Kuvasz - A nagy fehér magyar testőr

A kuvasz legfőbb tulajdonságai

A kuvasz egy ősi magyar kutyafajta, amely vélhetően nagyrészt végigkísérte a népvándorló magyar törzseket azok hosszú útján. A Kárpát-medencébe is a honfoglaló magyarokkal érkezhetett. Eredetileg a nyájak őrzésére alkalmazták őket, hogy védekezzenek a tolvajok és a támadó vadállatok ellen, ezért fehér a szőre, hogy kevésbé legyen észrevehető a birkák között, különösen éjszaka. Továbbá ugyanígy a fehér színe miatt jól meg lehetett különböztetni sötétben a vadállatoktól. A nyáj mellett a birtokok és a tanyák őrzésére is tartották, továbbá bölényre, farkasra, vaddisznóra, sőt még medvére is vadásztak velük.

A kuvasz név eredetére több elmélet is van, egyesek szerint a török “kawasz” (testőr) szóból származik, mások az ótörök “Küvaz” (azaz “büszke”) elnevezésből is származtatják. De az ősmagyar “kuvaszt” igét (nyúz, lehánt) is említik. Nehéz persze ennyi idő utána pontosan meghatározni a kuvasz név eredetét, mert több megnevezést is használtak régen (például simafejű komondor), továbbá össze is keverték ezt a két fajtát, így például az 1885. december 15-i a Vadász Lap nevű kiadványban a kuvaszt komondor néven hivatkozták meg.

Amikor az 1400-as években megnőtt a magyar szürkemarha export, kuvaszok kísérték és védték a szállítmányokat is. Sok kuvasz a marhákkal együtt lelt új gazdára, hiszen a kifelé utazó marhákat elkísérő kuvaszokra visszafelé már nem volt szükség, így volt hogy külföldön értékesítették őket.

Kuvasz és szürkemarha

Az 1400-as években különösen népszerűek lettek, a nemesi és királyi körökben is. Mátyás király valósággal rajongott értük; több kuvasz kennelt is építtetett, melyekben több száz kuvasz is elfért. Jól használhatóak voltak a nagyvad - farkas, vaddisznó - hajtásánál is, fejlett vadászösztönüknek köszönhetően. Többször előfordult, hogy Mátyás ajándékba is kuvaszt küldött.

Később, a szilaj állatartás visszaszorulásával, valamint a nyájakat veszélyeztető vadállatok számának drasztikus csökkenésével a kuvasz feladatkörének hangsúlya is inkább a majorságok őrzésére tevődött át, pontosabban inkább csak ez maradt nekik.

kuvasz pásztorokkal

Kutyakiállításon először 1883-ban volt látható kuvasz, amikor Eszterházy gróf két kuvaszt mutatott be Bécsben. A kuvasz tervszerű tenyésztése 1905-ben kezdődött el, amikor Buzzi Géza elkészítette az első kuvasz fajtaleírást. Az 1930-as évekre az egyik legkedveltebb nagytestű kutya lett.

Az első világháború viszontagságai, gazdasági következményei, az ezzel járó állatállomány csökkenése a kuvasz esetében is éreztette hatását. Később a II. világháború katonái nagyon sok kuvaszt lelőttek, miközben a kutyák próbálták védeni a házaikat, családjaikat. Igen kevés kuvasz maradt életben a háború végére. Utána pedig az orosz megszállás alatt nemesi, előkelő luxuscikknek tekintette a kutyatenyésztést, ezért azt büntették. Ha hozzátesszük ehhez, hogy sajnos a nagytestű kuvasz nagy étvágyú és élelmiszerhez jutni ezekben az időkben rendkívül nehézkes volt, nem csodálkozhatunk azon, hogy a kuvasz fajta népszerűsége csökkent.

Az 1950-es években viszont Anghi Csaba, a Fővárosi Állatkert tudományos igazgatója, létrehozta az Állatkerti tenyészetet és minden magyar kutyafajtából beszerzett 1-2 párt. Ezáltal sikeresen megkezdődött egy kis létszámú állománnyal a fajták regenerálása.

A kuvaszok szignifikáns állománynövekedése Kovács Antalnak (a Gyapjúforgalmi Vállalat igazgatójának) köszönhető, ő volt a „Gyapjús Kuvasz Kennel” megalapítója 1953-ban, aki gyapjúszakértőként járva az országot, próbált minél több kuvaszt összegyűjteni tenyészetébe.

Gyapjús Kuvasz Kennel

A kuvaszok a '60-as évekre nyerték vissza közkedveltségüket. Ekkora jelentősen megnőtt a törzskönyvezett kuvaszok száma, míg 1938-ban 8 törzskönyvet adtak ki, addig 1988-ban már 2160-at regisztráltak. Utána sajnos megint folyamatosan csökkeni kezdett a törzskönyvezett kuvaszok száma, 2005-ben megint csak 181-et regisztráltak. Miért? Ahogy kinyíltak a határok nagyon sok lett a külföldről beérkező egyéb kutyafajta, a kuvasz népszerűsége ennek hatására is jelentősen hanyatlani kezdett.

Veszélyeztetett fajta sajnos, de azért szerencsére még nincs a kihalás szélén, mivel azért még sok elkötelezett híve van, nemcsak Magyarországon, hanem külfölfön is. Az Egyesült Államokban például 1931-ben törzskönyvezték az első kuvaszt és 1966-ban alakult meg a Kuvasz Club of America (KCA). És számos további országokban is van kuvasz klub, amelyek rendezvényeket, kiállításokat szerveznek, népszerűsítik a fajtát.

Fédération Cynologique Internationale (FCI) szerinti besorolása: I. fajtacsoport, juhász- és pásztorkutyák

Kuvaszok a medvék és farkasok ellen

Ahogy arról már volt szó a kuvaszokat nagyon sokrétűen használták. Az Árpád-korban a kuvaszt tartották a legalkalmasabbnak a bölényvadászatra, de a bölények Európai kipusztítását követően a továbbra is megmaradt fontos szerepe a vadászatokon, kiváló hajtókutya volt nagyvadak, így a farkas és a vaddisznó vadászatakor.

Pásztorkutyaként szintén fel kellett vennie a harcot a nagyvadakkal, így a farkasokkal, no meg gyakran a medvével is. Gazdáik szöges nyakörveket adtak rájuk, hogy ezzel védjék őket a farkasok harapásaitól. Ez persze sajnos a medve ellen kevésbé védett, ellenük a gyorsaságukra, reflexeikre, ügyességükre, illetve falkatásaikra, így a többi kuvaszra, komondorra, no meg a pásztorra számíthattak.

A kuvaszok ugatással figyelmeztették a pásztort a nagyvadak, vagy más ember környéken való jelenlétére. Hasonlóan, mély, öblös hangú ugatással jelezték a medvét, míg a farkasra sikító, vonyító hangon figyelmeztettek.

Kapcsolódó képek:

 • Kuvasz szöges nyakörvvel (Forrés: Pethe Ferenc 1815-ös kuvasz leírásának illusztrációja)
 • Kuvasz medvevével való harcot követően (Fotó: Bölöni Botond)

Kuvasz szöges nyakörvvel és medvével való találkozást követően

Megjelenése - a robusztus védelmező

A kuvasz nagyméretű, masszív, izmos munkakutya:

 • A kuvasz magassága kanok esetében 70-75 cm, nőstények esetében 65-70 cm.
 • A kan kuvasz súlya 47-62 kg, a nőstény kuvasz jellemzően 36-50 kg.

Kuvasz kutya megjelenése

A kuvasz bőre feszes, szürkés színű, míg vastag, fehér bundája kétrétegű:

 • erős fedőszőrzet és bőséges,
 • gyapjas, puha aljszőrzet jellemzi.

A fehér szőrzetének lehetnek világosabb és sötétebb árnyalatai is. A szőrzet lehet hullámosabb fajta is és egyenes is. A kuvasz feje, pofája, fülei és mancsai rövidebb sima szőrrel borítottak. Fara izmos, a rajta lévő dús szőrzet miatt úgy tűnhet, hogy túlságosan is nagyméretű. Érdekesség még, hogy a kanok mellkas szőrzete általában sokkal dúsabb. 

Izmos teste nemes megjelenést kölcsönöz neki. Harmonikus testfelépítésű.

 • Mellkasa hosszú és mély, nyaka izmos.
 • A kuvasz koponyája megnyúlt, de nem hegyes. A fejtetőn a homloka enyhén domborodik.
 • "V" alakú tompa fülei lelógnak, mandula formájú szemei sötétek. Fogai nagyok, erősek.
 • A kuvasz mellső lábai egyenesek, a hátsók középcsontjai görbültek, térdeik jól hajlítottak. 
 • Az ágyéka feszes, a hátának a folytatása.
 • A kuvasz farka hosszú, felhajló, izgalmi vagy figyelő állapotban feljebb kerül.

A kuvasz jelleme - “Mindig biztonságban!”

A kuvasz rendkívüli bátorságáról, őrző-védő ösztönéről és kimagasló szaglásáról híres. Elsősorban védelmező pásztorkutyaként számítottak rá, de a terelésben is segítségól szolgált. Hű házőrző is. Nagyon határozott, tettrekész és hajthatatlan, hogyha akar valamit. Élénk vérmérsékletű. Előbbiek okán egy kuvaszhoz tapasztalt, határozott és következetes gazdi kell, nem való első kutyásoknak.

Kuvasz a gazdijával

A kuvasz nagyon hűséges, megbízható, becsületes és értelmes. Gazdacentrikus és szociálisan érzékeny; a falkában betöltött szerepe és a felé irányuló figyelem fontos számára. Kötődik családjához és védi azt, annak otthonát. Egy körültekintően nevelt kuvasz gyerekbarát, élvezi a gyerekek társaságát. A kuvasz lehet meglepően macskabarát is, de csak akkor, ha kölyök korában találkozik cicákkal a családban. Ha ez elmarad, akkor felnőtt korában már nem annyira fog a macskákkal összebarátkozni.

Nehezen viseli, ha magára hagyják, van benne szökési hajlam. Az idegenek jellemzően megugatja. Előbbiek okán fontos, hogy a kerítés kellően magas és relatív zárt legyen.

Intelligenciája abban is megnyilvánul, hogy nagy alapterületű birtokokat is átlát, és ha elkóborolt állatot vesz észre, azt gond nélkül visszavezeti. Legeltetés után is könnyen hazatereli az állatokat, a gazda segítsége nélkül is.

A bátor, őrző-védő kuvaszokat a hatóság is használja, 2018. márciusától az ebek a “Kuvasz a Polgárőrségben” programban is részt vesznek. Baltazár, a kuvasz kölyök polgárőr rendezvényeket látogat, járőrözik. 2022 augusztusában az Országos Polgárőr Szövetségnél 28 kuvasz kutya szolgált.

Polgárőr kuvasz

A kuvasz alapvetően gyengéd természetű, nem tolerálja a brutalitást. Attól agresszívvá válhat.

Tartása, gondozása, ápolása

A nagy termetű és energikus kuvasz lakásban nem tartható, nagy szabad térre van szüksége. Tehát kertes ház udvarára ajánljuk, ahol a kutyának van mit őriznie, van némi területe és a közepest meghaladó szintű mozgásigényét ki tudja elégíteni. Mindezek teljesülése mellett is jó, ha olyan aktív gazdija van, aki ezen felül is hajlandó nagy, hosszú sétákra, kirándulásokra elvinni.

Kuvaszok szaladnak egymás után

A kuvasz jól tolerálja a meleg és a hideg időjárást is, ez sem teszi szükségessé, hogy házban tartsuk. Persze egy számára megfelelő méretű kutyaházat biztosítsunk a számára, amelynek ajtaján legyen hővédő fólia, védve kutyánkat a széltől, benntartva a kutyaházban a meleget, hőt. 

Ápolási szempontból a kuvasz gyönyörű bundáját hetente többször, vedlési időszakban gyakrabban is meg kell kefélni, különösen, hogy elkerüljük a csomóképződést, megtisztítsuk a ragacsos szennyeződésektől. A kuvasz bundáját rendszeresen keféljük, azonban a vágás nem javasolt.

A kertben tartott kuvaszt ritkán kell fürdetni, bundája nagyjából öntisztító, habár az tény, hogy a fedőszőr alatt megtapadhatnak szenyeződések.

A kuvasz szemét és füleit rendszeresen ápolni kell. Nedves szivaccsal javasolt áttörölni. A kuvasz szemébe lógó szőrt célszerű levágni.

A kuvasz nevelése

A nagyszerű házőrző tulajdonságáról ismert kuvasz egy átlagos intelligenciájú, értelmes kutyafajta, de nem könnyen tanítható, mivel némileg öntörvényű. A köztudatban az terjedt el, hogy kiszámíthatatlan és hamis fajta, de a megfelelő foglalkozással nagyon jól nevelhető, így egy jól szocializált, a család minden tagját elfogadó kutya válhat belőle.

Kuvasz kistkutyák

Fontos, hogy a kuvasz nevelése határozott legyen, szüntelen parancsok követése. A kuvasz élvezi, ha bizonyos feladatokat teljesíthet. Törekedjünk rá, hogy megmutassuk neki: a gazdi a falkavezér.

Sokak szerint a kuvaszt nem szabad fiatal korában simogatni, mert azt a gyengeség jelének tartja, ezáltal pedig a gazdi a kuvasz alárendeltjévé válik. Igaz van, aki ezt vitatja, de biztos, ami biztos, inkább ne vigyük túlzásba a babusgatást.

Egyszerre általában 5-9 kuvasz kölyök jön a világra. Kb. 9 hónapos koruktól válnak ivaréretté.

A kuvasz kölyök már kiskorában ösztönösen védelmez. Illetve a legtöbb más kutyafajtához hasonlóan a kuvasz kölykök is nagyon szeretnek játszani, szinte megállás nélkül, míg csak bírják szusszal.

Mondhatni, hogy a kuvasz gyorsan nő, de lassan érik :)

Kuvasz kölykök játszanak a kertben

A kuvasz etetése

A kuvasz kölyök etetése napi több alkalommal, 3-4-szer történjen. A felnőtteknek elég napi 2-szer is, esetleg 1-szer. Kb. két éves korukig javasolt a kalcium és a D-vitamin, mint táplálék-kiegészítő adása, ezzel támogatva csontozatuk fejlődését.

Mind kölyök, mind felnőtt korukban igen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitel is. A fajta napi fehérje szükséglete a következő:

 • 25 kg: 50 g / nap
 • 40 kg: 80 g / nap
 • 50 kg: 100 g / nap

A kuvasz etetése nem igényel különleges étrendet, nem válogatós, gyomruk sem érzékeny. Hagyományosan maradékokkal etették őket. Persze, ha fontos számunkra, hogy egészségét minél tovább megőrízze, akkor inkább nagytestű kutyáknak szánt prémium kutyatáppal etessük, amelyet természetesen az életkorához, egészségi és fizikai állapotához, valamint aktivitási szintjéhez kell igazítani.

A kuvaszokra ételallergia nem jellemző, viszont hízásra hajlamosak lehetnek, ha nem mozognak eleget, ellenben túl sokat fekszenek.

Földön fekvő kuvasz

A kuvasz átlagos napi kalóriaszükséglete:

 • Kölyök (0-4 hónap): 1182-2205 kcal / nap
 • Fiatal (4-12 hónap): 1518-2392 kcal / nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1747-2170 kcal / nap
 • Idős (8 év felett): 1447-1763 kcal / nap

Egészsége, kuvasz betegségek

A kuvasz általános egészségi szintje átlag feletti. Ez azt jelenti, ha vadállat- vagy egyéb támadás nem éri, meg tudja érni a szép öregkort.

Leggyakoribb elhalálozási okok, a végelgyengülés mellett a daganatos megbetegedések.

De jellemző rájuk a nagytestű kutyáknál sajnos gyakrabban előforduló csípőízületi diszplázia, járási rendellenességek is, valamint, hogy idős korukra elveszítik látásukat.

Néha előfordul, kortól függetlenül a PRA (progressziv retina atrófia) betegség, ami a retina károsodását jelenti. Ez egy genetikus, örökletes betegség. Sajnos nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel szinten tartható.

Közösségek, tenyésztők, örökbefogadás

Sajnos sok olyan tenyésztő van, akik illegálisan próbálnak kuvaszokat eladni, chip és oltások nélkül, olcsón. Az etikus tenyésztők száma kevesebb, mivel drága a nagytestű kutyák ellátása, nevelése. Gondozásukhoz sok türelem is kell. Szerencsére egyre több fiatal kuvasz tenyésztő jelent meg mostanában, így remélhetőleg a fajta még sokáig biztos kezekben lesz.

A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület, röviden Magyar Kuvasz Egyesület (MKE) is relatív fiatal, 2012-ben alakult. Hivatalosan ők a kuvasz államilag elismert fajtagondozó és tenyésztői szervezete. Az Interneten sokféle fórumon olvashatunk kuvasz tapasztalatokról, az MKE hivatalos kuvasz fórum platformja a Facebook-on található. Ebben a csoportban nem csak a fotók, videók, beszélgetések, kuvasz fajtamentés találhatók meg, hanem kuvasz kennel hivatkozások is, az örökbefogadható példányok, illetve tenyészszemle hirdetések is.

Országszerte számos kuvasz kennel és kuvasz fajtamentő létezik, az MKE weboldalán részletes, térképes alom-listát is találunk. Az egyesületet neked is lehetőséged van támogatni adód 1%-ának felajánlásával:

Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület támogatása.

A legnépszerűbb kuvasz kennel névsor:

 • Az “edelénykerti kuvasz kennel” a KuvaszNet elektronikus magazin 2016. márciusi számában került bemutatásra, amiből megismerhetjük nem csak a történetüket, hanem, hogy mennyi kiállításon milyen Champion címeket nyertek a szépséges kuvaszaik.
 • A Kulcsos Lujza Kuvasz Kennel Szentendrén található és náluk is található Hungária Champion díjas kuvasz. Vezetőik Árva Csilla és Marozsán Ferenc, elérhetőségük és kuvaszaik megtalálhatóak a Facebook oldalukon.
 • A Pusztatenki Kuvasz Kennel elérhetőségei csak korlátozottabban érhetőek el az Interneten, ellenben a már előbb említett MKE hivatalos kuvasz fórum Facebook csoportban a “Pusztatenki” szóra keresve nagyon sok fénykép, videó és bejegyzés fog megjelenni. A Pusztatenki Kuvasz Kennel vezetője Komlósi Béla.
 • A bajai Tanyacsárda Őre Kuvasz Kennellel kapcsolatos információk megtalálhatóak saját Facebook oldalukon.
 • A Fehér Morcos Kuvasz Kennel szintén saját Facebook oldallal rendelkezik. Elérhetőségeik, programajánlóik, fénykép és videó feltöltéseik is itt megtekinthetőek.

Ha úgy döntesz, hogy egy kuvasz kölyökkutyát vásárolnál, fontos, hogy jó hírű tenyésztőt válassz. Érdemes utánajárni, utánaolvasni a tenyésztőnek, olyan keressünk, aki etikus és messzemenőkig figyelembe veszi a kuvaszok jólétét.

Kuvasz kölyök

A kuvasz kiskutya ára sok tényezőtől függ; nemtől, a szülők származásától, a fajtaszabványoknak való megfeleléstől. Továbbá a neves kuvasz tenyésztők kiemelten kezelik és előnyben részesítik a kuvaszok egészségét és temperamentumát, elvégzik a szükséges egészségügyi szűréseket és gondoskodó környezetet biztosítanak a kuvasz kölykök számára. Nyilvánvalóan egy minden szabályt betartó, kutyái egészségére áldozó, azokat minőségi táppal etető tenyésztő magasabb árat kell kérjen a kölyök kuvasz kutyájáért. De ez az aktív, megelőző bánásmód teszi lehetővé, hogy egészséges és boldog kuvasz kölyköt vihessél haza. Támogasd Te is az etikus kuvasz tenyésztőket!

További érdekességek

 • A kuvasz mozgása lopakodó, ügetése lendületes. 25-30 km-t is megtesz, nyugodt tempóban, úgy, hogy nem fárad el.
 • A kuvasz harapása nagyon erős, 28 bar feletti.
 • A 19. századi festészetben a kuvasz volt a leggyakrabban ábrázolt kutyafajta a családi festményeken.
 • Zrínyi Miklós is megemlíti a "Szigeti veszedelemben", mint kutyafajtát.
 • A KuvaszNet elektronikus magazin részletesen ismerteti az egyes kuvasz típusokat, az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat, történeteket. Beszámolnak rendezvényekről, díjakról és megszerzett Champion címekről. Valamint kuvasz tenyésztők osztják meg tapasztalataikat, taglalják a fajta jövőjét.
 • Vajó Zoltán, üzletember, végettségét tekintve pszichológus így vélekedik a kuvaszokról: "A kuvaszok nagyon jó intellektussal rendelkeznek, önállóan gondolkoznak, nem gépiesen teljesítik a parancsokat, és képesek saját maguk dönteni, ha a helyzet úgy kívánja. Ez visszavezethető arra az időszakra, amikor még pásztorkutyaként napi taktikai csatákat, sőt élet-halál harcot kellett vívniuk a farkasokkal, medvékkel. Hihetetlen nyugalmat adnak imádott gazdájuknak, aki a kuvasz mellett tényleg biztonságban érezheti magát. ... Az idegenekkel, ragadozókkal szemben szükséges agresszió mellett az emberrel való sok évszázados együttélés során a fajtában kialakult a gazda és a család iránti simulékonyság is. A kuvasz az "övéire" - így a gyerekekre és akár a vele egy fedél alatt lakó macskákra is - falkaként tekint, és óvja őket minden támadástól. Lehet, hogy a kerítésnél tombol, ha valaki elmegy az utcán, de ha jól nevelt, a család felé kezesbárány, ugyanúgy várja a dicséretet, simogatást, mint más ebek ... Nagy amerikai kutyás portálokon minden évben bekerül külleme alapján a top tízbe, őrző képességeinek pedig csodájára járnak. Nagyon büszkék lehetünk erre a fajtára, sokkal jobban kellene rá vigyázni!" - Forrása a következő cikk --> Nemcsak a kuvasz szépsége, hanem harciassága is számított / Vajó Zoltán a rendezője a Gyémánt Kuvasz Kupáknak, amelyeken nem csak a kutyák megjelenését, hanem őrző-védő ösztönüket is mindig értékelik (fotó: Zsámboki Dóra):

Kuvaszok harciassága


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Ez a weboldal sütiket használ

Oldalainkon sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Adatvédelmi tájékoztatónkban bemutatjuk ezeket, illetve megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..