal sokat fekszik ugyan, de éjszaka éberen és kitartóan őriz. Ilyenkor éberen felfigyel a legkisebb zajra is. Kifejezetten boldoggá teszi, hogyha dolgozhat és őrízheti a juhokat vagy a rábízott birtokot, udvart :-)

Nem jellemző, hogy felásná az udvart és elég jól elvan magában, tekintettel arra, hogy korábban se foglalkoztak túl sokat velük pásztor gazdáik. Egy jól szocializált komonodor a kisebb kutyákkal szemben sem agresszív.

Eredetileg vándorló "munkakutyaként" igénye van a mozgásra és az aktív életmódra. Kikötni nem szabad, mert teljesen megváltozik a viselkedése.

Alábbi kép forrása: Gubancos Magyar Komondor KennelGubancos Magyar Komondor Kennel - Kutya szalad

A komondor az egyik legintelligensebb kutyafajta, könnyen tanul meg dolgokat.. Magas empátiával rendelkezik, gazdájának a hangulatát, érzéseit azonnal megérzi, éppúgy, mint a közeledő idegen barátságos vagy támadó szándékát.

A komondor jellemzői közül a legismertebbek: az önálló gondolkodás és a nyugodtság; hangját csak nagyon ritkán lehet hallani. Öntudatos, sokszor már-már keményfejű. Viszont a nyugodt temperamentum és csendes hangulat csak addig tart, míg veszélyt nem érzékel. Akkor ugyanis hevesen védekezni kezd és őrzi, óvja szeretteit. Családjához nagyon ragaszkodik, nem egygazdás kutya, a család minden tagját szereti és elfogadja, a gyerekeket is.

Komondor kutya fekszik

A komondor tréningezése - kezdők számára nem ajánlott

Nagy termetük ellenére a komondor kutyák sportosak és mozgékonyak, kedvelik a kóborló életformát, így rendszeres testmozgásra van szükségük, hogy egészségesek maradjanak; de fontos, hogy tudjuk: őrzésre, és nem pedig terelésre lettek tenyésztve.

Egy alomban általában 5-10 komondor kölyök jön a világra. A nagyon fiatal komondor kölykök félnek az idegenektől, hajlamosak az ugatásra. Ezen segíthet a megfelelő, korán elkezdett engedelmességi tréning, megfelelő szocializációt, nevelést követően stabil idegrendszerüknek köszönhetően szinte teljesen megszűnik az ugatási hajlam. Nagyon kiemelnénk, igyekezni kell a komondor kölyökkutyákat minél korában elkezdeni szocializálni, ugyanis ezeknek a kutyáknak életük első hónapjaiban alakul ki a természetük, ami pedig nagy mértékben függ a nevelésüktől. Az optimális képzéssel szerető és játékos házi kedvenc lesz, kötődni fog a gazdájához, akit vezetőjének tekint majd.

Alábbi képek forrása: Rádi Rettegett Kennel - C alomRádi Rettegett Kennel - C alom

Idomítani szinte egyáltalán nem kell, készségeit a génjeiben hordozza. Azonban egyesek szerint egy magabiztos, tapasztalt kiképző kell mellé, hogy ne kezdjen rakoncátlankodni.
Ügyelni kell rá, hogy testreszabott, következetes tréningben legyen része. Tilos túlságosan vadul vagy erőszakosan idomítani, ugyanis a fajta ösztöneiben erős, védekező berögződések vannak.

Nagytestű kutyaként a komondor is “későn érő típus”, általában 3 éves korára növi ki a serdülőkort.

Kezdő kutyatartók számára a komondor (tanítása) nem ajánlott :-)

Szépen nyírt komondor

A komondor tartása, táplálása, etetése

A komondornak alacsony igényei vannak, nem válogatós, a gyomra nem érzékeny. Vidéken, falun a háztartások megmaradt ételeivel is szokták etetni.

Az egészséges, átlagos testmozgású hím komondorok ideális súlya:

 • 4 hónapos korig: 5-22 kg
 • 4-12 hónapos korig: 25-50 kg
 • Kifejlett testsúly: 52-60 kg

Minden életkorban a kutya aktuális testsúlyához igazodóan tápláljuk, mivel hajlamosak elhízni a túlsúly pedig növeli a betegségek kialakulásának kockázatát. Sőt, mivel nagytestű kutyáról van szó, így ízületeinek egészsége okán is különösen fontos, hogy a megfelelő ütemben növekedjen, illetve ahogy arról szó volt, hogy semmiképpen se hízzon el. Javasoljuk, hogy minőségi, nagytestű (~ large) vagy még inkább óriás (~ giant) kutyáknak való száraztáppal etesd, figyelembe véve az adott táp adagolási útmutatóját.

Alábbi kép forrása: Gubancos Magyar Komondor KennelGubancos Magyar Komondor Kennek kutyái

Tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend javasolt. Kevés zsír és szénhidrát, sok fehérje. Zöldségekkel és gyümölcsökkel kiegészítheted étrendjét.

A szükséges napi fehérjemennyisége a testsúlyától és a napi testmozgásának mennyiségétől is függ:

 • 10 kg-os: 20 g/nap
 • 15 kg-os: 30 g/nap
 • 25 kg-os: 50 g/nap

Amennyiben a táp nem tartalmazza kellő mennyiségben, akkor D-vitamin és kalcium pótlólagos adása javasolt a fejlődésben lévő komondor kiskutya étrend-kiegészítőjeként. Felnőtt korban is szoktak nekik néha D-vitamint adni. Mindenképp fontos, hogy ügyeljünk rá, hogy ne habzsoljon, egyszerre ne egyen nagyon sokat, inkább többször keveset, mivel a komondor hajlamosabb sajnos a gyomorcsavarodás betegségre. Ugyanezért szintén fontos, hogy evés előtt és utána ne végezzen intenzív mozgást. Kizárólag száraz eledelek etetése szintén növelhetik a gyomorcsavarodás kialakulásának esélyét, mivel a száraztápok a gyomorban duzzadnak meg. Ezért is fontos, hogy prémium minőségű, jól felszívódó száraztáppal etesd.

Ízületeinek egészsége megőrzése okán glüközamin (pl. BiogenicPET Mobility), zöldkagyló (pl. Noroflex), tojáshéj membrén (pl. Movoflex) vagy kondroitin (pl. csontleves) tartalmú ízületvédőket is érdemes adnod neki.

Allergia általánosságban nem jellemző erre a kutyafajtára, de mivel ez egyed-függő, nagyon ritkán kialakulhat ételallergia valamely ételre, vagy annak összetevőjére.

A komondor gondozása, tisztán tartása - a kevesebb több

Akik egy komondor tartásán gondolkoznának, készüljenek fel, hogy ennek a fajtának a bundája gondos ápolást és sok törődést igényel, így lakásban tartása egyáltalán nem javasolt.

A köztudatban tévesen az terjedt el, hogy a komondorok bundájával már fiatal korukban sokat kell foglalkozni; éppen fordítva: 1 éves korukig semmilyen szőrápolást nem igényelnek. Ezt követően a szőrzet rendszeres átnézése és ellenőrzése azonban nagyon fontossá válik, a hosszú, zsinóros bunda szőrzetbe sokszor kerülhet és ragadhat bele bogáncs, toklász (pázsitfűféle, szúrós kalász) stb.

Alábbi kép forrása: Óhungarikum Komondor KennelÓhungarikum Komondor Kennel kutyája a mezőn

Tulajdonképpen a komondor bundája öntisztító, a homok és a kosz egyszerűen kipereg a vastag szőréből. Fürdetni csak nagyon ritkán szabad. Fésülni pedig egyáltalán nem, mert azzal az ekcémás bőrbetegség kialakulásának az esélye nagyobb lesz. Érdekesség, hogy míg a komonodor szőrzete fehér, addig a bőre szürke.

A komondorok szőrzete egy éves kor felett kezd összeállni, nemezessé válni, ilyenkor sem fésűvel, hanem kezünkkel inkább kitépkedve javasoljuk az összeállt, nemezes szőrök rendezését, elsimítását. Fontos: a keményebb szőrzet tincseket hagyjuk meg, csak a csomósodásra hajlamos, gyengébb részeket tépjük ki.

A komondorok lógó fülét is ellenőrizzük rendszeresen: a hosszú szőr miatt megbújhat benne bolha, kullancs. A fülön elhelyezkedő, befelé növő szőrszálakat eltávolíthatjuk csipesszel, ezután pedig fülápoló szerrel, vagy nedves szivaccsal megtörölhetjük a belső részt, ezzel megtisztítva kutyánk fülét a kosztól.

A szőr a komondorok talppárnái között is megnőhet, összeállhat, ami viszont fájdalmat okozhat nekik. Ezeken a helyeken ollóval, vagy szőrnyíróval érdemes óvatosan kivágni az összeállt szőröket.

A komondor hosszú és dús szőre miatt kimondottan fő célpont a paraziták számára. Védekezzünk ellenük alaposabban és elővigyázatosabban, konzultáljunk állatorvosunkkal, hogy milyen megoldásokat javasol.

Udvarban, szabadban tartás mellett a körmök ápolása nem kimondottan szükséges, hogyha az állat eleget tudja koptatni azokat.

Alábbi kép forrása: Gubancos Magyar Komondor KennelGubancos Magyar Komondor Kennek kölyök kutya és macska

Komondor-betegségek - a megelőzés a legfontosabb

A komondorok esetében vannak betegségek, amelyek csak a teljes érettség elérését követően jelentkeznek, éppen ezért az állatok egészségügyi igazolványát sokszor nem adják ki, csak 2-3 éves korukban. Előbbi okán olyan tenyésztőt érdemes keresni, aki nem szaporít az érettségi koruk elérése előtt.

A komondoroknál a leggyakoribb betegségek a csípődiszplázia és a már említett gyomorcsavarodás.

A csípőízületi diszplázia vagy csípődiszplázia egy veleszületett, vagy genetikus betegség, melynek során a combcsont nem megfelelően illeszkedik a csípőízületbe. Főleg a nagytestű kutyáknál alakul ki, sántasághoz és járási rendellenességekhez vezet, ezért is fontos már fiatal koruktól a kalcium és a D-vitamin elegendő mennyiségű adagolása.

A gyomorcsavarodás pedig a puffadás, hirtelen evés következménye lehet, ha az állat habzsol, nem megfelelően eszik. Súlyos kórkép is lehet, hogyha nem ismerjük fel időben.

A komondorok, mint más kutyafajták is, idős korukban leggyakrabban daganatos betegségek miatt, nem pedig végelgyengülés miatt pusztulnak el.

Ezekről, illetve az egyéb jellemző genetikai betegségekről érdemes a tenyésztőt örökbefogadáskor megkérdezni.

Mostanában egy komondor jellemző élettartama 10-12 év.

Komondor fajtamentés, örökbefogadás - csak felelősen

Több (civil) kezdeményezés is van komondor fajtamentés téren, azonban ezek inkább az állatok mentéséről, nem pedig a gén-megőrzésről szólnak. A Komondor Fajtamentő Alapítvány odaadóan, elkötelezetten és lelkiismeretesen segíti a rossz tartási körülmények között élő, vagy sorsára hagyott komondor kutyákat és lehetővé teszi, hogy új gazdikhoz kerüljenek.

komondor 3803046 1920

Érdemes hangsúlyozni, hogy tanácsos megbízható és hiteles komondor tenyésztőtől vásároljunk, de persze több internetes portálon is találunk "Komondor kiskutyák eladók" vagy akár "Komondor elvihető" típusú hirdetéseket is. Persze jellemzően utóbbiaknál is hamar kiderül, hogy nem épp ingyen akarják odaadni nekünk a kiskutyát. mindenesetre, ha apróhirdetés alapján is szerzünk be kiskutyát, akkor sem árt minél alaposabban tájékozódnunk és minél részletesebb háttérinformációkat megtudnunk. Érdemes elővigyázatosnak lenni és érdeklődni a kisállat szüleinek egészségéről - kérjük el a kutyus szüleinek egészségügyi bizonyítványát is. Kérdezzük ki alaposan az eladót. A komondor kölyökkutya általában 6-8 hetes kortól vihető el, chip információkkal, kötelező oltásokkal, parazita mentesen.

Közösségi tevékenységek - Komondor klubok és kennelek

A Hungária Komondor Klub 1924-ben alakult, mint Komondor Egylet, később Szakosztály, később MEOE Hungária Komondor Klub lett. Önálló jogú 1998-tól lett, Hungária Komondor Klub néven. Tevékenységük fő célja, hogy védjék a veszélyeztetett komondor fajt, népszerűsítsék azt, bővítsék róluk az emberek ismereteit, mind Magyarországon, mind külföldön. Felkutatják az országban a nem ismert példányokat, hogy ne csak a kiállításokon ismert állományt lehessen szaporítani. Céljuk, hogy növekedjen a komondor populáció. Számos rendezvény, kiállítás, fesztivál és szemle rendezői is.

Idén, 2023-ban, a Nemzetközi Komondor Fesztivál 29. alkalommal került megrendezésre.

1990-ben elkezdték a Komondor Magazin kiadását is, ami mostmár elektronikus formában is (Online Komondor Magazin és Kennel katalógus) elérhető. A Magazinban találunk részletes kiállítás-bemutatókat, esemény összefoglalókat, kennel-információkat, valamint táplálkozási- és életmód-tanácsadással kapcsolatos válaszokat is olvashatunk. Nem beszélve a sok-sok színes esemény-fotóról és tündéri komondorról.

Jelmondataik:

 • “Népszerűsítsük a komondort!”
 • és “A Komondor Hungarikum!” :-)

Az alábbi képen Wagner Edit edz az Öreghegyi Kócos Kennel komondoraival:

Wagner Edit edz az Öreghegyi Kócos Kennel komondoraival

A Hungária Komondor Klub weboldalán is megtalálhatóak a magyar komondor tenyésztők és kennelek listája (pl. Gubancos Magyar, Óhungarikum Komondor Kennel, Öreghegyi Kócos, Rádi Rettegett Kennel), valamint azok nagy részének elérhetőségei. Valamint fedezőkanok listája. Hogyha valaki törzskönyves komondor kiskutya vásárláson gondolkozik, mindenképpen érdemes a listán szereplő, ismert és megbízható tenyésztőkkel konzultálni.

Alábbi kép forrása: Gubancos Magyar Komondor KennelGubancos Magyar

A klub weboldalán továbbá eladó komondor kölykök, hírek, információk, pályázatok és összefoglalók is találhatóak.

Marócsek Anita (Anda) az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa szerint: “A komondorban egy csodálatos természetű, önállóan dönteni tudó, szeretetreméltó fajtát ismertünk meg és szeretnénk, ha a jövőben mások is megtapasztalhatnák ennek a kitűnő magyar fajtának a kiválóságait.”

További érdekességek:

 • Petőfi Sándor és Arany János 19. századi költők többször említik a komondort költeményeikben.
 • Amerikába az első komondorokat az 1930-as években importálták, majd az Amerikai Kennel Club 1937-ben ismerte el. Ott is népszerű választás lett a birkanyájak őrzésében.
 • A komondort a Fédération Cynologique Internationale hivatalosan 1954-ben ismerte el.
 • 2023. januárjában adták át Magyarország legerősebb - 6 petaflop / másodperc számítási kapacitású - szuperszámítógépét a Debreceni Egyetemen, amelyet Komondor névre kereszteltek.
 • Egy ugró komondor szerepel az amerikai 1996-os Odelay című album borítóján, amelyet Beck amerikai zenész adott ki. Az album megjelenése óta a kép minden idők egyik legismertebb borítója lett.
 • 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank 2000 Ft névértékű Komondor emlékérmét bocsátott ki.

2000 Ft-os komondoros emlékérem és Beck!Odelay komondoros lemezborító


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13