Kennel köhögés és kezelése

Ha köhög a kutya... Nos, ha alkalmanként egyszer-kétszer köhint a kutyusunk, attól még nem kell nyomban arra következtetünk, hogy ez a kutya bizony beteg. Nálunk, embereknél is előfordul, hogy köhintünk egyet, ha fújja a port a szél, vagy valami erősebb illat marja a torkunkat. A köhögés csak abban az esetben tekinthető betegségnek, vagyis inkább a betegség egyik tünetének, ha rendszeressé válik és száraz vagy hurutos formában jelentkezik.

Nincs ez másként kedvencünknél sem. Ha a kutya köhög, krákog, öklendezik, akkor lehetséges, hogy kutya megfázás, vagy kennel köhögés áll a háttérben. A megfázásról ugye mindenki hallott, aminek tünetei négylábúak és emberek esetében nagyon hasonlóak. Sokak számára azonban a kennel köhögés egy soha nem hallott fogalom, miáltal sokkal misztikusabbnak is tűnik, mint a hétköznapi megfázás. Mielőtt azonban részletesen is bemutatnánk, mi is az a kennel köhögés, annyit elárulhatunk, hogy csak a neve kevésbé ismert, a betegség hátterében semmi bűvös dolog nem található, amit csodaszerek nélkül ne lehetne orvosolni.

Beteg kutya

A kennel köhögés és tünetei

A kennel köhögés egy nagyon fertőző betegség, ami a légcső és a hörgők gyulladásával jár. Ezt a felső légúti betegséget érdekes módon nem egyetlen kórokozó okozza, hanem rendszerint bizonyos vírusok és baktériumok együttes kiváltói a gyulladásnak. 

A baktériumok közül

 • a Bordetella bronchiseptica
 • és a Pasteurella multocida,

míg a vírusok közül

 • a kettes típusú adenovírus,
 • a kutya koronavírus,
 • a szopornyica
 • és a parainfluenza

a kennel köhögés leggyakoribb kiváltói.

És mivel ennyiféle vírus és baktérium okozhatja a problémát, ennek megfelelően a tünetek is igen változatosak lehetnek. A kennel köhögés vezető tünete azonban a névben is megjelenő köhögés, annak is egy száraz, görcsös, öblös, leginkább a szamárköhögésre hasonlító változata. A görcsös, csak nehezen csillapodó köhögés hatására öklendezés és hányás is előfordulhat, ami még kellemetlenebbé teszi az eb számára a betegséget. 

A kennel köhögés ritkább tünetei közé tartoznak a megduzzadt mandulák, a könnyezés, a tüsszögés és a gennyes orrfolyás, súlyosabb esetben pedig a láz és az étvágytalanság is.

Kutya orrfolyás

Kennel köhögés esetén nagyon figyeljünk oda kedvencünkre, mert ha szárazról nedvesre vált a köhögése, az azt jelentheti, hogy olyan szövődmény, pl.: tüdőgyulladás van kialakulóban, ami megnehezítheti a gyógyulást, vagy legrosszabb esetben akár az állat kimúlását is okozhatja. 

Sok esetben a köhögés és az ezt követő habos, fehér váladék felöklendezése testmozgás, vagy izgatottság esetén erőteljesebben jelentkezik, ezért igyekezzünk kedvencünket nyugalomban tartani.

A kennel köhögés kiváltó okai

A kennel köhögés, akárcsak a hétköznapi nátha, cseppfertőzéssel, vagyis köhögéssel és tüsszögéssel is terjedhet. Nem kell tehát közvetlen kapcsolat ahhoz, hogy egy kutya kennel köhögéssel megfertőződjön, ugyanakkor a kutyusok szeretik az orrukat egymáshoz érinteni, ami természetesen szintén kennel köhögés fertőzéssel járhat.

Kutyák az orrukat egymáshoz érintik

A betegség jellemzően a tavaszi és őszi szezonkezdéskor jelenik meg, amikor is jobban terjednek a felső légúti kórokozók. Ugyanakkor már az elnevezés is utal rá, hogy a járvány olyan helyeken fordulhat elő főként, ahol több kutya tartózkodik egy helyen. Ez lehet egy gyepmesteri kennel, de egy kutyafuttató, kutyaovi, kutyasuli, vagy akár egy állatorvosi rendelő is. Ezek mellett a kutyusok sétáltatás közben sincsenek biztonságban, hiszen egy fertőzött ebbel való közelebbi találkozás, vagy egy rövidebb kontakt szintén kiválthatja a betegséget.

A poros, koszos, cigifüsttel szennyezett helyeken is felütheti a fejét a kennel köhögés, ám az sem ritka, hogy a kutyusban erős stressz, pl.: utazás, vagy állatorvosi vizsgálat miatt alakul ki a betegség. 

És hogy fizikailag hogyan is alakulhat ki a kennel köhögés? Ehhez pillantsunk be egy kicsit a kutya légcsövének és hörgőinek területére.

Talán először az általános iskola nyolcadik osztályában hallottunk a csillós hámszövetekről, amik a légutakban találhatóak, feladatuk pedig a belélegzett levegőből az apró szennyeződések kiszűrése. Nem történik ez másképp a kutyák esetében sem; a légcső és a hörgők nyálkahártyája tele van ilyen csillós hámsejtekkel, amelyek mozgásuk segítségével távolítják el az idegen anyagokat a légutakból. Emellett a csillós hámsejtek nyálkát is termelnek, ami a légutak egyik legfőbb védelmi mechanizmusa. A felesleges anyagot aztán a kutya felköhögi. 

Amikor azonban a sok por, a cigifüst, a túlzott hideg vagy meleg, vagy a stressz hatására baktériumok vagy vírusok támadják meg a csillós hámsejteket, károsodik ez a defenzív rendszer. Elpusztulnak a sejtek, aminek egyenes következménye, hogy az egészséges kutyák légútjaiban amúgy is fellelhető kórokozók elszaporodnak, és így létrejön a betegség.

Egészséges és sérült csillós hámszövetek

A betegség lefolyása és kezelése

A betegség lappangási ideje igen hosszú, akár 14 nap is lehet, mely miatt könnyen kennel köhögés járvány alakulhat ki az érintkező kutyáknál, hiszen a gazdi jóhiszeműen társaságba viheti már fertőzött kedvencét, aki - néhány napig még tünetek megjelenése nélkül - folyamatosan tovább fertőzi a többi kutyát, akik szintén tovább viszik a betegséget, és így tovább, és így tovább.

Miután megjelent a fő tünet, a köhögés és esetleg egy-két más szimptóma, még 10-20 napra kell számítanunk, mire azok teljesen elmúlnak. Általános esetben a köhögés nagyjából az ötödik napig erősödik, majd innentől kezdve fokozatosan javul, míg teljesen meg nem szűnik. Tartós immunitás azonban a kennel köhögésen átesett kutyák esetében sem alakul ki, éppen ezért a további hasonló megbetegedések elkerülése érdekében érdemes védőoltás beadatása.

Amennyiben vírusfertőzés miatt alakult ki kedvencünknél a kennel köhögés, valószínűleg nem lesz szükség gyógyszerre, bár a köhögés csillapítására tüneti kezelést írhat fel az állatdoki, esetleg injekció beadásával segítheti a tüneti terápiát. Ha a köhögés szárazáról hurutosra változik, akkor lehetséges, hogy kezdődő tüdőgyulladás áll a háttérben, aminek szakszerű kezelése szintén az állatorvos feladata.

Ahogyan arról fentebb olvashattunk, a kennel köhögést ugyanakkor okozhatják baktériumok is, mely esetben az orvos antibiotikum kúrára foghatja kedvencünket. Ha a kutya emellett lázas és rossz a közérzete, akkor lázcsillapító beadására is szükség lehet, amiből jó, ha szükség esetére mindig tartunk otthon pár szemet.

Plusz, ha az állatorvos úgy látja jónak, gyulladáscsökkentőt, immunerősítő készítményeket, vagy vitaminokat is írhat fel a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Ha a kutya esetleg étvágytalan is, ne próbáljuk meg étellel tömni, az állatok ugyanis ösztönösen tudják, mikor kell minden tartalék energiájukat a kórokozókkal szembeni harcra fordítani, ahelyett, hogy például az emésztésre pazarolnák azt.

Étvágytalan kutya

Azt viszont megtehetjük, hogy biztosítjuk számára a nyugalmas és kényelmes környezetet, hogy így mihamarabb a gyógyulás útjára léphessen.

A kutyákon kívül más állatok, vagy emberek is megfertőződhetnek?

Amikor kutyusunk elkap egy betegséget, jelen esetben a kennel köhögést, megfordulhat a gazdi fejében, hogy ez vajon rá vagy más háziállataira is veszélyes lehet-e.

A kennel köhögés esetében a macskák és a nyulak is elkaphatják a betegséget, amennyiben a Bordetella bronchiseptica baktérium felelős az egészségügyi probléma megjelenéséért, a gazdira viszont nem veszélyes, az ember csak nagyon-nagy ritka esetben fertőződhet meg.

Megelőzés  

Amennyiben tudomást szerzünk arról, hogy a kutyafuttatóban, a kutyaoviban vagy a kutyasuliban, ahová vinni szoktuk kedvencünket, felütötte a fejét a betegség, semmiképp se vigyük oda kutyánkat.

Kutyák együtt

Persze, mivel a kennel köhögés lappangási ideje meglehetősen hosszú, lehetséges, hogy saját négylábúnk is már megfertőződött, így a továbbfertőzés elkerülése érdekében az a legjobb, ha néhány hétig nem visszük kedvencünket más kutyák közelébe.

Az is nagyon lényeges, hogy ha a betegség tüneteit tapasztaljuk kutyánkon, semmiképp ne vigyük el őt az állatorvosi rendelőbe, hiszen már egyetlen köhögéssel is könnyen átadhatja a betegséget az éppen ott tartózkodó többi kutyának, esetleg macskának. Ehelyett rendeljük inkább házhoz a kutyadokit.

Fontos, hogy a kutya gyógyulását követően annak ürüléke még hónapokig fertőzhet, így ha lehetséges, közösségbe egy ideig még ne vigyük, sétáltatás során pedig mindig szedjük ürülékzsákba az útközben pottyantott salakanyagot.

Szedjük össze kutyánk ürülékét

A megelőzés leghatékonyabb formája: az oltás

A kennel köhögés betegség elleni megelőzés valószínűleg leghatékonyabb módja az oltás. Ez

 • hagyományos injekció formában,
 • avagy az orrnyílásokba csepegtetős változatban is kérhető.

A vakcinázást követően a parainfluenza elleni védettség csak 2-3 hét múlva alakul ki, a kennel köhögést leggyakrabb kiváltó Bordetella bronchiseptica ellen azonban az orrba csepegtetős változat mindössze 3 nap elteltével már védelmet ad.

A kennel köhögés elleni csepp vagy oltás sajnos nem képes az összes kórokozó ellen védelmet nyújtani, ráadásul hatása időben is korlátozott, így a vakcinázást legalább évente érdemes megismételni. Ugyanakkor a kennel köhögés ellen oltott ebek gazdái a legtöbbször arról számolnak be, hogy kedvencük gyorsabban és kevesebb tünet megjelenésével vészelték át újra a betegséget.

Villámgyors terjedési képessége miatt számos kutyapanzióba és kutyaiskolába csak akkor léphetnek be négylábú kedvenceink, ha már megkapták ezt az oltást és kialakult náluk a védettség. Persze, ha minél inkább szeretnénk kutyusunkat megvédeni ettől a betegségtől, akkor azokban az esetekben is hasznos lehet a kennel köhögés elleni vakcinázás, ha otthon több kutyát tartunk, rendszeresen látogatjuk a kutyakozmetikust, vagy ha versenyek, kiállítások és/vagy kutyafuttatók rendszeres látogatói vagyunk. A kennel köhögés elleni csepp vagy oltás ára állatorvosi rendelőtől függően 10-20 ezer forint között van.

Kutya köhögés elleni oltás

Az oltás lehetséges mellékhatásai

Azonban mint minden oltásnak, a kennel köhögés elleni vakcinának is lehetnek mellékhatásai. Ha az oltást követően kutyusunknál étvágytalanság, bágyadtság, rossz közérzet, láz vagy hőemelkedés jelentkezik, esetleg a védőoltás helyén pukli keletkezik, és nem múlik el egy nap múlva sem, akkor mindenképp keressük fel újra az állatorvost. Nagyrészt azonban ezek a kellemetlenségek gyorsan rendeződnek, és nem lesz szükség újra állatorvosi segítségre.

Sajnos az is előfordulhat, hogy a kutya allergiás a vakcina valamelyik összetevőjére, aminek már sokkal súlyosabb következményei is lehetnek, így ha lehetséges, beszéljük meg az állatorvossal, hogy legyen elérhető az oltást követő 1-2 órában, hogy ha súlyos tünetek jelentkeznének, kedvencünk mihamarabbi, akár életmentő ellátást kaphasson.

Az allergiás tünetek között szerepelhet a szűnni nem akaró hányás, hasmenés, vakarózás, súlyos köhögés és nehézlégzés, a pofa és annak környékének duzzanata, csalánkiütés, esetleg ájulás, roham.

A védőoltás beadásától azonban a fenti súlyos tünetek senkit ne riasszanak el, mivel ezek meglehetősen ritka esetekben fordulnak elő, a vakcinázás pedig komoly betegségektől óvhatja meg kedvencünket. Magyarán: sokkal több az előnye, mint a hátránya.

A kennel köhögés kezelése otthon 

Az állatorvos által felírt gyógyszerek mellett kiegészítésként természetes módon is segíthetjük kutyánk kennel köhögésből való gyorsabb felépülését.

Mind a C-, mind pedig az E-vitamin adása igen hasznos lehet, hogy a kutya hatékonyabban legyen képes legyőzni a betegséget. Bár az immunerősítő hatású C-vitamint minden kutyus szervezete előállít, a kórokozókkal szembeni harc során jól jöhet belőle még egy kis adag. Az E-vitamin elsősorban a sejtek, sejthártya erősítésében betöltött szerepe okán nyújthat nagy segítséget a kennel köhögés elleni harcban, így ha lehetséges, ebből a vitaminból is támogassuk meg kutyusunk szervezetét.

A vitaminok mellett probiotikumokkal is segíthetjük kedvencünk gyógyulását, melyek a gyomor és a bélrendszer erősítésére szolgálnak.

Az illóolajok közül

 • a levendula
 • és az eukaliptusz

erős antibakteriális és vírusölő tulajdonságaikról is híresek, amelyek

 • kamilla illóolajjal kiegészítve

sokat segíthetnek egy-egy 30 perces párologtatás során. Ne feledjük, hogy mindig csakis 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk, valamint hogy a párologtatást követően mindig szellőztessük át jól a lakást.

Illó olajok kennel köhögés ellen

Az orvos által javasolt köhögéscsillapító mellett Manuka mézet is adhatunk kutyusunknak, ami kiválóan nyugtatja a torkot, emellett pedig a kórokozókkal szemben is hatékonyan veszi fel a harcot.

Egy kis összefoglalás a végére

Összességben elmondható, hogy bár a kennel köhögés bármelyik kutyánál előfordulhat, hiszen igen fertőző betegségről van szó, az erősebb immunrendszerű kutyusok ritkábban kapják el, vagy ha mégis, akkor enyhébbek a tüneteik és gyorsabban vészelik át a betegséget.

A kennel köhögésnél - mint sok más betegség esetén - a megelőzésen van a hangsúly, ezért ha kutyusunk rendszeres látogatója olyan helyeknek, ahol sok más kutyával találkozhat (pl.: kutyaiskoláknak, kutyafuttatóknak, kutyakozmetikusnak), akkor érdemes beadatni az injekció és orrcsepp formában is elérhető kennel köhögés elleni vakcinát.

Kutya orcsepp

Ha már megtörtént a baj, és kedvencünk is fertőzötté vált, fontos, hogy a betegség ragályossága miatt inkább hívjuk ki otthonunkba az állatorvost, aki ha szükséges, megfelelő antibiotikum kúrát tanácsolhat az eb számára, valamint köhögéscsillapítót és egyéb, kutyánk gyorsabb gyógyulását elősegítő immunerősítő termékek használatát javasolhatja.

Az orvos utasításainak betartása mellett fontos, hogy kedvencünk nyugodtan pihenhessen, ezért különítsük el a többi oltott, vagy be nem oltott háziállattól (kutyától, macskától). Ez azért is hasznos, mert - ha enyhébb tünetekkel is, de - még egy vakcinázott négylábú is elkaphatja a betegséget.

Normál esetben a kutyánál 1-3 hét alatt elmúlnak a kennel köhögés tünetei, és bár a széklete ekkor még hónapokig fertőző lehet, ő maga már ismét régi fényében pompázhat.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13