Border collie, a rekorder - Okosabb, mint egy ötödikes?

Border collie fajtajellemzők

Nagy-Britannia északi tájain, Anglia és Skócia határán - ahogy a neve is utal rá - egy figyelemre méltó juhászkutya fajta alakult ki: a border collie. A tudatos keresztezésnek hála, már az 1500-as évek környékén, a mai formájához nagyon hasonlító kutya segítette a juhászok munkáját. Sőt, ezt a fajtát már John Caius is említi az 1570-ben kiadott De Canibus Britannicus című könyvében. Érdekesség, hogy ő volt a cambridge-i Caius College alapítója. A könyvet 1576-ban angol nyelvre is lefordították. Ez volt az első olyan kiadvány, ami próbálta leírni a korszak brit kutyáit. Ebben a border collieval közel azonos fajtáról tesz említést, mind kinézetében, jellemében és felhasználásában.

Ez a terelőkutya a 19. században kezdte elérni a ma is ismert formáját, bár ekkor még nem border collie néven hivatkoztak rá. Nevezték walesi juhászkutyának, északi juhászkutyának és felvidéki collienak is. Nevét az International Sheep Dog Society ügyvezetőjétől, James Reidtől kapta 1915-ben. 

Tehát a border collie a brit szigeteken, különösen a skót határvidéken élő collie-k leszármazottja. A fajtát több mint 200 éve ismerik és használják. Ezek a collie fajták remekül boldogultak a skót felföld mostoha körülményei között is. Munkabírása, intelligenciája páratlan, már-már legendás.

A juhok terelése mellett a modern kornak megfelelően sokféle munkaterületen alkalmazzák, például kereső- és mentőkutyaként, agility versenyeken vagy éppen terápiás kutyaként.

Ami a mentális képességeit illeti, a legenda igaznak bizonyul! Sok esetben egészen döbbenetes, mire képesek ezek a juhászkutyák. Sokan a világ legokosabb kutyájának tartják és ez kicsit sem túlzás. Ezen a téren az abszolút rekorder egy Chaser nevű border collie volt, aki több, mint ezer szót ismert, mindezt már 3 éves korára.

Nem csoda, hogy ez a terelőkutya fajta napjainkban is roppant népszerű. Bár eredeti munkakörében is használják, intelligenciája révén jól alkalmazkodik más jellegű feladatokhoz is. Nem csak szereti a munkát, de el is várja, hogy feladatokat kapjon és azokat minden esetben örömmel végzi.

A mai napig terelésre használt kutyák esetében a tenyésztési szempontok fontos tényezője, hogy a kutya hogyan teljesít a terelőösztön próbán, ahol is azt vizsgálják, hogy az adott kutyában mennyire támad fel eredeti munkaköri kötelessége, a terelés.

Border Collie nyájat terel

A mai napig rendeznek versenyeket is, ahol ez a kivételes kutya bizonyíthatja képességeit. Aki már látta, az tudja, hogy egyes példányok egészen szürreális teljesítményre képesek. Aki még nem látta, az most azonnal nézze meg, érdemes!

Fontos szem előtt tartani, hogy a border collie könnyen elunja magát, ha nincs feladata. Ezért mindenképpen kötelező időt szánni arra, hogy a kutyát szellemileg és fizikailag is kihívások elé állítsuk. Mivel alapvetően munkakutya, ezért szüksége van sok feladatra, más esetben előfordulhatnak viselkedési zavarok.

A border collie külső jellemzői - Tökéletes specializáció

Bizony, ez a kutya minden apró részletében tökéletesen alkalmazkodott eredeti feladatához és a külső körülményekhez. Izomzata ugyan kevésbé látványos a hosszú, vagy félhosszú szőrzet alatt, de nekünk elhiheted, hogy ezen a téren is kivételes jellemzőkkel rendelkezik. A kiválóan strukturált izomzat elképesztő ruganyosságot, gyorsaságot, dinamizmust és kitartást biztosít számára.

A border collie méreteit tekintve közepes testalkatú, arányos felépítésű és remek csontszerkezetű kutya. A kanok 48-53 cm közötti magasságúak, a szukák mérete 44-50 cm között változik, súlyuk jellemzően 12-20 kg között mozog, tehát közepes testméretű kutyafajtáról beszélünk.

A fej mérete is közepes, az arcéleken enyhén lekerekített, a homlok széles. A szemek mandula alakúak, és lehetnek barnák vagy kékek, de a felemás szemszín csak merlék esetén megengedett. A fülek közepes méretűek, félig lelóg, de megengedett az álló és a teljesen lelógó fül is. Ezek a külső jegyek már első ránézésre is tükrözik intelligenciáját és néha tényleg úgy tűnhet, hogy rögtön megszólal.

Szőrzete szintén alkalmazkodott azokhoz a kihívásokhoz, amiket eredeti élőhelyük támasztott, ezért a fedőszőr és az aljszőrzet is sűrű, tömör. Hosszát tekintve lehet közepesen hosszú, vagy félhosszú, de elfogadható, ha a test különböző részein eltérő hosszúságú, a nyakon, a mellkason és a farkon is lehet hosszabb a szőr, de mindig sima vagy enyhén hullámos. A túl rövid szőr nem elfogadott. A szőrzet sajátosságai miatt a mostanában jellemző igen meleg nyári időjárás nem a barátjuk, erre mindenképp figyelni kell.

Border collie kutyák Skóciában

Ami a bunda színét illeti, elég nagy a szórás, de a leggyakoribb szín a fekete-fehér, sem ennél, sem pedig a többi változatnál nem lehet a fehér szín a domináns. Gyakori és kedvelt a vörös, vörös-fehér, vagy a vörös-merle. Előfordulhatnak a barna különböző árnyalataiban is, sőt, elfogadott, a kék, vagy kék-merle szín is. A border collie tricolor változata is gyakori, hiszen a barna színű foltok bármelyik változatnál megjelenhetnek.

A mindig éber, figyelő szemek, az enyhén felálló fül és a sajátos szín elképesztő karaktert ad ennek a collie fajtának, hiszen egyben bájos és intelligens.

A fajta tenyésztése során nyilvánvalóan a funkcionalitás volt az elsődleges szempont. Szerencsére ezeket a tulajdonságait máig megőrizte és nagyszerű testfelépítésének köszönhetően igazán sokoldalú munkakutya. Bár lelkesedését elnézve, ez csak nekünk munka, neki inkább móka és játék.

Hogy ez mennyire így van, azt Maggie története is jól mutatja, hiszen ő már 6 hónapos korától hajkurászta a madarakat a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Szóval, aki a 2010-es években utazott repülővel, könnyen lehet, hogy pont neki köszönheti, hogy a gép nem csapódott bele egy raj seregélybe! Szívesen! :) 

A border collie személyisége és jelleme - Okosabb, mint egy ötödikes?

Nos, könnyen lehet. Amikor egy kutya intelligenciájáról beszélünk, mire gondolunk? Ül, fekszik, pitizik. Jaj, milyen okosan visszahozza a botot! A border collie esetében nyugodtan elkezdhetünk több dimenzióban gondolkodni. Az alap intelligencián túl természetesen sokat számít az örökölt és tanult viselkedés és a bámulatosan fejlett ösztönök, de nem ettől lesz igazán különleges. Elképesztő tulajdonságai akkor mutatkoznak meg, mikor önálló munkavégzésre kerül a sor. Ahogyan a megfigyeléstől eljut az észlelésig, majd az önálló gondolkodáson keresztül a probléma megoldásáig, az vitán felül a kutyavilág egyik zsenijévé teszi ezt a juhászkutyát.

Mivel egy ősi terelőkutya család leszármazottja, akik éjjel-nappal gazdáik társaságában voltak, a collie fajták kimondottan igénylik az emberi társaságot. Szeretetteljesek és hűségesek, igazán különleges kapcsolatot képesek kialakítani családjukkal. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a megfelelő fizikai és szellemi stimulációt is megkapják. Be kell látni, hogy egy border collie nevelése, főleg kölyök korban majdnem egész napos elfoglaltságot jelenthet. A nem megfelelő tartási körülmények, az elégtelen testmozgás, vagy kevés szellemi kihívás hatására kialakulhatnak olyan viselkedési formák, amik szöges ellentétben vannak személyiségével. Akár agresszívvé, destruktívvá is válhat, így jobb, ha kétszer, de inkább háromszor is átgondoljuk, képesek vagyunk-e ennek a fajtának minden igényét kielégíteni, legyen szó mozgásról, sportról, vagy akár az együtt töltött idő mennyiségéről.

Barátságos border collie

A border collie kölyök korai, megfelelő nevelésével viszont hamar teljes jogú családtaggá válik. Gyerekekkel nagyszerűen elvan. Sőt, a többi háziállattal is könnyen kijön. Ellenben, ha az energiái nincsenek lekötve, terelgetni fogja még a szomszéd csirkéit is :)

Lehet, hogy kicsit túlzás párhuzamot vonni a gyerekneveléssel, de sokan tudják, mi történik, ha egy kétévest egyedül hagyunk egy doboz zsírkrétával! Na, bizony ez a helyzet a collieval is! Sokáig elvan ő egyedül és feltalálja magát, de nem fogsz neki örülni, azt meg tudom ígérni.

Tehát, kimagaslóan intelligens, játékos, barátságos, tanulékony és hűséges, de igenis kötelezően igényli a társaságot és irányítást.

Ha tetszik, ha nem, a gazdáik felelőssége, hogy a tenyésztés során kialakult elképesztő személyiségjegyek megfelelően kiaknázásra kerüljenek, de az is bizonyos, hogy megéri a sok fáradtságot. Ezért nem fogunk rád furcsán nézni, ha a kutyáddal beszélgetsz, tudjuk, hogy érti, amit mondasz neki.

A border collie nevelése és tanítása

Ahogy arról már beszéltünk, fantasztikusan okos kutyáról van szó és alapvetően igazán szófogadó kutyafajta. Azt hihetnénk, hogy ezért nevelése, tanítása könnyű feladat. Való igaz, már a border collie kiskutya is hamar elsajátít alap dolgokat és ezeket a feladatokat szívesen gyakorolja is, de hamar szükség lehet újabbnál újabb feladatokra, kihívásokra.

A személyes kapcsolat kialakítása során ugyan fontos időben tisztázni, ki a főnök, de teljesen felesleges rájuk erőltetni valami durva, domináns viselkedést. Próbáljunk inkább egyfajta partneri kapcsolatot kialakítani velük, elég okosak hozzá, hogy tudják, mit lehet és mit nem.

Fogékonyságuk és intelligenciájuk miatt a border collie kölyök nevelését már az első percben megkezdhetjük, de mindenképpen törekedjünk a következetességre. Ha nem munkakutyaként, terelőkutyaként akarjuk alkalmazni, akkor is szükséges a megfelelő szocializáció, így később sem lesz probléma a viselkedésével.

Az alap dolgokat szédületes sebességgel képes megtanulni, az alapképzés meglehetősen egyszerű esetükben. Viszont mindenképpen érdemes előre felkészülni, hogy mi legyen a következő kihívás, trükk, vagy bármi, amit meg akarunk neki tanítani.

A border collie nevelése és tanítása komoly odafigyelést és elkötelezettséget igényel, intelligenciája és munkabírása miatt számos kihívást jelenthet, de a megfelelő irányítás és nevelés révén kiegyensúlyozott és engedelmes barátunkká válik.

Border collie kölykök

A border collie aktivitása - Séta, játék, edzés

Ha valaki azt gondolta, tudja, milyen egy nagy mozgásigényű kutyával együtt élni, az lehet, hogy eddig nem figyelt rendesen. Próbálj vele elmenni mondjuk kirándulni. Mire felemeled a kulacsot, mert - hű, de nagyon kimerültél -, addigra ő hétszer körbefutja a hegyet, megkerget négy nyulat, öt madarat, végtelen számú lepkét és egyéb rovart, összeterel egy szarvas csordát, a környék többi kutyáját, egy buszra való turistát és a csízt a csupasz körtefán. Ha pedig botor módon azt gondolnád, hogy akkor ezután indulhattok haza, óvatosan megjegyezném, ez volt a bemelegítés!

Ebből talán világosan látszik, hogy az, aki arra született, hogy egész nap birkákat tereljen, fel a hegyre, le a hegyről, aztán vissza, az bizony nem fogja beérni napi kétszer 30 perc sétával. Futni akar, rohanni, üldözni, terelni, dolgozni. Aztán újra. És újra. Meg egy picit levezetésnek, vacsora előtt. Aztán persze le kell mozogni a kaját…

Tényleg az lenne a legszerencsésebb, ha beszereznénk egy birkanyájat, az talán estére le tudná fárasztani. (Nem.) Feltételezem az emberek többsége limitált számú báránnyal rendelkezik, amit kutyájuk terelgethetne, azért nincs minden veszve.

Egy kevés képzés után nagyszerűen teljesít az agility pályákon, ezt érdemes vele rendszeresen csinálni, kiváló edzésforma. Sőt, akár már az egész fiatal border collie kölyök edzését és nevelését is megkezdhetjük ezeken a pályákon, hiszen nem csak kiváló testmozgás számukra, de segítenek megtanulni a parancsokat és az irányítását.

Border collie agility pályán

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű mozgás számukra, lehet, hogy le fogom még írni párszor. Egyszerűen annyira mélyen ivódott a szélsőségesen magas mozgásigény ezeknek a terelőkutyáknak a genetikájába, mint az elképesztő terelési ösztön. Ezért ez a kutya tényleg nem való mindenkinek, pláne nem minden körülmények közé.

A mozgáshiány ezeknél a kutyáknál rendkívül komoly problémákat okozhat, a viselkedési zavarokon keresztül egészen a testi tünetekig. Tehát, ha nem tudunk megfelelő feltételeket biztosítani, ha nincs napi 4-5 óránk, akkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy másik fajtát válasszunk. Első kutyának sem kimondottan szerencsés választás, mert a vele való foglalkozás igencsak „mélyvíz” lehet egy kezdő gazdinak, de persze nem elképzelhetetlen.

Viszont a kutyás sportok kedvelőinek nagyszerű partnere lehet. A közösen elvégzett feladatok, a lefutott kilométerek, vagy akár a teljesített versenyek olyan köteléket eredményeznek, ami tiszteletre és irigylésre méltó. Ezek a collie fajták ráadásul remekül érzik magukat ilyen szerepkörben, hiszen együtt „dolgozhatnak” a kedvenc emberükkel!

Egyszer tényleg érdemes megnézni őket eredeti szerepkörükben, akár élőben, akár videón. Tényleg látni kell, hogy elhidd.

A border collie etetése - Versenyzéshez csakis magas oktánszámú üzemanyagot!

Be kell látni, hogy ez a teljesítmény nem lesz csak úgy, a semmiből! Az ennyire aktív fajták, a terelőkutyák pedig különösen, igenis igénylik a tökéletes minőségű ételt. Tekintve, hogy ragadozó felmenőkkel rendelkeznek, fogazatuk és emésztőrendszerük is az állati eredetű táplálék „feldolgozásához” alkalmazkodott, így kritikus jelentőségű, hogy étrendje nagy részét a kiváló minőségű húsok tegyék ki.

Azt azért ne felejtsük el, hogy a háziasítás óta eltelt 20-50000 év. Megoszlanak a vélemények, hogy ez pontosan mennyi, de rohadt régen volt, az tuti! Ennyi sok év pedig nem telik el nyomtalanul és bizony a kutyák is alkalmazkodtak az ember közeli élethez. Ez pedig szükségszerűen azzal járt, hogy a hús mellett mást is fogyasztottak, jóval nagyobb mennyiségben, mint vadon élő őseik. Ez pedig azzal jár, hogy a modern időkben is biztosítani kell számukra az összetevők tökéletes egyensúlyát.

Ebben a blokkban az „egyensúly” lesz a kedvenc szavam. El kell fogadni, hogy a mi felelősségünk, hogy kutyánk a megfelelő mennyiségű és minőségű eledelt kapja. Ezért abban a pillanatban, hogy a border collie kölyök etetését szilárd étellel is megkezdjük, precíz alapossággal kell az összetevők tökéletes egyensúlyát megállapítani. A kölyöknek meg kell kapnia a növekedéshez szükséges fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. A hús mellett minden kutyának szüksége van növényi eredetű táplálékra, zöldségre, gyümölcsre, esetenként akár gabonafélékre is (ha ezt sokan vitatják is, a kutyafajták jelentős része olyan szinten adaptálódott az emberi étrendhez, hogy a teljesen gabonamentes étrend, akár hiánytüneteket is okozhat esetükben, ami esetenként például a „végtermék” állagán is tetten érhető), hiszen szüksége van rostokra és vitaminokra is. Egyensúly.

Két border collie és egy jutalomfalat

Egy ennyire aktív és mozgékony fajta esetében pedig az egyensúly a szokásosnál is fontosabb. Ha kell, igenis kérjünk segítséget az étrend megalkotásához, hiszen az első pillanattól kezdve fontos, hogy a collie kölyök a legjobbat kapja. A túl sok fehérje gyors növekedést eredményez, ami a későbbiekben ízületi panaszokhoz vezet. A kevés vitamin hiánybetegségeket, míg a kevés rost emésztési zavarokat okoz. Egyensúly.

Amint a Border Collie eléri a felnőtt kort (általában 12-18 hónapos korban) és egyre aktívabbá válik, a megfelelő energiaszint és izomtömeg csak a magas fehérjetartalmú eledelek biztosításával tartható fenn. A száraztápot kiegészíthetjük friss összetevőkkel, zöldséggel, gyümölccsel, de akár még friss hússal, hallal is. Ha szükséges, kérjük ki egy állatorvos véleményét, tanácsát. Hiszen itt is mire kell ügyelni? A hátsó sort is hallani szeretném! Íííígy van! Egyensúly!

Ha sikerült kialakítani a tökéletes border collie menüt és megtaláltuk a fehérje, zsír, rost, vitamin, ásványi anyag és telítetlen zsírsavak tökéletes harmóniáját (az olyasmi, mint az egyensúly, csak így olyan „zen”), akkor már csak az van hátra, hogy mindezt ne rontsuk el a nevelés, tanítás során alkalmazott jutalmazással. Jutalomfalat esetében se érjük be a tökéletesnél rosszabbal. A szárított húskockák például nagy sikert arathatnak!

A border collie betegségei

Szerencsére elég egészséges fajta, életkoruk akár 12-15 év is lehet. A megfelelő mennyiségű mozgással és a jól kialakított étrenddel a betegségek nagy része ugyan elkerülhető, viszont sajnos így is előfordulhat pár genetikai probléma.

Az egyik ilyen az úgynevezett Collie szem anomália (Collie Eye Anomaly - CEA). A CEA egy olyan veleszületett és öröklődő szembetegség, mely a szem hátulsó, vérerekben,
kötőszövetben és idegekben gazdag részét érinti. Súlyosabb esetben akár vaksághoz is vezethet, ráadásul baromi nehéz észrevenni a tüneteket. Az állatorvosi szűrés melegen ajánlott.

Szerencsére a border colliek kevésbé hajlamosak rá, mint egyes fajták, de azért előfordulhat esetükben is a csípőízületi diszplázia, amelyet az ízületi felszínek nem megfelelő illeszkedése okoz. A megfelelő táplálkozás, az egészséges súly fenntartása segít a csípőízület egészségének megőrzésében.

Ritkán ugyan, de előfordulhat allergia, akár ételre, vagy környezeti hatásokra. Ezek ugye emésztési zavarokat és bőrproblémákat is okozhatnak. Irány a doki!

Hogyan találhatod meg a neked rendeltetett terelőkutyát?

Ha ezek után sem ment el a kedved, vagy épp most jött meg, esetleg pont most újítottál be egy kisebb birkanyájat, akkor ideje keresni egy border collie kennelt.

Ez sem a világ legegyszerűbb dolga, el is árulom, hogy miért.

Ennél a fajtánál is fontos, hogy megbízható tenyésztőt találjunk, aki tartja magát a border collie fajtaleírásban szereplő standardokhoz, mivel ahogy volt szó róla, előfordulhatnak genetikai betegségek, amiket viszont a tenyésztés során nagyrészt ki lehet szűrni. Természetesen a törzskönyves border collie ára jellemzően magasabb, talán mégis érdemes lehet fontolóra venni, hiszen a későbbi orvosi költségek ennek a sokszorosau is lehetnek.

Az, hogy mennyibe kerül egy border collie, az is befolyásolja, hogy milyen célra tenyésztik. Egyes tenyésztők kimondottan a terelőösztön erősítését helyezik előtérbe a vérvonal kialakítása során. Az ilyen border collie kölyök ára valahol a horror és a csillagos ég között van. Az is simán előfordulhat, hogy a tenyésztő oda sem adja csak úgy bárkinek, hogy a kutya sima házi kedvenc legyen. Szóval, ha épp nem rendelkezünk pár száz báránnyal, vagy nincs olyan tervünk, hogy egy nyugalmasabb élet reményében felcsapunk juhásznak, akkor máshol nézelődjünk.

De, aki tényleg mindent tud erről a fajtáról, ő a Real Pearl Border Collie kennel tulajdonosa, Korózs-Papp Judit.

Real Pearl Border Collie kennel


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13