Lazacolaj - a multifunkcionális csodaszer kutyánk és macskánk egészségének megőrzéséért

A mai modern, rohanó világban sajnos egyre szembetűnőbb és aggasztóbb jelenség ütötte fel a fejét, mégpedig az, hogy háziállataink egyre gyakrabban küzdenek hozzánk, emberekéhez nagyon hasonló egészségügyi problémákkal. Emiatt most minden eddiginél fontosabbá vált, hogy nagyon odafigyeljünk arra, megfelelő módon tápláljuk -e kutyáinkat és macskáinkat, és megadjunk nekik mindent, amire szükségük van az egészséges és boldog élethez. Szerencsére a táplálkozástudomány rohamléptekkel fejlődik, és magyarázatot ad számos eddig megoldhatatlannak tűnő problémára és tipikusnak mondott kisállat betegségre is. Most a jelenkor egyik multifunkcionális csodaszerét járjuk körbe, ami nem más mint a lazacolaj.

Lazcolaj kutyáknak

Miért egészséges és fontos a lazacolaj?

A különböző lazacolajok számos pozitív hatása a benne található Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak köszönhető. A legfontosabb omega-3 zsírsavak az EPA (eicosapentaensav) és a DHA (docosahexaensav), melyek a zsírokban kifejezetten gazdag tengeri élőlényekben fordulnak elő leggyakrabban (pl. lazac). Ebben az esetben beszélhetünk úgynevezett többszörösen telített zsírsavakról. A DHA ezen felül az agy és az ideghártya fontos építőköve – ezzel magyarázható ezen zsírsavak agyi és látási funkciókat erősítő hatása. Ezeket az anyagokat a szervezet sajnos önmagától nem képes előállítani, így nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy külső forrásból, eledellel jusson hozzá kedvencünk. Legtöbbször ez igazán egyszerű, kutyánk vagy macskánk eledelére öntve különösen ízletes, a kis kedvencek pedig nagy lelkesedéssel fogyasztják. (Az esszenciális zsírsavakról részletesebben az ezen a linken elérhető cikkünkben olvashatsz.)

atlantic salmon leaping on upstream migration river tyne northumberland alamy fae684 ann and steve toon

Mi történik, milyen jótékony hatások várhatók, ha kutyám és macskám lazacolajat fogyaszt?

A lazacolaj fogyasztásának számos pozitív hatása van kedvencünk egészségére, lássuk, mik is ezek pontosan:

 • A szív- és érrendszer egészségének támogatása: a lazacolajban található EPA és DHA segítenek a vérnyomás, a trigliceridszint és a véralvadás csökkentésében, továbbá javíthatják a szívritmust, és megnövelik a vérben a jótékony HDL koleszterin szintjét. Ezek együttes hatása nagyban hozzájárulhat a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez.
 •  Az agyműködés és mentális egészség támogatása: Az EPA és a DHA fontos szerepet játszanak az agy és az idegrendszer egészségében. Ezek a zsírsavak támogathatják a kognitív funkciókat, javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a depressziót és szorongást. Idősödő kutyák esetében lazacolaj fogyasztása mellett a mentális képességek várhatóan jóval tovább épek maradnak, az időskorral járó idegrendszeri hanyatlást jó eséllyel lassítja.
 • A szemek és a látás egészségének támogatása: az Omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben való jelenléte a szervezetben élesíti a látást, és nagyban csökkenti a különböző szembetegségek kialakulásának kockázatát.
 • Csodaszer a szőrnek és a bőrnek: a lazacolaj védi a bőrt, és jó eredménnyel képes enyhíteni a különböző okokból fellépő bőrérzékenységet, allergia okozta bőrirritációt. Ezen túl pedig gyönyörű fényessé és puhává varázsolja a bundát. 
 • Gyulladáscsökkentés: az Omega-3 zsírsavak egyaránt rendelkeznek külső és belső gyulladáscsökkentő hatással. Ez különösen hasznos lehet olyan betegségek esetén, mint például az allergiás bőrgyulladás, ízületi gyulladás vagy egyes gyulladásos bélbetegségek.
 • Immunerősítés: Az omega-3 zsírsavak erősíthetik az immunrendszert, növelhetik a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenállást. Fontos szerepet játszanak továbbá a nitrogén-oxid előállításában, mely vegyület elengedhetetlen az erek egészségének megőrzéséhez. Támogatja a vérkeringést, ezáltal javul az izmok (és a belső szervek) oxigénellátása, különösen mozgás közben. 

A bőség zavarában melyik lazacolajat válasszam? Mitől lesz jó egy lazacolaj, mire figyeljek?

Sajnos mivel lazacolaj és lazacolaj között is komoly minőségbeli eltérés lehet, vásárlás előtt érdemes ellenőrizni a terméket az alábbi szempontok szerint:

 • a hidegen sajtolt lazacolajok általában magasabb minőséget képviselnek. A hidegen sajtolás során az olajat alacsony hőmérsékleten nyerik ki, ami segít megőrizni az Omega-3 zsírsavak hatékonyságát és tisztaságát, míg a forralással készített olajoknál ezeknek az értékes hatóanyagoknak a nagy része elveszik
 • az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav, melynek két fajtáját (EPA és a DHA zsírsavakat) különböztetjük meg. Egy jó minőségű lazacolajnak ezeket legalább 20%-ban tartalmaznia kell.
 • fontos, hogy a választott lazacolaj higítatlan legyen. Sajnos néhány gyártó azzal próbál spórolni, hogy a lazacolajat növényi olajjal higítják, utóbbit azonban kutyánk és macskánk szervezete nem igazán tudja hasznosítani, így ezen típusok adása nem javasolt.
 • a rossz minőségű lazacolaj a nem megfelelő gyártási eljárás következtében tartalmazhat mérgező nehézfémmaradványokat és egyéb méreganyagokat

Úgy gondoljuk, ha a fentieket figyelembe veszed választáskor, az esetlegesen magasabb ár hosszú távon megtérül. A nagyobb kiszerelésű, olcsóbb lazacolajak látszólag gazdaságosabbak és úgy tűnhet, jobban megéri ezeket választani, azonban a fenti minőségi hiányosságok miatt azonos hatékonysághoz várhatóan nagyobb mennyiséget kell adnunk kedvencünknek - így pedig már rögtön nem is érte meg annyira. Bármelyik típust is választod, fontos, hogy megbízható forrásból származó készítményt vásárolj, kutyád és macskád egészsége ezt hosszú távon nagyon meg fogja hálálni.

BrilliantAndBowl 01

Minden kutya és macska kaphat lazacolajat?

Bár a lazacolaj számos előnnyel járhat a kutyák számára, vannak olyan helyzetek, amikor érdemes lehet elkerülni vagy korlátozni annak adását. 

 • Allergia vagy érzékenység: Ha tudod, hogy a kutyád allergiás vagy érzékeny a lazacra, akkor érdemes lehet elkerülni a lazacolaj adását is, mivel az allergiás reakciókat kiválthatja.
 • Szájon át bevitt véralvadásgátló vagy más gyógyszerek szedése: Ha a kutyád olyan gyógyszereket szed, amelyek hatással vannak a véralvadásra, konzultálj állatorvosoddal, mielőtt lazacolajat adnál neki. Az Omega-3 zsírsavak véralvadásgátló hatással rendelkezhetnek, és ez befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát vagy mellékhatásokat okozhat.
 • Hasmenés vagy emésztési problémák: Ha a kutyád jelenleg emésztési problémákkal vagy hasmenéssel küzd, érdemes lehet mérsékelni a lazacolaj adását, mivel ez a kiegészítő ritkán, de irritálhatja a bélrendszert.
 • Műtét előtt: Ha kutyádnak a közeljövőben műtétre van szüksége, állatorvosoddal beszélj a lazacolaj adásáról. Az omega-3 zsírsavak vérzékenységet okozhatnak, és műtét előtt vagy után befolyásolhatják a sebgyógyulást.

Mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítőt adnál a kutyádnak, javasoljuk, hogy konzultálj állatorvosoddal. Ő az, aki a legjobban ismeri a kutyád egészségi állapotát és egyedi szükségleteit, és segíteni tud eldönteni, hogy a lazacolaj alkalmas-e a kutyádnak, és ha igen, milyen mennyiségben és időtartamban adhatod neki.

Milyen rendszerességgel adhatok kutyámnak és macskámnak lazacolajat, hogyan kell adagolni?

A lazacolaj adagolásának időtartama a kutyád egészségi állapotától, táplálkozási igényeitől és az adott helyzettől függ. Az alábbiakban néhány általános irányelvet találsz:

 • Rendszeres táplálkozási kiegészítés: A lazacolajat általában hosszú távon adagolják a kutyák számára, ha a célok között tartós előnyök, például bőr- és szőrzetegészség vagy ízületi támogatás szerepelnek. Sok kutyatulajdonos rendszeresen ad lazacolajat a kutyájának a napi étrend részeként.
 • Időszakos kezelés: Néhány esetben, például akut gyulladásos állapotok vagy specifikus egészségügyi problémák esetén, az állatorvos időszakosan adhat lazacolajat a kutyának, amíg a probléma megoldódik vagy javul.
 • Időszakos változtatás: Az adagolás időtartama is változhat a kutyád igényei alapján. Például egy idős kutyának lehet, hogy tartósabb támogatásra van szüksége, míg egy fiatal és egészséges kutyának időszakosan is elegendő lehet a lazacolaj adása.

Fontos, hogy mindig figyelj a kutyád reakciójára és az állapotára, amikor lazacolajat adagolsz neki. Ha bármilyen változást észlelsz a kutyád egészségi állapotában vagy viselkedésében, konzultálj az állatorvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy a lazacolaj adagolása megfelelő. Mint már korábban említettük, az állatorvosod az, aki a legjobban ismeri a kutyád egyedi szükségleteit és egészségi állapotát, és ő tudja a legjobban meghatározni az optimális adagolási időtartamot és mennyiséget a kutyád számára.

Dog in lab coat

Én, a gazdi is használok ilyet! Adhatok a kutyámnak az embereknek szánt lazacolajból?

Bár az embereknek szánt lazacolajat elméletileg adhatnád a kutyádnak, általában nem javasolt. Az embereknek szánt kiegészítők és élelmiszerek olyan összetevőket és adalékanyagokat tartalmazhatnak, amelyek a kutyák számára nem megfelelőek vagy akár károsak is lehetnek. Emellett az embereknek szánt kiegészítők általában eltérő adagolási útmutatásokkal rendelkezhetnek az állatokhoz képest. A legjobb és legbiztonságosabb megoldás az, ha a kutyádnak kifejezetten kutyák számára készített lazacolajat vagy táplálékkiegészítőt adsz. Ezeket a termékeket a kutyák táplálkozási szükségleteihez és egészségi állapotához alakítják ki. Az állatoknak tervezett termékek kiküszöbölik az emberi fogyasztásra szánt termékek esetleges problémáit vagy inkompatibilitását.

Melyek a legjobb lazacolajak kutyáknak az Okosgazdi.hu webáruház szerint?

Mutasd az összeset...


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13