Probiotikumok kutyáknak

A különböző probiotikumokat az esetek döntő többségében a bélflóra egyensúlyának, ezáltal az egészséges emésztés fenntartására javasolják. Ha kedvencedet stresszhatás éri, esetleg becsúszik valamilyen megbetegedés, fertőzés, az sajnos sok esetben vezet a jótékony és a betegséget okozó baktériumok egyensúlyának felborulásához - házikedvenced ilyenkor puffadástól, bélgörcsöktől, hasmenéstől szenved, mely a mindkettőtök számára nyilvánvaló kellemetlenségen túl kezeletlenül hagyva további egészségügyi problémákhoz, hiányállapotokhoz vezethet.

A különböző emésztőrendszeri problémák leggyakoribb kiváltó okai a következők: 

 • fertőzés
 • stresszhatás (pl. költözés, szeparációs szorongás, gazdi elvesztése, másik állat általti fenyegetettség érzése)
 • étrendbeli hirtelen változás
 • antibiotikum-kúrát követően kialakuló bakteriális egyensúlyhiány, gyógyszerszedés, szteroidok
 • élősködők, parazitafertőzöttség
 • idős kor

A háziállatainknak szánt probiotikumok ma már mindenféle formában beszerezhetők - kaphatók porok, paszták, tabletták és folyadékok is. Íztelen, szagtalan jellegüknek köszönhetően beadásuk általában nagyon könnyű, egyszerűen az állat ételébe kell adagolni. Alkalmazásukkal hatékonyan szüntethetők meg a fenti okok által kiváltott emésztőrendszeri rendellenességek, és kutyád újra a régi, egészségtől kicsattanó önmaga lehet.

Nagyon fontos, hogy mindig kifejezetten kutyáknak szánt probiotikus készítményt adj kutyádnak - az emberi probiotikum kutyának adva nem különösebben ártalmas, de segíteni sem feltétlenül fognak rajta, hiszen az emberi és állati bélflóra probiotikus törzsei eltérőek lehetnek egymástól. A Normaflore kutyának történő adását ezért javasolt kerülni. Ha mégis embereknek szánt probiotikumot adsz kedvencednek, mindenképp ellenőrizd, hogy ne tartalmazzon semmilyen mesterséges édesítőszert - a xilit például az állatokra nézve kifejezetten mérgező. Az alábbi probiotikus törzsek tudományosan bizonyítottan támogatják az állati emésztőrendszer egészségét: Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium animalis.

Kutya probiotikum, macska probiotikum - mi is ez pontosan, és miért jó, ha mindig kéznél van a házipatikában?

Egyre több és több tudományos kutatás és bizonyíték támasztja alá az állítást, miszerint a probiotikumok alkalmazása szükséges és hatásos bizonyos emésztőrendszeri problémák, rendellenességek, kutya hasmenés ellen. A bélflóra helyreállításán túl pozitív hatásuk van elhízás, májbetegség, fogászati problémák és a mentális állapot területén is. Mivel jó néhány betegség kiindulópontja a rossz állapotú, beteg bélrendszer, a probiotikumok tudatos és helyes alkalmazása nagy eséllyel előzhet meg egy sor későbbi egészségügyi problémát.

Mik is tehát a probiotikumok? Az emésztőrendszerben milliárdszámra élő hasznos mikroorganizmusok, melyek feladatai egyebek között a különböző kórokozók elleni harc, vagy az immunerősítés. A bélflórát felépítő probiotikus bélbaktériumok elősegítik a tápanyagok lebontását, felszívódását, továbbá szerepet játszanak a különböző emésztőenzimek termelésében is. Nélkülözhetetlen szerepük van a B12- és a B7-vitamin, továbbá a K-vitamin előállításában, és segítik a szénhidrátok lebontását. Védenek a káros mikroorganizmusok ellen, ezzel immunerősítő funkciót töltenek be. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés, felszívódási nehézségek alakulhatnak ki.

Fontos észben tartani, hogy a probiotikum nem gyógyszer. A különböző baktériumtörzsek hatása az emberek és az állatok egészségére számtalan kutatási projekt tárgya. A bélflóra komplex viszonyban van a külső behatásokkal, mint például a bél egészsége, a fizikai aktivitás, a  bevitt táplálék mennyisége és minősége, továbbá a pszichés egészség. Éppen ezért a prebiotikum és a probiotikum kutyáknak sem számít sosem gyógyszernek – ahogyan egyik étrendkiegészítő sem. Támogatásnak azonban remek készítmények, ha a megfelelőt és jókor adod kedvencednek.

Melyik a legjobb prebiotikum kutyának? A vásárlók legnagyobb kedvencei közé tartozik egyebek közt az Agroferm Pet készítmény.

Hogyan "működnek" a probiotikumok?

 • A prebiotikumok az eledel azon alkotóelemei, amit a szervezet saját enzimei nem tudnak megemészteni. Ezek általában bizonyos szénhidrátok (pl. inulin vagy frukto-oligoszacharidok). Az ilyen rostok tápanyagot nyújtanak a bélmikrobiomnak, s így támogathatják a "jó" bélbaktériumokat. Úgy is mondhatnánk, hogy a prebiotikumok a "támogató csapat" a "harcos" probiotikumok mögött. :)
  Természetes prebiotikumot sok jó minőségű száraz és nedves eledel tartalmaz. Ezt az anyagot legtöbbször bizonyos növényekből vonják ki, mint például a sárgarépa, cikóriagyökér vagy az articsóka. Megtalálható még továbbá a csicsókában, almában és egyéb gyökérzöldségekben is. 
 • Probiotikumnak hívjuk az eledelhez hozzáadott élő vagy életképes mikroorganizmusokat. Ők a "harcosok", amik segítenek a "rossz" baktériumok elpusztításában. Amikor a kutya ezeket a tápjával együtt étrendkiegészítőként megeszi, segíthetnek egyensúlyba hozni a bélflórát.
  Vannak olyan élelmiszerek is, amikben a probiotikus baktériumtörzsek természetesen is megtalálhatóak (pl joghurt vagy savanyúkáposzta), ezek azonban csak csekély mennyiségben tartalmaznak probiotikus baktériumokat, ezért pozitív hatásuk a bélflórára vitatott. Az étrendkiegészítőként szedett probiotikum ezzel szemben nagy mennyiségben tartalmaz ilyen baktériumokat, továbbá ezeket a baktériumokat gyakran a gyomorsav roncsoló hatása ellen is védik. Ezek a különböző baktériumtörzsek számos kombinációban kaphatóak.
 • A pro és prebiotikum keverékét szimbiotikumnak nevezzük, mert együtt dolgoznak, hogy kis kedvenced emésztése visszaálljon a rendes kerékvágásba.

Mikor és meddig segíthet egy probiotikus készítmény, és mikor kell állatorvoshoz fordulnod a problémával?

Milyen problémák esetén segít?

 • Ha egy korábban nem fogyasztott étel megüli kutyád hasát, vagy valami ismeretlen dolgot megeszik pl. az utcán, és ez hasmenést okoz neki
 • Ha hajlamos habzsolni az elé tett eledelt, ennek következtében elrontja a gyomrát
 • Ha valamilyen betegség miatt éppen kutya antibiotikum-kúrán van
 • Ha refluxos
 • Ha kutyád érzékeny a tápváltásra, ebben az időszakban egy probiotikus készítmény segítheti megtámogatni az átállási időszakot

Mikor fordulj állatorvoshoz?

 • Ha a hasmenés már napok óta tart, és sehogy sem akar szűnni
 • Ha véres a széklet, vagy a kutya testtartása arra utal, hogy fájdalmai vannak
 • Ha lázas, étvágytalan, vagy bármilyen további tünet is társul a hasmenéshez

Meddig szükséges adni a probiotikumot?

Nos, a válasz nagyban függ attól, hogy milyen okból kell adnod a kisállatodnak. Ha a kutyádat, macskádat valamilyen akut betegség kínozza, melynek következtében a széklete hirtelen megváltozik vagy hasmenése van, általában elegendő 1-2 napig, maximum 2 hétig támogatni a bélflórát a probiotikus étrendkiegészítővel. Elhúzódó, krónikus bélbetegségek esetén azonban érdemes lehet akár több héten keresztül is adni.

Van mellékhatása?

Mivel a probiotikum élő baktériumtörzs, ezért az állat egészségétől és a bélflóra állapotától függően különböző hatással lehet a szervezetre, ezek a hatások pedig nem mindig támogatják kedvenced egészségét. A túlzásba vitt probiotikum adást vagy a nem megfelelő probiotikum-kultúra kiválasztását mindenképpen el kell kerülnöd, különben ezek problémákat és hasfájást okozhatnak kedvencednek. A probiotikum-kúra pontos időtartamát és a használt terméket ezért érdemes minden esetben egyeztetni az állatorvosoddal.
A prebiotikum alkalmazását nem kell ennyire átgondolni, hiszen az első sorban a ,,jó” bélbaktériumokat táplálja. Mindazonáltal vonatkozik rá az ismert mondás, miszerint jóból is megárt a sok - ha túl sok fermentálható rost kerül a bélrendszerbe, az puffadást és hasmenést is okozhat.
Egyes kutyák emésztési zavarokat, hasmenést, puffadást, túlzott gázképződést, székrekedést vagy émelygést tapasztalhatnak a probiotikumok szedésének kezdetén, de ezek a panaszok csupán átmeneti jellegűek.

Utoljára módosítva: 2024.02.13